Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   66 / 115
(#) yankoo hozzászólása Feb 19, 2013 /

Üdv! Lassan elkészülök a 3tengelyes mechanikámmal (50x50x5 profil etc) és szeretnék hozzá egy viszonylag egyszerűbb 3 tengelyes meghajtót ezért lenne pár kérdésem hozzátok:
-valaki próbálta/használja ezt a drivert? PICES. Ha akad ilyen emberke megírná tapasztalatait? Ebben a firmware-ben megvan írva, hogy álló helyzetben a motorokra feszt kapcsol (elmozdulás ellen), vagy csak szimplán úgy van programozva, hogy DIR HI vagy LO (irány) és STEP impulzusra biteket forgat a DIR függvényében? Ha az előbbi akkor megépítem hozzá az áram limitet és nekem ez tökéletesen megfelelő lenne. Mennyire fontos optocsatolást tenni a PIC és LPT közé? Mert akkor alapból úgy rajzolom meg a PCB-t.

-Olvastam korábban, hogy amit ehhez TACH42a kapcsoláshoz tettek fel áramlimiter nem működőképes, viszont, ha a PIC-es nem tökéletes akkor megépíteném ezt a kapcsolást ezzel a limiterrel PIC-es alatt. Működőképes lenne?

-Végső megoldás EZ lenne. Alapból ezt építeném a FET-temető helyett csak ugye a mocskos anyagiak (5e Ft./SLA 7062M*3 + sallangok az ugye nem kevés ).

Összességében ennyit szerettem volna írni/tanácsot kérni. A PIC-es szimpatikus egyszerű olcsó viszonylag+kevés alkatrész, TACH42 olcsó de millió alkatrészből áll sok helyet foglal. Az SLA 7062M-s meghajzós megoldás pedig horror ár
(#) Babó22 hozzászólása Feb 21, 2013 /

Üdv mindenkinek! Szerintetek ez az egyszerű kis vezérlő működőképes lenne egy léptetőmotorral, mondjuk KCAM szoftverrel.
Egyszer a nyáron belefognék egy kis "CNC" NYÁK maró gép építésébe, ahhoz keresek egyszerű, de emellett jó léptetőmotor elektronikákat.
(#) Action2K válasza Babó22 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Tökéletes az áramkör. Hogy jó-e a KCAM-hoz, azt nem tudom, de úgy látom támogatja a progi. 5,25-ös floppyból bontott fejmozgató motorok ideálisak erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
(#) nagy hoho válasza Babó22 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Az elektronikát és a motorokat nem egy tápról járatnám. Az ic-ket 5 voltos stabilizátorról, a léptetőknek 30 - 40 Volt egyenfeszt.
(#) Action2K válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Idézet:
„a léptetőknek 30 - 40 Volt egyenfeszt”
És azt hogy bírja ki pl. egy 12V-os motor? Ez az áramkör nem veszi lejjebb a feszültséget a pozíciótartáskor, s lépéskor sem csak egy impulzust ad ki.
(#) nagy hoho válasza Action2K hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Akkor úgy rossz ahogy van. Egy nyák marógépet nem fog flopi motor meghajtani.Oda is kell a tartó nyomaték.Esetleg lézerhez jó lehet.
(#) Action2K válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Azért írtam a floppy motorokat, mert van nekem sok-sok, és olyan bika a tartónyomatékuk, hogy talán csak csőkulccsal tudnám megforgatni.
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 8, 2013 1 /

Kötött már valaki 6 kivezetéses unipoláris motort bipoláris-á.
A bekötéssel nincs gondom. Azt olvastam, hogy párhuzamosan kötött tekercseknél nem növekszik a motor nyomatéka miközben az áramfelvétele duplája lesz, hiszen a tekercsek ellenállása felére csökken. Érti ezt valaki az áram felvétel nincs arányban a nyomatékkal?
(#) Sir-Nyeteg válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Ha elolvasod a cikk elejét, akkor vastagon ki van emelve, hogy áramgenerátoros üzemmódot használunk, így az áram nem fog nőni.
Ezért írtam, hogy nem a motor hajtja a vezérlőt.
Nehogy már a befőtt tegye el a nagymamát...
(#) nagy hoho válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Az érdekelne, nő a nyomaték ha nő az áramfelvétel? Tegyük félre az áram generátort.
Az átalakítás előtt a léptetőim 6 V, 1 A-es, a tartónyomaték 0,56 mN. Bipolárisra alakítva 6 V , 2 A-es lett. A vezérlőm 2,2 ampert tud. Mekkora lett a tartónyomaték?
(#) Sir-Nyeteg válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Rövid ideig jóval nagyobb. Nyomaték és áramfelvétel arányos, de nem lineáris.
Hosszú távon viszont le fog égni a motorod, emiatt kell az áramgenerátor...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) nagy hoho válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Értem, a vezérlőn van lehetőségem az áram beállítására(Motion)
Köszönöm a válaszodat.
(#) gepesz13 hozzászólása Márc 9, 2013 /

Sziasztok!
Nagyon figyelem a tanulságos fórumot, de 3-4-vagy több naponként kapok emailt, hogy hozzászólás érkezett. Ezután ha belépek, az utolsó 3- 4-vagy több hozzászólás pirossal be van keretezve amit még nem olvastam. Bejelöltem, hogy ha új hozzászólás van akkor kapjak értestőt. Szerintetek mit szúrtam el?
Üdv, és köszi
(#) nagy hoho válasza gepesz13 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Kérdez meg egy modit ők segítenek. A nick neved egy zöld sávban jelenik meg a másik végén van egy lefelé mutató nyíl arra klikkelj: moderációt kérek.
(#) guliver83 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Nekem a 6V-os motor 35V ról megy !
(#) norby_torok hozzászólása Márc 25, 2013 /

Hello.
A segitsegeteket szeretnem kerni. Megepitettem egy orosz honlaprol egy lpt opto levalasztot de nem tudom h mukodik. A kerdesem az volna h hogyan tudnam le elenorizni a step es a dir jeleket leddekel.
A masik problemam az h megepitettem egy tb6560 motor vezerlot az enablet rahuztam +5voltra egy 10k elenalason keresztul bealitottam a mach3 mat az orosz lpt levalaszto szerint de nem mukodik. Bekapcsolaskor a motort tengelyet nem birom megforgatni kezel de nem forog egyik iranyba sem es elegge melegszik az ic. Mi lehet a baj?
(#) guliver83 válasza norby_torok hozzászólására (») Márc 25, 2013 / 1

Először a Mach3 ban kell beállítani a STEP DIR jeleket .
Majd aztán próbálni a TB6560 hoz.
A motor tartó áram alatt van azért nem tudod megfordítani
(#) Zoli_bácsi válasza norby_torok hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Ha az IC sorozatszáma 028GB11, vagy 705GD01 Ezek igazából nem TB6560AHQ IC-k. Ezekbe egészen más, TA8435H chip van benne. Ha ez a gyáriszám (028GB11 VAGY 705GD01) , és a linkelt kapcsolást építed meg, akkor az nem működik. aZ Az a kapcsolás csak az eredeti TB6560AHQ IC-vel megy.

Még úgy tudod megnézni, hogy az IC eredeti-e, hogy a 6-os láb a GND. A GND egyben az IC hűtőfelülete. A hamisítvány esetében a 1-17-22 lábak vannak a GND-n.

Mérd meg ezeket a dolgokat, kíváncsi leszek, melyik IC-d van. Honnan vetted?
(#) elektromos válasza norby_torok hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Szia!
Nekem is ez a leválasztó van megépítve, de nálam tökéletesen működik. Ha jól van beállítva az LPT port, akkor annak mennie kell. Az optók jól vannak bele téve, nem fordítva?
(#) norby_torok válasza elektromos hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Hello
Nagyon szepen koszonom a gyors valaszokat a mach3 ban a SETP DIR jeleket mar bealitottam az orosz lpt rajz utan. Az ic szerintem eredeti volt sajnos mar nem tudom megmondani h mit irt rajta de lemertem a 6 labat az ic hutofeluletre es csak az futyult. A amit nem ugy csinalatam az az h a diodak hejet 1n41007 hasznaltam remelem h nem baj az NFB es az NFA elenalasok nalam 0.33 ohmosak mivel a motr aram 1.4A (ez van rairva a motorra) atnesztem meg az lpt arankort es jol van minden bekotve meg az optok is amugy en pc817 hasznalok remelem h ez jo. A motor vezerlojen talaltam egy kiseb rovidzarlatot lehet h ez volt a problema ?
En 12 voltrol probaltam taplalni a motor vezerlot de azon kivul h par masodperc alat felforosodot az ic nem tortent semi mas meg nem attam neki egy kicsikevel tobb feszultseget 18 voltot egybol ferrobant az ic.
most rendelhetek meg egy ic-t.
(#) norby_torok válasza (») Márc 25, 2013 /

Bocsanatot kerek tobbet nem fog elofordulni.
(#) Zoli_bácsi válasza norby_torok hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Arra figyelj, hogy előbb az 5V-ot kapja meg az IC, utána a motor táp. De legjobb, ha egyszerre kapja meg a tápokat. A motornak lehet nyugodtan 24-30V-ot is adni, ha már megy 12V-ról. Nekem 28V-ról megy a TB6560, még borda nélkül is elmenne 1,5A-en. (De azért ezt nem próbálom ki. )

Ha csak a 6-os sípol, akkor az eredeti. A step-dir bemeneteket kösd fel tápra egy 4,7K ellenálláson keresztül.
(#) norby_torok válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Majd ha megjonnek az ic ek jonnek majd az ujabb tesztek.
(#) hotib hozzászólása Márc 28, 2013 /

Tettem fel a Ki mit épített-be egy kis érdekességet
(#) yello hozzászólása Márc 30, 2013 /

Hello.
Cnc építésébe fogtam bele, nem az a lényeg hogy elsőre tökéleteset csináljak, hanem hogy végigjárva a szamárlétrát belássak minden lépésbe.
Gyűlt össze pár olyan kérdés ami érdekelne.
Bővebben: Link Ezt a vezérlőt és meghajtó áramkört akarom megépíteni, több helyen találtam utalást arra hogy korlátozza a sebességet, ennek a miértje és a mértéke érdekelne engem??
Motor, nema23 tip. használok, bipolásis soros bekötés esetén ohm képlet alapján I=2,1A R=0,7ohm ból kijön a 3V os feszültség, na már most több helyen azt olvastam hogy jóval nagyobb tápfeszt használnak 24-30V okat, ez miért van?
Hogyan kellene akkor a tápot méretezni?
Üdv Gábor.
(#) Zoli_bácsi válasza yello hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Én is építgetem a CNC gépemet, 3 tengelyes, bipoláris vezérléssel.

A nema23-as motorok egész jó lesznek, 08-1Nm nyomatékúak. A motor egy tekercsére ennyi feszültség mellett ennyi áramot lehet kapcsolni a motor károsodása nélkül. Valóban, a motort nagyobb feszültségről kell hajtani, (nálam 28V-ról járnak a bipoláris motorok) Nekem Bipoláris vezérlésem van, TB6560AHQ IC-vel. Ez az IC gyakorlatilag beállítja a motor áramot ezen a feszültségen. Most tervezek még egy unipoláris vezérlőt építeni, szintén cél IC-vel. SLA7062M-el. Először egy tisztességes LPT kártyát és egy rendes tápot kell építeni. Az LPT lehet a Robozone-s, vagy 74HC14-es TTL IC-vel felépíteni. A táp lehetőleg toroid, vagy valamilyen trafós megoldású lenne a legjobb, a tengelyekhez tartozó motorok össz áram felvételéhez méretezve. (Nálam 2A-es motor van 3db, a táp Toroid és 7A-es a szekunder)
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) Ghoost hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!

Ebéd utánni pihenesem töltottem, mikor is elgondolkodtam az oldalon megjelent kapcsolasokon, csak ELVI sikon. Lattam mar CNC gepet -mint itt a csapat nagyresze is -gondolom --.
Egyet nem lattok csak ENCODEREKET -üveglécet/forgójeladót-. Vagyis a lpt porton bejon az utasitas es a gep azt vagy vegre tudja hajtani vagy sem. Majd jon a kovetkezo es a kovetkezo....
Ez ugye a vezerles lényege, hogy a parancs vegrehajtasarol nincs visszajelzes.
De itt szabalyzasnak kellenne tortenie erzesem szerint, azaz a kiadott parancs végrehajtasat visszaellenorzesnek alavetve kiadni a kovetkezo mozgasparancsot.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) tiggersoft válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szervónál nincs ilyen probléma, mert ott van a tengely végén az enkóder, ha nem bírja teljesíteni a parancsot hibával leáll.
Steppernél pedig ha nincs túlhajtva a motor és a mechanika nem szorul lelépi amennyit kell.
De vannak enkóderes stepper motorok is. Szerintem felesleges bonyolítás...
(#) Zoli_bácsi válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Így van. Tök felesleges bonyolítani, egyetértek. A szervónál encoder a visszajelzés, illetve vezérlés, a léptetőnél- ahogy kolléga is mondta, - fölösleges visszajelzés, ugyanis a step-dir vezérlés lényege hogy a gép kiadja a step jelet és a motor lelépi a kiadott lépésszámot. Ez bevált és jól működik.
(#) Ghoost válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Köszönöm válaszotok.
Akkor vagy szervo vagy léptetőmotor sajat vezerlojevel A megoldas.
kulonbsegnek utanna olvasok majd.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
Következő: »»   66 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem