Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   392 / 1210
(#) Szpisti válasza pjg hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

(#) Kovabe hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok
A neten keresgéltem de nem vagyok biztos a dolgomban. Keresek valami egyszerü de biztos stabil tápot. Van valakinek valami kapcsolása ilyenről?
(#) pjg válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Nem ez.
(#) pjg válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

PIC-hez kell, vagy labortáp. Utóbbinak van topicja. Nagyon jó tápleírásokkal.

Mit kell tudnia a tápnak?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) Kovabe válasza pjg hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Pichez kell egyszerü táp, ezt találtam de nem tudom hogy mennyire megbizható.
(#) pjg válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Tökéletes. Én a C4-et elhagynám és C2 helyére 330nF-ot tennék.
(#) Kovabe válasza pjg hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Ok köszönöm
(#) anemo válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Rendben, köszi!
(#) pjg hozzászólása Márc 30, 2013 /

Ez az egyik kezelőprogram a programozóhoz:

Látszik, hogy mely eszközöket tudja kezelni.

SPEP.jpg

(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Ez meg a másik:
Ez kevesebbet tud, de talán újabbakat.

PEPX.jpg

Yuppié!
Ott van a c57 is, ez bíztató!
Kérdés hogy az rs232 mit szól a DOS módhoz, mert itt például panaszkodnak hogy csak akkor perfekt a dolog, ha egy dualbootos rendszeren Dos 6.22-ről indítja a gépet és onnan fut a program.

Nem RS232. Párhuzamos porton kommunikál a gép és az égető. Igaz soros protokollal.

Mondom, van 486-os gép. Van XT, 286 és 386 is, de azokkal nem szeretném kínozni magam.

Azt még tudni kell, hogy van Parallax és Microchip ASM kód fordító. Kicsit más. A Paralaxos több utasítást tud. Sajna nem találom annak a doksiját.

Akkor már csak az a kérdés, SPP, ECP EPP vagy mit szeret

De mint az elején említettem, remélhetőleg nem kell semmit fordítgatni, mert kész hex van a 16C57-hez, csak bele kellene gyömöszölni.
Egyébként azon az oldalon amit priviben linkeltem, ott vannak ezek a kódkonvertálók is ha jól láttam.

Nem tudom. Egy DOS-os gépen még nem volt választék.
Megvannak az eredeti fordítók és a linker.

Most néztem. Az EBAY-n 40$ egy ilyen, de Hungariba nem szállít.

Láttam én is... ezek szerint még máshol is porosodik a polcon ilyesmi
(#) lalus hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!

AZt szeretném megtudni, hogy a PIC16F28A microkontrollert újra lehet írni, vagy csak egyszer írható?

Előre is köszi a segítségeteket!
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) icserny válasza lalus hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Úraírható. F = Flash
(#) lalus válasza icserny hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Köszönöm a gyors választ!!
(#) dave77 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!
Találkozott már valaki a képen látható anomáliával? Az MPLAB-ból, használat közben időnként eltűnnek ikonok, képernyő részletek. Pontosabban elvileg ott van, csak nem látszik. Aztán ha fölé húzom az egeret, akkor mégis megjelenik. Mitől lehet ez?

MPLAB.png

(#) Frankye válasza dave77 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Valószínűleg a videokártya nem képes elég gyorsan követni a változásokat.
(#) Kovabe hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok
Anyaghiányban szenvedek, ezért kérdezek ilyeneket mint most is. Van egy PIC16F690-sem és szeretnék egy 7szegmenses kijlzőt meghajtani rolla, megoldható hogy direktbe kötöm a kijelző lábait a picre vagy mindenképp kell valami driver?
(#) mps válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

A szegmens mehet direktbe, hiszen csak 1 led, a 20mA-t ne haladja meg, viszont a digiteknek tegyél tranyót. (Mondjuk azt nem tudom, hogy mátrix vagy csak 1 db.)
Ja, jó, most jutott el a tudatomig, hogy csak egy, akkor meg ugye nincs digit.
(#) cross51 válasza Kovabe hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Általában a pic-eknek 25mA a max árama egy portra. Nem kell semmi külön vezérlés ha szegmenseket külön hajtod meg 7 szegmens = 7 port és akkor nem kell tranzisztor meg semmi (ez akkor igaz ha egy kijelzőt használsz).
(#) dave77 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Ez elvileg kézen fekvő lenne, de gyakorlatilag a korábbi verziójú MPLAB-ok ezt nem csinálták, illetve ettől sokkol komolyabb programok is hibátlan megjelenítéssel mennek a gépen.
(#) cross51 válasza dave77 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Esetleg valami összeakad a gépen a progival várj egy két percet helyre kel álljon vagy le asztalra és vissza vagy még egy lehetőség átérés az MPlab X re nekem azzal semmi ilyen problémám nem volt.
(#) dave77 válasza cross51 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Igen, a "le az asztalra aztán vissza" helyrehozza, de azért így elég macera dolgozni.
Az MPLAB-X mennyire más? Ha ezt ismeri az ember, egyből eligazodik azon is, vagy azért nagyobb a különbség?
(#) bbalazs_ válasza dave77 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Rosszul van megirva a vindowsos program.
Latom, 8.9-est hasznalsz. Nekem 8.88-as van, az meg nem csinalt ilyet.
(#) lalus hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni ezt a hőmérőt: Bővebben: Link

Már megvettem hozzá minden alkatrészt, de sajnos az lm75-ből csak bim3-as volt tehát 3.3 voltos, ezt nem is vettem észre csak most...

a cikk végén közölve van, hogy 5 voltos legyen a hőmérő IC, gondolom, mert 5 volt a tápfesz...

Szerintetek összejönne a mutatvány, ha az lm75 táp lábát egy 3.3V-os zeneren keresztül kötném az 5 voltra? vagy ennél komplikáltabb a dolog??

Válaszotok előreis köszönöm, jó lenne ha tudnátok segíteni benne, mert mosz össze is építeném..

üdv!
(#) cross51 válasza dave77 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Eléggé sok mindenben más szerintem az X sokkal jobb mint az előtte lévő ide sorozatok nem kell keresni az inc és lkr fájlokat de nézd meg a youtubon kinézetileg is sokkal modernebb. Ahogy gondolod döntsd el , de lehet épp a verzió a hibás.
(#) Attila1975 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok,

össze ollóztam egy progit, mivel nem vagyok egy programozó zseni, sajnos nem működik.
Beszúrom háta valaki tud segíteni ez ügyben, amit szeretnék ,ha tudna a progim:

"nem túl bonyolult a feladat, lényegében egy nyomógomb és egy led(relé) vezérléséről van szó.

A kapcsolást csatoltam, a nyomógomb feladata kettős:
- rövid (max 1sec) megnyomás esetén a kimenetet váltja magasról alacsonyra (itt tartja kb 0.5sec ig) majd ismét magasra vált (végtelen számú rövid ismétlés lehetséges)
-hosszú (min 2sec) megnyomás után elküldi az áramkört sleep üzemmódba, a kimenet alacsonyra kerül.

Ami nagyon fontos még: sw-s pergésmentesítés szükséges mert a nyomógomb viszonylag távol lesz az elektronikától! Mellékeltem a rajzot is".

Előre is köszönöm a segítséget.

Attila
Következő: »»   392 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem