Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   84 / 252
(#) kameleon2 válasza Barni87 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Ez esetben javaslom, hogy keresd Dr. Kovács Károlyt a Dehn + Sőhne-től, vagy ha gondolod, összehozlak vele. Nekik van készreszerelt tokozatuk is, azt mindenhol elfogadják (Hensel dobozban). Az ETI-nek is van, sőt katalógust is tudok küldeni, de baromi nehézkes valóban a beszerzés, ha éppen nincs raktáron, bár lehet, hogy most éppen van. ETI-nek is van DC leválasztó kapcsolója, de nem mindegy, hogy csak leválasztani, vagy megszakítani is kell, mert árban jelentős a különbség. A megszakítónak ugyanis az üzemelés közbeni DC áramot is meg kell szakítania, ívoltással stb, ugyanis igen nagyot tud durranni, emiatt horror az ára.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) Barni87 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Készre szerelt tokozatra nincsen szükségem, mert már minden össze van állítva (Gewiss ip65 elosztótáblák, OBO AC túlfesz, Moeller kismegszakítók, segédkontaktorok, leválasztó kapcsolók, HLAK25 sorkapcsok, meg egyéb nyalánkságok. Így már tényleg csak a DC túlfesz levezető és a mellé dukáló olvadóbetétes leválasztó hiányzik a boldogságomhoz
(#) kameleon2 válasza Barni87 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Akkor: ETI, Dehn, Schrack, Phoenixcontact, Finder. Náluk van DC Solar túlfesz levezető. Finderből tudok jó áron hozni, de nekem is újdonság amijük van, átbogarászom a katalógust, ugyanis az ő ár/teljesítmény mutatójuk a legjobb.
(#) Barni87 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Idő közben sikerült DC olvadóbetétes szakaszolót találnom 10x38mm méretű betéttel. Jópár napom ráment gugli barátunkkal és a sok telefonálgatással, de végül amikor nem kerestem, akkor ugrott elém a lehetőség. Ha netán valakinek szüksége volna ilyenre, akkor az "electronicPontHU"-n jó áron beszerezheti.
Finderrel alapvetően meg vagyok elégedve, jó ár/érték arányú eszközeik vannak. ETI-t annyira nem ismerem, Schrack és Phoenixcontact is minőségi gyártó.
Ha Finderre tudnál nekem egy típust és árat mondani, akkor azt köszönettel venném.
(#) kameleon2 válasza Barni87 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Szia! Szakaszolója van az ETI-nek is az etuhu.hu oldalon megtalálod. Finderből nézd meg és olvasd el ezt Itt láthatod, mire méretezik a túlfeszvédelmet. Mivel az ipari szigetelőket és porcelánokat eleve ugyanazok a cégek gyártják, nekem gyanús, hogy egy sima 3. típusú levezető is tudja azt amit kell, mivel 1000-1500V-ra méretezik. Végül te milyen szakaszolót találtál? Én ETI-t használtam 10x38-assal. A beszerzése volt egyedül problémás, de az eszköz jó.
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 20, 2013 /

Bővebben: Link

Napelemhez már építési engedély?
(#) kender hozzászólása Feb 20, 2013 /

Sziasztok!

Teljesen uj vagyok itt, es sajnos az elektromossagban is teljesen zoldfulu vagyok.... A napok vettem egy napelemet az alabbi parameterekkel rendelkezik:
Max power: 30 watt
max volt: 18volt
max arrameroseg: 1.67 A
nyitott rendszer volt: 22.5 volt
maximum rendszer volt: 600 vdc
egy 19v-os 3,42A-os laptopot szeretnek vele tolteni. Hogyan tudom ezt rakotni a napelemre, es mennyi aramot fog ez nekem termelni? A laptopot csak napi max egy orara szeretnem hasznalni, mellette lehet meg akkumulatort is tolteni, mellyel este todok egy leddel vilagitani? Mi kell meg hozza hogy betudjam uzemelni?

Koszonom segitsegeteket!
Udv Zoltan
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
(#) greenpower válasza kender hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Szia

A 19V/3.42A a laptopot adapterének a paramétere. A laptopban szerintem 6 cellás aksi lehet ami 12,5V körüli feszültségen van feltöltve.
Itt egy kis program amivel pontosan megtudhatod hogy az aksidnak milyenek a paraméterei és mennyit fogyaszt a laptop. http://addgadgets.com/battery_meter/

Ha ezeket az adatokat tudod, tovább lehet lépni a projektedben.
Mindenképpen kell egy töltésvezérlő ha külön aksit akarsz tölteni. A laptop töltéséhez szerintem egyesesen csatlakoztathatod a laptopodra egy megfelelő kábellel, ez a napelem sokkal gyengébb mint a töltőd.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
(#) erbe válasza greenpower hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Laptopokba nem szoktak savas akkut tenni. Az lenne 6*2=12 V. Töltőfeszültsége 13,8-14,4 V
A NiMH akkuk kezdenek kimenni a divatból. Ahol a cellaszámot számontartják, az a Li... akku. Itt 1-1 cella feszültsége 3,6-3,7 V, töltve ~4,1. A gyári töltő feszültsége alapján vagy NiMH, vagy 4 cellás Li.... A napelemmel laptop közvetlenül is tölthető, mert van belső töltésszabályzója. Ettől függetlenül teljesen töltött állapotnál nem célszerű hosszan rajtahagyni. A 22,5 V üresjárati (terheletlen) feszültség megárthat. Napi egy óra használatra borúsabb időben is feltölti. Szebb időben más akku is lehet vele tölteni világításhoz.
(#) greenpower válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2013 1 /

Hali

Szerintem 6 cellás Lion, 3 cella sorban és aztán párhuzamosan, 12,4V/44Wh, azért gondolom mert az enyémben is ilyen van és hasonló a töltője. Napi egy óra nem tölti fel, ahhoz minimum 50Wh-ra kellene a tábla pedig csak 30Wp-s ami nagyon ideális. Viszont a 22,5V üresjárat tényleg lehet hogy sok.
(#) kameleon2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 20, 2013 / 1

Igen. bent "felejtették" a felsorolásban - lehet elkészülni a legrosszabbakra...
(#) kender hozzászólása Feb 20, 2013 /

Tehat akkor batran hasznalhaton a laptopot kozvetlen napelemre kotve..... Ehez milyen kabalt celszeru vasarolni, es hol erhetem el? Valamint toltesvezerlot celszeru az akkuulator toltesehez?
(#) kameleon2 válasza kender hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Legegyszerűbben én 12V-os tápot csinálnék és autós adaptert tennék rá.
(#) kender válasza greenpower hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Retain capacity:96%
Maximum charge:4315mah(47wh)
designed capacity:4481mah(48wh)
designed voltage:10,8v

Remelem jo parametereket adtam meg, es ebbol valamit mar ki lehet okoskodni...
Sajnalom ennyire zoldfulu vagyok
(#) Barni87 válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Szia! Sikerült DC túlfesz levezetőt is és betétes szakaszolót is szereznem. A levezető Revalco márkájú(olasz), 1000V-os üzemű és 40kA-es levezető képességű. A szakaszóló nem ETI lett, hanem ESKA. Ránézésre kicsit úgy tűnik, mintha az lett volna a lényeg, hogy minél könnyebbre sikerüljön a gyártása. Azért a németek mégsem oroszok, ha a beletett anyagok tömegére gondolok
(#) kameleon2 válasza Barni87 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Szia! Az ESKA-t csak katalógusból ismerem. Ha netán van már tapasztalat is - érdekelne. Revalco-t kinél vetted?
(#) Barni87 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Szia! ESKA-t eddig csak üvegcsöveset használtam, így nagy tapasztalatom nincsen a márkával kapcsolatban. Revalco-t egy kedves hangú hölgytől vettem az Apródon, csupán 15k Huf-ért. Véletlenül akadtam rá a hirdetésre. Több darab is van nála, új, eredeti csomagolásban jött. Napelemes cuccokkal foglalkozhat, mert ajánlgatta, ha más egyéb szolár elemre lenne szükségem, akkor keressem.
(#) kameleon2 válasza Barni87 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Idézet:
„Revalco-t egy kedves hangú hölgytől vettem az Apródon”
Ha nem titok, akár magánban érdekelne az elérhetősége, mert mi is használunk ilyeneket napi szinten és érdekel minden megoldás. Most is lesz új projekt és pénz beszél...
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 17, 2013 /

A nép túl olcsón jut napelemhez, ez tarthatatlan...
http://www.alternativenergia.hu/dragulnak-a-napelemek/58596
(#) Koncsar hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok! Szép estét. Kérnék szépen valami jót vagy rosszat erről az inverterről. 2 db Korax 250W os napelemet fogok rákötni. http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=151013436100...B:3160
Remélem nem fog kipurcanni. A válaszokat köszönöm szépen. A ráírt teljesítményt fogja teljesíteni?
Üdv. K.Gy
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Bocsánat! Nem jön be a link. Mindjárt javítom.
http://www.ebay.com/itm/500w-500watt-grid-tie-power-inverter-AC-220...1a2ac4
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) Koncsar hozzászólása Márc 18, 2013 /

Korax KS-250 re tud valaki valami nagyon jó árat? Ha ezt nem itt kellett volna feltennem akkor elnézést kérek.
(#) greenpower válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Hello

Nekem GTI600-as van, kb. egy éve használom. Eddig max. 490W-on táplált vissza.
DE nálunk nem ismeri el a szolgáltató!
(#) Koncsar válasza greenpower hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Köszönöm.
(#) Koncsar válasza greenpower hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Mennyire melegszik? Mennyi wattnyi napelemet kötöttél rá? Köszi.
(#) levaitamas válasza greenpower hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Nekem GTI500-as van, de már kétszer cseréltem benne Fet-et. Valamiért mindkét esetben zárlatos lett. 65W-os tábla van rajta. Neked volt már hasonló problémád?
(#) Koncsar válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Tamás!
Tudnál nekem küldeni a külsejéről belsejéről egy egy jó fotót? Megköszönöm.
Abban az esetben ha a linkben szereplő invertered van. Üdv: K.Gy
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) Koncsar válasza levaitamas hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Még egy kérdés, hogy milyen típusú Fet-k vannak benne? Mi okozhatja a zárlatukat?
(#) greenpower válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Hello

Most márciustól 12x60Wp van rajta 6x(2x18V)-os kombinációban , azelőtt 2x(2x18V)-al ment. De nekem csak 18V-os barkács paneljeim vannak, eddig még csak 60-65%-ot adtak le a csúcsteljesítményből. Túlmelegedés egyenlőre nincs, 24°C volt a maximum, de még rendes tavasz sincs. Az MPPT 26 V-tól működik és 56V feletti üresjáratnál lekapcsolja az invertert.
Az MPPT elég gyorsan reagál a napfény változásokra, nagyon jól tud alkalmazkodni a felhőátvonulásokhoz.

Ha érdekelnek a mért adataim ITT meg lehet nézni.
(#) levaitamas válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Hello!
A két nagy elkó oldalán lévő 6 darab típusa IRF3205, az ellenkező oldalon lévő három fém zászlós kettős dióda U1660G-MUR1660-U1660G a sorrend balról jobbra, jobbra tőlük a műanyag tokosak F30NM60ND. Látszik, hogy a biztosíték kupakja lerepült. Nem tudom mi okozta a hibát, kb. 1 hétig jól működött a javítás után mindkét inverter. Ezek még ősszel mentek tönkre, ideje volna lassan rendbe hozni őket, de idő az sajnos nincs rá.
Itt megtalálhatóak a képek
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
Következő: »»   84 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem