Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Jó, de bekapcsolni nem tudod ha rajta van... le kell venned a bekapcsolás előtt.
Melyik HEX van rajta?
Hát, ezt be lehet kapcsolni akkor is ha rajta van. 1.24-es változat van rajta, bekapcsoláskor azt írja. Kicsit megjárattam az L/C kapcsolót, azóta teljesen megbolondult, Uesr is csak 60 mV, és még pontatlanabb az esr mérés.
Az L/C kapcsolónál találtam egy fóliarepedést, átkötöttem, azóta úgy néz ki jó lesz. Bekapcsoltam párszor, most nincs különösebb ugrálás, és bekapcsoláskor kb. +-15 miliohm között van amikor összezárom.
Elég nagy fazékmagot tettél bele, nekem 11 mm-es, de leginkább 14-es átmérőjűhöz lehet hozzájutni, a Tied pedig 18 mm-es. Ha teljesen teletekercselted akkor nagy a parazita kapacitása. Ez a kapacitásmérés pontosságát nem, de az induktivitásmérést már befolyásolja.
(A tekercseéés módja is befolyásolja a parazita kapacitást) Milyen huzalt használtál?
Rádióban lévő ferrit rudon lévő rózsaszínű cérna szigetelésű szálból sodortam össze 8-at. Kézzel tekertem fel, 95%-ban van tele. A v1.32 szoft nem jelzett parazitakapacitást.
Én meg pont kisebb fazékmagot nem találtam. Szóval akkor kisebb kell meg géppel kell feltekertettnem? A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Kicsi induktivitásoknál nem méri a parazita kapacitást, mert ott már pontatlan a mérés, de attól még van.
Próbáld meg 3 szállal, úgy hogy ne legyen sehol túl közel a vasmaghoz "a csévetestnek egy kicsit mindig lötyögnie kell", 20 menetet kézzel is fel lehet tekerni. (Az egyenletes, összeszorított tekercselésnek nagyobb a saját kapacitása, mert túl közel kerülnek egymáshoz a menetek) Az Uesr0 értéke annyira nem kritikus, jó lesz az 300 mV körül is. Ha majd hozzájutsz megfelelőbb vasmaghoz majd kicseréled. Érdemes bontásból, ha a csévetest is megmenthető! Jó lehet az RM5 mag is, hasonló a fazékmaghoz, csévét is jobban lehet kapni hozzá. Ha nem jó az AL érték azon lehet segíteni, akár kisebb, akár nagyobb. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Köszönöm. /Pedíg már hogy örültem hogy 404mV van./
Akkor... hol lehet beszerezni a szükséges/optimális fazékmagot? Esetleg info valami készülék tipust illetően, ahol nagy valószínűséggel előfordulhat (bontás)?
Illetve, azt kérdezném mennyire szükséges, vagy a hétköznapi juzernek a sima fojtó is megfelel? Aztán találkoztam ill. van alaplaból bontott induktivitással (smd), mely olyan kialakításu mint az smd kondi- az mennyire lehet idevaló, avagy milyen tipus? Köszi!
Vagy három vagy négy hozzászólással ezelőtt írtam egy jó alternatívát és linket is hozzá...
RM5 vagy RM4-es magot talán jobban be lehet szerezni, csak kicsit keresgélni kell! Az eredeti cikkben és itt a fórumon -ha utánanéztél- láthatod hogy a fojtó is megfelel de van egy minimum a megadott paraméterek eléréséhez és a használható ESR méréshez! De ha kísérletezni támad kedved, cserélgesd és meglátod az eredményét (smd teljesítmény fojtói közül talán találhatsz megfelelőt, de minek, jobb úgysem lesz mint a javasolt fojtó és azzal nem kell kísérletezni. Régi magyar műszerekben fordulnak elő használható bontható vasmagok, meg ki mivel találkozik. régebben a pl. vater@n is láttam. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Nem találtam a linket...
És ez az (a fenti fotón) smd induktivitás? "nudli"? - csak próbálkozom Az "egzotikus" programozómról csak annyit, hogy nem hibás. A szofvere viszont igen! Pont ezt a fránya 16f690-et rosszul írták bele, azaz kisebb memoria tartománynak ismeri - ezért nem jött össze nekem a programozás. Elviekben a "segítőm" már jelezte a gyártónak a hibát, annak kijvítása céljából. /Reménykedem/ Azt mondta az ember, hogy talált még másik programozót is ezzel problémával - ő több kütyüvel is tesztelte az "ügyet".
Sziasztok!
Belevágnék egy LCM3-as műszert építésébe, és szeretnék tanácsot kérni: 1. a cikkben szereplő kritikus alkatrészeknek megfelelnének-e a képeken látható kondik és induktivitás? 2. a reed relé helyett használható-e RY5W-K -természetesen a nyákot áttervezve? 3. befolyásolja-e a mérést, ha a kapcsolók nem közvetlenül a panelba vannak forrasztva, hanem vezetékezve?
Azt hittem csak viccelsz azzal a képpel!
Idézet: „És ez az (a fenti fotón) smd induktivitás? "nudli"?” Láttál belőle 100uH-s darabot valaha? Mert amiket én láttam eddig, azok nH-s tartományba estek, valószínűleg vasmag/ferrit nincs bennük.
- Ha "át akarod tervezni" a nyákot akkor legalább az első két kérdésedre tudnod kéne a választ.
- Ha olvastad volna a fórumot akkor is. Egy műszer -még ha amatőr is-, megérdemel néhány jobb alkatrészt, maximum néhány üveg sör áráért. - Bár erről is volt már szó, de rövid vezetékkel be lehet kötni a kapcsolókat. Az "újratervezés" és bizonytalan minőségű alkatrészek után jön a reklamáció hogy nem jól működik, de természetesen kép és bővebb információ az nincs a műről, mint ahogy legtöbbször azt sem tudjuk meg -az utóbbi időben gyakran- hogy végül megoldódott-e és hogyan a probléma!
Amit eddíg használtál induktivitást az forraszt át a panel aljára, nálam 157-ről 220mV-ra nőtt így az User0 fesz.
OFF
Kedves István! Köszönöm a hasznos információkat. Én segítségért fordultam ide, nem kioktatásért. Időt szakítottál arra, hogy foglalkozz a kérdésemmel -amit értékelek. De 97 szó helyett, amit a válaszra fordítottál, akár 3 igen/nem is elég lett volna, és még belefért volna némi hasznos infó is. Nem ez az első készülék, amit megépítek, és nem ez az első nyákom sem, amit magam tervezek. Ezek után maradok továbbra is passzív olvasója az oldalnak. Szép napot! Hutti
Még nem működik. PIC programozó szoftver probléma miatt áll a projekt. Ha, a programozás menni fog, akkor meg majd új nyákot fogok tervezni (a mostani már szét barmolva hiba keresés okán, tanulmány munka lett belőle). Nemtudom, mit jelentene ha, pl rézszalaggal leárnyékolnám az induktivitást, hogy nem zavarja semmi és akkor nem kellene a másik oldalra helyezni növelve a műszer befoglaló méretét. Ugyanis koncepcionálisan ragaszkodom hozzá, hogy a kijelző mögé/alá tervezzem a nyákot. Addig meg figyelemmel kísérem a műszer körüli problémákat és azok megoldásait.
A választ megkaptad, még ha implicit módon is! Ha nem csak a szavakat számolnád, akkor értetted volna.
A cikkben és a fórumban számtalanszor le lett írva a kritikus alkatrészek típusa, minősége-anyaga, beszerezhetősége, és az is hogy ezek hiányában nem garantálható a megfelelő működés. Még csak végig sem kell olvasni a hozzászólásokat, a fórum keresőjével gyorsan el lehet jutni a megfelelő információhoz. Az is igaz, hogy ennek ellenére válaszoltam a hasonló kérdésre, bár azok többségében nem voltak ennyire provokatívak, vagy esetleg két használható alternatíva közötti választásról volt szó. Nem tudom véletlenül, vagy szándékosan válogattad össze azokat az LCM3 céljára alkalmatlan alkatrészeket, de nyilván azt a kézenfekvő, ámde alapvetően téves következtetést vontad le az előzményekből, hogy minek utánanézni és időt tölteni a megfelelő információ megszerzéséért, majd valaki 1001. alkalommal is leírja ugyanazt! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Fordítanék, hátha szükséges: implicit = rejtve, burkoltan, közvetett módon A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Összeraktam 4 szállal, elég jól sikerült a csévetest is amit csináltam hozzá, maradt hely a testen is még.
A két magot, muszáj úgy összerakni, hogy a két vágás egymás felett legyen vagy fordíthatok rajta így beállítva a 100 uH-t? Ha egymás felett vannak a vágások akkor 94.2 uH + 1 tekerésnél 104.4 uH az induktivitás ha viszont egy helyen hozom ki a vezetéket akkor 98.24 uH az érték.
Muszáj!
De ne ragaszkodj a pontosan 100 uH-hez, nincs jelentősége, a +- 5% tűrés bőven jó! Fél menetenként, durván 4-5%-os lépésekben lehet beállítani (AL250) ami több mint elég.
4 szállal 104.4uH /300mV/ is az a helyzet mint a 8 szálnál a 150 uH induktivitást 3uH-vel kevesebbnek méri mint a sima induktivitás.
Viszont a 17mH-t mind a kettő egyformának méri. /A parazitakapazitásnál mutat kevesebbez a fazékmag./ Két 100uH tekercsem van a műszerbe egymást 100.4 és 97.3uH-nak mérik, viszont a fazékmag 3-al kevesebbnek.
A 100 uH induktivitást a penel aljára forraszd.
Nem ezt építem, csak ilyen dobozba. Az én nyákom 70x100-as.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |