Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   111 / 164
(#) highand hozzászólása Feb 28, 2013 /

Mivel hiányzott a VF2-ből az áramkorlátozás, ezért a létező legegyszerűbbet terveztem bele, ami 16A-nál korlátozza az áramot.

VF2.JPG

(#) fachyga válasza highand hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Köszönöm szépen ez teccik* , de még egy kérdés a Z312 az nem z 31.2?

*Inkább tetszik.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) Ge Lee válasza highand hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Nem hiányzott belőle, tettem bele már régebben, visszahajló karakterisztikájút. Azért megnézném hogy ez mit művel a gyakorlatban teljes kapocszárlatnál.
(#) szamóca válasza fachyga hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Z3 a pozíciószáma, és a 12V a zéner feszültsége, csak egybe lett írva.
(#) cooper85 hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok!

Ge Lee féle 400W-os VF2-hez szerintetek elég 8cm magas 4-5cm bordamagasságú hűtőborda? 2U magas rackbe szeretném, hosszban el tudok menni 25cm-ig.

Az elképzelésem az, hogy a 2 fél bordája középen szembe lenne fordítva, így egy járatot kialakítva, amiben ventilátor mozgatná a levegőt.
Mondjuk ilyen "hosszbordás"-t nem nagyon találtam még olcsón, nagyobbat tudnék leszabni neki.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) Ge Lee válasza cooper85 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Most akkor mekkora a borda külső mérete 25x8x4cm? És ebből 1db van, vagy csatornánként egy? Ha 2db van az bőven elég, de zenével hajtva 8ohmra talán 1db is, csak erősebb venti kell. A két borda hosszanti lamelláinak szembefordítása és oldalról való hűtése ventilátorral az egyik legjobb megoldás, gyári erősítőkben is alkalmazzák.
(#) cooper85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Ha ezt a képet nézzük, oldalára fordítjuk a bordát, úgy lesz a magassága max 8cm a rack miatt, a hossza változhat. Ez csak 1 oldal, ezzel lenne szemben a másik, külön bordán.

Ilyenre gondoltam, mondjuk 3db egymás mellé, hosszában meg ventivel fújva.

Vagy ez félbevágva, csak ez meg 30cm hosszú, az lehet már sok.
(#) RobyBoy hozzászólása Márc 10, 2013 /

Sziasztok!A mai napon csatlakoztam a VF2 "rajongói táborához",ugyanis hosszú elmélkedés,fórum olvasgatás és lustaság után végre én is össze dobtam egyet.A KD mester féle conductor 80W-os verzióját választottam,ugyanis csak ehhez találtam trafót itthon.Az élesztése simán ment,egy apróságot leszámítva pöc röf-re indult.Az apróság nálam az NE5534 volt,ugyanis hiába új ict vettem bele,sajnos gyári hibás volt,nem indult be vele a masina.Úgyhogy a fiók aljáról előkapartam egy régi TL071-et,és azzal már jó is lett,persze a nyugalmi áram beállítása után,mellyel szintén nem volt probléma(80ma-re állítottam).Kb 1 órája tesztelem a kedvenc hangfalammal(Visonik Alpha 1),a harmadik képen látható fapados módon,kb negyed hangerőn.A hangszínezete számomra megfelelő,vetekszik a Technics erősítőmével,sőt mintha attól még egy kicsit részletgazdagabb,erőteljesebb lenne...
100 szónak is egy a vége,nem bántam meg hogy nekifogtam az építésének,megérdemel egy dobozkát.Ha elkészült arról is dobok majd fel pár fotót kedvcsinálónak...
Ja mielőtt még valaki észrevenné,igen a jobb oldal még sajnos kicsit hiányos pár alkatrészben ugyanis nem volt annyi mennyiség a boltban amennyi elég lett volna.
Valamint tudom hogy nem a legszebb kivitelű a panel,de csak egy próbának szántam.Majd legközelebb szebb lesz.
Nálam megkapta az ajánlott pecsétet..
(#) Pyte hozzászólása Márc 11, 2013 /

Sziasztok! Egyik ismerősöm megkért,hogy èpítsek neki 2 db KD féle 450 wattos monstert az lenne a baj vele, hogy nagyobb hangerőnél torzít és a nyugalmi áram állító trimmert ahogy tekerem elindul a nyugalmi 30 mA ről kb közép állásnál felmegy 200 mA ig ahogy tekerem tovább szépen csökken kb 50 mA ig aminekek ugye nőni kéne tovább nem csökkeni. Kicseréltem benne a 2 db tl431-et a 2db bd139 et és a bd 140 is és a műveletierősítő is A hiba továbra is fennáll.Ha valaki tudna segíteni,hogy mi lehet a baj azt megköszönném.
(#) reloop válasza Pyte hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Szia!
A nyugalmi áram állítási hiba behatárolásához, először mérd meg a + és a "-" IC tápfeszültség lineárisan követi-e a potenciométer elforgatását.
A gyenge kivezérelhetőség egyik lehetséges oka, hogy valamelyik pozícióba nem megfelelő értékű ellenállás került. A nyugalmi áram rendezése után térjünk rá vissza.
Felhívom a figyelmedet, hogy a kapcsolás áramhatárolója, bár nagyon szellemes, de nem igazán kiforrott. Tesztelését körültekintően végezd.
(#) Pyte válasza reloop hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Megnéztem a feszültségeket ahogy tekerem a potit lineárisan változik a feszültség pozitív ágba 13,16V tól indul ahogy tekerem a potit növekszik a feszültség 15,82V ig, negatív ágba 12,22V tól indul 15,96V ig megy. A panelt átnéztem már sokszor meg egy működő panellal is összehasonlítottam ami már sajnos nincs nálam, hogy tudnék rajta mérni bármit is.
(#) reloop válasza Pyte hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

A következő lépés annak ellenőrzése, hogy a FET-ek Ugs feszültsége hasonlóan követi-e az állítást.
A BD tranzisztorok kollektorában lévő 2,2k ellenállásokon 20V körüli feszültségesésnek kéne lenni, kérlek mérd meg ezt is!
(#) Pyte válasza reloop hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Köszönöm a válaszaidat, de meglett a hiba! Az egyik 2,7Voltos zéner rosszalkodott 1,1Kohm volt az ellenállása és azért rosszalkodott az egész. Köszönöm még egyszer!
(#) reloop válasza Pyte hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Nincs mit, számomra is tanulság
(#) nebszter85 hozzászólása Márc 13, 2013 /

Sziasztok segítséget szeretnék tőletek kérni vagyis javaslatokat!
Tehát arról lenne szó hogy hangrendszeremhez szeretnék két végfokot építeni!
Két erősítő között gondolkodom az egyik a Vf2 kd mester féle 270W-os monster változata, a másik pedig az Nmos350-es végfok lenne.
Kérlek benneteket segítsetek melyiket és miért érdemesebb megépíteni!
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
(#) fachyga hozzászólása Márc 21, 2013 /

Sziasztok!
Segítség kellene.Megépítettem a Monster 270W-os erősítőt.A nyugalmi áramot KD Mester leírása alapján beállítottam 100mA-re de műterheléssel n(8ohm) szkóppal mérve 5V eff. feszültség után négyszögesedik a szinusz jelem,tehát nem tudom kivezérelni. 2x45V a tápfeszültség de próbáltam 2x52 V-vel is(volt egy erősítő aminek ennyi volt a tápja azt kipróbáltam azzal is) a nyugalmi áramot 200mA -re felvittem akkor se tudok többet kiszedni az erősítőből.Az IC-t cseréltem TL071-re ugyanaz a jelenség.Az IC tápja változik a potméter tekerésével szépen.Lehet hogy a 200mA is kevés?
(#) reloop válasza fachyga hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Szia! Ellenállás értékeltérés szokott ilyet okozni. A tranzisztorok 1k-s gate ellenállásán kb.3,5V esik, a kettőn együtt 7mA körüli az áramfolyás. A 2,2k ellenálláson ennek megfelelően 16V az esés. Ezek mérhetők nálad?
(#) nagysasy hozzászólása Márc 21, 2013 /

Sziasztok !

A Vf2 Conductor elektrolit kondijai hány voltosak legyenek ?

Köszi a segítséget.
(#) nagysasy válasza nebszter85 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /

Mennyit szánsz a végfokokra? Mekkora trafód van,mihez akarod használni?
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) fachyga válasza reloop hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Szia!
Pontosan ezeket mérem.Átnéztem a panelt többször is mindent rendben találtam.Hogyan tovább?
(#) reloop válasza fachyga hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Hibátlan alkatrészeket és helyes beültetést feltételezve, a Zener alacsony kisáramú letörési feszültsége, vagy az alacsony tápfeszültség korlátozhatja a kivezérlést. Kell akkora táp, hogy a BD jelű meghajtók vezérlés nélküli kollektor-emitter feszültsége legalább 20V legyen.

A Vce a BD-ken 18.5 ill.17V.Csökkentsem az 1.8K-at?Vagy a 3.3K 2W -osom nagy?

Ha alacsony a tápfeszültség, akkor a 2,2k-n érdemes csökkenteni.
Kizárható, hogy már a jelforrásnál lép fel a korlátozás? Ez az erősítő amúgy teljesen egészségesnek látszik.
Terhelés közben a fő és az IC tápfeszültség nem esik le?

Az IC-é nem a táp 52-ről 50-re amikor 10Vpp van a kimeneten kb. ez után négyszögesedik be a kimenőjel olyankor már 48V-re esik a táp , tovább nem küldtem neki a bemenő jelet.Kb.500W -os a trafo 2x10.000µF-el, anno stereo Quad-ot hajtott frankon.Amit még észrevettem a BD140-es meghajtón kb.fele a sinus jel (szkópon nézve) mint a másik meghajtón.A kollektorokon ill. a gate-kon mértem.De most nézem a kimenetről a rajzon van két ellenállás sorban az IC kimenetére 2db 11k ellenállás de a fényképen (amit itt a fórumon hozzácsatoltak a rajzhoz) mintha 2db 11 ohmos lenne.Tévedek?

A vezérlő jel különbség a P csatornás MOSFET eltérő jellegéből következhet.
Az ellenállás helyes értéke 11k.
A kivezérlés mértékéhez képest elég sok a tápesés. A mérőjelet és a terhelést is ellenőrizd le. Nem kizárt, hogy az erősítőn kívül, esetleg a mérésben van a hiba.

A sorba kötött égők voltak a ludasak! Csak már élesztettem erősítőt és azt vettem észre hogy el kezd világitani az izzó ha már fél teljesitmény közelében vagyok ne ez meg se mukkant amikor már full négyszög lett a szinuszból!De a táp esés engem is zavart mert mint mondtam erős a tápom.Most nem esik szinte semmit és 31V eff simán kijön 50Hz-n!
Még egyszer köszönöm a segítséget és a türelmet!Amúgy mi a teendő még hogy tutko legyen az erősítő?

Az erősítő így jó ahogy van. A kimenet DC szintjét ellenőrizted?
Illik mögé egy hangszóró védő (egyenfeszültség figyelő/koppanásgátló) áramkört illeszteni.
A tápágakból ne hiányozzon a biztosíték!

A DC kimenő szint 20mV , hangszóróvédő-koppanásgátló lesz ill.bizti is most megpróbálom az eredeti táppal mert egy gitár erősítőbe lesz ami 2x45V-ot tud.Bizti mekkora legyen és milyen T-s vagy F-es?

A DC elfogadható érték, ha esetleg finomítani szeretnél rajta, az 51k értékével lehet módosítani.
A biztosíték legyen 4A-es, "T" - mint lomha.
Ha +/-45V-ról nem tudnád teljesen kivezérelni, akkor mint írtam a 2,2k legyen kisebb, mondjuk 1,5k.
(#) david91 válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Szia! Mivel a ME tápfeszültségein vannak elég lehet 16V-os is. Egészséges túlméretezéshez használj szerintem 25V-os változatokat.
Következő: »»   111 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem