Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR-es alkatrész (tranzisztor) teszter
Lapozás: OK   17 / 83
(#) eyess válasza BlackForce hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Nem az a lényeg , hogy az égető hardver is 8Mhz en ketyeg amivel égeted.Hanem az , hogy ha nem jól állítod be, ami jelen esetedben külső 8 Mhz es kvarc , és nem a chip belső oszcillátorát használod , akkor olyan beállítást kell tenned , és a chipbe írni , hogy az az után tudja , hogy ha külső kvarcról fog ketyegni , akkor el is tudjon indulni.Mert ha nem , akkor jön az , hogy kizárod magad , és lehet éleszteni a chipet . stb stb stb.
(#) pluto hozzászólása Feb 24, 2013 /
 
Tiszteletem az Uraknak!

Ma délután jelent meg a mikrokontroller.net-en a következő infó, a fejlesztőtől. Gondoltam közkincsé tenném (már ha nem bánjátok ...) azoknak akik nincsenek elég mélyen a német nyelv rejtelmeiben.

Az svn archívumban már elérhető a legújabb software verzió 1.06k

A fontosabb változások:

1. A PC3 soros kimeneti baudrate most 9600baud, függetlenül a frekvenciától. Előzőleg 1Mhz-nél 2400baud, 8Mhz-nél pedig 19200baud volt a rate.

2. A PIN-ek kimeneti ellenállása, most minden egyes mérésnél meg lesz határozva (opció: AUTO_CAL), nem csak a kalibrációnál az önellenőrzésen belül. Az önellenőrzésnél csak az aktuális értékek lesznek megmutatva. A kimeneti ellenállások hőmérsékletfüggőek.

3. A mérő PIN a következő formában 321= is meghatározható az eddigi 123= (vagy EBC=) helyett. Így a kimeneti sorrend változtatható a különböző board-design-ak megfelelően. A THYRISTOR és TRIAC lábkiosztás ugyanebben a formában van megjelenítve. (az ATmega8-al is lehetséges)

4. Kapacitás mérésnél (Counter 1) és az LCD rutinok hosszabb várakozási idejénél is a SLEEP-mode kerül felhasználásra.

5. Az ATmega8 alvó állapot felhasználását letilthatjuk a Makefile opció INHIBIT_SLEEP_MODE segítségével. Ezt a lehetőséget akkor kell igénybe vennünk, ha az új verzió nem fut stabilan, annak ellenére, hogy az ATmega tápellátása megfelelően el van látva blokk kondenzátorokkal.

6. Amennyiben a teszter lekapcsoló-elektronika nélkül kerül megépítésre, úgy az utolsó mérés eredménye egyszerűen marad a kijelzőn.

7. Amennyiben a software soros kimenet (PC3) nélkül lesz konfigurálva (az opció WITH_UART nélkül) úgy az így szabaddá vált PIN külső feszültség mérésére használható, ameddig nyomva tartjuk a Start-gombot. A mérésnél a software egy 10:1 arányú feszültségosztó meglétét feltételezi. Így a teszter bővíthető zener-feszültség méréssel.

Itt szeretném mindenki figyelmét felhívni, hogy a várakozási idők pontossága az ATmega alvó állapotában nagyban függ attól, hogy külső kvarzot vagy belső oszcillátort használunk. Amennyiben a belső oszcillátort választjuk, úgy a software-t újra kell fordítani a makefile RESTART_DELAY_TICS=6 opcióval.

*** Eddig a mai infó

Remélem hasznos lesz minden érdeklődőnek.
(#) pluto válasza eyess hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
Szia!

Ez így majdnem jó, csak éppen precíziós ellenállások kellenek. Vagyis 0,1% és nem 1%. A leírásban is nagyon precízen le van írva, hogy nagyban meghatározza a mérés jóságát a felhasznált 680R és 470K tűrése.
(#) eyess válasza pluto hozzászólására (») Feb 24, 2013 /
 
(#) p_istvan válasza ármin27 hozzászólására (») Válasz • Jan 7, 2013 /

Vegyél 1%-ost, abból van megfelelő érték, az bőven elég bele, főleg így hogy a pontosabból hiányos az értékkészlet. Általában legtöbb úgy is pontosabb lessz mint a megadott tűrés. Legfeljebb válogasd össze (többet kell venni). Olcsóbban kijössz...
A pontosságot korlátozza az AVR ADC-je is, ezért is fölösleges az 0,1%-os ellenállás!
Üdv. István
(#) pluto válasza eyess hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Igen ezt én is olvastam. Az való igaz, hogy drágább. A beszerzése is macerás lehet. Én három hetet vártam mire megjöttek, SMD változatban. Ami nem baj, mert alacsonyabb az impedanciájuk. Viszont egyáltalán nem felesleges. A tesztek mindenesetre ezt támasztják alá. Nem én végeztem őket, csak olvastam. Pont most tették fel ugyanezt a kérdést a fejlesztőnek (már nem tudom hányadszor).

Kérdés:

Idézet:
„Ha az ellenállás értékek minden mérés előtt meghatározásra kerülnek, akkor a 0,1%-s tűrés még szükséges?”


Válasz:

Idézet:
„Minden mérés előtt meghatározásra kerül a port-kimeneti kapcsoló ellenállása. Az érték egyrészt ca. 20R GND-ra húzva, másrészt ca. 22R a VCC-re. Az ellenállás érték meghatározásához a precíz 680R érték, feltétel! A 680R-n eső feszültséggel számoljuk ki az áramot. Ezzel az árammal és a portkimeneten mért feszültséggel határozzuk meg a portkimenet belső ellenállását.”


Tehát, mint minden pontos mérésnél, kell egy etalon. Ebben az esetben a 680R az etalon és mint olyannak pontosnak kell lennie. Mert különben az egész mérés egy kicsit "lóg a levegőben". A software így tudja kiegyenlíteni az ATmega gyári szórását. Képzeld el, hogy olyan értékeket vennénk alapul és számolnánk velük tovább, melyekről egyáltalán nem tudjuk, hogy valósak-e. Csak körülbelül. Az eredmények is csak olyan körülbelüliek lennének. Jó tudom, hogy ez nem egy precíziós cél műszer, de törekedjünk.
(#) eyess válasza pluto hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Ez igaz , és törekedjünk, de arra kíváncsi lennék egyébként , hogy van e valami különbség az 1% os , és a 0,1% tűrésű ellenállások között a mérést illetően , mert ha elhanyagolhatóan nincs , vagy nem sok a különbség , akkor oly mindegy nem ?
(#) eyess válasza eyess hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Annyit még elfelejtettem , hogy a régi verziós tesztert atmega8p építettem anno.Ebben mindenhol 5% tűrésű alkatrészeket tettem /smd/, mivel úgy voltam vele , hogy egyáltalán megnézzük mit tud a szerkezet.Nos mértem vele műszer ellenállást ami 91,6 kohm volt ráírva , és a szerkezet szépen ki is írta , hogy 91,6 konm.kondenzátornál van némi eltérés , de ezt szoftverben lehet korrigálni , illetve van egy táblázat is , hogy mely atmega prociknál , és belső , vagy külső meghajtás esetén, milyen eltérésekkel működnek az atmega típusok.Azért is írtam , hogy nem biztos , hogy ténylegesen muszáj a 0,1% , mert szerintem az 1% is bőven elegendő , akkor amikor 5% os alkatrészekkel is pontos eredményt kaptam.Bár hozzáteszem az új verzióban 1% os mérő ellenállásokat tettem én is , de ez szerintem már több mint elég.
(#) pluto válasza eyess hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Értem én, hogy miről beszélsz, de ha van lehetőségünk az ajánlott alkatrészeket használni, akkor nem látom be, hogy miért ne tegyük. Félre ne érts, nem kekeckedni szeretnék, csak úgy gondolom, hogy ha határozottan állítja a fejlesztő, akkor legyen úgy.
(#) eyess válasza pluto hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
Egyértelmű kinek hogy .Én úgy vagyok vele , ha már 1% os pontossággal mér a dolog az nekem bőven elég a 0,1% os mérési eredmény biztos jó , csak szerintem kevés olyan dolog van amibe 0,1 os pontosság kell , sőt még talán az 1% sem nagyon elterjedt.És a passzív , és aktív alkatrészek szórásából adódóan bőven elég az 1% .De ettől még persze lehet bele tenni 0,1 % os ellenállásokat. A másik dolog , azt meg pláne nem tudjuk , hogy maga a chip milyen % érték közötti , mert hiába a 0,1% os mérő előtét , ha maga a mérést végző processzor meg fogjuk rá , hogy 1% pontos , de még ezt is kétlem , hogy annyi lenne.
(#) KoLa válasza pluto hozzászólására (») Feb 25, 2013 /
 
-- hátha erről még nem volt szó - ha igen bocs...

A 680ohm és 470Kohm pontos értékét be lehet írni a szoftwerbe a config.h -ba a commentek szerint.
Tovább gondolva a fontos az, hogy azonos értékűek legyenek.
(#) erdgab hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Tiszteletem Uraim!
Igyekszem követni a fórumot,kis nehézségek árán a külföldi fórumokat is,bár kicsit meg vagyok keveredve a sok variációban.Én megépítettem az első variációs tesztert ATMEGA8-16pu-val amit szinte nap mint nap használok.Vannak hiányosságai a zéner,tirisztor,triak vizsgálat terén.Csak érdekesség,hogy pl: az IGBT-t fetnek méri,de jól határozza meg a lábkiosztást.A kérdésem az lenne,hogy a jelenlegi ATMEGA328P-PU mikróvezérlővel és a legújabb szoftverrel van e javulás az említett hiányosságokban (zéner,tirisztor,triak),tesztelésben,valamint a darlington tranzisztorok mérésében.
(#) szekimilu hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Sziasztok

Megépitettem a atmega168 as variációt,ami nem tiszta ha lefuttatom a testet ugye a 3 érintkező rövidrezárásával a végén kirja hogy pl 22kohm alá meg 20kohm , ha innét tovább akarok menni szétszedem a a rövidzárat majd nyomkodom a teszt gombot és kijön hogy 100nF stb ez valami kondi hitelesytés lenne, de hogy lehet pl az esr értéket kinullázni , vezetéket összeérintem 0.3R mutat ezt hogy tudom nullázni ?
Ti melyik verziót égettétek bele az atmegába ?
Másik gondom van egy 5 ellenállásos párhuzamos portra való égetőm de csak ponyval tudom használni nem találok más programot erre a célra ami tudná az atmega168 pl, a másik égetőm pedig az USBASP nagyon kezdő vagyok avrekkel ezt pl csak a khazama programmal tudom használni !
Valaki tudna nekem ajánlani egy jól müködő programot ezekhez az égetőkhőz ?
Van pl az avrdude program én nem tudom elindtani , nekem az avr studio nem ismeri fel ezeket az égetőket !

Köszönöm a segtséget előre is
(#) eyess válasza szekimilu hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Bascom Avr
(#) pipi válasza szekimilu hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
avrdudera épul: AVR Burn-O-Mat
(#) KoLa válasza szekimilu hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Amikor a 100nF kéri az 1-3 láb közé, az még az önteszt része.
Kiírja amikor a tesztnek vége van.

Az ESR-t adjustalni a makefile opcios részében lehet. Ha kérdőjel is feltűnik Elko mérésnél, az ESR esetében, akkor túlőttél a célon.
Sok más opció is van még ott a makefile -ban.
(#) Bubuka57 válasza KoLa hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Üdv!
nekem is kiírja néha a ? jelet.,olyan gondom va ,hogy a a kiírásnál a lábak sorrendjét fordítva írja ki 3,2,1 a panelon meg 1,2,3 .Gondolom ez szoftver változat. Ebbe szeretném segítségedet kérni. Esetleg egy jó verziót tudsz valahol? AVR Studiot használok égetésre,de még nem forditottam vele.Nagyon kezdő vagyok.
(#) eyess válasza Bubuka57 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Igen írva is van a megfelelő oldalon , hogy ezek a sorrendek fordítva vannak , de szerintem ez részletkérdés , mert vagy úgy forrasztod rá , hogy 3,2,1 , vagy a kint lévő mérőpontokat úgy alakítod ki , hogy jó legyen.De egyébként arra is van lehetőség , hogy a mérőpontok számbeli megfelelőjét át lehessen írni a szoftverben.
(#) Bubuka57 válasza eyess hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Köszönöm.
Most már a szoftveres változtatás marad ,mert a panel kész van.
(#) KoLa válasza Bubuka57 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Új projectet kell létrehozni, az adott file -kal.
A makefile -t, a helyét, az utat, a project properitis -ben meg kell neki mutatni

Innentől, szerkeszthető és utána lehet fordítani - BUILD

A lábak sorrendje is egy opcio, a legújabb 1.06 versioban - amint egy barátunk itt le is írta

A ? azt jelenti az ESR -nek negatív értéket mér, ilyenkor a 29 -es értékkel kell "játszani"

# The ESR_ZERO value define the zero value of ESR measurement (units = 0.01 Ohm).
CFLAGS += -DESR_ZERO=29
#CFLAGS += -DESR_ZERO=40

A # kezdődő sorokat nem veszi a "fordító" figyelembe.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) Bubuka57 válasza KoLa hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Köszönöm szépen.
Ez már a holnapi lecke lesz.
További szép napot.
(#) sector99 hozzászólása Márc 3, 2013 /
 
Sziasztok !

Az UJT-t felismeri a műszer ? (én nem találtam rá infót...)
A másik kérdés: ha jól értelmeztem, akkor a legfrissebb 1.06-os verzió ITT található ? (ttester_106k.zip)

Üdv.:
sector99
(#) morgo válasza sector99 hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Szia!
Nekem két szembefordított diódát mutat. TIS43 volt a próbaalany.
(#) sector99 válasza morgo hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Köszi ! Nekem Timeout-ot jelez ha mindhárom lábat csatlakoztatom (Atmega8 proci és magyar nyelvű hex) ha csak két lábat akkor dióda. Másik két láb külön szintén Timeout.
(#) sector99 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
Szerintetek melyik a legújabb változat Atmega8-ra - az eredeti kvarc nélküli rajzhoz ?
(#) KoLa válasza sector99 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
A legújabb, aktuális softwerben továbbra ia választható az AtMega8
Választható az LCD csatlakozás is. - StripBoard vagy nem StripBoard -régi/újpanel
A kvarc pedig a FUSE beállítás kérdése.

Tehát a legújabb
(#) sector99 válasza KoLa hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Köszönöm ! Tehát akkor a megfelelő FUSE beállításokkal föltehetem az 1.06-os változatot is ? És arról a HEX-ről van szó amit a 1400670 hsz-ban kérdeztem ? Mert ott van egy "tags" és egy "trunk" mappa is .
(#) KoLa válasza sector99 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Bocs, nem tudom hirtelen, hogy kell erre rákeresni.... "1400670 hsz

az aktuális forrás ez:

http://www.mikrocontroller.net/svnbrowser/transistortester/Software/

ebben a tags alatt a végleges versiok -097-106 ig, trunk alatt a naprakész fejlesztés van, amely még nem kapott új versio számot.

Ha nincs kvarc, akkor lényeges, hogy maradj a belső RC oszcillátornál.
Tehát a fuse biteken ne változtass.

Ha a kijelző nem működik, akkor a makefile -ban, így kell átírni.

# Option STRIP_GRID_BOARD selects different board-layout, do not set for standard board!
# The connection of LCD is totally different for both versions.
# CFLAGS += -DSTRIP_GRID_BOARD

Nem tudom, hogy az ott lévő -a mega8 könyvtárban- milyen beállítással lett "fordítva" Amennyiben eltérő LCD csatlakozásod van, nem várható meghibásodás, annyi, hogy nem jelennek meg karakterek. - legalábbis az én asztalomon

Tehát mehet az ATmega8, viszont bizonyos funkciók nem működnek, pl. SelfTest, Auto_Cal stb.
Ezeket olvashatod a makefile opcios részében. Az ottani kommentek szerint kell eljárni.
(#) sector99 válasza KoLa hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Bocsánat, linkkel illet volna hivatkoznom a hsz.-ra. (én is csak most fedeztem fel, hogy ha a kettős keresztre húzod az egérmutatót akkor alul az infósávon megjelenik a sorszám...)
Nagyon szépen köszönöm Neked a részletes választ, a - számomra - sok új és hasznos infót !!
Akkor majd próbálkozom, addig míg a nagyobb proci meg nem érkezik.
Én a legelső változat alapján készítettem el a panelt, amikor még csak Atmega8-ra volt tervezve.
Üdv.:
sector99
(#) pluto hozzászólása Márc 11, 2013 /
 
Sziasztok Urak!

Ha bárkinek is érdekes lenne, most dobta fel valaki a microkontroller.net-re. Zener mérés és bemeneti lábak védelme. Igaz, mindkét megoldást "rágják" már egy ideje.
(#) BlackForce válasza pluto hozzászólására (») Márc 13, 2013 /
 
Bocsi,de melyik eaglevel lehet megnyitni a sch-t,mert nekem az 5.7 Invalid datafajl hibát jelez és nem nyissa.
Üdv
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
Következő: »»   17 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem