Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   267 / 980
(#) kadarist válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Az érintésvédelemhez semmilyen fírelé nem kell, mert az csak növeli a biztonságot. Az alap védelmet mindig a védővezető adja. Ha szerelés korrekt módon van elvégezve, akkor nem léphet fel szivárgó áram. Ez már a villanyszerelő mester felelőssége.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Mármint az utcai hálózatról beszélek. Ha a szolgáltatás (értsd, a villanykarókon) a hálózat nullázott, akkor össze kell, egyébként nem szabad.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) berobbantam válasza bozsokiandras hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

ha csövezni nem kell akkor én új szerelvényekkel 200-ból kihoznám.Konyhába 4négyzetmilis vezeték a gépeknek,villanybojlernek is ha van ,minden szobába 2.5-el egy dugalj porszívónak a többi és a világítás 1.5-es.tennék egy ósztószekrényt fi relével és egy rakás kismegszakítóval szétszedve külön körökre a lakást.Minden helységnek 2 kismegszakító.Egy a világításnak egy a dugaljaknak.Mondjuk ennek a kivitelezéséhez valószínű csövezni is kéne pár helyen.Lehet enyhe tulzásnak tünnek a vezeték keresztmetszetek,de ha én nekifognék tuti így csinálnám meg itthon.Nem nagyon tetszenek nekem a határra méretezett kábelek.A nagyobb keresztmetszet kisebb veszteséget eredményez tehát elvileg jóóóó hosszú távon megtérül a befektetés.
(#) berobbantam válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Ez az elmélet és új házak esetében igazad is van.De vonjuk már felelősségre a mestert aki 40 éve gányolt valamit.Én volt hogy fürdőszobát újítottam fel vályog házban.Levertünk mindent vályokig.Nádszöveteltük fel a falat és egyszer csak elkezdett szikrázni a horganyzott drótom a vízcsöveken.Nem rázott,nem vert le semmit a lakásban mégis szikrázott mint állat ahol csak a csőhöz ért.És volt földelés a házban de fi relé nem.Én tuti tennék még védővezető nélkül is.
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Nem Ukrajnáról beszélünk, mert itthon mindenhol van nulla és ezt össze is kell kötni a földeléssel egy lakáson belül.
(#) kadarist válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Nem lehet az érintésvédelmet áramvédőkapcsolóra bízni, és erről sem érdemes vitát nyitni.
(#) berobbantam válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Teljes mértékben igazad van.Én csupán arra próbáltam rávilágítani,hogy a semminél azért többet ér és pár ezer forintból megvan.
(#) proba válasza berobbantam hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Azért a 4mm2 vezeték választásnál vedd figyelembe ,nem sok szerelvény fogja befogadni,vagy ha igen, keservesen fogod a helyére rakni.A kötőelemek sem nagyon támogatják már ezt a méretet...
Persze erőltetve meg lehet oldani ,de sok előnye nem lesz.(szerintem)
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
(#) Lalle hozzászólása Feb 24, 2013 /

Sziasztok kazánházba lehet elosztó táblát tenni
(#) lóri válasza Lalle hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Szia tudom, de azért kösz.
(#) Lalle válasza lóri hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Elnézést lemaradt egy kérdőjel
Kazánházba lehet elosztó dobozt tenni?
(#) kadarist válasza Lalle hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Szia!
Milyen elosztódobozt és milyen áramköröket szeretnél elosztani? Egyébként lehet.
(#) Lalle válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

380 v és 230v hálózat, egy ipari épületről van szó. Ez így megfelel a tűzvédelmi előírásoknak?
Egyébként én csak szemlélő vagyok!
(#) ötfelezős válasza balzsi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

A nappali nulláját kapja meg az éjszakai készülék? Hmmmmmmm...
(#) kadarist válasza Lalle hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Ipari környezetben robbanásmentes, tömített szerelés a megkövetelt, de azért érdemes lenne egy hivatásos szakvéleményt kérni.
(#) Feri válasza Lalle hozzászólására (») Feb 24, 2013 / 1

Lehet, hogy későn reagálok.
Kazánházakban természetesen lehet megfelelő elosztó szekrényt telepíteni.
Ajánlom, hogy forduljatok villamos tervezőhöz.
Nem szerencsés ha a villanyszerelő dönti el milyen előírások vonatkoznak az adott kazánházra. Ha csak javításról, vagy kisebb felújításról van szó akkor az eddigi védetségi fokozatok betartása elégséges. Bár ezt is jobb ha egy felülvizsgáló vagy egy tervező dönti el.
A kazánház fokozottan veszélyes helynek számít. Nem hiszem hogy egy ilyen fórum alkalmas a helyzet tisztázására, főként azért mert az itt jelenlévők nagy többsége gyengeáramú szakember.
(#) kameleon2 válasza Lalle hozzászólására (») Feb 24, 2013 / 1

Nagyon függ attól mit szeretnél. Fontos, hogy védőtávolságon belül vannak-e légtelenítő szelepek, vízvételi lehetőség, lefújószelep és gáz. Volt olyan épület, ahol távműködtetésű kioldót kellett beépíteni, amit a gázérzékelő központ vezérelt, de volt olyan is, ahol egy sima IP4x-es szekrény lett beépítve. Ajtós szekrény mindenképpen kell. "Feri"-vel maximálisan egyetértek, kérdezz meg egy villamos tervezőt is.
(#) balzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Jogos a kérdés. Ez attól függ (mivel az óra már ki van alakítva), hogy az óránál hogy van kivitelezve. Nálam annak idején közös nullára szerelte a villanyszerelő a vezéreltet is, így a mostani felújításnál nekem sem maradt más választásom. Természetesen, ha plombált részről külön nulla jön, akkor azt végig külön kell kezelni.
(#) Feri válasza balzsi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Elnézést, ha rossz helyre írom, de már többször látom a fórumon, hogy nappali és "éjszakai" áram kialakításával foglalkoznak.
Mindenkinek felhívom a figyelmét az "éjszakai áram és a "nappali" áram vezetékei külön vezetendők és ugyanazon berendezéseket nem táplálhatják. Vagyis két független és elhatárolt hálózatról beszélünk. az elosztót és a vezetékelést ez szerint kell kialakítani.
Ennek oka, az "éjszakai" áram kedvezményt tartalmaz és azt a szolgáltatók csak bizonyos feltételekkel adják.
(#) balzsi válasza Feri hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Ez egyértelmű, itt a közös nulláról volt szó.
(#) Feri válasza balzsi hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

A nulla sem lehet közös, mert az is áramvezető szálnak minősül.
(#) balzsi válasza Feri hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Valóban áramvezető szál, viszont a mérést nem befolyásolja. Egyébként ebben a formában olyan villanyszerelő kötötte be, aki a szolgáltató alkalmazottja volt.
(#) tibistor hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok!
A nullbontóról szeretnék kérdezni.
Azt tudom, hogy hol van, hogyan néz ki, de azt szeretném tudni, hogy milyen esetekben szükséges használni, azaz mikor kell megbontani vele a nulla vezetéket?
(#) kadarist válasza tibistor hozzászólására (») Feb 25, 2013 / 1

Szia!
Akkor kell megbontani, ha földelési ellenállást kell mérni.
(#) ötfelezős válasza balzsi hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

a mérést nem befolyásolja
Ököhöm... Belegondoltál ebbe? Ugyan kicsi az eltérés, ha máshonnan veszi a feszültséget, és máshonnan az áramot, de ez elvi kérdés.
(#) ötfelezős válasza tibistor hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Meg régen a leválasztáshoz is kellett ez - kétpólusú kismegszakító helyett olcsóbb volt.
Mondhatnám, hogy még ma is majdnem kell.
(#) tibistor válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Idézet:
„...még ma is majdnem kell”

Ezek szerint új szereléseknél már nem szükséges a teljes leválaszthatóság?
Régen a teljes leválasztás mi célból kellett? (a földelési ellenállás ellenőrzésének esetén kívül)
(#) ötfelezős válasza tibistor hozzászólására (») Feb 26, 2013 / 1

Elkezdtem írni a választ, de rájöttem, a "teljes" szócskából, hogy szakember vagy... De mindegy, meghagyom a magyarázat jelleget. Legfeljebb megorrolsz.
Sokan gondolják úgy, hogy ma is hozzátartozik a nullavezető megszakítása is a leválasztáshoz, de a szabvány szerint nem kell akkor, ha a nullavezető megbízhatóan földpotenciálon levőnek tekinthető. És azért egy nullázott hálózaton, amikor véges távolságon belül vagyunk a szétválasztási ponttól, ez teljesül.
Hogy miért kellett a leválaszthatóság? Az volt mindig is az alap: egy villamos berendezést ahhoz, hogy hozzányúljanak, le kell tudni választani; és ehhez képest voltak kivételek (világítás, stb). Igazából ma is így van, fentebbi földpotenciálon levés is az általános alóli kivételnek tekinthető.
(#) rockersrac hozzászólása Feb 26, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdésem van, hogy kinek mi a véleménye a pákahegy földeléséről? Mert szeretném(még ha nem is teljesen) esd védetté tenni a pákámat, de nem tudom hogy ez mennyire ,,szabályos" ? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) tibistor válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Köszönöm a válaszokat! (kadarist-nak is!)
Üdv!
Következő: »»   267 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem