Fórum témák
» Több friss téma |
Ugye pákából van sokféle, például esőcsatornát szigorúan védőföldeléses pákával szoktunk forrasztani.
Ugyanakkor kettős szigetelésű 24V-os páka esetében ESD miatt szerintem belefér néhány MOhm...
Szia!
Szükségmegoldásból használunk közvetlen földelést is mindenféle pákánál ESD védelemre. Nyugodtan kösd be arra a pontra ami csatlakozik a páka fejéhez de a legjobb egy normális (Weller 80-100W) forrasztóállomás!
Szia!
Bocsáss meg de sok mindenben nem értek egyet! 0.: Idézet: „Elkezdtem írni a választ, de rájöttem, a "teljes" szócskából, hogy szakember vagy... De mindegy, meghagyom a magyarázat jelleget. Legfeljebb megorrolsz.” Akinek írtál az tudja,hogy a szerelés miatt is kell mert nem lehet mindent FAM alatt végezni! 1.:Ismét csatlakozok az előttem szólókhoz "Akkor kell megbontani, ha földelési ellenállást kell mérni. " de le kell kapcsolni a fogyasztókat is ha csak próbálkozol ! 2.:A Fogyasztásmérő cserénél (1Fázisú) Nyugodtan felcserélhetik a fázi-Nulla elmenőt mivel köztudottan minden szabványosan van szerelve a házon belül!!! Vagy nem??? 3.: Idézet: „Sokan gondolják úgy, hogy ma is hozzátartozik a nullavezető megszakítása is a leválasztáshoz, de a szabvány szerint nem kell akkor, ha a nullavezető megbízhatóan földpotenciálon levőnek tekinthető.” Tegyük fel,hogy leszakad a nullavezető a hálózaton! Mi tartja ilyenkor nullpotenciálon a hálózat nullavezetőjét ami ugyebár le van földelve(Trafó csillagpont) !? Ilyenkor jönnek rá a rázkódó emberek,hogy nincsen földelésük? Amúgy egy kontakthiba is elég a problémához... Ajánlom az MSZ 1600-at és a társait olvasásra! Tisztelettel: Hobbytka ui.:Bocs a hibákért de hirtelen felindulásból írtam!
Szerintem ezt benézted.Eddigi hozzászólásai alapján több szabványt ismer mint amennyit a forumon legtöbben láttunk valaha is..
A szabványos szereléshez hozzá tartozik az izzók közepe a fázis ,és ezt kell kapcsolni. ettől kezdve bukott a fázis nulla cserés elméleted . Idézet: „A Fogyasztásmérő cserénél (1Fázisú) Nyugodtan felcserélhetik a fázi-Nulla elmenőt mivel köztudottan minden szabványosan van szerelve a házon belül!!! Vagy nem???” Idézet: „2.:A Fogyasztásmérő cserénél (1Fázisú) Nyugodtan felcserélhetik a fázi-Nulla elmenőt mivel köztudottan minden szabványosan van szerelve a házon belül!!! Vagy nem???” Mi ez a hülyeség?
Nem érdemes a fázist összecserélni a nullával, mert így a földelésre rákerül a fázis, ami nem túl egészséges megoldás.
Az NEFH és az EPH a mérő előtt van ezt ne felejtsük el !
Ha utána van azt rejtett nullázásnak hívjuk ami szabálytalan :S A mérőóra elmenőjét azonban felcserélhetik a gyakorlatban... Még mindig a nullbontó szerepéről beszélünk amúgy? A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Az PEN bontás amennyiben az óra után az elosztószekrényben történik, az még nem rejtett nullázás. Akkor lesz rejtett nullázás, ha ezt követően is valahol össze lesz kötve az N és PE.
Ez hamar ki is derül ha felcserélik az elmenő nullát és a fázist De a gyakorlatban sajnos sokszor elosztószekrény sincsen
Sziasztok! Miről beszéltek???
Idézet: Ha valaki felcseréli a nullát a fázissal óracserénél, az egy izmos rövidzárat eredményez a védővezetőn. Ilyet szakember nem ír és nem kezd rajta vitatkozni, de még gondolkodni sem, mert egzakt a válasz. Éppen ezért kötelező a szabvány betartása, hogy ha HIBA van, az emberéletet ne követelhessen. Amit írtok az pedig hiba, nem üzemszerű állapot. „A Fogyasztásmérő cserénél (1Fázisú) Nyugodtan felcserélhetik a fázi-Nulla elmenőt mivel köztudottan minden szabványosan van szerelve a házon belül!!! Vagy nem???”
Szerintem csere esetén a mérő visszafelé megy.
Miről beszélsz? Nem házilag cseréled ki a mérőt, hanem a szolgáltató emberei. Én sok hülyeséget láttam már, de olyat, hogy a nulla és a fázis fel lenne cserélve - nem. Olyat igen, hogy gyatrán húzták meg a nullát és eltolódott a nullapont valamelyik fogyasztón keresztül. Ha felcserélnék a nullát a fázissal - egy nagy bumm lenne. Mivel a nulla és a védőföld össze van kötve! Azaz cserénél a földre kötnéd a fázist!
Az a mérőóra bemenő része amire gondolsz de ne tedd mert sokba lesz!
Gondolnám ,az EPH utáni nulla-fázis cserének látható következménye nincs (az óra ilyen szempontból mellékes.hol ide hol oda rakták az órához képest) .Ami hibaként jelentkezik -egyébként szabályos szerelésnél - minden utána lévő kismegszakító,kapcsoló a nullát szakítja ,nem a fázist (szerelők veszélyben) ,valamint az összes izzó oldalfala lesz a fázis ,ami esetleg megrázó élményt nyújthat izzócserénél .
Az ilyen hálózaton végzett szerelésre valóban jó lenne a nullbontó ,de ha ez bele van szerelve egy burkolattal ellátott dobozba ,a legjobb szándékú laikus sem fogja bontani az egyébként otthon tartott szigeteletlen szerszámával egy izzócsere miatt. Egy villanyszerelőnél meg szerintem alap, hogy lekapcsolás után ismét ellenőrizze a fázismentességet.Talán ha kicsit rendesebb ,hiba esetén még vissza is cseréli a betáplálást.(bár akkor már inkább a teljes felülvizsgálat,mert ezután ki tudja ki kötött be valamit mégis a módosult feltételek szerint "szabályosan") Csere esetén miért menne vissza a mérő? Nem a bemenő meg az elmenő fázist cseréli fel . (bár ha a nulla /fázist felcseréli ,minden galádság kitelik tőle...)
Sajnos van ilyen mert a mérés után nincsen(sok helyen pl: pincék) mindenhol a mai elvárásoknak megfelelő szerelés(a mérés után nincsen lekötve nullpotenciálra egy vezeték sem). Ezt próbáltam vázolni de mindenki csak egy mondatot ragadott ki. Nem lényeg mert a nullbontó szerepéről indult ki a téma .
Kicsi a valószínűsége annak, hogy a szolgáltató embere fordítva köti be az új órát, ha viszont igen, akkor nem biztos, hogy nagy bumm lesz. Ugyanis egy családi háznál egy fázis estén tételezzük fel a bemenő kismegszakító 32A-es, a földelések ellenállás értéke viszont általában nem túl fényes, így a nagy bumm elmaradna. Én földelésem 7 méter (2x2 és 3 méter összekötve), miután rákötöttem a fázist, 15A-t tudott elvezetni és sokk helyen még ilyen földelés sincs. Az egy más kérdés, hogy ez milyen iszonyatos veszélyt jelentene az ott lakók részére.
Egyébként ha már témánál vagyunk, a óra visszafelé forgását megakadályozó mechanika nincs beleépítve alapból az órába? A képen a piros LED felett látható kis fogaskerekes ábra hivatott jelölni vagy tévedek?
Akkor világít az a led ha hiányzik egy fázis.Amennyiben 3 hiányzik akkor nem világít Nem azt jelzi és ezt biztosra mondom !
a piros LED felett látható kis fogaskerekes ábra
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
Ne haragudj!
Az IKON ami egy nyíl és megakad a fogaskeréken az egy utalás arra,hogy vissza nem forog a kerék...
Az a kis szöges kerék a kampóval a visszaforgás gátló. Az nem alapfelszereltség az órákban.
Szabványnak nem felel meg semmilyen szinten. Azaz életveszélyes. Fel kell újítani. No komment.
Idézet: - Szerintem nincs és vitatkozhatnánk végeláthatatlanul, hogy igen-nem-igen-nem.... De ez a felvetés kb. olyan, mintha azt állítanád, hogy lehet öngyújtóval világítani a gázcsőben. Ha a pincében valaki ilyet tett az akkor nem lehet hitelesített, plombált szolgáltatói mérő, maximum almérő. De a szabványbak akkor sem felel meg - tehát kontármunka. Ha lehet, ne a kontárságot vegyük már alapul! Ha valami rossz, helytelen, először helyre kell hozni. Miért vagyok indulatos kicsit? Mert volt egy villanyszerelőm, akivel egy ABC-n dolgoztunk. Én szerelvényeztem - ő úgy gondolta leköti az FKA táblát. Én határozottan elmondtam neki, hogy NE kösse le, mert dolgozunk a vezetékek végein. Ő ennek ellenére nekiállt, hogy a föl, meg a nulla úgysem ráz. Én meg a pincében eldobtam a dugaljat, mert a fázist kék vezetőn hozta be egy hasonló kontár az épületbe. Csak a szerencsén múlt a dolog. Talán megértesz végre. Ha csak egyetlen helyen is eltérsz a szabványos szereléstől, valakinek az életét veszélyezteted. Ha ilyet találsz - meg kell szüntetni. „Sajnos van ilyen”
Szia! Bár a megkülönböztetés inkább csak elméleti, de szeretném mégis tudni, hogy akkor szerinted én mondok rosszat, vagy a jelenleg érvényes szabványok?
Sziasztok! Segítségeteket kérném adott egy vezérelt és egy nappali mérő. Úgy tudom hogy a vezéreltre fix bekötésű fogyasztókat lehet használni éppen ezért fixen szeretném bekötni a fogyasztót a vezéreltre de úgy szeretném megcsinálni ha nincs vezérelt áram akkor nappali áramról is működjön,milyen megoldások vannak erre konkrétan és milyen relé vagy mágneskapcsoló kell hozzá stb válaszokat előre is köszönöm!
Köszi szépen nekem egy fázison van a vezérelt és a nappali is és arra lennék kiváncsi hogy milyen mágneskapcsolót érdemes venni hogy kifogástalanul működjön a rendszer
R25-22 vagy VS425-22
6000Ft körül lehet kapni... A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |