Fórum témák
» Több friss téma |
Jó combos OPA. Mekkora max. freki, milyen jelalak, mekkora max. jelszint?
Ezt a kapcsolást néztem ki. A paraméterei alapján a max 70-100 kHz, 1,2Vpp, négyszög, háromszög, szinusz jel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
De azt írtad, hogy az 1.2V nem elég. Mennyi lenne az elég? Milyen gyors felfutással lennél elégedett a négyszögnél?
Nem is a felfutási él számít hanem az amplitúdó nagysága. Első sorban erősítők élesztéséhez, teszteléséhez használnám a funkciógenerátort. Ezért nem lényeges a magas frekvencia. Ehhez gondolom kevés az 1,2 Vpp. Persze, ha tévedek javítsatok ki.
A jel alakja nem is annyira lényeges, de ha már készítek valamit, akkor igyekszem a lehető legjobbat kihozni belőle. Ezért írtam, hogy lehetőleg ne torzuljon a jel. Azzal tisztában vagyok, hogy az erősítőkhöz ez annyira nem is lényeges.
A 100kHz-es négyszögjelnek igen komoly felharmónikus tartalma van. Minél meredekebben megy fel a jel, annál nagyobb. Ha a 100kHz-es négyszöget átengeded egy 100kHz-re hangolt szűrőn, akkor nagyon csúnyán el fog romlani.
Tehát az a kérdés, hogy - hány MHz sávszélességű OPA kell (szerintem pár MHz kell ahhoz, hogy a négyszög tényleg négyszög legyen), - hányszorosára szeretnéd növelni a jelet (ennyivel meg kell szorozni az OPA sávszélességét, mert azt egységnyi erősítésre számítják), - a kimenő jelben mekkora a leggyorsabb változás (V/us-ban mérve), ez szintén a négyszögnél a kritikus. A fenti paraméterek alapján lehetne OPA-t nézni. Ugyanakkor nem értem, hogy az 1.2Vpp miért ne lenne elég egy erősítőnek. Vonali bemenetre - szerintem - ennyi bőven elég. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Értem, köszönöm. Akkor csak túl kombináltam a dolgot. Megépítem az alapkapcsolást, erősítő fokozat nélkül. Így még egyszerűbb is a dolgom.
Szevasztok!
Megépíteném a 'Szegény ember függvény-generátora (CD?4049-es IC-s)' nevű (azt hiszem RT-s) eszközt. Van néhány 6 invertert tartalmazó IC-m, akérdés: melyik jó bele? DM937, DL004D, HEF4049, HD/SN7406, SN74LS04; K155LN1, K555LN1(e kettő orosz!). Megnéztem az adatlapokat; szerintem a HEF4049, meg tán a 7406-os lenne alkalmas (nem vágom a pitét, ezért kérek tanácsot). Köszönöm: Kálmán
Jól tippelsz, CMOS kell. Nem látom ugyan a kapcsolást, menne a "TTL"-el is ugyanez a kapcsolás más ellenállás és kapacitásértékekkel, de bizonyára kisebb frekvenciaátfogással. HEF4049! A 7406 az meghajtó is, az a négyszögjel kimenetre lesz jó, ha 5V-al táplálod.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Köszönöm!
Ha igénybe vehetlek még: itt van a rajzok közt a 2. oldalon ( 10-15-ös kép,megismerhető a terrakotta színéről). Nézd meg légy szíves. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Hol is? (ha kész lesz tedd fel a jelalakjait, kíváncsiak vagyunk (?) rá.)
Szia!
Csak tiszta forrásból
Az enyém Ezermesteres, a tiednek Elektoros külleme van. Hát miből lesz a cserebogár?
Helló Medve! Ezt négyszögjel kimenet dolgot hogy értsem, a másikkal is megvan minden jelalak. Még annyit; mi módon kellene átszámolni TTL-re.Csak kíváncsiságból megtákolnám azzal is.
Rajz oldalak szerint; 2. o. jobbról-balra-fentről-lefelé (akkori állapot szerint, téma képei) 'peterpan'; ezt is megnéztem! Köszönöm, már mentem is a nyákrajzot (a többi megvan). Lehet, én is az ezermesterben láttam meg (régebben), de itt újra találkoztam vele, és most jött rám a késztetés.A tett odébb lesz, mert jelenleg 200km-re vagyok a dolgaimtól, még vagy egy hónapig. Természetesen lesz jelalak is (amint a szkópomat beüzemelemállt egy két évtizedet). A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
1978ban még azt sem tudtuk mi fán terem a CMOS.
A 'tiszta forrás' kapcsolásnál nem világos a csillaggal jelzett kapcsoló funkciója. Itt egy kolléga leírta, hogy neki úgy működött csak, hogy egy 3.3k-val levitte a nullára, a trimmer 1k-val +-ra rajzolt lábát! De úgy frankó lett.
A francba; úgy csinált, mintha módosíthatnám még: de nem! Elolvastam az angol szöveget, de nem igazán lettem világosabb.Az én időmben orosz volt a 'favorit'. Az orosz IC-k is tán akkoriak, kíváncsi lennék, hogy teljesítenek ebben a műben.
Felejtsd el, de csak arra gondoltam, hogy a négyszögjel esetén, azt a kimenetet némileg terhelhetőbbé lehetne tenni a 7406-tal. Csak rátenni a kimenetre, és 5V-tal táplálni. De csak a négyszög esetén ugye. De valóban, meg lehetne fejelni egy TDA2030-cal, vagy valamelyik rokonával, az bármelyik jelalakra igazi alacsony impedanciás kimenetet biztosítana kb 20kHz-ig. "Igazi" szkóp meg minek? Ott a PC-d is, csak van benne hangkártya. Vagy...egység vagy minek hívjam.
Szó szerint(google):
Abban az esetben, ha Ut kevesebb, mint a tápfeszültség 50 % -a csatlakoztassa a felső R4 (B pozíció). In cases where Ut is less than 50% of the supply voltage, it will necessary to connect the top of R4 to ground (position B) Hat a szimmetriára. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
Ahhoz képest, hogy alapból 70kHz-ig írja (de volt 100kHz-s leírás is), eléggé redukált értéket vetítettél. Egy jobb erőlködővel (ilyen TDA20xx-em nincs is) átvihető, ha tényleg tud annyit. Az igazi szkóp a realitás, mert nincs PC-m otthon ((nem is értek hozzá, bár nézegettem a hangkártyás leírásokat is, mivel nem vagyok PC-guru (hogy finoman fejezzem ki magam), tárgytalan)).Az hogy télen itt vagyok a fiamnál Pesten, és akár napi több órát is el lehetnék a géppel, nem bilincselt még le. Fatornyosban 3.5km, a faluban a könyvtári internet, ingyen; de nincs mindig kedvem betekerni (főleg ha esik).
Ez az Ut kavar be nekem, mert a fejemben mindig tápfeszültséget jelent; de nem. Az előbb írt komának is akkor állt be "féltápfeszre" kitöltésre (vagyis 50%-ra), ha módosított.
Mi a véleményed aTTL változatról, nagy macera lenne átszervezni, vagy akkor tényleg csak 20kHz-ig tudna. A K555LN1 az már modernebb, csak azt nem tudom; gyorsabb-e, vagy kisebb fogyasztású? Amúgy láb-kompatibilis, ha jól emlékszem.
Szép négyszögjel átviteléhez min. egy nagyságrenddel nagyobb sávszélességű erősítő kell (ha a kimenetet erősíteni akarjátok). Ha igaz a max. 100kHz, akkor legalább 1MHz-es sávszélességű erősítő kell (és még ebben az esetben is lekerekítettek lesznek az élek).
Miért akarsz TTL verziót? Annak szerintem gyengébb a kimenetén a meghajtó, ergó kevésbé fogja tudni tolni a négyszögjelet (= kisebb max. freki, csúnyább jelalak).
PL. OPA453TA, ISL28210FBZ,LM6172IN -6181IN -7171BIN, AD509JH, OPA2132PG4 szerűekre gondolsz? Ezek tán nem is kerekítenék le.
Csak kíváncsi voltam, mit tudnának (esetleg; mert van belőlük, több mint CMOS-ból).
Maradj a CD4049-nél. TTL az más világ.
Én konkrét típusra nem gondoltam. Csak vki írta itt a TDA20xx-t, ami hangfrekvenciára jó lehet, de 100kHz-es négyszögjelet nem visz át, az tuti. Még szinuszt sem.
Nem ajánlom a TTL-t a kisebb frekvenciaátfogás miatt. Na oké, ez csak az én mániám, hogy egy tekerésre akarom átfogni az 1Hz-20kHz tartományt. Ha nem bánt a dolog, akkor átkapcsolhatod a tartományokat és TTL-lel, a "0"Hz-50MHz-et elérheted, négyszögjelnél. A kimenetre viszont ajánlom a TTL-t, a terhelhetőségük általában nagyobb, de a sebességük mindenképp... Ha a 20kHz kevés, akkor diszkrét elemekből építhetsz egy teljesítményfokozatot.
De van egy fontos közlendőm: Nem szeretnélek elbizonytalanítani, AZT készítsd el, amit kiszemeltél magadnak, és ÚGY. Majd megnézzük milyen lett, és fejlesztjük ha kell, és ha tudjuk.
Kimenet csak ac, vagy dc. is kell, mert ekkor dc. eltolást is be lehet tervezni. Itt a műveleti erősítő adná a legegyszerűbb megoldást, ha találunk megfelelőt. Az LM7171 adatlapja szerint esetleg jó lehet. Próba döntheti el.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |