Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
- biztos elég a tápod?
- Szerintem a tranyók nem nyitnak ki, ergó én tennék egy 100k-s ellenállatot minden tranyó bázisára a másik végével a +5v-ra. Ez egy kicsit megemeli a vezérlőfeszt, biztosabb lesz a nyitás.
Kösz a segítséget igen biztos a munkapont beállítással volt gond mert régebbről meglévő optocsatolós tranzisztoros kapcsolást rákötöttem az ic kimeneteire amivel nagyon jól muzsikál, lehet marad is ez... bár fölösleges ide is optocsatoló, mind1. Viszont még lenne 1 kérdésem szerintetek mennyire szabad felmelegednie egy floppy illetve egy nyomtató léptetőmotorjának én azt tapasztaltam 40 fokig melegszik aztán nem melegedett legalábbis több percig volt ilyen hőmérsékleten (folyamatos forgás közben) káros lehet ez? Vagy ennyi még belefér hűtsem vagy vegyek vissza az áramból?
egyébként pc tápról ment és először floppymotorrt hajtottam azt meg illene bírnia.
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy nekem is kellene léptetőmotort vezérelnem....és gondoltam megvitatom veletek is... Nekem most unipoláris motorhoz kellene elektronika... Amit eddig használtam az nagyon bejött... Volt egy pic aminek négy lábt használtam és azzal vezéreltem...ilyen stepp, dir rendszerben... Az alapot pedig egy tpic0108-as ic- adta... van benne egy full bridge, 5A-t tud magából kisajtolni, nagyon aranyos és kicsi ic, termálvédelemmel, polaritás védelemmel és beépített diódákkal. De a legjobb az az !!! hogy a logika feszültségét magának állítja be belül a motor feszültségéből (ic-n belül) így galvanikusan leválasztva magát.... Csak a baj az hogy megszüntetik.....és már nem tudom rendelni így váltásra kényszerülök... Szóval ha tud valaki valami jó ic-t akkor ne kíméljen: ami jó lenne ha benne lenne... rövidzár védelem kicsi rds-on min 1.2 A /csatorna inside current controll.... jó lenne microstepping is.... Aztán ez pic-hez és kész.... Ha talál valaki ilyen ic-t akkor szívesen megtervezem a panelt és megírom hozzá a programot! És akkor lesz egy unipoláris motorvezérlő egységünk akit mindenkinek örömmel ajánlhatunk
Szia!
Igazából nekem az l298 az egész jó lenne.... Egy időben használtam is, de mindig kinyírta a pic-t. Pedig volt dióda (jól berakva), teleaggattam szűrő és puffer kondikkal....és mindig kinyirta.... szóval azt nem szívesen használnám..... SLA 7051-sorozat minimumja meg olyan 10V-t körül van....azért az kicsit magas.... De különben aranyos ic-k
Szia!
Ezek után gondolom a robotodba kellene. Az Allegronak van még több ilyen IC-je (A3977 stb.). Nekem is van egy pár ilyen ICm itthon bontva nyomtatóból. Egyik bajuk az, amit mondtál esetedben, hogy túl nagy tápfesz kell nekik, a másik meg az, hogy szinte beszerezhetetlenek boltból Mo-n. Az L297/8-ast valaki már használta itt a fórumon, igaz nem kefés mocihoz, és nem hallottam, hogy baj lett volna vele. Na mondjuk a léptetőmoci az más világ. Ha más nem marad akkor nyák + SMD PIC/AVR + FETek.
Sziasztok,ezt láttátok már?Bővebben: Link
Szia Lucifer!
Most bukkantam ” Léptetőmotor vezérlés elméletben” c. munkádra! Étlen, szomjan olvastam végig annyira érdekel. Végre egy PIC mentes LM. meghajtó – egyelőre ígéret. A PIC nem az én világom, de ezt megépíteném a gépemhez feltéve ha illeszkedik a MACH 3 vezérlőhöz ugyanis félkész állapotban van a CNC gravír masinám s akkor mondhatnám, hogy tetőtől talpig én bütyköltem össze az egészet, mert fő a HOBBY!! Mikor folytatod ill. fejezed be a sorozatot, s főleg közre adod-e a kapcsi rajzot ??? Üdv.
Hy!!
Szükségem lenne egy LPT portos bipoláris léptetőmotor vezérlőre ak i tud légyszi írjon. Előre is köszi!
sziasztok uj vagyok itt köztetek.Müszerésznek tanultam de gépész technikus lettem .Rendgeteg kütyüt szereztem be az utobbi évekbem,gojos orso,sikcsapágyak s.motorok.STB... Szeretnék most én is egy cnc marot késziteni de nincs vezérlö rajzom 5tengejeshez ,elkésziteni eltudom de nincs mit ,segitséget kérek pc vezérlö rajzban/müködö,kiprobált kellene/ köszi .:FEFE
Egy jó és elkészíthető bipoláris vezérlés nekem is jól jönne, mert lassan elkészül a mechanika és jó lenne tesztelgetni jól tekeri e az orsókat
Hali
A következő kérdésem van: egy HP tintasugaras nyomtatóból kiszedtem a laptovábbító léptetőmotort. A motor 55SPM25 jelű, de az adatlapján nincs rajta. Annyi baj van vele hogy a mind az 5 kábele kék. Ha színes lenne már kész vónék, de nem az. Mind kék... Számítógépről üzemeltetem LPT portról, kis progival, ULN2003-as IC-vel, 12V-ról. Csatoltam egy maszekrajzot hogy hogy van a kis nyákocska a motoron. Megtudnátok mondani hogy melyik kábel melyik színű kábelnek felel meg? Köszi szépen
Senki? :no:
Most ott tartok vele, hogy egyenként lép egyet de 2 pedig visszafelé...
Akkor rossz a szekvencia!
Ugye van a full stepping: Ami nálad kb így kellene kinéznie: 0001 0010 0100 1000 Van a half stepping (kb 2 olyan erős) 1100 0100 0101 0001 0011 0010 1010 Ha a megfelelő szekvenciát adod ki (érdemes előszőr a full seteppingel próbálkozni) és megfelelő órajelet használsz, egyenlőre csak pl 2 Hz-s vezérlést próbálj akkor mennie kell!
Hello. Ezt úgy lehet megoldani, hogy elősször ellenállásméréssel megkeresed a tekercsek középleágazását. A kettőt összekötöd, ez lesz a "közös". Fogsz valami tápot, 3-5V, mindegy, csak forogjon. Negatívot a közösre, a pluszt az egyikre. Ekkor beáll egy fázisba. Ez az első! Majd megkeresed a maradék 3 közül, hogy melyikre lép odébb EGYET!. Megvan a második! A maradék kettő közül az lesz a harmadik, amelyik ugyanabba az irányba lép tovább egyet....s kész a sorrend...
A közös szál nála a középső. Látszik a rajzán.
Lucifer: talált, igen a két középső az úm. -
viszont. ugye középen az úm. - és az alsó 3-ason jobb oldalira adok +-t akkor lép. ha a másikra akkor még egyet. de ha a felső 3-ra ugyanígy akkor viszont fordítva lép. Most ha rákötöm és beindítom az ic-t akkor kettőt lép. és 2-t vissza. hiába fordítva kötöm rá...
Hello!
L297-L298 IC párossal vezérlek bipoláris léptetőmotort, amit floppy-ból szedtem ki. A problémám, hogy akármilyen üzemmódot választok, lép 4-et clock jelnek megfelelően, majd visszaugrik a motor a kiinduláis pontra, nem forog körbe. Használta már valaki ezt a 2 ic-t? Ötlet, hogy mi lehet a baj? Megpróbálom majd másik motorral is, hátha... köszi
Hali!
Én is ezzel a párossal vezérlem, és nekem jó half és full módban is. Max azt tudom elképzelni, hogy nem 4 fázisú a motor.
Akkor az elég valószínű, hogy 4 fázisú (elvileg akár 6 is lehet). Ha 2-2 kivezetés között mérhető ellenállás és a többi szakadás, akkor 4. Gondolom bekötve jól van. Ez esetben nincs több tippem...
Esetleg manuálisan próbáld meg egymás után gerjeszteni a fázisokat, ha úgy működik, akkor az elektronika a hibás.
Ok, köszi,megpróbálom. Csak az a fura, hogy gyönyörűen lép hármat, majd visszaugrik, mintha valami visszarántaná egy alapállapotba, de az L297 adatlapja nem ír ilyesmit és nem tudok arról, hogy egy léptető motornak lenne kiinduló állapota
Sziasztok.
Van nekem egy nagyon jó kis stepper motorom és én ezt szeretném vezérelni ütemre. Az ütem re való mozgást úgy értem hogy amikor mély hang van akkor mozdul meg a motor valamelyik irányba mozdul meg és utána meg áll és ha újabb mély van megy tovább. A motor adatai DC 12V öt kábele van Barna , Fekete , Narancssárga , Sárga , Piros ez lenne a motor adatai. És mielőtt bezárnátok kedves moderátorok a Topit szétnéztem mindenhol de nem találtam semmi ehhez való leírást pedig kerestem lécíves ne zárjátok már be előre is meg köszönöm. Remélem tudtok segíteni benne előre is köszönöm lehetőleg működő és jó kapcsolásokat küldjetek köszönöm. Sziasztok.
Én nem vagyok léptető motor szakértő, de ha választ akarsz kapni a hozzáértőktől, szerintem jól jönne egy fénykép. :yes:
Egyébként engem is érdekelne. Valamilyen csúcsegyenirányító kapcsolás v nulnívóindikátor kellene hozzá. Valahol van is, majd megnézem. ÁÁÁ megis van. akusztikai kapcsoló nulszintre (Sipos Gy.Rádiókészülékek és hangerősítők építése 178.o/6,14-6,15 -ös ábra)
Hello, először is,meg kellene hajtani a motort egy tetszőleges meghajtóval, a CNC topikban sokat találhatsz. Ennek a léptető impulzus bemenetére kell juttatni a HF jelből kiszűrt mélyeket. Pontosabban HF-be----mélyszűrő, mint egy fényorgonában---némi formázás egy schmidt triggerrel---monoflop generátor----> léptető impulzus! Ha tetszik, összeszedhetjük az egységeket
Szia Medve jó lenne ha tudnál nekem segíteni mert ez egy Show moon fényben lenne a gobo forgató motor. Az elmélet tetszi nagyon csak az a baj hogy nem nagyon értek hozzád de ha segítenél benne akkor bele merek fogni komolyabban. Mármint hogy tudnám a kapcsolási rajzot összehozni. Remélem tudsz segíteni majd benne előre is köszönöm.
Szia.
Kezdjük a motor forgatásával. Ehhez kell egy "STEP-DIR" vezérlő, controller. Ez egy olyan áramkör amelynek négy kimenete van a 4 motortekercsre, két bemenete, az egyik, a nevéhez méltóan a lépés irányát határozza meg, a másik a lépés tényét (Ide egy imp. és egyet lép) Ajánlom a googlit, (stepper motor controller) sőt a HE-t, keress valami neked tetsző STEP-DIR áramkört. Lehet 2 TTL IC-ből, lehet PIC-es, de lehet venni is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |