Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem a hangerővel van a baj! Szétveri az egész házat ha küldöm, csak nem szeretném ha bármmeijknek baja lenne! Az autóba kisebbet szól mint a lakásba!
![]()
Akkor nem tudom át állítani hogy 4 Ohm röl menyen a híd?
Nem. Nem értem, akkor mi baj pontosan? Hogy ne legyen baj?
Ne égjen le se a tekercs, se a tranyó a végfokban! Mert elméletileg hidalva csak 8 Ohm -on dolgozik! És csak azt nem tudom hogy lesz e baja a végfoknak. 2x akkor hűtése lett csinálva hogy ne melegedjen túl! Meg szeretnék bizonyosodni róla hogy nem lesz így baja!
Értem. A biztos az, ha hídban nem használod 4 Ohm-on, mert ezt a gyártó sem ajánlja. Ez kb. olyan, mintha sztereóban 2 Ohm-ra terhelnéd. Hiába a plusz hűtés, így alapvetően itt senki sem fogja azt mondani, hogy használd nyugodtan!
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Értem! Akkor inkább próbálok venni egy 4 Ohm -on dolgozó erősítőt. És akkor az biztonságos lesz: Köszi a segítséget!
Nema karom elhinni, hogy enme lég az amit, az a végfok tud4-ohm egy csatornával.. Nem látom értelmét ennek az egésznek.
Sziasztok!, tegnap előtt hozzám került egy VERMONA REGENT 2023-as típusú erősítő, a végfok vég tranzisztorai teljesen zárlatba mentek, velük együtt a meghajtó tranzisztorokkal. Volt benne egy elég különös integrált áramkor is, úgy néz ki alakra mint pl. egy TBA 810 AS, csak eben a tokban 6 darab NPN-tipusu tranzisztor található ahogy a rajzon is látható. Én az iccét ki forrasztottam, és az egyik tranzisztor a tokban E-C-közt át vezet, tehát az már nem jó, így hát helytesitettem 6-darab BC 547C-tipusu tranzisztorra, gondolván hogy jó lesz az oda, de valójában nem tudom a pontos adatait ennek a típusú icé-nek. Most az erősítő működik, és a kimeneten 2,5mV található, és a kimeneten be áll plusz és mínusz ágba is az össz feszültségnek a fele tehát az jó, DE! vannak vele problémák!, az egyik az hogy az IC-9,8,7-es lábánál lévő BC547C-tranzisztor rettenetesen melegszik úgy hogy a kezem se bírja!, a másik dolog az hogy mikor teljesen fel tekerem a hangerőt akkor be be reccsen a hangsugárzó, és torzít is, de csak nagyobb hangerőnél!. A kérdés az volna hogy helyesen cselekedtem hogy az ICÉ-t le cseréltem 6-darab BC 547C-re vagy oda más típusú tranzisztorok kellenének?, gondolom ezt a típusú ICÉ-t már nem igen lehet be szerezni?!, mitől torzíthat a végfok?, és miért melegszik az az említett tranzisztor?. Amit még nem mondtam el!-mivel ez egy igen öreg erősítő a végfokba startból le cseréltem az elektrolit kondenzátorokat ujjakra, akkor a finál tranyókat a KD 503-as tranzisztorokról le cseréltem 2N5686-es tranyókra, a meghajtó tranyókat pedig BD 237, BD238-asokra, a VT 501-es tranyót is le cseréltem BD 138-asra, a VT502-est BC547C-re, a VT505-öst BCB182-esre, és a VT 506-ost pedig BC212-re. Ami még fejtörést okoz nekem, az az hogy nem tudom hogy jók e a VD501-es, és a VD502-es diódák, mivelhogy ha le mérem őket a műszeremmel dióda állásba egyik irányba se vezet ez a dióda!, most ez normális?, amúgy milyen fajta dióda volna ez?, ilyen típusúval még életembe nem találkoztam!
![]()
Hello.
Ez az IC adatlapja: Bővebben: Link SAL 41 dióda 3 lábú: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_sal41.html A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Szia, az első link nem jó!, a SAL 41-es diódát nem ehet helyettesíteni két darab 1N4148-as diódával?. A másik dolog hogy nincs valami ötleted a 9,8,7-es lábon levő tranzisztor melegedésére?. Ja és még valami!-a SAL 41-es diódának nekem csak két lába van a középső hiányzik.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Szia! A SAL41 szerintem jó. Folyass rajta 1-2mA-t, nyitó irányban 1-1,2V körül kéne essen.
A 7,8,9 áramgenerátor, elég komoly teljesítménnyel VT501 kaliberű tranyót válassz! Szerk.: R522-523 meg lehet kissé nyúlva a zárlattól, cseréld! A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Szia!, az R522-523-asok jó vastag tekercselt gyárilag elkészített ellenállások, akkor is meg lehetnek nyúlva?. De nem lehetne le cserélni őket szerinted 1N4148-asokra?, mármint a SAL 41-eseket.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Vedd ki VD503 - 504-et. Ha ettől a bereccsenés megszűnik, akkor az R522-523, vagy az R517-518 okozza a problámát. Az utóbbi végül is gyanúsabb.
A SAL41-et javaslom mérd ki! Ha 1N4148-cal pótolsz a két áramgenerátor emitter-ellenállását újra kell méretezni. Mi szól a SAL41 ellen?
A SAL41-es diódáimnak csak két lába van, a középső le van törve, ha rá mérek egyik irányba sem vezet, igaz lehet azért mert sorosan van benne a két dióda?!.
Hello.
Az első link újra az IC-ről: http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Konsumg%C3%BCter-Bastelei/DDR-Halbleiter/b315 Itt megtalálható: http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Konsumg%C3%BCter-Bastelei/DDR-Halbleiter/ A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Köszi szépen!
![]()
Figyelj csak reloop, uniman fórumtárs mellékelte az IC-é adat lapját, szerintem nem elég ha csak a 9,8,7-es lábon lévő tranyót cserélem le erősebb kaliberűre, mert ahogy az adatlapon is látszik az IC-é tokban mind a 6-tranyónak egyformának kellene lennie!. Én ebből azt szűröm le hogy mind a 6-tranyónak legalább BC639-esre kellene le cserélni vagy erősebre, csak nem tudom hogy milyenre, szerinted?
A VD502-t a helyén is tudod mérni, a másikat ezalatt már rég kimérhetted volna. (sorban egy ellenállással áramerősség 1-2mA)
Nem tudom mennyire tudod visszafejteni a rajból, ez egy teljesen közönséges differenciálerősítős - áramgenerátoros áramköri részlet. Ami nálad melegszik az az uniman kolléga jóvoltából
![]() Az 1N4148-at nem erőltetném. Íme, hogy ne kelljen keresni. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Oké köszi a választ, akkor nem erőltetem az 1N4148-ast
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Szia reloop! Na meg oldódott a probléma!. A javaslatod szerint ki vetem a VD 503-504-es diódát, és úgy már nem reccsent be a hangsugárzó!. Az ellenállásokkal minden rendben volt meg volt az értékűk, hanem a VD506-505-ös diódákkal volt a gond, a műszer szerint jók voltak de én le cseréltem 1N4001-esre őket, és most már nem csinálja ezt a recsegést! Valószínűleg feszültség alatt át húztak a diódák, és azért lehetett ez a recsegés. Amúgy a VD504-503-as diódákat is le cseréltem 1N4148-asra.
![]()
Kedves kollégák lenne egy kis gondom, van nálam egy erősítő amibe az Urbán István tervezte hangszóró védelem van egy kicsit át alakítva +-30V,ra az R15-470,Ohm az R15-16 8,2K,Ohm. az összes többi alkatrész meg egyezik a feltett rajzon lévő alkatrészekkel. A következő a hiba jelenség, a relé bekapcsolás után egy pillanatra be húz az után ki is ejt 1-2 másod perc után újabb bekapcsolásnál ismét 1-2 másod perc és megint ki esik a relé. A vég fok panelok le vannak kötve róla, ki cseréltem a kis tranzisztorokat és a BD241 est a diódákat kiforrasztottam és meg mértem tökéletesek. A kis tranzisztorok cseréje után egy darabig jól működött de egyszer csak be halt az egész én szerintem az előtét ellenállások után van a gond mert a nagy R15 2W,os ellen állás után 17,2V mérek a földhöz képest a R16-17 kis ellen állás után meg csak 12V,ot. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek itt mekkora feszkót kellene mérni ? vagy esetleg szerintetek más lehet a hiba oka ? A válaszokat előre is köszönöm.
Szia! Mikor lekapcsol T1 kinyit? Kisüti C4-et? A C5-R14 eredetileg 50V amplitúdójú félszinuszhoz van méretezve, ott nincs változtatás?
Ha nem kerül meg a hiba elsőre, menjünk át a védelem áramkör témájába. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Sziasztok
A kérdésem a következő . Kettős tápfesszel menő erősitő egyik fesz megszünésével bekrepál vagy csak egyszerűen nem mükszik . A pontosság kedvéért integrált erősitőről van szó 2x30 V - al megy és a gyanum hogy az egyik nincs meg .
Szia, énszerintem az átalakítással ronthattak el valamit mert az RT.ben el olvastam a cikket amit erről a védelemről irt a tervezője.Ott az van, hogy kisebb feszültség használatnál ki kell az R15-16-17 es ellenállást számolni a következő képlet alapján R15=(UT-15)/23KOhm, a negatív tápban pedig R16=R17=(UT-15)3,3KOhm ez így számomra egy kicsit zagyvalékos eltudnád esetleg érthetőbben magyarázni? És az R13 ellenállás értékét is meg kék úgy változtatni,hogy a rajta átfolyó áram kb. 15mA legyen. Amúgy most szedtem ki a kondikat is mérésre és a 47µF-os kondi csak 4,7µF de gyárilag 47µF van rá írva. Majdnem el felejtettem a táp +-32V.
Logitech Z680 - ról van szó.....addig jutottam idő hiányában hogy a vezérlő a 2x18 voltból csak a +18 at kapja meg . A végfokot még nemvolt időm bemérni . A végfok 2x30 voltjából van van fesszabályozó után a 2x18 v . Fórumokon olvastam sok esetben a toroid trafó ment tönkre....széria hiba !ezért kérdem ha nálam is ez van akkor egyik fesz hiánya tönkrevágta az egészet vagy csak egy trafócsere és kész . A hangfalak nem búgnak vagy ilyesmi - bekapcsolásnál egy alig halható koppanás halatszik csak .
Nekem is ilyen van 2db kb 5 éve tökéletesen működnek, +-33V-ról megy AZ R15 ellenállás nálam 2,2K helyett 1K de 2 W-os az fontos, az R16-17-os ellenállás nálam 15 K helyett 3,3 K.
A T3 vagyis a BD241 Emitter én bázisán a D10-es Zénerdióda feszültségét kell mérni az nálam 12 V mert 12 V-os RECO relével megy. De nálad 24 V-nak kellene lenni, ha 24 v-os a reléd.
A módosító szöveg lemaradt, figyelj a lábkiosztásra mert vannak eltérő típusok a szokásos C-B-E –től (szemből nézve) a BC182, 212 esetében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |