Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   38 / 276
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Súlyos érv ugyan, de nem megfelelő sajnos. Ha így lenne, nem kéne annyi különböző fajta csövet gyártani. Az autópályára sem hajthatsz fel egy MTZ vel, pedig erősebb mint egy Trabant.
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Nekem csöveket beszerezni nem olyan könnyű.Főleg egy próbára. Ezért azzal kísérletezgetek ami van itthon. Ha sikerül valamilyen áramkört megépítenem akkor örülök, ha nem működik akkor sincs nagy baj mert nem került pénzbe. Ami nem egy utolsó szempont.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

A logika ebben nem a muszaki korrektseg. A lenyeg azon van, hogy 27 Volt, ha rendelkezesre all akkor ingyen van egy 1 wattos vegfok. Eppen most csinalom, egy 30 wattos 240/12 lesz a hangkimeno PL36 jobb lenne, mert ahhoz van foglalatom es kozelebb all az akkus megoldashoz. A bemereshez van osszilloszkop es egy HTC telefon alapu hanggenerator, igy valos kepet tudok adni arrol, hogy mik a helyes beallitasok ahhoz hogy vegfokkent hasznalhato dolgot kapjunk. Holnap jelentkezem az eredmennyel.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Akkorat szol hogy nem tudom tovabb tesztelni ejjel

IMAG0074.jpg

(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

A cso kb 90 fokos. A Trafo szakadt volt, javitanom kellett a primert. Brumm egyaltalan nincs. Aramfelvetel kb 300 mA az anodaram relative keves lehet. Meghajtva egy mikrovezerlos hanggeneratorrol ( alatta) majdnem leestem a szekrol. A bemeneten illeszto trafot alkalmazva 10 mV ra is nagy jelet adhat. A vegfok radio epitesre kivaloan alkalmas. Nem akarok senkit bosszantani, de audionkent PL504-et hasznalva eleg 24 -27 Volt tapfesz De mas pl. PL81 csovet hasznalva sorba kotve a futesuket is elerheto azonos teljesitmeny. Jo kiserletezest! Holnap megmerem szkoppal a teljesseg kedveert. Ja a kondi a direkt kicsatolas probaja volt.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) madzagos válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Anód feszültségnek 27V-ot használtál?
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

22 voltom lett a kicsi labortapon. Mertem parat. 1 Volt bemenore 10volt valto van a cso anodjan. 27 voltnal tuti ki lehet vezerelni teljesen. A hangja szinusz es haromszog jelnel is kivalo. Ahogy nezem csak a stabil tap kell neki. 12 voltra csokknetve es alulfutve a csovet meg mindig fel hangeron szol. Kifejezetten az audionra koncentralok, ugyanis ez a hangvegfok jo igy. Egy jo elso fokozattal szobahangero erheti el. A kimenotrafo valogatasaval nagyobb hangero is lehet, de nekem marad ez.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 7, 2013 / 2

Kedvet kaptam ehhez a tipusu epitesi modhoz. Talaltam ilyen csoveket es a mechanika is kesz, szoval megepitem az alabbi vevot es jelentkezem. Annyi elonyomm van, hogy van 160 Voltos tapom es futesem kompletten.
(#) sz_ferko válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 8, 2013 / 2

Nagyszerű ez a kapcsolás. Itt a hétvége, ilyenkor könnyebb időt szakítani a hobbira. A leírtak alapján félúton jársz a megvalósításhoz. Sok sikert a megépítéshez! Várjuk mielőbbi hozzászólásod az eredméyről. üdv. sz_f
(#) szendi001 válasza sz_ferko hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

A fele megvan. Voltak gondok, mert primer hibas a pici trafo, de majd megszakertem holnap. Ideiglenes trafot hasznalva nagy erositese van a fokozatnak. 136 Volt az anodfesz. Ha minden jol megy a hetvegen tenyleg megszolal Mar csak par alkatresz hianyzik.
(#) gabi20 hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok szerintetek egy régebbi tipusú TV készülékből kibányászott tuner alkalmas lenne URH FM rádióadók vételére? Elvileg 30MHz - től 300MHz - ig lehet hangolni a tunert és a lábkiosztása egyáltalán nem bonyolult. Egyébként ma kipróbáltam és egy rádióadót sikerült is vele befognom... Az a kérdés hogy többet is lehet - e...
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Persze hogy lehet. A tunernek édesmindegy, milyen modulációjú jelet kívánsz venni. A tuner szerepe, hogy a változtatható vételi frekvenciát egy állandó KF frekvenciára (TV -nél 38 MHz körülire) keverje, ahol a KF erősítő feladata a vett jelnek megfelelő sávszélesség és erősítés beállítása. A KF erősítő végén a venni kívánt jelnek megfelelő demodulátor (TV -nél AM) van.
A TV vevőkben van egy második KF is, ami a kép, és a hangvivő keveréséből előállítja "hang KF -et" ami pl. 5 MHz, ehhez is tartozik egy KF erősítő, ami az FM jelnek megfelelően határol is, (a képjelek elnyomása miatt) és a végén FM demodulátor van.
Ha a tuner kimeneti frekvenciájára (38 MHz) készítesz egy FM vevőt, akkor a TV tunerrel végig hangolhatod a 48 - 250 MHz sávot.
(#) gabi20 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Köszi a választ. Egy probléma csak az hogy a tunerben levő szűrők sávszélessége kb. 8MHz ugyanis kb ennyi a tv jel sávszélessége. Szerintem viszont ez rádióadók vételére már nem jó mert nagyon rossz lesz a szelektivitás.
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Ez így van, de még a rádió tunerek sávszélessége is jóval nagyobb a szükségesnél. A sávszélességet a KF erősítőben állítják be. Az esetedben a 38 MHz -re készített FM vevőnek, mint KF erősítőnek lesz a feladata a szükséges sávszélesség beállítása.
(#) gabi20 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Jah értem már szóval a demodulátor elé kellene épitenem egy KF erősítőt és azt kell 38MHz - re hangolni annak pedig már lehet kisebb a sávszélessége mint 8MHz.
(#) pucuka válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1

Igen, csak az okoz némi problémát, hogy 38 MHz -re nem készítenek jóminőségű kis sávszélességű (380 kHz) szűrőket, mint amire szükséged lenne. Úgyhogy abban a KF erősítőben még egy keverést kell alkalmazni, ami a 38 MHz -et 10,7 MHz -re keveri, ahova már lehet olcsón jó minőségű kerámia szűrőket kapni. Ha még keskenyebb sávszélességet szeretnél, akkor még egy keverést kell alkalmazni, 455 kHz re és ott már akár 3; 6; és 9 kHz -es sávszélességű szűrők is kaphatók. De az már elég bonyolult felépítésű lesz, az egyes fokozatokat árnyékolni kell, a belső intermodulációk megakadályozására, ami végül is a hamis vételi helyek miatt nem fogod tudni, hogy mit veszel.
(#) fecameca hozzászólása Feb 15, 2013 / 1

Ejnye, annyi sületlenséget összeírogattok, hogy most már muszáj beleszólnom nekem is.
Van nekem TV tunerem egy rakattal, de még soha nem jutott eszembe rádió vevőt építeni belőle. Biztosan azért, mert bontott autórádióm is van ugyanannyi. (Azokból egyszerűbb rádiót építeni.)
Idézet:
„a tunerben levő szűrők sávszélessége kb. 8MHz”
A sávszélességért nem a tunerben levő szűrők, hanem az utána levő K.F. erősítő bemenetén levő sávszűrő a felelős.
2. számú butaság az, hogy mindenáron 38 MHz-es K.F.-et akartok benne alkalmazni. Nem lenne a legegyszerűbb a TV tuner kimenetén levő rezgőkört simán áthangolni 10,7 MHz-re, mint ragaszkodni a TV eredeti K.F. frekvenciájához, vagy ide- oda kevergetni? Ha a kimenetet 10, 7-re hangoltad már egy sima bontott rádióból való K.F. jó, vagy akár építesz egyet.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Igaz, ehhez valószínűleg hozzá kell hangolgatni a bemenő köröket is, de még mindig egyszerűbb szerintem, mint egy plusz keverő beiktatása. Én például építettem TV tunerből keverőt antennaerősítőhöz, UHF-ről VHF csatornára, és a K.F. kimenetet ott szintén át kellett hangolni, nem K.F. frekvenciára, hanem arra a VHF TV csatornára, amin továbbment.(A házunk keletnémet csatornánkénti antennaerősítője miatt nem lehetett másképp betenni az RTL klubot a ház erősítőbe a Belgrád 1. helyett.)
(#) gerenk válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 15, 2013 / 1

Szia !
Ez is egy megoldás Bővebben: Link
Kell egy szélessávú digitális tuner, 38,9 MHz-re egy keskenysávú fm vevő, egy PIC-es vezérlés
a tunernek és kész.
Ha találsz feszültséggel hangolható hipersávos analóg tunert akkor az utóbbit elhagyhatod.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Feb 15, 2013 / 1

Egyenlőre csak arról beszélgettünk, míg nem szóltál bele, hogy mit, hogyan lehetne kezdeni egy kioperált TV tunerrel. Pillanatnyilag még azt sem lehet tudni, hogy a kérdezőnek mije is van, csak egy hagyományos értelemben csak a frekvencia konverter, vagy egy tunernek nevezett komplett TV vevő Tuner+KF része.
Egyébként egy nagy frekvencia átfogású vevőkészülék építésénél jól felhasználható egy TV tuner, mert ilyenkor szükség van a magas középfrekvenciára a szükséges tükörszelektivitás biztosítására. kommunikációs készülékekben gyakori a 45 , 75 MHz -es I. KF frekvencia, amihez szintén kaphatók szűrő, és keverő kristály készletek. ilyen berendezéseknél is alkalmaznak még egy, vagy két KF fokozatot, hogy a megfelelő keskeny sáv nagy szelektivitással biztosítható legyen.
Ha vágyad egy 40 - 300 MHz sávban vételképes vevő építése, nem nagyon van más lehetőséged. Ebben a sávban pedig sokkal több kis sávszélességű, és csatornatávolságú rádióadás fogható, mint az URH műsorszóró sávban. Ezért van szükség a "kevergetésekre".
(#) Atosbacsi hozzászólása Feb 27, 2013 /

Tiszteletem!

Kérdésem az volna, hogy mi a vélemény az alábbi linken látható csöves FM vevőről?
Bővebben: Link
Tudnék hozzájuk ilyen csöveket szerezni, esetleg helyettesíteni őket?
Netán valaki már megépítette?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Feb 27, 2013 / 2

Ez nem igazán FM vevő. Egyszerűen egy szinkrodin vevőről van szó, ami kicsit félrehangolva képes az FM moduláció demodulálására. Közeli adók vételére azért jó lesz.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Szívesen visszavonnám az egészet, de már nem tudom.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Szepen epul a radio. Ma vettem bele kapcsolos potenciometert es egyeb potmetereket. Tekerekcsel bajban vagyok mert semmilyen huazalom nincs keznel, de van nalam egy ferritantenna, megprobalkozom azzal, hogy hol megy. A hangvekfok jol megy 6 voltos futesrol is, az audiont most tesztelgetem.
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 27, 2013 1 /

Ha ékezetesen kéred, akkor szerintem huzal is terem majd
(#) szendi001 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Vicces vagy baratom, kulfoldi gepeken eselytelen ekezetet talalni. Huzal is ezert hianycikk. Azonban, hogy legyen ertelme a valasznak van itt jo minosegu potmeter, aminek szoros a tengelye, boven kenve van es kapcsolos verzioja is van. Audionba tremtette oket a gyarto, akinek volt ilyen helyen zajos potija, erti miert mondom. Orultem nekik, 10 merfoldet autoztam ertuk .Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Végül szereztem ékezetet és huzalt is. Majdnem teljesen kész van a vevő, csak a kimenő transzformátort kell visszaszerelnem. EF80 és PCF82 a csövezése. Egy kupakra tekertem 20 menetet, most mérem ki GDO-val, hogy mire lehet számítani.
(#) Atosbacsi hozzászólása Márc 2, 2013 /

Üdvözletem!

Rádiómat finomítgatom. Szeretnék "PU" bemenetet. Elképzelésem van, de szeretném profi fórumtársak véleményét is. A rajz:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

A 100 k potméter, és a tetején levő 22 nF -os kondi összekötést megbontod, egy váltókapcsolóval hol ezt, hol egy másik 22 nF kondin keresztül érkező külső jelet kapcsolhatsz.
(#) Atosbacsi hozzászólása Márc 2, 2013 /

Köszönöm! Nem kellene, addig az EF csövet "kikapcsolni" amíg PU-n van használva? Vagy macerásabb, mint amennyi értelme van?
Következő: »»   38 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem