Fórum témák
» Több friss téma |
Nem felesleges. A csövek és a különböző félvezetők másképp négyszögesítenek, a múltkor találtam éppen egy jó angol leírást ábrákkal, csak most lusta vagyok újra előkeresni. A szilícium vág a legdurvábban, a germánium egy fokkal kerekebbre vágja a szinuszjelet, a csövek vágják a legszebben. Bluesoz hangzáshoz, amit én keresek, szinte teljesen alkalmatlan a szilícium torzítóba, vagy csak nagyon bonyolult kapcsolásokkal érhető el szilíciummal mint a Fender Frontman.
Azért kell tervezni, mert egy kalap kaki pl a linkelt kapcsolás. A "másik variáció" már inkább korrekt. A pentódát alapból kihagynám a szórásból ,a triódájával szerintem semmi baj nincs. Egy normális meghajtás kell neki, pl 2 jfet még, mondjuk j201-es, első fokozatban 5-10x -es erősítéssel ,másodikban 10-20x -os erősítéssel, kettő között gén poti, ami mehet aztán a pcf triódájára, 30-40V tápfeszültséggel. Tipp topp dizájn. Megcsinálom, megmutatom, lehet majd hallgatózni. Zs.
Félre ne érts, én egy pillanatig sem favorizáltam. Valaki keresett egy gombhoz kabátot, csak próbáltam segteni neki.
Én ezen a torzítósdin már 30-40 éve túl vagyok ![]()
Én értem, de attól, hogy fogok egy eszközt, nem feltétlenül kell pocsék dolgot csinálni belőle. Nekem sem kell, félre ne érts. Egyszerűen meg szeretném mutatni, hogy egy nagyon minimális gondolkozással és tudománnyal mit is lehet összehozni. Esetleg Neked "megfejtésed" az előző oldalon is betett kapcsolásommal kapcsolatban? Bedobtam, hogy kinek mi a véleménye és hogy működhet, mit akartam elérni, stb...Működőképes, teszi is a dolgát, tehát nem az a kérdés, hogy működik-e, hanem miért ilyen. Csak egy kis gondolat ébresztőnek szántam, ha van kedved tűnődni rajta...itt
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Szerintem ne sarkítsuk ki ennyire, attól, hogy valaki nem tud összerakni valamit normális keretek közötti zajjal, azt ne kiáltsuk ki az eszköz hibájának! Az a trióda a karakterisztikája alapján pont olyan, mint egy trióda!
![]()
Rendben.Nézzük meg,adjunk neki egy esélyt.Azért remélem,ez nem olyan trióda,mint a PCC189 -é.
Az egy változtatható meredekségű cső, ha jól rémlik, az tényleg nem túl jó ilyen célra. Mondjuk úgy, az egy olyan karakterisztikájú trióda, ami nem olyan, mint egy trióda!
![]()
Sok tűnődnivaló nincs rajta, az idea nem mai.
Sok gyári cuccban (Fender ,Ampeg, H&K) alkalmaznak hangszóróágról áramvisszacsatolást. Ennek igazából nagyobb teljesítményű hangszóróknál van érezhető hatása. A csöves hangzáshoz azért közelít jobban a megszokotthoz képest, mert a hangszórón keletkező induktív szuperponált jelek visszakerülnek az erősítőkörbe, így elszínezi és feldúsítja a keletkezett jelet. Gondolom ezt az oldalt ismred, ha nem pár elméleti megközelítést illetve magyarázatot találsz ott. Nekem billentyűsként annyira már nem izgalmas a dolog, nekem az a cél hogy egy erősítőn "ami bemegy az is jöjjön ki" ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Ezt már megfejtették előtted is, miből gondolja mindenki, hogy nem értem ,amit csinálok? Elképesztő!
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Idézet: -akkor mé'nem védeted le?„ÉN terveztem és raktam össze ezt a konkrét ötletet” ![]()
Viheti aki akarja, a baj az, ha nem tudod mi a cél és hogy működik ,akkor az életben be nem állítod olyan szinten működőképesre, hogy azt tegye, amit kell és úgy ahogy...Szerintem, szóval egyelőre mondjuk úgy, hogy le van védve. Persze egy szavába kerül bárkinek és elmondom hogy működik és hogy kell beállítani. Csak azt hittem tűnődik rajta még valaki...Persze, nyilván én nem értek semmihez, a 10 évnyi napi szintű ilyen téren végzett "kutatásommal", meg az elektrotechnikus és villamosmérnök végzettségemmel, szóval ki vagyok én, hogy tervezzek valamit, ami működőképes és mondjuk nincs belőle még egy a világon. Hopp, nekem csak ilyen berendezésem van a hátam mögött...mármint itt a szobában is. És nem úgy értve, hogy építek valamit, amiben egy kondenzátor értéket megváltoztatok és emiatt kikiáltom egyedinek. Ki érti ezt...
![]()
ZSozsóó ez az EABC80-as kapocslás mennyire használható véleményed szerint? Állítólag ez EABC80 nagyon jó előfokcsőnek, illetve itt jól alkalmazható ilyesmi torzítóba. Én személy szerint nem foglalkoztam vele, de egy barátom a grafikonjával számolgatott (és szerkesztgetett, mert kereste a legkisebb torzítású munkapontot) és előfoknak szerinte tökéletes. Bár már lemondott róla és inkább most az ECC85-tel próbál valamit összehozni (mert ehhez jutottunk hozzá olcsón), most, hogy látom ezt a kapcsolást, gondoltam megépítem, mert már régen vadászok valami egyszerűbb teljesen csöves drivera.
Egyébként a cigidobozos eszmefuttatásod érdekes volt, és ha nyáron lesz némi időm a csöves projektek mellett, akkor megépítem azt is. Másrészről elsőre a képernyő elől nem mindenki találja ki, hogy mennyire is értesz hozzá, (nekem úgy a harmadik hozzászólásodnál esett le) szóval tervezgess és írogasd a magyarázatokat, mert bizony nagy segítség egy ilyen tudású, szorgalmú, elegendő szabadidővel és türelemmel rendelkező és segítőkész fórumtárs. ![]()
Ez a kapcsolás az én "agyszüleményem".Egy ECL86 meghajtására szolgált,a rajzról lemaradt egy kondi,amit ezen már pótoltam.Ha jól emlékszem ott egy 100K-s hangerőpotmétert használtam.Az EABC80 triódája egy ECC83-hoz igen közel álló trióda.Ezt,mint elméleti rajzot raktam fel,hátha valaki kedvet kap hozzá és tovább gondolja.
Sajnos a szabadidőm véges, néha későn esek haza, már a jelenlegi irányvonalra nincs időm, ezért inkább ilyen apróságokkal foglalkozok. Készülőben van - mint a luca széke - egy félvezetős egy nagyon jó barátomnak, az is teljesen egyedi, a végfokozat már összedrótozva; nyákon, próbapanelen itt ott panel és drótkupac szinten működik, de már ég az arcom miatta, mert vagy 1 éve csinálom. Ez a baj, nem bevált receptek alapján csinálom, sajnos idő kell hozzá, mert mindig van valami buktató. Na meg a legnagyobb "ellenség" az időközben felbukkanó még jobb ötlet!
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Maga a trióda egész jónak néz ki. Már 200V-os tápfeszültség mellett is -4V körül záródik el, tehát egész jó tiszta első fokozatot lehet ebből csinálni. (A klasszikus iskola szerint az első fokozatnak tisztának kell maradnia, mert általában ez után következik a gain poti, tehát minden amit itt szabályozunk, az erősítődik, vezérlődik túl a további fokozatokban. Ha alacsony gain poti állásnál szeretnénk teljesen kitisztítani a hangot, akkor követelmény, hogy ez a fokozat ne torzítson rondán! Fender erősítőkben, ahol ecc83 az első fokozat, ezt csak úgy tudják megoldani, hogy jóval 400V tápfeszültség felett járatják, mert az a trióda ott tud ilyen 4-5V körül elzáródni, tehát a bemeneti dinamikája/erősítése ekkor lesz megfelelő!) 200V tápfeszültség, 100k anód ellenállás, olyan 2k katód ellenállás mellett a katód feszültség nagyjából 1,5V -ra adódik, az anódon a feszültség 120-130V között, az erősítés a munkapont körül kb 30 és 40 között lesz, ha a katód ellenállás át van bypassolva kondival. (Kisebb katód ellenállás esetén eltolódunk a szaturáció irányába: kisebb katód feszültség, közelebb vagyunk a "rácsáramos" üzemhez, nagyobb katód ellenállással pedig az elzáródáshoz leszünk közelebb. Az elsőt hívják a hot bias-nak , a másikat cold-nak. A 2k katód meg valahol a kettő között lesz.) A diódáit tekintve a duális a kis belső ellenállású, a szimpla nagy belső ellenállással rendelkezik, azt demodulációra alkalmazzák. Nem tudom...Én helyette nyugodt szívvel tennék félvezető diódát, ha vágni akarnék, nem a vákuum csöves dióda fogja ennek a hangját meghozni. De mint mondtam, így ez önmagában kevéske lehet. Gondolj bele, van a kimeneteden mondjuk 1-1 Si dióda, 500mV os nyitófeszültséggel. Előtte egy erősítő fokozatod 35x ös erősítéssel. Ahhoz, hogy az erősítő fokozatodon a feszültség elérje a nyitófeszültséget, neked a bemenetre kell 500mV/35 = 14mV. Egy dögös rockosabb szandhoz pár mV- nyi bemeneti érzékenység dukál, a metálabb dolgokhoz már a párszáz uV tapasztalataim szerint, persze ez nem kőbe vésett dolog. A dolog tanulsága, hogy igen, egy nagyon szép tiszta bemeneti fokozatunk lehet egy EABC80-as cső triódájával már 200V tápfeszültség mellett is, és egész tűrhető erősítést is kaphatunk. A diódákat én nem venném be a játékba. Ha ebből a csőből adott több darab, akkor egymás után kapcsolva 3-at már egy egész komoly torzítási szintet is el lehet érni! Az ecc85 is használható persze, arra is lehet találni jó munkapontot, de nekem ez most jóval szimpatikusabb! Zs.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Össze is raktam ezt a csöves waht. A C4 helyére 22 nF-os kondit tettem először, így wah hatást nem értem el, de elég zajosan (valószínűleg a kábelezés miatt, mert próbanyákon van) átment rajta a hang. Amikor kiszedtem, illetve a helyére tettem a 22 pF-os kondit akkor már meg sem akart szólalni. Tudsz esetleg segíteni, hogy mi történhetett? A kimenet teljesen néma.
Első lépésben mérd meg nekem légy szíves mindkét trióda anód, katód és rács feszültségét a földhöz képest! A C4 csak annyit csinál, hogy a terhelő kapacitást (kábel ,eszköz, stb) kompenzálja, a wah hatáshoz semmi köze. Más módosítás nem történt? Zs.
Most már teljesen elhallgatott. Próbáltam cserélni a csövet, de az sem segített. Mindjárt felfűtöm és mérek.
A bemenetnél lévő trióda anódfesz: 137 v, rácsfesz: 4,5 mv, katódfesz: 0,9 v, kimenetnél lévő trióda anódfesz 190 v, rácsfesz: 17v, katódfesz 68v úgy hogy a bemeneten nem volt semmi, a kimeneten az eredeti cigidoboz gitárerősítő.
A második trióda 17V-os rácsfeszültsége nem tetszik. Annak is a 68V közelében kell lennie, maximum egy pár V-al alacsonyabban. De sebaj, az első fokozat egyenáramúlag jónak tűnik teljesen, kösd le a 100k poti meleg pontját, ami a waholásért felelős, meg a korrektség kedvéért az R8-at a bemeneteről, ekkor egy erősítő fokozatot kell kapni ,annak mennie kell. Ez menjen, a többivel eztán foglalkozzunk! Ellenőrizd le külön a cigidoboz erősítő működését is önmagában!
A cigidoboz tökéletesen működik (a maga módján), a poti állítható pontját, illetve az R8-at kikötve is teljesen néma.
Haladunk! Már az első fokozatnál "baj" van. Ami biztos, hogy az anód, katód, rács ellenállás a helyén van,jó is az értéke ,a cső is jónak tűnik a munkaponti feszültségei alapján. Az R10 és R11 osztó biztos, hogy 100k/10k, tehát az ellenállások helyes értékűek és jól vannak kötve? A C1 kicsatoló is jó helyen van és van pár száz nF? A C4-et le is hagyhatod elsőre nyugodtan. Ezeket nézd át, más baja ennek egyszerűen nem lehet! A potinak ne az állítható pontját, hanem a "tetejét" kösd le. Szóval a pályája is kerüljön ki az áramkörből!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
Teljesen kiszedtem a potit, majd ellenőriztem az ellenállásokat. Azt hiszem soha többet nem fogom felhasználni a régi orosz ellenállásokat mérés nélkül, ugyanis a "100 kohm 20%" ellenállás 150 Kohmos. A kicsatoló kondi 200 nF. Ezek után is teljesen néma. Pedig tegnap este még legalább volt hangja. Mint a kabaréban:
-Kezdjük előröl! Mi van az ágyon? -Lepedő! Akkor kezdem előröl ez egészet.
Semmi gáz ,ha 100 vagy 150k. Attól még meg kéne mukkannia. Még R6 és R9 lehet érdekes, ha minden más a helyén van, csak azzal lehet pl a bibi, hogy pl a rácslehúzó túl kis ellenállás, nem 1M, és az R6-al egy nagyon nagy osztót alkot és leoszt még a trióda előtt...Ezenkívül nincs tippem. Kontakt hiba lehet még, ha nemrég még ment...Mindenesetre érdemes lenne végigmérni mindent nincs-e valahol föld zárlat a csatoló alkatrészeknél. Más tippem nincs. Ennek mennie kell ,mese nincs!
Vagy a bemenet, kimenetnél lehet probléma, jack, vezeték, akármi. De egy földelt katódos fokozatnak mennie kell, ami megy is, mert a munkapontja jó helyen van, az meg csak úgy lehet, ha a rács, katód ,anód ellenállás a helyén van...Statikusan rendben, dinamikusan van valami baj.
Bocsi az elkok polaritasat megadnad? (C1, C8, C9)
Nekem errol hianyzik a C8, C9 elko vagy csak siman parhuzamositottad az R3, R4 -el?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |