Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Igen az ic is új! Elvileg minden rendben van. L4-C4 még nincs bennt de enélkül is már egyszer müködött. Csak aztán jött az a fordított táp... Tr1 is megfelelő.
![]()
A fordított tápot az elkók sem komálják, azokat nézted?
![]()
Az ellenállások a régiek meg a fetek körüli diódák. Azok szerintem jók mivel elundul a tekercs csak nem magától...
Ha a diódák rosszak, akkor a FETeket is "vihetik magukkal", akár úgy is, hogy nem teljes K.O. csak a FETek paraméterei romlanak le...
Nekem is voltak gondjaim.
Az SF18 nagyon kényes volt szinte hiba után azonnal cserés volt
Hali
Ma kicseréltem az összes diódát és még mindig nem működik. Ha kiveszem az ic akkor jó a táp értéke ha berakom akkor csak 3,5v ![]()
A primer fel van cserélve ahogy azt kell?Szigetelél van a tranyókon?
Igen minden jól van megcsinálva. ha összeérintem az ic 4-5-ös lábát egy pillanatra akkor elindul és szépen megy ekkor az ic tápja is megvan. Ha lekapcsolom akkor visszaesik az ic táp 3,5v-ra és nem indul el...
T5nek mi a szerepe? Meg ha kiveszem nem történik semmi.
Amíg az IC nem megy rendesen, addig nem is fog működni a tekercs. Az IC pedig nem fog működni rendes táp nélkül....
Amit tehetsz: - Kösd le a Tesla primerét, és úgy adj rá tápot,. Mérj feszültségeket - mindenhol. (az IC összes lábán és mindegyik FET, mindegyik lábán a minuszhoz képest). Aztán ezt ismételd meg a poti másik végállásában , és középállásban is. - Mérd meg az áramfelvételt is a poti különbözö állásaiban. Ha ez megvan akkor rakd be ide a mérési eredményeidet - áttekinthető formában, abból talán lehet majd tippelni, hogy mi okozza a problémát.
Szia!
Fentebb tettem a primert 1 centis távtartók segítségével,az átszikrázás megszűnt. ![]() ![]()
Dobok fel még két képet.
![]()
Sziasztok!
Tévedtem,egyik este beletettem egy 5,5nF-os kondit és egy induktivitást,ami akkor a kezem ügyébe akadt.Nem akartam benne hagyni,mert egészen más értékű induktivitást akartam használni,de megfeledkeztem a dologról.Azért lett ekkora a szikra,mert valószínű pont az egyik rez.frekit csíptem így el.A primer alól kivettem a távtartókat,nem szikrázik át.Időközben megérkezett a 47uH(toroid) induktivitásom is,amit eredetileg be szerettem volna építeni,de nem az igazi..Ami most benne van az 10mH+5,5nF..vicces. ![]()
A visszacsatoló trafónak is van induktivitása. Ha porvasból csináltad akkor valószínűleg nem túl sok. A tekercs és a trafó induktivitásának eredője számít, ami a kondi és a FET-ek kapacitásának eredőjével alkot rezgőkört... Ferrit esetén a trafó induktivitása nem kavar be, mert sokkal nagyobb mint L4 induktivitása. Pont ezek miatt kell kísérletileg meghatározni L4, C4 értékét.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
Sajnos ez a 10mH induktivitás nem bír valami sokat,ellenállás kinézetű kivitel.Nem fogom benne hagyni,megpróbálok a lomexből szerezni idevaló induktivitást.
Hali!
Nos megmértem a kért adatokat. A tranzisztorok lábait szemből nézve, balról jobbra számoztam meg(1,2,3). Áramfelvétele nincs az áramkörnek. Remélem tud valaki valami okosat mondani... ![]()
Akkor ami az adatokból látszik: T6 source lábán megvan a 12V, azonban R8 után (T5 emittere) már csak 3,6V van. Ha R8 ellenállás valóban 10ohm lenne, akkor az azt jelentené, hogy közel 1A folyna rajta - tehát füstölne. Mivel nem írtad, hogy el lenne égve, valószínűleg nem 10ohmot ültettél be... Ellenőrizd R8-at, és ha szükséges cseréld ki, majd ismételd meg a mérést, és jöhetnek az eredmények!
Ha mégis le van égve R8, akkor ennek okai lehetnek: - T5 hibája - C9 zárlat, vagy fordított bekötése - D7 fordítva van bekötve vagy zárlatos - 555 hibája - C7 zárlata Tehát ha R8 leégett akkor ezeket ellenőrizd, ami hibás azt cseréld, és mérj újra (most is tekercs nélkül) A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
Hali!
Nos úgy néz ki megoldódott a probléma. R8-as ellenállás helyén egy 130k-s ellenállás volt. Kicseréltem és most rendben van a táp és el is indul. ![]() Köszi a segítséget! ![]()
![]() Én is várom a fejleményeket! ![]()
Sziasztok!
Tudnátok mondani valamilyen olcsón kapható, gyorsan száradó, nagyfeszültséget jól szigetelő lakkot, ami megfelelő transzformátor tekercsek lakkozására /kiöntésére/ is?
Szerintem epoxyn kívül más nem jöhet szóba. Tőlük 1 kilós kiszerelésben lehet venni, 5000 forintra emlékszem, amikor 1 éve ott jártam. Ha fontos, hogy ne legyen részleges kisülés, akkor vákumozni is kell.
Én epokittet használtam
Részleges kisülés alatt mit értesz? Egy nagyfeszültségű transzformátor lesz belőle, a menetenkénti feszültség így kb. 2-3V lesz, rétegek szigetelését PE fóliával gondoltam. Nitrolakk és műgyanta nem jöhet szóba?
Tudsz olyan katódsugárcsövet, amelynek kicsi az átmérője (2-3cm) és több amper áram folyhat rajta át? (Talán valamilyen elektroncsöves dióda?) A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
Nem lenne célszerűbb először megnézni, hogy mit is kell figyelembe venni egy nagyfesztrafó építéséhez, mielőtt belefogsz? Nem tudom milyen feszültségről van szó, mert nem mondtál semmi konkrétumot, de ez nem egészen úgy működik, hogy ha 400V-on x méretű a szigetelés, akkor 40kV-on 100x, és kész is.
Bővebben: Link Idézet: „Nitrolakk és műgyanta nem jöhet szóba?” Az epoxy az műgyanta. Lakkal meg nem szokás önteni, meg nem is lehet. Te tulajdonképpen egy szárazüzemű nagyfesztrafót akarsz csinálni. Biztos nem fog túlmelegedni? Idézet: „Tudsz olyan katódsugárcsövet, amelynek kicsi az átmérője (2-3cm) és több amper áram folyhat rajta át? (Talán valamilyen elektroncsöves dióda?)” Nem tudok semmi ilyenről, a vákuumegyenirányítók meg manapság aranyárban mennek, kivéve ha találsz valahol használtan. Ezeket 20-25kV felett ólommal árnyékolni kell. Több helyen láttam, ahol még használtak, de azok is ősrégi darabok voltak, minimum 60 évesek.
Nem akarom az egész tekercset kiönteni, valószínűleg nem is lehetne teljesen, ezért a feltekercselt rétegeket lelakkoznám majd PE fóliával szigetelném egymástól. Lehet valahol 0,2mm fóliát venni, ami kondenzátorhoz is alkalmas és ~40-60cm 1m? széles tekercsbe van?
Nekem régről maradt meg még 1,4 méter széles 0,15mm-es PVC fólia. PE fóliát keresni kell, sok helyen viszont csak tekercsben adnak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |