Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1518 / 2208
(#) nszethi válasza barthaz hozzászólására (») Márc 24, 2013
jujjj! Mit keres idegen test a végcső katódján, ráadásul szabályozgatva a fűtőáramot?! Nagyon el kéne tüntetni onnan! Egyébként ha nincs 100ohmod akkor használj ami van. Vannak pozíciók az elektronikában ahol nem szentírás ami oda van írva. Pl ilyen a fűtésközepelés is. ha 47-220ohmig van otthon belőle, akkor használj olyat.
(#) barthaz válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
100ohm-os huzal trimmerrem van. Elvileg annak is jónak kellene lennie.
(#) Orbán József válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Azt az új fajta, gyári légrésűt én sem használnám, iletve meg se próbálnám, végig is vannak varrva hegesztővel - örökre vasalva. Ezek az enyéim sokkal régebbi, hagyományos E I lemezes, prespán távtartóval légréselt típus, szép hadiszürke festéssel. A BEAG-é amivel eddig találkoztam, M lemezes, légrés nélkül, PP-hez ajánlva és ahhoz is szánom őket.
(#) Hakkee válasza Hakkee hozzászólására (») Márc 24, 2013
Ráköthetem próbából azt a három pontot a földelésre, vagy ez eleve baromság? Kérlek segítsetek! Hátha ettől ciripel az egész. Annyi biztos, hogy ebben a körben van a fagyott kutyaláb elásva! Az előcsövek nélkül csendben van a maradék.
(#) nszethi hozzászólása Márc 24, 2013
Kaptok egy két finomat. )

30W ultra, G807, Williamson ECC82, SRPP ECL82 a kikapcsolható hangszínnek, AZ4 egyenirányítás. Sajna a teljesen kész állapotról elfelejtettem képet csinálni. Azóta osztrákiában zenél.

807.jpg
    
(#) nszethi válasza Hakkee hozzászólására (») Márc 24, 2013
Naná! Az összes pont akár GND-nek, akár "0"-nak akár testpontnak jelölik egy helyre tartozik.
(#) nszethi hozzászólása Márc 24, 2013
És a brutálkám hangosítási célra, bár HiFi-ben is megállja a helyét becsülettel.

PL519, ECC82 Williamson. 440V anód /220V segédrács Raa 1,8k 2x150W szinusz. Úgy rázza a 800W-os JBL-t mint a rongyot. A QUAD nyomot sem hagy ugyanazon a hangszórón.

Egyszer azt is túlélte egy aggregátoros üzemnél, hogy 9 órát ment 300V-os hálózati feszültséggel. Utólag derült ki hogy baj volt az aggregáttal.
Az sem volt gyanús, hogy a szokásosnál is nagyobbat szólt. Gondoltam biztos jó kedve van.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) Orbán József válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Cseréld ki a képet, csak kicsibe jön be.
(#) Hakkee válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Ok. Csak engem az zavar, hogy mindkettőt írja a rajzon. Most úgy van a cucc, hogy a földlés rajta van a sasszin és a gnd-n is. Így a ciripelés a felére csökkent! Köthetem úgy hogy a három nullát és a bejövő rca árnyékolását a földre?
(#) Szpisti válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Azért én elgondolkodtam Hakkee által linkelt GU50-es rajz láttán.
Gyorsan utána is néztem az eredeti leírásnak, amiben ugyan erről konkrétan nincs szó, viszont a cikk szerzőjének alaposságából kiindulva mégiscsak lehet jelentősége.
Schippi GU50 erősítője
Amint a leírásból kitűnik, mindkét csatorna alépítményében végigvitt egy-egy vastag Gnd sínet.
Minden fokozat tespontjait innen vette le szerintem épp a csillagpontos megvalósítás miatt.
De a legérzékenyebb (egyben legkényesebb) bemeneti fokozat szűrőelkóját és katód ellenállását valószínű ezzel a "0V" jelöléssel szándékozott sugallni, hogy azoknak EGY KÖZÖS PONTRA kell kerülniük! És itt nem feszültségszint, hanem fizikai értlemben értem.
Szívtam én már szépen csillagpontba gyűjtött testpontos erősítővel, ahol ilyen vastag 3-as rézpálca vittem a Gnd-t mindenkinek. De amíg a szűrőelkó minusz és hálótrafó közöstől csak 1-2 cm-re került az előfok testje, és nem pont a közepébe, csak lestem miért búg még mindig.
Szóval lehet hogy ilyesmire utalt a szerző a külön jelöléssel.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) nszethi válasza Hakkee hozzászólására (») Márc 24, 2013
A medvevadászat az egyik legrondább meló egy erősítőnél. Egy pontra kellene földelni mindent, lehetőleg puffer negatív pontjához. A készülékvázat is oda kell kötni. A készülékvázon ne mászkáljanak áramok, tehát nem használjuk test/0 pontnak. A bemenőjel testponjaitányékolásait én 10ohm-os ellenállással szoktam a testelni, csökkentve a különböző készülékel jel és a hálózati védőföld által kialakuló hurokáramokat.

Ha belegondolunk, akkor ott a készülékek védőföld vezetéke ami az elosztónál, vagy adott esetben még rosszabb valahol, valamelyik elosztódobozban talákozik. Aztán a két készüléket összeköti az ember egy RCA-val. Kész is a remek hurok a hálózati brummnak. Szerencsére a gyári készülékek nagyrésze kettősszigetelt, nincs védőföld, de pl számítógép esetében az már nem így van.
(#) nszethi válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 24, 2013
Én is ezt a részét útálom a legjobban. eltüntetni a brummot. Az hogy mi hol van jó helyen sajna mindig egyedi tud lenni.
(#) nszethi válasza barthaz hozzászólására (») Márc 24, 2013
naná hogy jó, csak a közepét ne kötögesd a katódra.
(#) Orbán József válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 24, 2013
Igen, a németekben lehet bízni egy ideje...
Az alábbi tápon elgondolkodtam, hogyan is van az, hogy ugyanarról a szekunder feszültségről ennyire eltérő egyenfeszültségeket rajzolnak be. Aztán tényleg úgy van. Bizonyára csak rám hatott reveláló erővel, de érdemes végiggondolni.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) pucuka válasza Hakkee hozzászólására (») Márc 24, 2013
Elég nehéz visszafejteni az alkotó szándékát a kapcsolási rajzból, de nem lehetetlen. Feltehetően ahol a rajzot találtad, ott volt szöveges magyarázat is. A 0V -al jelölt pont, és a bemeneti potméterek GND -je egy pontban kell hogy találkozzanak, így az erősítő legérzékenyebb részén nem kerülhet földhurokba, Lehet, hogy erre akar utalni a 0 V jelölés.
(#) Hakkee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2013
Hát leírás az van, csak én nem vagyok német Ha magyarra fordítottam, akkor inkább röhögtem, mint értelmeztem. Angolra fordítva kicsit jobb volt a helyzet, de még így is elég érthetetlen! Ezt a három pontot egy pontba dolgot kipróbálom estére! Köszönöm a válaszokat!
(#) djhans válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Szépek az erősítőid! Viszont a megadott teljesítményekhez kicsinek találom a kimenőket. Lehet hogy a kép csal.
(#) Szpisti válasza Hakkee hozzászólására (») Márc 24, 2013
Mint említettem korábban, erről a GND-0V megkülönböztetésről nem írt, én végig olvastam.
Idézet:
„utána is néztem az eredeti leírásnak, amiben ugyan erről konkrétan nincs szó, viszont...”
(#) Hakkee válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 24, 2013
Én se találtam utalást rá, pedig angolban elég jó vagyok.
(#) nszethi válasza djhans hozzászólására (») Márc 24, 2013
Szia!
Nem kicsi. 22cm2. Az összefogó keret slankít. A mai divat szerint valóban kicsi. Csakhogy ez engem nem befolyásol. ) Évek óta használom soha nem volt panasz a hangjára, sőt!
Ez az EVO II. változat. Az elsőben 30cm2-es kimenő volt, meg brutál hipersil hálózati. Ebben két toroid (a nagyobb a nyák alatt) és ez a kisebb kimenő. Mérve biztos lenne eltérés, de hallgatva nem gyengébb.
(#) nszethi válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 24, 2013
Nem ír, mert nincs. Egyszerűen nem ugyanazt a jelölést alkalmazta. Van ilyen, még gyári rajzokon is, hogy a rajzoló úgymond "hibázik" és kevert jelőlést, mértékegységet, szimbólumot használ. Nincs ezzel semmi baj.

Egyébként sem lenne logikus, hogy a jelföld meg az összes többi egy kupacban, a bemenő trióda katódja, meg két pufferelkó megint másik kupacban.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Márc 24, 2013
Jani szerintem is nagyon karcsu a trafó a megadott teljesítmény adatokhoz de sajnos én is a mai modern emberek közé tartozom sőtt még csak nem is konyítok hozzá...
(#) marone hozzászólása Márc 24, 2013
Helló !
Hogyan lehet kiszámolni hogy egy csöves erősítő hány wattos ? A hangszóró miatt kérdezem, hogy mekkora kell rá minimum. Azt tudom hogy 1.5x túl szokták méretezni.
Pl. ha van nekem egy 300V anódos SE , pl.: 6p14p, végfokom az hány wattos ? És ha PP ?
De ha valaki megmondaná hogyan kell számolni, az lenne a legjobb.
Kösz !
(#) djhans válasza marone hozzászólására (») Márc 24, 2013
Szia! Adatlap, tapasztalat, de legjobb mérni. 6P14P max 4-5W SE-ben, PP-ben 15W körül max.
(#) palko0125 válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Nem akarom én egyáltalán megspórolni a csöves egyenirányítást, sőt úgy lenne igazán fullcsöves technika. Én csak érdeklődöm, "tanulok", hogy milyen megoldások léteznek olyan esetben, ha nincs más módja. De ígérem beszerzek egy AZ-t.
Csak még egyszer, (bocs az értetlenkedésért), a kimenővel akkor csupán annyit kell, hogy úgy ahogy van egy különálló 60 menetes tekercset rakok rá, és az lesz a hangszóró kimenet!? Ja és elég e 0,63 átmérőjű rézdrót hozzá?
Köszönöm a segítséget.
Üdv, Palkó.
(#) Orbán József válasza palko0125 hozzászólására (») Márc 24, 2013
Nem tudom, van-e ésszerű akadálya az orosz 5C4SZ egyenir. cső alkalmazásának, 800.-Ft, 2x500Veff, 230mA kimenő és nem kell sokat kutakodni érte.
(#) nszethi válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 24, 2013
Nem az első eset a trafó "kicsinek" nyilvánítása, viszont ez a végfokot nem hatja meg. Remekül működik soksok éve. Bizonyítva hogy nem kicsi. Senki nem állította hogy az alsó határfreki 5Hz.
Hangosítási célra, azaz mikrofonok, zene, kisebb táncos mulatság megfelelő hangerővel és minőségben való lebonyolítására kiválóan alkalmas.
Az marad még ki a számításból, hogy nem 10-16 centis mélynyomócskákat rugdal, hanem 40 centis 103dB-es JBL-t. A nagy hangerőnél a legalsó tartományban esetlegesen jelentkező hiányosságokat a hangszórók ebben a felhasználásban klasszul elkozmetikázzák.
A QUAD remek paraméterei ellenére messze nem szól úgy velük mint ez a szemét.


Amennyiben 40W-ot írok, akkor nem kicsi a trafó. Nos ennyit is tud. Lakásban nem kell felcsavarni a hangerőt, oszt' 20-30W-on a DC-t is átviszi.
(#) nszethi válasza palko0125 hozzászólására (») Márc 24, 2013
Elég, ha 4x 5x felcsavarod és párhuzamosan kötöd.
(#) CIROKL válasza nszethi hozzászólására (») Márc 24, 2013
Értem én , mi itt sokan nem mérnöki szintem foglalkozunk ezzel a csöves dologgal csak csupán amatőrként és némi konyítással építgetünk csöves és annak látszódó erősítőket .
Csupán csak tapasztalati megítélés volt részemről a trafó méretére vonatkozó megjegyzésem , Valóban a feltett képekről azt látni hogy nagyon karcsú a hálózati trafó!
(#) Orbán József válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 24, 2013
2-ő van belőle - hálótrafó - csak az egyiket bújtatják...
Idézet:
„Ebben két toroid (a nagyobb a nyák alatt)...”
Következő: »»   1518 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem