Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   39 / 81
(#) sastas01 hozzászólása Márc 10, 2013 /

Sziasztok!
Egy érdekes jelenséget tapasztaltam, amit normálisnak ítélek ellenben eléggé zavar.
A kérdés röviden és tömören: Ólommentes ónt, hogyan lehet normálisan forrasztani? A probléma ott van, hogy az ólmozottat teljesen szépen tudom forrasztani, viszont az ólommentes csak ragad oda mindenhez kivéve a rezet... Próbáltam már kínait(ebay) és itthon vásároltat is(mármint ólommentesből) és az eredmény változatlan.
(#) _vl_ válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Ha folyasztószer nélküli ónt vettél, akkor "külsőleg" kell folyasztószert alkalmazni. Ill. az óllommentes ón kb. 10-20 fokkal magasabb hőmérsékletet igényel.
(#) Hagens hozzászólása Márc 12, 2013 /

Sziasztok!
Milyen összetételű forrasztó ónt érdemes venni? Olyan kellene ami nem mattul le, szépen folyik, és nem marad utána sok trutyi. Előre is köszönöm a válaszokat.
Csaba
(#) sastas01 válasza Hagens hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia!

Ami nem mattul be az ólmozott, az pedig nem EU szabvány, így hivatalosan nem lehet kapni.
A nem marad utána sok trutyi, az elég relatív, mert ez sokmindentől függ, de sokkal kényelmesebb hogyha inkább forrasztás után lemosod valamilyen alkohollal(ezt az elkók kevésbé szeretik de egy darabig bírják).
Azt, hogy szépen follyon pedig a megfelelő forrasztási hőmérséklet megválasztásával tudod elérni.
(#) sastas01 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Köszi a tippet. A pákaheggyel volt gond. Érdekes módon ugyanazon profilú heggyel más az eredmény mert amelyiknek szélesebb a vége (kb. 3 mm) sokkal jobban tudtam dolgozni, mint azzal ami keskenyebb(kb. 1.5-2 mm), hőmérséklet és minden más megtartása mellett.
(#) KoAt hozzászólása Márc 19, 2013 /

Üdv!
A kérdésem a következő lenne:van egymás mellet néhány felszakadt pad,amit nem igazán akar az ón befutni.Van valami használható módszer az előónozásra(a folyasztószer+ólmos ón+vékony ceruzapákát próbáltam)?Egyébként a lábak között úgy látom megvan a vékony lakkréteg,úgyhogy csak magának a láb helyét kellene javítanom.Azonban ha nincs akkor milyen lakkal(vagy egyéb szerrel)tudnék különválasztani lábkivezetéseket?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) kameleon2 válasza KoAt hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Üvegszálas tisztítóceruzát próbáltad? Bár nekem eddig működött a folyasztószer is, de a nagyon oxidos, vagy lakkozott paneleknél nincs más, mint a mechanikus tisztítás.
(#) KoAt válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Azt még nem,de most láttam,ahogyan mégjobban letisztítottam,hogy néhol "összeszakadtak".Valamivel tudnám azokat javítani?

Fejpántos nagyító, szike, vagy egyéb kaparószerszám és jó világítás.... A végén csipogós műszer.

Oké.A lábak közötti szigetelést milyen fajta lakkal tudom megoldani?

Feltétlenül lakkozni kell? Egyébként ha igen körömlakk is megteszi. Ha nincs erre érzékeny alkatrész, csatlakozó, akkor spray, de a levegő a legjobb szigetelő. A lakk csak állagóvásként kellhet, vagy éppen esztétika miatt.

Egész pontosan leszedtem az alkatrészt és most csak a panel van,de úgy látom az alkatrészlábak helyén van ahol felszakadt a pad és egybeér a réz,nincs közte lakkréteg.(Ezért gondoltam,hogy ott újralakkozom.)Lehetséges,hogy új ón után kellene néznem,hogy elő tudjam ónozni a lakkozás után?
(#) _vl_ válasza KoAt hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Idézet:
„ahol felszakadt a pad és egybeér a réz”

Ezt a részt most nem értem. A pad maga a rézfólia, ha az felszakad, akkor alatta már szigetelő réteg van. Vagy ez egy négyrétegű panel, és sikerült a felső két réteg elválasztó szigetelését is leszedni?
(#) KoAt válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Teljesen igazad van...marhaságot kérdeztemValóban az a szigetelő réteg mivel szakadást mutat a multiméter.Akkor viszont előónozni sem fogom tudni igaz?Valahogyan javítható még egyáltalán?
(#) _vl_ válasza KoAt hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Valahogy biztos. A kérdés inkább az, hogy megéri-e.
Mi ez a cucc amúgy?
(#) KoAt hozzászólása Márc 19, 2013 /

LCD tv mainboard...tudom,hogy nem egy viszonylag kezdőnek való feladat,de tettem egy próbát...
(#) joetaylor válasza KoAt hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Tudsz egy képet felrakni a problémáról?

Ha felszakadt a fólia, akkor már csak a kézügyesség segít. Én sodrott vezeték egy szálát szoktam felhasználni a "pótlás"-ra ha ilyennel találkozom. A végén ragasztópisztoly stiftjéből egy csepp a pákával rányomva. Nagyítós fejpánt, csipesz, türelem, ón. Segíthet még a vezető anyagot tartalmazó filctoll. Vagy ez is egy megoldás. Kb a 26 másodpercnél. Itt átlátszó öntapis fóliák közé van szorítva elmozdulás ellen egy-egy rézsodratból származó elemi szál. Így kötöttem össze a kijelző csatlakozóját a méretben nagyobb szalagkábellel. Kétoldalas átlátszó öntapadós fólia. Az első rétegre felragasztod a szálat, forrasztasz, és jöhet a második réteg. De akár nyers nyákból szikével is vághatsz vékony szálakat és azt is felragaszthatod, csak kerüld a pillanatragasztót, mert cianidot tartalmaz és azt melegen, forrasztás közben belélegezni - nos nem egészséges!.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) KoAt hozzászólása Márc 23, 2013 /

Köszönöm szépen a segítséget.
kameleon2:megpróbáltam amit írtál és úgy néz ki,hogy menni fog.Viszont még egy kérdésem lenne...A lábkiosztások között a szervízdoksiban van "NC"-ként feltültetett láb(mármint a felszakadtak között) és nincs is körülötte vezetőszál.Azt be kell kötnöm valahová vagy hagyhatom üresen?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
(#) gordonfreemN válasza KoAt hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Nc=not connected
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
(#) KoAt válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Értem és köszönöm.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 28, 2013 /

Szaisztok!

Szerintetek az jó, ha egy forrasztóón tartalmaz rezet is?
Így néz ki: sn60pb38cu2 flux2.2 (aplha)
Vagy ez jobb:sn63pb37 flux 3,5 (felder)
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Senki többet harmadszor?
(#) _vl_ válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Szerintem teljesen mindegy. Kb. marginális mértékben növeli a vezetőképességet, és ennyi.
(#) kameleon2 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Szia! Mivel az ROHS miatt nem tartalmazhat ólmot - valamit bele kell tenni. Az, hogy mi jobb, mi rosszabb egy olyan technológiával szemben, ami jó ideje bizonyított, csak éppen környezetszennyező - arra a választ szerintem ne a hobbi oldalon keresd. Nekem van még úgy 6kg örökölt ólomtartalmú forraszanyagom, azt hiszem én már csak ilyen egészségtelenül forrasztok, de legalább nem morgok a sok taknyolás és a magas folyasztószer felhasználás miatt. Ha nem rezet használsz, akkor kénytelen vagy ezüstöt használni. Gondolom sejted, miért inkább a rezet favorizálják....
(#) gordonfreemN válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Másik csatorna, én szóba sem hoztam az ólommentes forraszanyagokat
Azonban egyetértek.
(#) _vl_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Nade mindkettőben ott az ólom...
(#) kameleon2 válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Igazatok van benéztem - de a lényeg ugyanaz.. Az ezüst drága.
(#) tomixxx hozzászólása Máj 2, 2013 / 1

Sziasztok!

Forrasztáshoz szeretnék találni valakit Budapesten (lehetőleg a XIII.kerhez közel), aki tud nekem segíteni... Egy pici kerámia lapból kiálló (vagy inkább ki sem álló) tűhegynyi drótdarabhoz kellene egy másik drótot hozzáforrasztani. Mindez egy 3D nyomtató extruder része, tehát viszonylag magas (300C körüli) hőmérsékletet kellene tartósan elviselnie a forrasztásnak. Sajnos nekem se eszközöm, se gyakorlatom h magam megcsináljam, ellenben nagyon sürgős lenne :S

Ha valaki esetleg rá tudna nézni, nagyon megköszönném, meg persze honorálnám is.

*

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2013
(#) kameleon2 válasza tomixxx hozzászólására (») Máj 2, 2013 /

Préselj rá érvéghüvelyt - akkor nem kell forrasztani és elviseli ezt a hőmérsékletet...
Következő: »»   39 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem