Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1503 / 2208
(#) pucuka válasza crapgame hozzászólására (») Feb 23, 2013
Talán a képen egy kis elrajzolás, de az EY -nak mindíg csak egy anódja van.
Az európai jelölési rendszerben a második (és az utána következő második, harmadik betű is) betű az elektróda rendszert jelöli, xYnm egyutas, az xZnm a kétutas egyenirányító (teljesítmény) diódát jelöli.
Semmi akadálya az állandó egyenárammal való használatnak, csak a max adatokat ne lépd túl.
(#) Orbán József válasza crapgame hozzászólására (») Feb 23, 2013
Van ilyen, én egy 6C33 SE kapcsolásban találtam ilyet, a meghajtó cső rácsát nyugtatja egy stab. cső. Ezt is meg szeretném építeni, meg van hozzá majdnem minden.
Bővebben: Link
Stabilizátor csövet akkor építenek egy erősítőbe, ha szükséges a stabil munkapont biztosítása. Ilyen eset, amikor egy határadatok közelében járatott teljesítmény végfokozat fix rácselőfeszültségét stabilizálják.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) crapgame válasza pucuka hozzászólására (») Feb 23, 2013
Ezt csak szemléltetésnek szántam, hátha nem tudom kifejezni magam eléggé.
(#) crapgame válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 23, 2013
Egy EL83 hajta meg a 6c33c-t? Érdekes. Ilyet még nem is láttam, gondolom ez elé kell egy előerősítő is. Mondjuk már erről is esett szó, hogy melyik az a cső ami megfelelően kivezérel egy 6c33c-t. Nekem is van itthon belőle kettő. Az elektroncso.hu-n 6sn7-tel oldják meg, de ha jól emlékszem itt több kritikát is kapott.
Azzal nincs baj, csak a rajz hibás, amit csatoltál. Vagy a csőfelirat nem igaz, vagy a rajz. Egyébként megfelel az E(P)Y88, csak a rajzot kell akkor javítani.
(#) Orbán József válasza crapgame hozzászólására (») Feb 23, 2013
A 6P15-EV nem felel meg az EL83 csőnek.
A kritikus 6SN7 cső helyett pedig már beszerzés alatt áll 5687 című csövecske...
(#) küzmös Gergely hozzászólása Feb 23, 2013
Sziasztok! (Cső)fényben gazdag estét mindenkinek! A fényképek nem anódizzást hivatottak ábrázolnak, csak 30mp-es kioldással készültek.. "gyertyafény" üzemmódban. Az uccsó képen viszont tényleg minimális anódizzást sikerült megörökíteni.. a fénykép után megnéztem és tényleg. Hosszabb üzem után kicsit.. alig láthatóan pirul. Az ott a djhans-féle ECC85-EL84 SE , a végcső pironkodik.. Hangban,és sehogyan sem vettem észre eddig.. azaz a fényképig,mert tényleg alig észlelhető minimális. (Bár a fényképen úgy fest szegény,mint aki azonnal le is akarna olvadni) Amúgy nagyon szépen,és hangosan szól! A kapcsoláshoz 250V anódfeszültség van feltüntetve. Nekem ez 290V.. talán ez lesz a hiba. De a cső állapota is "ismeretlen".
(#) crapgame válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 23, 2013
Pedig több helyen olvastam, hogy megközelítőleg ugyan az, minimális eltérésekkel.
(#) viktorio333 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 23, 2013
Helló. Megpróbáltam ma a csöves egyenirányítást és nagyon szépen működik.
A csö után 8 mikros kondit tettem bipolárisat remélem az nem gond szerintem így fogom véglegesíteni. Már tervezgetem az elölapot is gravíroztatni fogom
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013

Untitled.png

(#) pucuka válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 23, 2013
Miért ne működne. Majd 100 éve használják.
(#) Action2K válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 23, 2013
Szia! A V alsó csúcsát nem vinném ki a széléig, hanem ugyan olyan távolra, mint felül. Az SE 25-ös feliratot a V-be tenném, igazítva a felső pontjához. Mielőtt gravíroztatod, betehetnéd a kész tervet az előlapos topikba szemrevételeztetni.
(#) crapgame hozzászólása Feb 24, 2013
A börzén rám akadt egy hálózati transzformátor, amin van kétszer 320v 0,22mm-es huzalokból, kétszer 6,3v 1,2mm-es drótokból, és egy 4voltos 0,9mm-es-ből. 320-asok és 6,3-asok menetszáma, és drótvastagsága megegyeznek.
Evvel tudok pillanatnyilag építkezni, szerintetek mit lenne érdemes készíteni vele?
(#) granpa válasza crapgame hozzászólására (») Feb 24, 2013
3x elolvastam, 1x sem értettem. Hogy van ez, amit írtál? Amúgy eléggé egyértelműen ez egy csöves valamihez való trafó. A terhelhetősége megszabja az építhető erősítő nagyságát(teljesítményét).
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) pucuka válasza crapgame hozzászólására (») Feb 24, 2013
Egy lényeges dologról szót sem ejtettél. A vas méretéről, és minőségéről, azaz a terhelhetőségéről.
Az, hogy két 6,3 V -os fűtő tekercs van, azt használhatod úgy, hogy kisebb , de többfokozatú erősítőnél az egyik a végfoké, a másik az elő-, és hangszínszabályzóé, vagy nagyobb teljesítményű végfokoknál külön fűtés az egyik, külön a másik végcsőnek. A 4 V -os fűtés az AZx egyencsőnek.
A
Idézet:
„320-asok és 6,3-asok menetszáma, és drótvastagsága megegyeznek.”

nem egyezhetnek meg, ellentmond az előző mondatoddal is.
(#) crapgame hozzászólása Feb 24, 2013
Granpa, Pucuka, egyszerre válaszolok. Tehát a 2*320v-os szekunderek menetszáma és drótvastagsága ugyan az, a 2*6,3v-os szek.-ek szintén megegyező menetszámmal és vastagsággal rendelkeznek, tehát arra akartam célozni, hogy középleágazás vagy mi megoldható.
A fő kérdés, hogy az egyenirányított fesz kb 380-400v lesz, azt milyen csőhöz használhatom, de a huzalvastagságból adódóan 160-180mA-rel rendelkezem.
A vasmag 106a, és nem EI.
(#) pucuka válasza crapgame hozzászólására (») Feb 24, 2013
Egy 25 - 50 W körüli PP -nek elég lesz.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 24, 2013
Mi benne a kritikus? Nekem van egypár használt, még korrekt állapotú GE, RCA, Sylvania 6SN7, éppen mostanában akartam meghirdetni. Bármelyik 80-90%-os amerikai jobb, mint egy 100%-os NOS orosz klón (6N8sz). 6sz33sz hajtásához mégis inkább a kis belső ellenállásúak a nyerők, mint az 5687 vagy 6GU7 vagy 12BH7A, esetleg 6n6p, bár az kissé függönyözött, erőtlenek a magasai. Amúgy nincs vele különösebb baj. Triódának átkötött 6e5p-t érdemes még kipróbálni, főleg, mert úgy két fokozat is kellő feszültségerősítést nyújt. Nem tudom miért, de a trióda beállítású 6e5p-nek csakis közvetlen testre kötött katódós, fix rácselőfeszültségű munkapontbeállításban van renben a hangja (dinamika, hajtás, ruszki csőtől meglepően korrekt tónussal és felbontással).
(#) bencikusz hozzászólása Feb 24, 2013
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy a mellékletben csatolt kapcsolási rajz értékei megfelelőek egy csöves impedancia illesztőnek?
Egy tda 7294 híd elé szeretném tenni.
Előre is köszönöm!
Üdv.
B

buffer.GIF

(#) bta válasza viktorio333 hozzászólására (») Feb 24, 2013
Idézet:
„A fojtó nélkül változik a hangja? Mit befolyásol tulajdon képpen?”

Fojtóval főleg dinamikusabb lehet, ha jól csinálják. Ha nem, akkor nem..)))
Csöves egyenirányítás mellett azért használnak szinte mindenhol LC, CLC vagy CRC szűrőt, mert a közvetlenül a diódára kapcsolható max. kapacitásérték egyszerűen túl kicsi. Végfokban, a végcső körénél a CRC hátránya az ellenálláson elfűtött, elpazarolt teljesítmény és a hallhatóan kisebb dinamika.
(#) granpa válasza crapgame hozzászólására (») Feb 24, 2013
A magasabb anód feszültségű csöveknél kisebb lesz a veszteség (nagyobb kimenő telj.), de azt katalógusból kell kibányászni (vagy edzettebb kollégák javasolnak).
(#) mayky válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
Azért akad. ENNEK nem véletlenül ennyi az ára.
(#) bta válasza mayky hozzászólására (») Feb 24, 2013
Azért ebben jócskán benne van a hype és a készlet szűkössége... szóval nem valami jó vásár szerintem. (A fekete anódos RCA 6GU7 most még az... ) A csodatriódának kikiáltott kis 6s45p trióda is inkább befektetésnek volt jó, mint hangerősítőbe
(#) bakos13gab válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 24, 2013
Szerintem ezt bármi elé odakötheted. Ha jól tippelem, azért arra számítani kell, hogy gyengít a jelen.
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Feb 24, 2013
Ez mennyire hasonlít a 6N6P-hez? Én valahol egyszer úgy olvastam, hogy a 6n6p ennek az upgrade változata (gyártástechnikailag).
(#) bencikusz válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2013
Elvileg 1x-es erősítése kell legyen, így nem gyengítene a jelen.
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 24, 2013
Ennyire.
A 30/DR és a 30/EV katódja nagyobb, a szerelvényt pedig több és vastagabb csillám rögzíti. Elektromosan is eltér, a 6n30/dr -nek kisebb a belső ellenállása és láthatóan lineárisabb. Nekem ilyen újabb Sovtekhez volt szerencsém, és nem ajánlom senkinek. A 2 évtizeddel öregebb /DR változat minden bizonnyal jobban szól, és a hangminősége minden bizonnyal évjáratfüggő. 1970 előttieket viszont még aranyárban se kapni... ki tudja, talán még nem is volt gyártásban ez a típus?
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Feb 24, 2013
A kritikust azért fogalmaztam annak, mert annak is az orosz megfelelője van meg, innéttől egybevág a dolog a véleményeddel, amit köszönök!
Aporpó: A 6P15P-EV helyett volna javaslatod?
(#) spirik hozzászólása Feb 24, 2013
Szia mindenki .
Kis segítséget szeretnék kérni.A kapcsoláson nekem nem egyértelmi a kondenzátorok polaritásának a rajza.Előre is köszönöm a segítséget.

kérdés.jpg

(#) granpa válasza spirik hozzászólására (») Feb 24, 2013
Melyiké?Szerintem egyértelmű. Ahol nincs jelölve, nem 'elko'.
Következő: »»   1503 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem