Fórum témák
» Több friss téma |
Az érintésvédelemhez semmilyen fírelé nem kell, mert az csak növeli a biztonságot. Az alap védelmet mindig a védővezető adja. Ha szerelés korrekt módon van elvégezve, akkor nem léphet fel szivárgó áram. Ez már a villanyszerelő mester felelőssége.
Mármint az utcai hálózatról beszélek. Ha a szolgáltatás (értsd, a villanykarókon) a hálózat nullázott, akkor össze kell, egyébként nem szabad.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
ha csövezni nem kell akkor én új szerelvényekkel 200-ból kihoznám.Konyhába 4négyzetmilis vezeték a gépeknek,villanybojlernek is ha van ,minden szobába 2.5-el egy dugalj porszívónak a többi és a világítás 1.5-es.tennék egy ósztószekrényt fi relével és egy rakás kismegszakítóval szétszedve külön körökre a lakást.Minden helységnek 2 kismegszakító.Egy a világításnak egy a dugaljaknak.Mondjuk ennek a kivitelezéséhez valószínű csövezni is kéne pár helyen.Lehet enyhe tulzásnak tünnek a vezeték keresztmetszetek,de ha én nekifognék tuti így csinálnám meg itthon.Nem nagyon tetszenek nekem a határra méretezett kábelek.A nagyobb keresztmetszet kisebb veszteséget eredményez tehát elvileg jóóóó hosszú távon megtérül a befektetés.
Ez az elmélet és új házak esetében igazad is van.De vonjuk már felelősségre a mestert aki 40 éve gányolt valamit.Én volt hogy fürdőszobát újítottam fel vályog házban.Levertünk mindent vályokig.Nádszöveteltük fel a falat és egyszer csak elkezdett szikrázni a horganyzott drótom a vízcsöveken.Nem rázott,nem vert le semmit a lakásban mégis szikrázott mint állat ahol csak a csőhöz ért.És volt földelés a házban de fi relé nem.Én tuti tennék még védővezető nélkül is.
Nem Ukrajnáról beszélünk, mert itthon mindenhol van nulla és ezt össze is kell kötni a földeléssel egy lakáson belül.
Nem lehet az érintésvédelmet áramvédőkapcsolóra bízni, és erről sem érdemes vitát nyitni.
Teljes mértékben igazad van.Én csupán arra próbáltam rávilágítani,hogy a semminél azért többet ér és pár ezer forintból megvan.
Azért a 4mm2 vezeték választásnál vedd figyelembe ,nem sok szerelvény fogja befogadni,vagy ha igen, keservesen fogod a helyére rakni.A kötőelemek sem nagyon támogatják már ezt a méretet...
Persze erőltetve meg lehet oldani ,de sok előnye nem lesz.(szerintem) A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Szia tudom, de azért kösz.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Elnézést lemaradt egy kérdőjel
Kazánházba lehet elosztó dobozt tenni?
Szia!
Milyen elosztódobozt és milyen áramköröket szeretnél elosztani? Egyébként lehet.
380 v és 230v hálózat, egy ipari épületről van szó. Ez így megfelel a tűzvédelmi előírásoknak?
Egyébként én csak szemlélő vagyok! A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
A nappali nulláját kapja meg az éjszakai készülék? Hmmmmmmm...
Ipari környezetben robbanásmentes, tömített szerelés a megkövetelt, de azért érdemes lenne egy hivatásos szakvéleményt kérni.
Lehet, hogy későn reagálok.
Kazánházakban természetesen lehet megfelelő elosztó szekrényt telepíteni. Ajánlom, hogy forduljatok villamos tervezőhöz. Nem szerencsés ha a villanyszerelő dönti el milyen előírások vonatkoznak az adott kazánházra. Ha csak javításról, vagy kisebb felújításról van szó akkor az eddigi védetségi fokozatok betartása elégséges. Bár ezt is jobb ha egy felülvizsgáló vagy egy tervező dönti el. A kazánház fokozottan veszélyes helynek számít. Nem hiszem hogy egy ilyen fórum alkalmas a helyzet tisztázására, főként azért mert az itt jelenlévők nagy többsége gyengeáramú szakember. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Nagyon függ attól mit szeretnél. Fontos, hogy védőtávolságon belül vannak-e légtelenítő szelepek, vízvételi lehetőség, lefújószelep és gáz. Volt olyan épület, ahol távműködtetésű kioldót kellett beépíteni, amit a gázérzékelő központ vezérelt, de volt olyan is, ahol egy sima IP4x-es szekrény lett beépítve. Ajtós szekrény mindenképpen kell. "Feri"-vel maximálisan egyetértek, kérdezz meg egy villamos tervezőt is.
Jogos a kérdés. Ez attól függ (mivel az óra már ki van alakítva), hogy az óránál hogy van kivitelezve. Nálam annak idején közös nullára szerelte a villanyszerelő a vezéreltet is, így a mostani felújításnál nekem sem maradt más választásom. Természetesen, ha plombált részről külön nulla jön, akkor azt végig külön kell kezelni.
Elnézést, ha rossz helyre írom, de már többször látom a fórumon, hogy nappali és "éjszakai" áram kialakításával foglalkoznak.
Mindenkinek felhívom a figyelmét az "éjszakai áram és a "nappali" áram vezetékei külön vezetendők és ugyanazon berendezéseket nem táplálhatják. Vagyis két független és elhatárolt hálózatról beszélünk. az elosztót és a vezetékelést ez szerint kell kialakítani. Ennek oka, az "éjszakai" áram kedvezményt tartalmaz és azt a szolgáltatók csak bizonyos feltételekkel adják.
Ez egyértelmű, itt a közös nulláról volt szó.
A nulla sem lehet közös, mert az is áramvezető szálnak minősül.
Valóban áramvezető szál, viszont a mérést nem befolyásolja. Egyébként ebben a formában olyan villanyszerelő kötötte be, aki a szolgáltató alkalmazottja volt.
Sziasztok!
A nullbontóról szeretnék kérdezni. Azt tudom, hogy hol van, hogyan néz ki, de azt szeretném tudni, hogy milyen esetekben szükséges használni, azaz mikor kell megbontani vele a nulla vezetéket?
Szia!
Akkor kell megbontani, ha földelési ellenállást kell mérni.
a mérést nem befolyásolja
Ököhöm... Belegondoltál ebbe? Ugyan kicsi az eltérés, ha máshonnan veszi a feszültséget, és máshonnan az áramot, de ez elvi kérdés.
Meg régen a leválasztáshoz is kellett ez - kétpólusú kismegszakító helyett olcsóbb volt.
Mondhatnám, hogy még ma is majdnem kell. Idézet: „...még ma is majdnem kell” Ezek szerint új szereléseknél már nem szükséges a teljes leválaszthatóság? Régen a teljes leválasztás mi célból kellett? (a földelési ellenállás ellenőrzésének esetén kívül)
Elkezdtem írni a választ, de rájöttem, a "teljes" szócskából, hogy szakember vagy... De mindegy, meghagyom a magyarázat jelleget. Legfeljebb megorrolsz.
Sokan gondolják úgy, hogy ma is hozzátartozik a nullavezető megszakítása is a leválasztáshoz, de a szabvány szerint nem kell akkor, ha a nullavezető megbízhatóan földpotenciálon levőnek tekinthető. És azért egy nullázott hálózaton, amikor véges távolságon belül vagyunk a szétválasztási ponttól, ez teljesül. Hogy miért kellett a leválaszthatóság? Az volt mindig is az alap: egy villamos berendezést ahhoz, hogy hozzányúljanak, le kell tudni választani; és ehhez képest voltak kivételek (világítás, stb). Igazából ma is így van, fentebbi földpotenciálon levés is az általános alóli kivételnek tekinthető.
Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy kinek mi a véleménye a pákahegy földeléséről? Mert szeretném(még ha nem is teljesen) esd védetté tenni a pákámat, de nem tudom hogy ez mennyire ,,szabályos" ? Előre is köszönöm a válaszokat!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |