Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az sem egyértelmű, hogy az egyenkomponens termel felharmónikusakat, gondolj csak a sin2x függvényre.
Ezt is megnézem majd. De ennek a függvénynek egyáltalán nincs negatív oldala, úgyhogy ebben van mindenféle, páros, meg páratlan is.
Nincs negatív oldala, de felharmónikusai sincsenek. Azért mondtam.
Ravasz... de ezen még el kell gondolkodnom.
És mi a különbség ha egy megfelelő méretű trafóvasat használok alacsony menetszámmal (túlgerjesztés miatt kérdezem), vagy egy alulméretezettett vasmagút normál menetszámmal ?
Nem nagyon tudsz spórolni a menetszámmal a primernek megfelelő induktivitásának kell lennie, ráadásul a légrés ellenére. De a menetszám se lehet sok, mert . . . és akkor megy a trafó méretezéses tityi totyi, már ha különleges igényeid vannak.
Bocs, hogy beleszólok, de picit túlspilázzátok a témát nem?
Minden bizonnyal. De jó volt kibeszélni. és be is fogom a számat, ill lefogom az ujjaimat.
Szóval kicsi vasmag, aztán jönnek a filharmónikusok.
Egyszer majd kipróbálom ezt is.
Engem nem zavar, szívesen tanulok újat, de jönnek a modok vérben forgó szemekkel és széttörlik a topikot.
A trafó méretezős téma elégé off. lehet kapunk a fejünkre. De a torzítások fejtegetése nemcsak a trafót, hanem az egész erősítőt, annak minőségét érintik, szerintem. Ezektől az apróságoktól függ többek között egy erősítő "hangja".
Én azon az elven működök, hogy a lehető legkevesebb dolgot rakjam a jel útjába és amióta eszerint építkezek sokat változott a muzsikberendezés jó irányban.
Az erősítők tápegységéhez szükséges transzformátorok terhelhetőségéről új adatokat tettem fel ide.
Ez most éppen gitárerősítő lenne, ahol esetlegesen kívánalom egy bizonyos fajta torzítás elérése. Tehát, ez nem arra való, hogy hi-fit hallgass róla.
Tudom, olvastam, korábbról jött a téma.
Az elektroncsoves gitarerosito .Alulmeretezett kimenotranszformator , alulmeretezett tapegyseg egy amplitudo-kompressziot hoz letre ami eppen jo a kenyelmes gitarozashoz.
A gitar hang "Attack"-ja ( felfutas) nagyon gyors es nagyon nagy a megallapodott hanghoz kepest (sustain) . Nekunk a hang "kozepe " kellene hallatszon szepen es hangossan igy az erzekenysegat/erositest felcsavarjuk erre az "attack" akkora higy nem lehet jatszani a hangszeren es nem minden erosito bemenete birja atvinni , ekkor jol jon az emlitett "kompresszor " hatas ami lefogja a hatalmas "Twang"-ot a hang elejen majd a hang kozepet szepen megfeleloen felerositve adja . Ehez hozzajarul az elektroncso hatarolasi tulajdonsaga ,ami nem olyan meredek mint a felvezetok eseteben.Az elektroncso "A" osztalyban eppen hogy kicsit tulvezerelve ,allitolag , a paros harmonikusokat termelne tulnyomo reszben .A paros harmonikusok zeneileg osszefugnek az alapjellel igy kiegeszitik gazdagabba teszik a hangzast. Eme "lassu hosszu atmenetu" vagas elotti szakasz a gitarosok altal kedvelt dolog , lagy "elnyulo hangot" erez az ujjai alatt amit kenyelmessen kezelhet pengetes erejenek valtoztatasaval rengeteg hang-arnyalatot lehet kivitelezni . eros racsapasra az enyhe torzitas mellett a kompresszio is kozbelep ami meg jobban elnyujtja a "sustain" szakaszt ..igy a a hang lecsengese hosszu ( modjuk egy orgonaszeru hang lessz ), nem kell allandoan "kalimpalni" a pengetovel ,a pengetes utan is eros relativ stabil amplitudoju hang marad . A hatarolas maga is komresszio hatasu plusz a tapegyseg relativ nagy belso ellenallasa miatti erokompresszio egyuttes hatasarol lenne szo . Valahogy egy "egyensuly" helyzet keletkezik no az erosites => no a fogyasztas -> esik a tapfeszultseg -> csokken a kimeno ero ...valahogy igy ..megallapodik a torzitasi nivo ..valahogy ugy mint egy negativ visszacsatolas eseteben ... Tranzisztor .dioda eseteben ez az "atmeneti szakasz " nagyon rovid ,a vagas hirtelen ugrik be ..mindjart recseg -ropog a hang .nem lehet "pengetobol" hangeropotibol beallitani es kihasznalni .Tehat egy vagy -vagy eset nincs "kozbenso terulet" . Aszimetrikus erositoben ( csovesben is ) torzitaskor van ugy paros mint a paratlan harmonikus Szimetrikus : A Push -Pull trafo kioltja a paros harmonikusokat , hatarolaskor meg paratlan harmonikusokat "termel". Ha ezt nezzuk a kedvelt varva vart ,paros harmonikusok pushpull -nal "kioltva " plusz paratlan harmonikusok megjelenese a kis alulmeretezett trafo miatt ..igencsak ugy nez ki hogy valahol "kozepen" lehet az a hangzas .Ez lenne egy hires Marshall gitarerosito eseteben . Szerintem a legfontosabb akarmilyen torzitonal hogy az IMD legyen minnel kisebb ( intermodulacios torzitas). Az intermodulatio rengeteg disszonans harmonikust ad ami aztan igazan nem szep es nem zenei. Elektroncsovek es a FET-ek IMD-je meglehetossen kicsi ezert torzitasnal "zeneileg jobba/szebbe.tisztabban szolnak " Vegul is a paro sharmonikusokon kivul a gitarhoz a legfontossabb a kompresszio es a torzitaskor az IMD alacsony nivon tartasa . Peldaul "tiszta" gitarhanghoz a megfelelo hangszin beallitasok mellett ( sav 100Hz -4KHz ) egy kompresszort vagy kettot hasznalok .Igy nem kell erossen pengessek es a hangero relativ konstans .Ugyanez ervenyes az akusztikus gitar eseteben mikrofonnal erositve .
Hát, ezeket én már nem fogom megtanulni, meg használni... elég, ha lemezről hallgatom. Ott viszont legyen minnél jobb az erősítő...
A válaszomat a felharmónikusokra itt találod:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3704.html?pg=13
Heló! Igen váltó fesz van, hangerő poti letekerve, és semmi sem volt rákötve, tehát valami gerjeszti. Nem lehet hogy a felbillent tápfesz az oka (-63,9, +42,4)? Az meg gondolom graetz hiba.
Azt nem tudom hogy miért "C"-tranyók vannak benne, az elkókat viszont szerintem cserélte már valaki mer 63V-osak vannak benne, ráadásul három 10000µF-es és egy 15-ös. Amit te javítottál abba gondolom 100V-osak voltak.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy aktív hang(falam)sugárzóm, kikapcsoláskor nagyot csattannak a hangszórói. Az biztos hogy nem normális jelenség, és félek hogy tönkremegy. Ha valaki rajz alapján tud, kérem segítsen. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Szia! A félre billent tápfesz nem az igazi, ellenőrizni kéne a váltófeszt, hogy meg van-e azon graetz-en amelyiken nincs meg rendesen az egyenfesz, ha váltó rendben van akkor a kondi is lehet a ludas. Az egyik nyákot a másikról megtudod javítani mert nem ugyanazok az ellenállások mentek el! Kiforraszt értéket megmér és kicserél a másikban is, tranyókat-diódákat ellenőrizni. A 63V-os kondik nem túl jók oda, a gyári 100V 15.000µF-os ak.
Szia.
Nagyon faramuci a kapcsolás technikája az erősítődnek már ami a védelmet illeti.Mert ugyan is van benne védelem az uPC1237 IC személyében,de ahelyett,hogy a hang(falak)sugárzókat választaná le a végfok kimenetéről, inkább a hálózati feszültséget bontja a relé segítségével hiba esetén.Na mármost az a helyzet, mikor kikapcsolod az erősítőt mivel megszűnik a végtranzisztorok úgymond vezérlése így valamelyik tag az alsó vagy a felső nyitásba billen és a puffer kondenzátorokban tárolt kapacitás kimegy a hangsugárzókra jó nagy dübbenés hangot hallatva.Ezt lenne hívatott a fent említett IC kivédeni, de nem teszi mert nem ilyen módban van alkalmazva az aktuális kapcsolásban.Ugyan végtranzisztor meghibásodás esetén vagy túlterheléskor, mondjuk ha zárlatos lesz valamelyik tranzisztor akkor ugyan véd,mert azon nyomban oldja a hálózati betáplálást,de akkor is a hangsugárzókon a fen maradt puffer kondi kapacitása kisül.Szóval vagy át kéne alakítani,hogy ne a hálózati be tápot kapcsolja le,hanem válasza le hiba esetén a hangsugárzókat a végfok kimenetéről.Vagy építeni kellene egy védelmet pluszban ami ezt hivatott megoldani.Amúgy jó kis IC ez ,mert képes figyelni a trafó szekunder feszültségének a meglétét és mihelyst lekapcsolod szinte azonnal leveszi a hangsugárzókat a végfok kimenetéről, így már nem is "csattan" neked a hangsugárzó.Ajánlom figyelmedbe a Erősítőhöz való hangsugárzó védelem, koppanásgátló! topikot.Hirtelen ennyit tudtam megállapítani a problémádról. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Köszi a segítséget, majd beszámolok hogy mi sikerült.
Üdv.: Laci
Lehet, hogy csak a relé kontaktjai szikráznak és amiatt csattan, tegyél 20-47nf-os kondenzátort párhuzamosan a relé érintkezőivel, hátha elmúlik a jelenség.
Köszönöm hogy egyáltalán megnézted.
Véleményed szerint elképzelhető, hogy a gyárból úgy jön ki, hogy koppan kikapcsoláskor? Ráadásul ez egy viszonylag minőségi Philips technika, amit elvileg megterveztek, kifejlesztettek (ha megnézed látszik, Motional feedback-es, meg külön erősíti a mélyet meg a közép-magast, automata ki-be kapcsoló van benne stb.). A relés hang(fal)sugárzóvédelem bonyolult lenne, mert 4 kimenetet kéne leválasztani (vagy legalább hármat), bár már én is gondoltam rá. Ha gyárilag ilyen, megpróbálok lehet megpróbálok belenyugodni. Ha van egyéb ötlet, szivesen veszem. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
A rajzon nem szerepel, de valaki tett már rá. Meg még annyi, hogy én meg az összes elkót kicseréltem benne (kivéve a seckó puffereket).
Vagy belenyugszol, vagy teszel bele egy négy váltóérintkezős relét, amit a védelmi IC vezérelhet.
Csak egy relé kérdése? És a gyári ic vezérelné? Ez nem hangzik bonyolultnak. De nem elvileg ez az ic némítja az előfokot a kikapcsolás pillanatában? Elvileg gyárilag így működne nem? Sajnos nem értek hollandul, de mintha a leírásban lenne Anti plopp áramkör.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |