Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   188 / 227
(#) meszi03 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Igen az ic is új! Elvileg minden rendben van. L4-C4 még nincs bennt de enélkül is már egyszer müködött. Csak aztán jött az a fordított táp... Tr1 is megfelelő.
(#) _BiG_ válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

A fordított tápot az elkók sem komálják, azokat nézted?
(#) meszi03 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Az ekók is újak....
(#) sastas01 válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Akkor mi nem új az áramkörben ?
(#) meszi03 válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Az ellenállások a régiek meg a fetek körüli diódák. Azok szerintem jók mivel elundul a tekercs csak nem magától...
(#) fordkapcs válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Ha a diódák rosszak, akkor a FETeket is "vihetik magukkal", akár úgy is, hogy nem teljes K.O. csak a FETek paraméterei romlanak le...
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Nekem is voltak gondjaim.
Az SF18 nagyon kényes volt szinte hiba után azonnal cserés volt
(#) meszi03 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Hali
Ma kicseréltem az összes diódát és még mindig nem működik. Ha kiveszem az ic akkor jó a táp értéke ha berakom akkor csak 3,5v
(#) havranarpi válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

A primer fel van cserélve ahogy azt kell?Szigetelél van a tranyókon?
(#) meszi03 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Igen minden jól van megcsinálva. ha összeérintem az ic 4-5-ös lábát egy pillanatra akkor elindul és szépen megy ekkor az ic tápja is megvan. Ha lekapcsolom akkor visszaesik az ic táp 3,5v-ra és nem indul el...
(#) meszi03 válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

T5nek mi a szerepe? Meg ha kiveszem nem történik semmi.
(#) fordkapcs válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Amíg az IC nem megy rendesen, addig nem is fog működni a tekercs. Az IC pedig nem fog működni rendes táp nélkül....
Amit tehetsz:
- Kösd le a Tesla primerét, és úgy adj rá tápot,. Mérj feszültségeket - mindenhol. (az IC összes lábán és mindegyik FET, mindegyik lábán a minuszhoz képest). Aztán ezt ismételd meg a poti másik végállásában , és középállásban is.
- Mérd meg az áramfelvételt is a poti különbözö állásaiban.
Ha ez megvan akkor rakd be ide a mérési eredményeidet - áttekinthető formában, abból talán lehet majd tippelni, hogy mi okozza a problémát.
(#) belganarancs válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 11, 2013 / 1

Szia!

Fentebb tettem a primert 1 centis távtartók segítségével,az átszikrázás megszűnt.Egyelőre nem érkezett még meg az L4,így nincs beépítve.A tápon nem változtattam,egy gyenge traffancs 41000µF pufferrel.Teszek fel képet a változtatásról,meg a szikra jelenlegi méretéről is.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Dobok fel még két képet.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Sziasztok!

Tévedtem,egyik este beletettem egy 5,5nF-os kondit és egy induktivitást,ami akkor a kezem ügyébe akadt.Nem akartam benne hagyni,mert egészen más értékű induktivitást akartam használni,de megfeledkeztem a dologról.Azért lett ekkora a szikra,mert valószínű pont az egyik rez.frekit csíptem így el.A primer alól kivettem a távtartókat,nem szikrázik át.Időközben megérkezett a 47uH(toroid) induktivitásom is,amit eredetileg be szerettem volna építeni,de nem az igazi..Ami most benne van az 10mH+5,5nF..vicces.
(#) fordkapcs válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

A visszacsatoló trafónak is van induktivitása. Ha porvasból csináltad akkor valószínűleg nem túl sok. A tekercs és a trafó induktivitásának eredője számít, ami a kondi és a FET-ek kapacitásának eredőjével alkot rezgőkört... Ferrit esetén a trafó induktivitása nem kavar be, mert sokkal nagyobb mint L4 induktivitása. Pont ezek miatt kell kísérletileg meghatározni L4, C4 értékét.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
(#) belganarancs válasza fordkapcs hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Sajnos ez a 10mH induktivitás nem bír valami sokat,ellenállás kinézetű kivitel.Nem fogom benne hagyni,megpróbálok a lomexből szerezni idevaló induktivitást.
(#) meszi03 válasza fordkapcs hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Hali!
Nos megmértem a kért adatokat. A tranzisztorok lábait szemből nézve, balról jobbra számoztam meg(1,2,3). Áramfelvétele nincs az áramkörnek. Remélem tud valaki valami okosat mondani...

névtelen.JPG

(#) fordkapcs válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Akkor ami az adatokból látszik: T6 source lábán megvan a 12V, azonban R8 után (T5 emittere) már csak 3,6V van. Ha R8 ellenállás valóban 10ohm lenne, akkor az azt jelentené, hogy közel 1A folyna rajta - tehát füstölne. Mivel nem írtad, hogy el lenne égve, valószínűleg nem 10ohmot ültettél be... Ellenőrizd R8-at, és ha szükséges cseréld ki, majd ismételd meg a mérést, és jöhetnek az eredmények!
Ha mégis le van égve R8, akkor ennek okai lehetnek:
- T5 hibája
- C9 zárlat, vagy fordított bekötése
- D7 fordítva van bekötve vagy zárlatos
- 555 hibája
- C7 zárlata
Tehát ha R8 leégett akkor ezeket ellenőrizd, ami hibás azt cseréld, és mérj újra (most is tekercs nélkül)
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
(#) meszi03 válasza fordkapcs hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Hali!
Nos úgy néz ki megoldódott a probléma. R8-as ellenállás helyén egy 130k-s ellenállás volt. Kicseréltem és most rendben van a táp és el is indul. Bár nem értem h korábban hogy működhetett mikor ugyan ez az ellenállás volt bennt. Mind1 lényeg h most jó. Már csak L4-C4 hiányzik. Holnap azt is beleteszem és ha kész lessz rakok fel képeket.
Köszi a segítséget!
(#) fordkapcs válasza meszi03 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Szivesen, és várom a fotókat
(#) belganarancs válasza fordkapcs hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Én is várom a fejleményeket!
(#) SKY hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok!
Tudnátok mondani valamilyen olcsón kapható, gyorsan száradó, nagyfeszültséget jól szigetelő lakkot, ami megfelelő transzformátor tekercsek lakkozására /kiöntésére/ is?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Szerintem epoxyn kívül más nem jöhet szóba. Tőlük 1 kilós kiszerelésben lehet venni, 5000 forintra emlékszem, amikor 1 éve ott jártam. Ha fontos, hogy ne legyen részleges kisülés, akkor vákumozni is kell.
(#) havranarpi válasza SKY hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Én epokittet használtam
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Részleges kisülés alatt mit értesz? Egy nagyfeszültségű transzformátor lesz belőle, a menetenkénti feszültség így kb. 2-3V lesz, rétegek szigetelését PE fóliával gondoltam. Nitrolakk és műgyanta nem jöhet szóba?

Tudsz olyan katódsugárcsövet, amelynek kicsi az átmérője (2-3cm) és több amper áram folyhat rajta át? (Talán valamilyen elektroncsöves dióda?)
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Nem lenne célszerűbb először megnézni, hogy mit is kell figyelembe venni egy nagyfesztrafó építéséhez, mielőtt belefogsz? Nem tudom milyen feszültségről van szó, mert nem mondtál semmi konkrétumot, de ez nem egészen úgy működik, hogy ha 400V-on x méretű a szigetelés, akkor 40kV-on 100x, és kész is.
Bővebben: Link
Idézet:
„Nitrolakk és műgyanta nem jöhet szóba?”

Az epoxy az műgyanta. Lakkal meg nem szokás önteni, meg nem is lehet. Te tulajdonképpen egy szárazüzemű nagyfesztrafót akarsz csinálni. Biztos nem fog túlmelegedni?
Idézet:
„Tudsz olyan katódsugárcsövet, amelynek kicsi az átmérője (2-3cm) és több amper áram folyhat rajta át? (Talán valamilyen elektroncsöves dióda?)”

Nem tudok semmi ilyenről, a vákuumegyenirányítók meg manapság aranyárban mennek, kivéve ha találsz valahol használtan. Ezeket 20-25kV felett ólommal árnyékolni kell. Több helyen láttam, ahol még használtak, de azok is ősrégi darabok voltak, minimum 60 évesek.
(#) SKY válasza Collector hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Nem akarom az egész tekercset kiönteni, valószínűleg nem is lehetne teljesen, ezért a feltekercselt rétegeket lelakkoznám majd PE fóliával szigetelném egymástól. Lehet valahol 0,2mm fóliát venni, ami kondenzátorhoz is alkalmas és ~40-60cm 1m? széles tekercsbe van?
(#) Collector válasza SKY hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Nekem régről maradt meg még 1,4 méter széles 0,15mm-es PVC fólia. PE fóliát keresni kell, sok helyen viszont csak tekercsben adnak.
(#) Melphi válasza SKY hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Én anno arra gondoltam, lehet kapni nagy méretű zugsorcsövet és azt rázsugorítom a tekercsre, szerintem az már egészen jó védelem lenne.
Következő: »»   188 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem