Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Si tacuisses, philosophus mansisses.
What?
Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna... Én értem, hogy mire gondolsz, hiszen minden félvezetőnek van saját zaja és torzítást visz a láncba. De ennyi erővel használhatnék 1db ellenállást is...
Üdv minden kedves kollegának. Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok hogy van nekkem eggy erősítőm EL34 csővel aminek a rácsa körül kékesen izzig egy picit. Szépen néz ki csak nemtudom hogy jóe vagy rossz. Az izzás minimális alig észrevehető .
Végül megtaláltam a leírását is. Abban arra hivatkozik, hogy igazán kis zaj érhető el az alulméretezett fűtéssel. Az áteresztő tranyás rész csak azért kell, hogy nagyon lassan melegedjen be a cső. T5 és az RC tagjai adják a vezérlést. (és persze ez igaz anódáramra is)
Egyszóval, én látok benne rációt és el is kezdtem megrajzolni a nyákot.
Nem szerettem volna megsérteni senkit nem ez volt a szándékom csak ha már csövest épít valaki ne legyen benne eggy marék félvezető mert akkor elveszik a cső varázsa. Akkor minek a cső dísznek? Igazán nem rosszból és nem sértésnek.
Az az effekt.Kicsit "koszos" lehet a cső,nem kell vele foglalkozni.Idővel meg is szűnhet.
Köszönöm a választ akkor megnyugodtam.
Idézet: „Végül megtaláltam a leírását is. Abban arra hivatkozik, hogy igazán kis zaj érhető el az alulméretezett fűtéssel. Az áteresztő tranyás rész csak azért kell, hogy nagyon lassan melegedjen be a cső. T5 és az RC tagjai adják a vezérlést. (és persze ez igaz anódáramra is) Egyszóval, én látok benne rációt és el is kezdtem megrajzolni a nyákot. ” 1. Igen, kis zaj meg rövid csőélettartam. Mind az alul, mind a felülfűtés rövidíti a cső élettartamát. 2. Az ECC82 meg egy két kivétellel az összes cső 12 Voltnál már torzítóként üzemel, van akinek ez bejön, "lágy csöves hang". Csak semmi köze a valósághoz. 3. Nézzük a jelutat: katódkövető--darlington emitterkövető--emitterkövető. Feszültség szempontjából erősíthet vagy 0,3-at, mondjuk itt nem követelmény, mert teljesítményt tud kis feszültségszinten a fejhallgatónak. De könyörgöm: ezt 1 db megfelelő cső vagy tranzisztor egyedül is tudja! Mint a mesében. Minden állatnak az ékességét összegyúrják, és azt hiszik, ebből valami szép állat lesz. Ha sok a felesleges időd, akkor hajrá A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Ha zajszegény erősítőt szeretnél, akkor minél kevesebb, minél nagyobb erősítésű fokozatot kellene használnod. Ti. a felerősített bemeneti jelhez adódik hozzá a fokozat zaja. Az emitterkövetó, és a katódkövető is nem az a fokozat, ami zajszegény. Az elektroncső meg pláne nem az. Még ha kiszajú cső lenne, de az ECC82 nem az.
Én inkább úgy közelíteném meg, hogy zenét akarsz hallgatni a legjobb módon. Szóval ez a ha cső, akkor nem kell tranyó, vagy a cső nem jó már, FET kell stb. megközelítés.
Gondolj arra a kalsszikus példára, hogy aki egy képet szeretne a falra akasztani, az nem feltétlenül szöget keres.
Hát igen a FET még belefér.
Csak ismételni tudom magam....Hallottam már olyan csövest, ami nem tetszett, meg olyan félvezetőst, ami igen és vica versa. A titok nem az eszközben van elásva. Zs.
Tápáram vezérel FET+OPA kombót már készítettem és nem tettszett a FET nyers hangja. Főleg a magas sziszegett szúrósan. A csövek lágy (mély)kenését igazán kedvelem. Amikor bekapcsolom a Mullardomat, olyan mintha egy puha meleg takarót húznék a fejem búbjáig és elmerülnék a hangokban. A szilícium félvezetők meg precízen közvetítik a hanganyagok és megölik jazz lelkét. Illetve, úgy fogalmaznék, hogy mindig van egy ilyen érzésem... Ebben a kapcsolásban is ingerel az emitterkövető, de majd meglátjuk. Maximum, eladom a Vaterán.
Mondasz valamit. Igaz elismerem én csak arra céloztam hogy ha cső akkor ne keverjük bele a tranyókat... De teljesen igazad van
Katódfénynek hívják . Természetes dolog .
Sziasztok!
Belefogtam egy APX100 átépítésébe, "felújításába". Kérdésem csak annyi lenne, hogy a kimenőtrafót át fogom tekercselni. Elolvastam a Platchovic György féle leírást az APX100-ról és abban azt írja, hogy az eredeti kimenőt nem lehet szétszedni ezért SM102b vasmagra adja meg az adatokat. Nos én szétszedtem az eredeti kimenőt (a lemezek és a cséve is sértetlen) és találtam egy adatot erre a magra. Primer: 2×440me, 0,25d, szekunder 3×40me, 0,8d. Ez elvileg 4 Ohm-ra van méretezve, sőt állítólag eredeti trafóról vannak az adatok, TK206A-4. Azt nem tudom, hogy melyik erősítőben volt ilyen trafó. Másik, hogy hogyan lehetne erre a trafóra 8 Ohm-os kimenetet is tekerni? A segítséget előre is köszönöm. Üdv, Palkó. Idézet: „8 Ω-os kimenetet is tekerni?” Az "is" azért gond, hogy akkor a teljes teljesítmény csökken. Szerintem ha kitaláltad, akkor huzalt tudok adni...
Ha itt teszed fel a kérdést,talán,előbb jön a válasz.
Köszi, ide raktam már egy kérdést múlt hét szombaton és azóta se jött válasz.
Ahha, erre nem is gondoltam. Akkor hogyan lehetne, hogy ne 4, hanem 8 Ohm-ra akarom tekerni?
Bocsi, az elejéről kicsit már lemaradtam...
Kimenőnél az áttételt kell módosítani, én ezt sufni módszerrel úgy szoktam megmérni (a trafó átételét) : Fogok egy 10V secunderű trafót, azt rákötöm a mérendő trafó secunderére , lemérem mennyi jön ki a primeren, azt meg így kiszámolom, hogy mennyi az illesztése, hogy: (8 Ohm hangszóró esetén) (300VUp/10VUs)2*8 Ohm azaz, jelen példában 7200 Ohm a primer, míg a szekunder 8 Ohm. Ez nem a legjobb számolás, de én és egy barátom is ezt használjuk hiba nélkül, ha pedig a cső adott, akkor a Anódfeszültséget elosztod az anódárammal (legutolsó erősítőmben 150V 120mA) az nálam 1,25K ohm a cső illesztése, és én ezt egy olyan trafóval oldottam meg, aminek 400V a primer, és 32V a secundere, ezt számolgatni kell (írtam rá egy programot, de az nem publikus -még-).
Ahha, értem. Köszi, lehet ez lesz, de nem valószínű. Ha más nem marad 4 Ohm. Nem lesz abból nagy gond!
Feszültségből számolhatod. 100W, akkor az 4 ohmon U2/4=100, tehát 20V 4 ohmon 100W. ebből tudod, hogy a 4 ohmra megadott áttétellel 20V lesz a szekunder oldalon. 8ohmon meg kell 28,28V (28,28*28,28/8=100), tehát ennyi százalékkal több menet kell hozzá a szekunder oldalon. Remélem jól írtam le. Bár többen győzködik itt az embereket, de BIZTOSAN NEM DUPLA ANNYI MENET!
A primert 1600ohmra kell méretezni. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Hoppá. Ott 785-ös erősítőről van szó. Vagy cska egy ilyen erősítő trafóját szeretnéd használni APX100hoz vagy meg van keverve valahol a dolog. Minden esetre a 785-ös trafója 40W-ra volt kitalálva. Nincs előttem a pakett vastagsága, de az apx100 kimenőjének emlékeim szerint 52mm a vastagsága. A menetszámok pedig egy kb. adott vasmagméretre vannak kitalálva adott teljesítményhez. Nem lehet büntetlenül csereberélni a trafókat adott menetszámok mellett.
Gábor, jó lesz az a pakett 72mm-nek is
68-72 a birtokomban lévő hat trafót alapúl véve.
Akkor az 5X-es az APT kimenő.
Teljesen jól mondod
Szia!
Nem, nem keverem a trafókat, hogy egyikbe a másik stb. Annyi van, hogy korábban kértem segítséget egy 785/A kimenőjének 4 vagy 8 Ohm-ra való áttekerésére. Most pedig egy APX100-at akarok átalakítani. Azért köszi. Szia.
NA! Megvagyok, értem a dolgot.
Na most akkor ezek szerint a primert nem kell változtatni, mivel azt 1,6kOhm-ra kell méretezni, bármilyen a szekunder, vagy ez nagyon hülyeség!? Csak azért kérdezem, mert az eredeti trafón a primer 2×440 menet 0,45d, amit meg én kaptam adatot 4 Ohm-ra azon a primer szintén 2×440menet, de 0,25 drótból. Köszönöm a válaszokat, jövök, még mert lesz még kérdésem Üdv, Palkó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |