Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   70 / 270
(#) Eticsiga hozzászólása Feb 8, 2013 /

Sziasztok! Tényleg nagyon kevés volt a feszültség, most levegőben egy bicikli hajtókart 2mről tisztán jelzett. De szerintem többre is képes Ha sikerül akkor csinálok egy videót is róla
(#) motyo válasza mateatek hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

Ma kibontottam a másodikat is és körbe kötöttem jó szorosan.
(#) mateatek hozzászólása Feb 11, 2013 /

Egy érdekes kép. Ez egy kontakthibás SEF fejről készítettem. A vezetékek fölött, a gyantában látható egy fényes fémszerű réteg. Grafit. Az tölti be az árnyékolás szerepét.

Én szénszállal tudnám borítani a tekercseket DE akkor gyantába kéne itatnom az meg úgy megkeményedne hogy nem kéne hajtogatni!
(#) mateatek válasza motyo hozzászólására (») Feb 11, 2013 /

A szénszál pászma végét pillanat ragasztóval ráragasztod a tekercsre. Ha megkötött, akkor betekered vele, hogy betakarja mindenütt. a másik végét megint csak rögzíted. Megoldod a kontaktot, és kb kész. Röviden ennyi. Ezután talán nem lenne rossz egy zsugorcsövet ráhúzni. De ez még nem megoldott.

Zsugorcsövet egyenlőre esetleg csak Dynamo rakhat rá!
(#) fogó hozzászólása Feb 12, 2013 /

Sziasztok!
Gondoltam, kísérletképpen csinálok egy árnyékolt fejet is a Surfhöz. A tekercs az előző fejnél is bevált UTP kábelból készülne.
A kérdésem: ha az árnyékoló anyagot körbetekerem az UTP-fonaton, akkor villamosan össze kell kötnöm a tekercs negatívjával (mint a mellékelt rajzon)? Melyik a jó árnyékoló anyag? Alufólia van itthon, de az nem ad valami stabil kontaktot. A fej nem lesz műgyantába öntve, így a szénszálas anyagokat nem erőltetném.
A rajzért elnézést kérek.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013

árnyék.png

(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Én GND-re kötném az árnyékolást.
Egy gyenge ötlet a kivitelezésre:
Egy rézharisnyás koaxról leszeded a külső szigetelést. Ezután a harisnyát összenyomva, hosszirányban, le tudod venni a belső érről, mert megnövekszik az átmérője. Ezután ezt egy megfelelő átmérőjű gumicsőre ráhúzod, és kinyújtva ráfeszíted. Ezután ebbe a csőbe kis türelemmel belehúzod azt a néhány menetet, ami egy PI gépre kell.
Talán érthető voltam. Én próbáltam, és jó volt, kevésbé abajgatta a talaj a gépet.
(#) Eticsiga válasza mateatek hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

nem tudom én a deltához nem árnyékoltam ez problémás lehet? de hát így is nagyon szépen teljesít
(#) mateatek válasza Eticsiga hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

Mélykereső keretnél, aminek a magassága nem változik a talaj fölött, ott nem láttam értelmét. De kis fejnél hasznos.
(#) Eticsiga válasza mateatek hozzászólására (») Feb 12, 2013 /

még jó hogy nem öntöttem ki a kisebbeket
(#) motyo válasza mateatek hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Itt tartunk...
(#) mateatek válasza motyo hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Jó lesz ez. A tekercsek kivezetését én a lefedett rész egyharmada tájékára tettem volna.
(#) mateatek válasza motyo hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A "Sense" potméter helyére trimmert raktál, ha jól látom. Oda tengelyes poti lenne való.
(#) motyo válasza mateatek hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Ja, négy fémházas poti közül az egyik a sense lesz, majd kiveszem a panelból. A tekercsek kivezetéseit majd valahogy akkor összeügyeskedem a Faraday borításnál az átfedés 1/3 környékére.
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Szia!
Köszönöm, kipróbálom. Igazából csak a tocsogóssá ázott talaj tudja megbolondítani a gépet, máshol nincs baj.
(#) Yowie válasza motyo hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Klassz! Szép munka....és most jön a neheze. Majd tegyél fel képet a végeredményről. Ha nem akarsz sokat vackolni a nyéllel, egy 33pvc csatornacső, meg egy mankó fogó és kartámasz. ha akarod, még bele is vezetheted a fejkábelt, ha meg szétszedhetőre akarod, akkor a 33-as csövet félbevágod és melegítesz rá egy fittinget. Nem kell változtatható hossz, egyszer kitalálod a jó méretet és annyi.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) Yowie válasza fogó hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Van árnyékolt UTP (STP), meg van kommunikációs kábel tág érszám kínálattal és riasztókábel tizenvalahány érrel, amik árnyékoltak. Nem követtem, hogy csinálod, de az UTP-t még nem hallottam hogy bevált, csak a belsejét kiegyenesítve. Amit inkább dicsértek azok a lapos fejek. Az a baj, hogy elég sokat kell kísérletezni, míg az áramkört hozzá állítgatja az ember és el tudja dönteni, hogy jó-e a fej vagy nem.
(#) motyo válasza Yowie hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Köszi! Igyekszem szépen dolgozni. De itt megtorpan lassan a tudományom... Mateatektől kell vegyek pár órát!
Könyökmankó már meg van! Én a rakós pecabotom egyik tagját gondoltam feláldozni, de megnézem a csövet amit írtál!
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

A műanyag PVC cső hajlik, ha lengeted, és ez miatt fals jelet ad, mert a fejhez képest elmozdul az 50-60 centis távolságban lévő alu rúd.
(#) fogó válasza Yowie hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nekem elég jól sikerült az UTP megoldás. Kikísérleteztem, hogy a géphez kb. 22-27 menetes fej jó az adott átmérőjű vezetékkel. Első próbálkozásként lakkozott rézhuzalt használtam, amit a nagy kapacitása miatt cseréltem UTP-re. Ebben 8 szál van, tehát 3 menet kábelt rögzítettem réteges lemez alapra. Az egyes szálakat sorba kötöttem, ezzel kaptam 24 menetet, amivel egész jól működik. A gép normál körülmények között teljesen stabil, csak fémre szólal meg. Legutóbb elvittem kipróbálni amikor a hó éppen olvadt, a teljesen felázott talaj megbolondította.
Gondolkodtam én is az árnyékolt több eres vezetékeken. Azt nem tudom, ha több menetet csinálok a kábelből, akkor az árnyékolásból is több menet lesz, az befolyásolja-e a működést?
(#) fogó válasza Yowie hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Én rossz pecabot darabját használtam a nyél alsó részéhez. Nem is gondoltam, hogy mennyire strapabíró. Arra kell viszont figyelni, hogy a cső két végét meg kell erősíteni mert ott a leggyengébb és hajlamos repedni. Nálam gyantával felragasztott pecabot anyagából vágott karikák erősítenek. Talán egyszerűbb, ha valami fa dugót ragasztasz a végekbe.
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Idézet:
„Azt nem tudom, ha több menetet csinálok a kábelből, akkor az árnyékolásból is több menet lesz, az befolyásolja-e a működést?”

Az árnyékolás nem képezhet rövidre zárt menetet, mert akkor a géped semmit nem fog érzékelni. (próbáljad ki, hogy egy vezetékből csinálsz egy rövidre zárt menetet, és ráteszed a fejre és úgy keresőzöl)
Azt nem tudom, hogy milyen, hogy ha több darabból van az árnyékolás.
(#) Eticsiga válasza fogó hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Én már csináltam horgászbotból nyelet és nekem bevált még össze is lehetett tolni egy helyen és nem hajlott
(#) kirally hozzászólása Feb 17, 2013 /

Sziasztok!
Úgy döntöttem szeretnék építeni egy fémkeresőt.
Erre esett a választásom.
Lenne egypár kérdésem.
1. A dobozt le kell-e árnyékolni?
2. Mekkora tekercsátmérőt ajánlotok, és hogyan tekerjem meg? (gondolom nem összevissza)
3. A nyél és a fej nem tartalmazhat fémet?
4. Ha több fejet szeretnék használni, akkor csatlakozót használhatok-e a fej közelében?
5. Az LF357 helyett lehet-e LF356-ot használni?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv, Bence
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) Yowie válasza Eticsiga hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Persze klassz a pecabot, én is beszereztem egyet. A PVC csövet csak azért ajánlottam, mert pl ma nekem gyorsan kellett egy nyél és kb 15 perc alatt hoztam össze. A végét megmelegítettem, úgy nyomtam össze, hogy szoruljon a fej tartófüleibe. a lukat meg úgy fúrtam, hogy a csak minimális mozgást enged a fejnek a csővég, bele a mankó és kész, lehet menni...
(#) Yowie válasza kirally hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Egyben biztos vagyok, a fejtől vagy 1m-re ne tegyél fémet.

A dobozt leárnyékolhatod, de szerintem elmegy anélkül.
Tekercsátmérő a céltárgy függvénye, mennél nagyobb, annál messzebbről hozza a nagy dolgokat és annál kevésbé a kicsiket.
A csatikat inkább a gépekre rakják, amúgy sem lesz egyszerű, mert hogy a söntöt valószínűleg fejenként változtatni kell, praktikusan a csatiba, beleszerelheted.
IC-t meg kell nézni katalógusban, de szerintem mindkettő beszerezhető fillérekért, ha 357-tel találták ki, érdemes kísérletezgetni?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) kirally válasza Yowie hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Értem. Köszi szépen a segítséget!
(#) mateatek válasza kirally hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy ha ezt a gépet csinálod meg, akkor a tekercs kapcsoló tranzisztorát ki lehetne cserélni MOSFET-re.
Az LF357 elég nehezen beszerezhető, de nyugodtan belerakhatod az LF356-ot. Kicsit lassabb. (Milyen jó annak, akinek military LF157-ese van ebbe a pozícióba)
A fejre azt mondja a google fordítója, hogy a fejzsinór átmérője 0.5-0.65 közötti legyen, és a vezeték hossza 16 méter, függetlenül attól, hogy milyen átmérőjű a tekercs.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Videó alapján elég érzékeny...persze ez nem sokat jelent, a teljesítmény tranyó nem sok jót ígér és még a régi surf (az is tranyós volt) topikokból rémlik, hogy folyton melegszik, szóval egy kis fűtőtestet táplálsz a drága akkukkal. (vinni drága nem venni )
Következő: »»   70 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem