Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A 2sj201-el az IRFP9240-et olvastam.
2sj201 A 2sk1530-hoz meg az Irfp260-at irja. 2sk1530 replacement Az Irfp9240-el nem a Irfp240-et szokták párosítani?
Sziasztok,ma szert tettem egy Tesla Rc generátorra,kimondottam végfokokhoz szereztem.A kérdésem a következő lenne,bár lehet nem jól teszem fel de igyekszem.
Ha jól gondolom akkor a generátor jelét,ami 10Hz-1Mhz közt állítható,1Khz-et rákötök a végfokra,a bemenetre,és egy szkópra,aztán a szkóp másik csatornáján figyelem a jelalak változását,a végfok kimenetén,miközben a jelet egyre erősebben adom a bemenetre. Ha helyes az elgondolásom.Ha nem igy van segitsetek köszönöm.
Biztos hogy nem éri meg, tranyókkal is tudsz olyan hangzást csinálni, és azok feleannyiba kerülnek. Az IRFP-nek köze sincs a 2SK-SJ pároshoz, teljesen más célra készültek. Ha az IRFP-vel építed meg akkor elég ronda hangja lesz, de IRFP-vel viszont tudsz VF2-t csinálni, ami árban töredéke lesz, és hangzásvilágban sem lesz sokkal rosszabb.
Én is attól tartok nem lenne jó Irfp-vel, át kell gondolni még ezt, de nagyon szeretnék egy különleges véget. Vf2-n is gondolkodtam. Csak az irfp-k nem vonzanak. Szeretnék valami eredeti audió alkalmazásra gyártott tranyós vagy fetes véget.
Nem tudom, mennyi gyakorlatod van erősítőépítésben, csak azért javasoltam az IRFP-ket, mert olcsók. Ahhoz, hogy kipóbáld, megépítsd egy kapcsolást, tökéletesen megfelelnek. Ha ezek az élesztésnél tönkremennek, nem olyan nagy kár. Ha meg már megy, akkor lehet cserélni őket.
Az IRFP-k sehogyan sem párok, nem is erre készültek, a gyártó sehol nem írja le, hogy ezek párok lennének. Ettől még egész jó erősítő építhető belőlük.
Lehet, de ha a szkóp első sugarával nem nézed a generátor jelét, attól még jó lesz a mérés. Elég csak a végfok kimenetét nézni, fogod látni, ha durva hiba van.
Köszönöm,ezt megfejelve van 1Khz torzításmérőm azon még bámészkodhatok,tanulom a műszereket,a kezeléséket,most tudtam szert tenni sok műszerre azért kérdezgetek.
Na, akkor lehet méregetni. Nekem az a Tesla műszer már ránézésre is túl hegyes szinuszt csinál, de majd megméred, aztán kiderül, hogy mennyi a torzítása.
"Ha az IRFP-vel építed meg akkor elég ronda hangja lesz"
Ezt megindokolnád valamivel? Szerintem ez a kijelentés így nem helytálló. Szerintem, ha kezedbe adok két fekete dobozt és az egyikben IRFP-k vannak, a másikban tenyésztett audio FET-el ugyanaz a végfok, akkor 50%-nál jobb arányban nehéz eltalálni melyik-melyik. Nem kötekedni akarok, csak érdekel, mitől szólna rosszabbul egy min 60dB-es hurokban...
Ne így csináld, azzal a szkóppal lehet torzítást mérni. A módszer:
- a bemenő jel az A csatornára - a kimenő jel a B csatornára - B csatorna jele visszaosztva a raszterrel és finom szabályozóval ugyanakkorára, mint a bemenő jel - B csatorna jele invertálva a szkóppal - a szkópon A+B gomb benyomni. Ekkor a két jel különbségét fogod látni, a finom szabályozóval tudod minimalizálni. Teljesen akkor sem tudod kioltani, ha a kimeneti jel tökéletesen torzítatlan a bemenetihez képest, a fázistolás miatt. Ezért a generátoron keresd meg azt frekvenciát, ahol a fázistolás nulla. Ez valahol 400Hz és 3kHz között lesz. Ha megtaláltad, újból minimalizálj a finom szabályozóval. A szkópon ekkor meglátod a torzítást, aminek az amplitúdóját viszonyíthatod a kimeneti jel amplitúdójához. A jel nagyon pici lesz, ekkor mindkét csatornán növelt az érzékenységet és újra oltsd ki a jeleket egymással. Ennek a csatornák túlvezérelhetősége szab határt, de elég jó jelet fogsz kapni. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Kalandosra sikeredett, mert miután kicseréltem a diódát, semmi nem változott (nem szólalt meg), erre kicseréltem a két tranzisztort, még mindig semmi, majd rájöttem hogy kiment a bizti.
Szóval most már feleslegesen, de legalább új BC-k vannak benne. Viszont még mindig koppan. A kondi cseréjével elmentem egész 220µF -ig, de nem változik semmi. Mit próbáljak meg? Megnéztem, és a rajzon az van ami a valóság (legalábbis a koppanásgátló áramkörben)
A biztonság kedvéért nézd meg, hogy a pozitív és a negatív 38V-os táp egyforma tempóban sül-e ki kikapcsoláskor.
Ezt én nem értem, ha a megváltozott végtranzisztorokhoz hozzáigazítják a fázismenetet, akkor nemigen lehet különbség a hangban. A gyakorlatban viszont az szokott történni, hogy tökugyanabba a kapcsolásba beletesznek különböző végtranzisztorokat, amitől teljesen más lesz a fázismenet ( a magasfrekvenciás csillapítás!!) és megállapítják, hogy ezzel rosszul szól, azzal meg jól. Szerintem a fázismenet különbséget lehet ilyenkor kihallani. Mást nemigen, mert a kétféle tranzisztor közötti különbséget a visszacsatolás vagy az ezredrészére csökkenti.
Szerintem.
Nagyjából egyformán, ha az jó, hogy az előfokon mérem (2,és 9es láb). Nemtudom számít-e, de a 9-es lábon 3 tizeddel kevesebb volt van, mint a 2-esen
Őő, egy VF2 komplementer annyira egyszerű, hogy oda bedobsz két nápolyit és talán még az is megszólal. Szóval érted... Oda jó lesz az IRFP. Deha oda a Toshibákat rakod, akkor ott nem lehet tapasztalni érdemleges különbséget. Ám, amikor ugrunk egyet és már ugyan ezt eljátszuk egy másik nem VF2-ben, akkor már az IRFP nem fogja tudni tartani ugyan azt a színvonalat. Jó,de persze ki lehet farigcsálni az IRFP-ből is a kakót, de akkor meg már.... ??
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Mondjuk én inkább ST párti lettem ezen a téren. Például tápnál tapasztaltam a különbségeket.
Az a kis feszültségeltérés aligha számít.
A dióda elhalálozása miatt befejezetlen még az a kísérlet, hogy a hálózati feszültség megszakításakor a 2949 azonnal kisül-e. Ne legyen újabb dióda halál, nézd meg egyszerű kikapcsolással. A 3-as lábnak fel kell ugrani a pillanatnyi pozitív tápra, hogy a némítás bekövetkezzen. Egy másik szálon is el lehetne indulni. Elképzelhető a nagy DC belengés a végfokot megelőző áramkörből származik, és mire a némítás kapcsol már rég le is zajlott. Ezt úgy vizsgálhatod, hogy a végfok bemenetéről leválasztod a tranzisztoros szűrő fokozatot, vagy a jel útját testeled. Erre igen alkalmas a 3907 és a 2894 közös pontja, de a diódás kaland miatt inkább a kondenzátor kiforrasztását javaslom.
A kiforrasztás az megy.. Holnap este első dolgom lesz. Addig is köszönöm a segítséget (meg az eddigieket is)!
Ja egyébként a hármas lábat már mértem kikapcskor, nem ugrik fel, csak lassan kisül, mint a kettes. Kikapcsoláskor a kettes feszültsége is rögtön leesik kb 29 voltra.
Itt csak az a lényeg, hogy a 2-es és a 3-as lábak összezáródjanak, értelmezésem szerint ez adja a némítást.
Az koránt sem biztos, hogy ez a némítás egyben garancia az egyenfeszültségű tranziensek megszüntetésére, de valamilyen úton el kellett indulni.
Köszönöm mindenképp kipróbálom a leirtakat.
Hello!Olyan kérdésem lenne hogy egy LM3886-nak 2X40V-ot adhatok?
Ha egyet durrantani akarsz, akkor igen.
Kiforrasztottam. Így most a mély nem csattan. Mondjuk azt nem mondom hogy szépen kapcsol ki, be (a membrán eléggé kitér), de jobb mint volt, csak hát ugye hangot se ad. A közép-magas továbbra is csattog (mellesleg ezt eddig nem is hallottam a mély miatt).
Amennyiben a végfok önmaga sem képes normálisan kikapcsolni, akkor vagy tovább kéne gyúrni azt a némítás vezérlő áram kört (az F pontról elvenni/kapcsolgatni az AC-t és annak hatását vizsgálni), vagy beépíteni egy koppanásgátlót. Az utóbbi egy kis DC védelemmel megbolondítva még hasznos is lenne.
Üdv mesterek a TDA7294-es 100Wos kis erősítőmben nem működik a Peak level-t mutató ledsor :S
Ötlet hogy mi baja lehet? És hogy hogy tudnám megcsinálni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |