Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   27 / 61
(#) _vl_ válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Jó combos OPA. Mekkora max. freki, milyen jelalak, mekkora max. jelszint?
(#) Laslie válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Ezt a kapcsolást néztem ki. A paraméterei alapján a max 70-100 kHz, 1,2Vpp, négyszög, háromszög, szinusz jel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) _vl_ válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
De azt írtad, hogy az 1.2V nem elég. Mennyi lenne az elég? Milyen gyors felfutással lennél elégedett a négyszögnél?
(#) Laslie válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Nem is a felfutási él számít hanem az amplitúdó nagysága. Első sorban erősítők élesztéséhez, teszteléséhez használnám a funkciógenerátort. Ezért nem lényeges a magas frekvencia. Ehhez gondolom kevés az 1,2 Vpp. Persze, ha tévedek javítsatok ki.
A jel alakja nem is annyira lényeges, de ha már készítek valamit, akkor igyekszem a lehető legjobbat kihozni belőle. Ezért írtam, hogy lehetőleg ne torzuljon a jel. Azzal tisztában vagyok, hogy az erősítőkhöz ez annyira nem is lényeges.
(#) _vl_ válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
A 100kHz-es négyszögjelnek igen komoly felharmónikus tartalma van. Minél meredekebben megy fel a jel, annál nagyobb. Ha a 100kHz-es négyszöget átengeded egy 100kHz-re hangolt szűrőn, akkor nagyon csúnyán el fog romlani.
Tehát az a kérdés, hogy
- hány MHz sávszélességű OPA kell (szerintem pár MHz kell ahhoz, hogy a négyszög tényleg négyszög legyen),
- hányszorosára szeretnéd növelni a jelet (ennyivel meg kell szorozni az OPA sávszélességét, mert azt egységnyi erősítésre számítják),
- a kimenő jelben mekkora a leggyorsabb változás (V/us-ban mérve), ez szintén a négyszögnél a kritikus.
A fenti paraméterek alapján lehetne OPA-t nézni.

Ugyanakkor nem értem, hogy az 1.2Vpp miért ne lenne elég egy erősítőnek. Vonali bemenetre - szerintem - ennyi bőven elég.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Laslie válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Értem, köszönöm. Akkor csak túl kombináltam a dolgot. Megépítem az alapkapcsolást, erősítő fokozat nélkül. Így még egyszerűbb is a dolgom.
(#) granpa hozzászólása Ápr 5, 2013 /
 
Szevasztok!
Megépíteném a 'Szegény ember függvény-generátora (CD?4049-es IC-s)' nevű (azt hiszem RT-s) eszközt. Van néhány 6 invertert tartalmazó IC-m, akérdés: melyik jó bele?
DM937, DL004D, HEF4049, HD/SN7406, SN74LS04; K155LN1, K555LN1(e kettő orosz!).
Megnéztem az adatlapokat; szerintem a HEF4049, meg tán a 7406-os lenne alkalmas (nem vágom a pitét, ezért kérek tanácsot).
Köszönöm: Kálmán
(#) Medve válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Jól tippelsz, CMOS kell. Nem látom ugyan a kapcsolást, menne a "TTL"-el is ugyanez a kapcsolás más ellenállás és kapacitásértékekkel, de bizonyára kisebb frekvenciaátfogással. HEF4049! A 7406 az meghajtó is, az a négyszögjel kimenetre lesz jó, ha 5V-al táplálod.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) granpa válasza Medve hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Köszönöm!
Ha igénybe vehetlek még: itt van a rajzok közt a 2. oldalon ( 10-15-ös kép,megismerhető a terrakotta színéről). Nézd meg légy szíves.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) Medve válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Hol is? (ha kész lesz tedd fel a jelalakjait, kíváncsiak vagyunk (?) rá.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013

funcgen.JPG
    
(#) peterpan válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Szia!
Csak tiszta forrásból
(#) Medve válasza peterpan hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Az enyém Ezermesteres, a tiednek Elektoros külleme van. Hát miből lesz a cserebogár?
(#) granpa válasza Medve hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Helló Medve! Ezt négyszögjel kimenet dolgot hogy értsem, a másikkal is megvan minden jelalak. Még annyit; mi módon kellene átszámolni TTL-re.Csak kíváncsiságból megtákolnám azzal is.
Rajz oldalak szerint; 2. o. jobbról-balra-fentről-lefelé (akkori állapot szerint, téma képei)
'peterpan'; ezt is megnéztem! Köszönöm, már mentem is a nyákrajzot (a többi megvan).
Lehet, én is az ezermesterben láttam meg (régebben), de itt újra találkoztam vele, és most jött rám a késztetés.A tett odébb lesz, mert jelenleg 200km-re vagyok a dolgaimtól, még vagy egy hónapig. Természetesen lesz jelalak is (amint a szkópomat beüzemelemállt egy két évtizedet).
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) peterpan válasza Medve hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
1978ban még azt sem tudtuk mi fán terem a CMOS.
(#) granpa válasza peterpan hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
A 'tiszta forrás' kapcsolásnál nem világos a csillaggal jelzett kapcsoló funkciója. Itt egy kolléga leírta, hogy neki úgy működött csak, hogy egy 3.3k-val levitte a nullára, a trimmer 1k-val +-ra rajzolt lábát! De úgy frankó lett.
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
A francba; úgy csinált, mintha módosíthatnám még: de nem! Elolvastam az angol szöveget, de nem igazán lettem világosabb.Az én időmben orosz volt a 'favorit'. Az orosz IC-k is tán akkoriak, kíváncsi lennék, hogy teljesítenek ebben a műben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) Medve válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Felejtsd el, de csak arra gondoltam, hogy a négyszögjel esetén, azt a kimenetet némileg terhelhetőbbé lehetne tenni a 7406-tal. Csak rátenni a kimenetre, és 5V-tal táplálni. De csak a négyszög esetén ugye. De valóban, meg lehetne fejelni egy TDA2030-cal, vagy valamelyik rokonával, az bármelyik jelalakra igazi alacsony impedanciás kimenetet biztosítana kb 20kHz-ig. "Igazi" szkóp meg minek? Ott a PC-d is, csak van benne hangkártya. Vagy...egység vagy minek hívjam.
(#) peterpan válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Szó szerint(google):
Abban az esetben, ha Ut kevesebb, mint a tápfeszültség 50 % -a csatlakoztassa a felső R4 (B pozíció). In cases where Ut is less than 50% of the supply voltage, it will necessary to connect the top of R4 to ground (position B)
Hat a szimmetriára.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) granpa válasza Medve hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Ahhoz képest, hogy alapból 70kHz-ig írja (de volt 100kHz-s leírás is), eléggé redukált értéket vetítettél. Egy jobb erőlködővel (ilyen TDA20xx-em nincs is) átvihető, ha tényleg tud annyit. Az igazi szkóp a realitás, mert nincs PC-m otthon ((nem is értek hozzá, bár nézegettem a hangkártyás leírásokat is, mivel nem vagyok PC-guru (hogy finoman fejezzem ki magam), tárgytalan)).Az hogy télen itt vagyok a fiamnál Pesten, és akár napi több órát is el lehetnék a géppel, nem bilincselt még le. Fatornyosban 3.5km, a faluban a könyvtári internet, ingyen; de nincs mindig kedvem betekerni (főleg ha esik).
(#) granpa válasza peterpan hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Ez az Ut kavar be nekem, mert a fejemben mindig tápfeszültséget jelent; de nem. Az előbb írt komának is akkor állt be "féltápfeszre" kitöltésre (vagyis 50%-ra), ha módosított.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) granpa válasza Medve hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Mi a véleményed aTTL változatról, nagy macera lenne átszervezni, vagy akkor tényleg csak 20kHz-ig tudna. A K555LN1 az már modernebb, csak azt nem tudom; gyorsabb-e, vagy kisebb fogyasztású? Amúgy láb-kompatibilis, ha jól emlékszem.
(#) helektro válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Szép négyszögjel átviteléhez min. egy nagyságrenddel nagyobb sávszélességű erősítő kell (ha a kimenetet erősíteni akarjátok). Ha igaz a max. 100kHz, akkor legalább 1MHz-es sávszélességű erősítő kell (és még ebben az esetben is lekerekítettek lesznek az élek).
(#) _vl_ válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Miért akarsz TTL verziót? Annak szerintem gyengébb a kimenetén a meghajtó, ergó kevésbé fogja tudni tolni a négyszögjelet (= kisebb max. freki, csúnyább jelalak).
(#) granpa válasza helektro hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
PL. OPA453TA, ISL28210FBZ,LM6172IN -6181IN -7171BIN, AD509JH, OPA2132PG4 szerűekre gondolsz? Ezek tán nem is kerekítenék le.
(#) granpa válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Csak kíváncsi voltam, mit tudnának (esetleg; mert van belőlük, több mint CMOS-ból).
(#) dolargaan válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Maradj a CD4049-nél. TTL az más világ.
(#) helektro válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Én konkrét típusra nem gondoltam. Csak vki írta itt a TDA20xx-t, ami hangfrekvenciára jó lehet, de 100kHz-es négyszögjelet nem visz át, az tuti. Még szinuszt sem.
(#) Medve válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Nem ajánlom a TTL-t a kisebb frekvenciaátfogás miatt. Na oké, ez csak az én mániám, hogy egy tekerésre akarom átfogni az 1Hz-20kHz tartományt. Ha nem bánt a dolog, akkor átkapcsolhatod a tartományokat és TTL-lel, a "0"Hz-50MHz-et elérheted, négyszögjelnél. A kimenetre viszont ajánlom a TTL-t, a terhelhetőségük általában nagyobb, de a sebességük mindenképp... Ha a 20kHz kevés, akkor diszkrét elemekből építhetsz egy teljesítményfokozatot.
(#) Medve válasza granpa hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
De van egy fontos közlendőm: Nem szeretnélek elbizonytalanítani, AZT készítsd el, amit kiszemeltél magadnak, és ÚGY. Majd megnézzük milyen lett, és fejlesztjük ha kell, és ha tudjuk.
(#) nagym6 hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Kimenet csak ac, vagy dc. is kell, mert ekkor dc. eltolást is be lehet tervezni. Itt a műveleti erősítő adná a legegyszerűbb megoldást, ha találunk megfelelőt. Az LM7171 adatlapja szerint esetleg jó lehet. Próba döntheti el.
Következő: »»   27 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem