Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos semmi különbség. Az 555-tel ugyan úgy számol, de a szenzorral nem.
Viszont van olyan, hogy 1-1 bekapcsolást követően sikerül számolnia. De csak egyszer és onnantól kezdve nem. Ha az RB6 lábat elkezdem kapcsolgatni a +5 és gnd között, akkor van, hogy számol néhányat. Nem lehet, hogy csak valami körülményt nem teremtek meg neki, ami beindítja a számlálóját? De akkor az 555-tel miért számol?
Ja, hogy az 555-el itt is számol! Akkor a szenzor kimenő jelét kellene megnézni. Ha van pk2 akkor akaszd rá a lábra mint logikai analizátort.
CH1 - szenzor
CH2 - üres CH3 - 555 A freki nem egyezik. 555 stabil 38Hz, a szenzor meg ahogy sikerül.
Úgy mérd a szenzort, hogy rá van kötve a picre.
Szerintem erről már volt szó...
Ha "pollingozol", akkor folyamatosan kell csinálnod, mert különben lehet, hogy lemaradsz egy-egy impulzusról, ha megszakítással csinálod, akkor nem kell folyamatosan figyelned, ha bejön egy impulzus, akkor az nem tud eltűnni, mert a hardver érzékeli és pl. növel egy számlálót, amiből a főprogram a számolásnál tudja, hogy mennyivel kell megváltoztatni a hozzátartozó jellemzőt ! Remélem érthetően írtam le és tudtam segíteni?! Steve
Úgy semmi. Ha rákötöm az RB6-ra a szenzor jelét és úgy mérem meg a jelet, akkor semmi nem történik. Mintha nem lenne csatlakoztatva a szenzor. Ha lehúzom a picről, akkor ismét méri a jelét a pk2
Szia
Nem akarok beleszolni mert nem is értek hozzá csak flow-ozok de biztos jol konfiguráltad a lábat?
Nem tudom, éppen ezért tettem közzé a kódot. A konfigurációt a doksija alapján végeztem el.
Akkor induljunk ki abból, hogy a program jó, hiszen az 555-öt számolja. A szenzor is jó, mert mint láttuk a jelet magában kiadja.
Kellene egy rajz, értékekkel a bekötésről. Nem kell az egész, csak a pic lába és a szenzor környezete. Persze az egészet is felteheted
Hp41c
Nagyon köszönöm a segítségedet tökéletesen működik a műszer.
Köszi.
Olyan kérdésem lenne, hogy mplap-ba megírt programban lévő különleges karaktereket valahogy megtudom nézni beégetés nélkül? Mert hiába van jól definiálva mégse úgy jelenik meg a kijelzőn.
Semmi extra nincs a kapcsoláson. Jelenleg így néz ki. A két bemenetem(RA4, RB6) azért nincs felhúzva sehova, mert a szenzornál van felhúzó ellenállás 1K2(sajna ez kisebb, mint a gyárilag javasolt)
Foglaljuk csak össze: ha az rb6 ra az 555-öt teszed működik rendesen, ha a szenzort akkor nem (engem még mindig zavar, hogy az rb6 kimenetnek van állítva.). De a szenzor magában adja a jelet, viszont ha a picre teszed akkor folyamatosan testen van.
Van egy halovány tippem, de nagyon nem biztos, hogy megállja a helyét: Elsőre a láb kimenet volt ezért nem ment, mert mindig alacsonyan tartotta, majd így kipróbáltad az 555-el, ami azért tud neki adni áramot is hiszen felrántja magasba mint a huzat, ez megrendezett valamit a lábon, ami után az 555 fel tudja húzni, ám az 1,2K már nem. De kisebbet nem tehetsz a szenzorra, mert az nem bírja. Ezt egy pic cserével ki lehet zárni, már ha elképzelhető ilyen.
A kimenetet már átállítottam bemenetnek, sajna nem segített. Szóval könnyen lehet, hogy megsérült az RB6 és amiatt szívok? Holnap ellátogatok a boltba, hátha volna 1 készleten.
Köszi, az eddigi segítséget. Még játszok egy kicsit az ellenállásokkal, hátha bejönne, meg olvasgatok tovább.
Sziasztok!
Van egy érdekes problémám az mplab x-el kapcsolatban. Mégpedig
ennyi a kis program, de ezt kapom rá: Warning[203] Found opcode in column 1. (clrf) Error[113] Symbol not previously defined (latb) Error[152] Executable code and data must be defined in an appropriate section Warning[205] Found directive in column 1. (banksel) Error[113] Symbol not previously defined (latb) Error[152] Executable code and data must be defined in an appropriate section Warning[205] Found directive in column 1. (end) ez mitől lehet vagy mit hagyok ki benne már nagyon sok mindennel próbálkoztam de mindig ez. Kérlek segítsetek.
A LATB - t nagy betűvel írnám,vagy a fordítóban kikapcsolnám a kis és nagybetűk megkülönböztetését.
Esetleg a 2 és 3 sort felcserélném ,bár ez inkább csak programhiba, a fordítót nem érdekli. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Szia!
Kiegészítésként: A sor legelején csak címke (label) kezdődhet, az utasításokat, direktívákat, makrokat bevezető szóközzel vagy TAB -bal kell írni. A #include sort is beljebb szerettem volna kezdeni, de a fórum motor nem engedi. Be kell állítani, hogy relokálható vagy abszolut kódot szeretnél fordítani. Olvass utána az Mp Asm dokumentációjában és a mintaprogramokban. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
ez assembler neki mindegy de ez már csak egy bórba progi hogy mivel tudnám életre kelteni az mplabot mer a movlw movwf meg minden ilyen parancsra baja van és nem értem mért mert c része működik a programnak
Error[150] : Labels must be defined in a code or data section when making an object file
Error[152] : Executable code and data must be defined in an appropriate section Error[152] D:\DOCUMENTS AND S : Executable code and data must be defined in most ezt kaptam a programra nem tudom szerintem a fordítóba megőrült valami
Szia!
Idézet: „Error[150] : Labels must be defined in a code or data section when making an object file Error[152] : Executable code and data must be defined in an appropriate section” Relokálható kódot fordítasz. Nem a megfelelő szekcióban találja a fordító az adat definíciók ill a program egyes részeit. Olvasd el az MpLab súgójában a szekciókról szóló részt.
Csak az a probléma hogy régen ez nem volt mitől lehet akkor ?
Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban még absolute kódot fordítottak és org direktívákkal adták meg a program részletek kezdőcímét valamint cblock .. endc direktívákkal helyezték el az adatokat. Ha jól értelmezem a hozzászólásokat ez az assembly egy C program része lesz, így relokálható kódot kell fordítani... Utána kell nézni a következőknek:
extern, code_pack, global, idata, udata, udata_acs, udata_ovr, udata_shr ...
nem csak van c fordítóm is az xc8 azzal meg semmi probléma nincs de ha azzal akarok assemblert fordítani az se jó
Szia!
Ha ez egy különálló program, az absolute kód egyszerűbb leírással fordítható.
A fenti formára hozod a programodat, akkor le fog fordulni absolute kódra. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Sziasztok! Napok óta küzdök az alábbi kóddal. Szimplán a 18F4550 AN0 lábán szeretnék egy potis feszültségosztást mérni és CDC-n kiküldeni a PC-re. A PIC jó (más projekttel leteszteltem), ez viszont folyton 0-kat ad vissza... Van ötletetek? MPLAB és C18 és piccolo_all.h amiket használok.
Köszi. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
köszi a segítséget de nem ez volt a probléma.
Kihagytam az ORG 0x0000-át az elején és ez valamiért problémát okozott neki, de azért köszi.
Vettem egy új 16F628A-t. Rátöltöttem a már pin helyes programot, de semmi változás. Továbbra sem számolja a szenzor jelét, csak az 555-ös jelét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |