Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hali! A TV-ben sima egyutas egyenirányítás van a fokozatok részére.. Általában BY238-al, vagy SIEK4-el.. (a fütőkörben is van egy dióda) Ott a tv-ben valóban 230V van a PCL anódon. Sok feszültséget állítanak elő.. 235V,225V,210V.. 200V stb. Nos ezzel én már "játszottam",mert van egy halom régi televíziópanelem. Újraépítettem a tv tápot MM Elkok,és nagy 10-16-20W-os huzalellenállásokkal.. Nos bármilyen anódfeszt be lehet állítani az ellenállással a 215V-tól (1,5k/16W) a 250V-on át (820ohm/10W) az ilyen formában maximum 285-95V-ig (100ohm/15W). Müködik SE,és PP esetén is ,de nagyon nem ajánlom senkinek! Az ördög nem alszik. A bedugás polarizációjától függően 230V lehet a fém részeken.. visszacsatolás esetén a hangszórón is.
Én PL500-at használnék, majd keresek hozzá kapcsolást. A TV-ben kb. 250 V-ról mennek, és a teljesítmény se lehet kevés, mert az működteti a sorvég-fokozatot, mely a vízszintes eltérítést, nagyfeszültséget, stb. szolgáltat.
A TV-ben valóban PCL86 adja a hangot, a PL csak a sorvégcső, de alkalmas hangerősítésre, és jobban, olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a kifejezetten hifibe fejlesztett elektroncsövekhez.
Amiket mondtatok,az rendben is volna,én csak a tv tápjának alkalmazásán kaptam fel a fejem.Eszembe sem jutott volna használni.A kapcsoló üzemű azért jobb ötletnek tűnik.Nekem jó a hálózati trafó is.
Az,hogy jobban hozzá lehetne jutni,nem tudom.Felénk nem igazán osztogatják,viszont van olyan cső,amihez hozzá lehet férni relatíve (300-1000ft) olcsón,és a belőlük épített erősítő hangerejével sincs semmi gond.Ettől függetlenül,ha van belőle,akkor csak hajrá!
Sziasztok!
Beérkezett minden alkatrész a CIROKL által közzétett GU 50 SE-hez. Elkezdtem gyorsan a nyák tervezést,feltöltenék egy változatot. Ha rábólintotok,akkor már kezdem is a vasalást... A kérdéseim : Jó-e így,hogy az összes GND-t közösítem ilyen módon? Valamint a GU 50 7-es lába (árnyékoló lemez) nincsen bekötve sehova sem? Rajz szerint nincs,de a Laci Picasa-s képtárában látható kép alapján mintha minden láb be lenne kötve. Az alkatrészek,"smd-sen" lennének szerelve,az összes kondi pedig fektetve lenne beforrasztva. A vezetősávok 2 mm szélesek. Fűtésközepelésnek 2x100 Ohm van beépítve,minden ellenállás 3 W-os. Illetve egy gyakorlati kérdés : Majd a beállításnál a potival mekkora áramra kell belőni a GU 50-et? Van ennek valami beállítási metodikája? Köszönöm szépen!
Idézet: „A bedugás polarizációjától függően 230V lehet a fém részeken...” ... és miután egy másik, szabályszerűen földelt készülékkel összekábelezve levágta a kismegszakítót, elcsodálkozik az egyszeri barkácsoló. Szerintem a saját érdekükben ne játsszanak olyanok villannyal, akik még az ÉV alapokkal sincsenek tisztában. Idézet: „Az alkatrészek,"smd-sen" lennének szerelve” Jelentősebben melegedő alkatrészeknél nem lenne nyerő, ott előbb-utóbb elkezdenének leválni a vezetősávok.
Az smd-sen jelző itt arra akart utalni,hogy a vezetősávok felöl lennének beforrasztva az alkatrészek.
Megmondom őszintén,hogy mi melegszik jelentősebben,azt nem tudom. Illetve azt sem,mi az a jelentősen. Viszont elég sokszor láttam már efféle építési módot,ezért gondoltam rá én is.
Továbbra is a hangszóró adja a hangot, szegény cső csak a jelet erősíti fel..
5-6W-nál ne várj többet a PL500-től sem, azt meg aztán egyáltalán nem ajánlom, hogy a hálótrafón spórolj! Ilyenen nem spórolunk. A TV-nél egyedül az antenna volt, ami kívülről csatlakoztatható, annak is mindkét fele leválasztva nagyfeszültségű kondikkal! Addig ne akarj jó csövest építeni, míg nincs pénzed hálózati trafóra. Főleg, hogy azt is kapsz 2-5E Ft közt, ami jó ilyen kaliberű csöveshez. (Még egy sztereó PP-hez is.)
Illetve egy gyakorlati kérdés : Majd a beállításnál a potival mekkora áramra kell belőni a GU 50-et? Van ennek valami beállítási metodikája?
Persze. Legfeljebb annyira, amennyit a cső bír. 40W maximum disszipáció mellett én olyan 35W körülre állítanám be, de lehet nézni szkóppal is és hallás után is. Csak ne lépd túl a 40W-ot, mert el kezd majd derengeni a cső anódlemeze. 380V mellett én olyan 100mA köré állítám be elsőre és ha nem okoz gondot a hangban, akkor mennék ettől picit lejjebb. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
Jó estét.
Érdeklődnék csöves előerősítő kapcsolástechnika közül melyiket érdemes megépíteni gondolok: -főldelt katódú -kaszkód -katódkövető
360Volt anódfesznél mehet a 100mA is de inkább csak 90 -re ajánlanám .
PL500-hoz a 200v elég tápfesznek, ha úgyse kell nagy teljesítmény, a 24 volt a fűtéshez nem elég, 27V/300mA kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
SRPP-t.
Az előerősítő fokozatnak a lehető legnagyobb erősítésűnek kell lennie, a jó jel/zaj viszony elérésére. Ezért a katódkövető szóba sem jöhet, és impedancia illesztésre sincs különösebben szükség. Ha nagyon kis jelszintről kell erősíteni (mikrofon, lemezjátszó), akkor a földelt katódú kapcsolás a megfelelő. Ha nem annyira kis szintű, pl. vonalbemenet. akkor lehet kaszkád kapcsolás is. Annak némileg magasabb a zajszintje.
Van hálótrfóm, kapcsolóüzemű tápom is, ez csak egy ötlet volt a tv-k mintájára, bár valóban igaz, hogy ott csak egy antennabemenet van nagyfrekvenciás jellel.
2-2 PL500-al már ki lehet hozni 2X 10W-ot? Kimenőtrafónak 100V-os vonaltrafót használnék, akár abból is lehet oldalanként kettő. Hoztam egyszer egy rádió roncsot, kivettem belőle a hálótrafót, bár nem tudom, hogy mennyire terhelhető. Van egy kapcsolóüzemű TV-tápom, (pár dolog hiányzik belőle, de könnyen fölélesztem) van 145V-os 0,7A-ig terhelhető kimenete, arról talán el tudna menni a 4 PL500. Elvileg mekkora hatásfokkal dolgozik egy AB osztályú PL erősítő? Előerősítőnek megfelel egy ECC83, mely mindkét csatornát erősítené? A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
Ha nagyobb teljesítmény kell, én PP-t építenék, akkor 20-25W-ot tudnak ketten. Ilyenkor oldalanként kell egy ECC, vagy akár egy ECF80(/PCF80). A kimenőt mindenképp áttekerném, hisz jó kimenő nélkül halott a csöves projekt..
A 145V igencsak kevés.. Ide kéne 250V, hogy rendesen meg lehessen kergetni a csöveket. Ezen felül kell még 27V a PL-ek fűtésének (4 cső esetén 1,2A), és az előfokcsöveknek fűtés. 6N1P-t vehetsz meghajtásnak, ha EV-t kapsz, akkor az jópár évig működni fog, és 500Ft alatt beszerezheted (2db kell).
Az a 100V-os trafó simán (kétoldalasan) van lemezelve az az egy végcsöves SE-hez nem is jó, ahhoz légréses trafó kell, ráadásul az áttétele sem fog megfelelni és akkor még az elvárható minőségről még nem is beszéltünk, de ezt a minőség dolgot már talán említették már előttem is.
Milyen kapcsolás felel meg a Tesla trafókhoz? Elvileg 6W-osak, 5W-ot csak ki lehet valahogy hozni.
Az eredeti állapotában semmihez nem jó. Se az áttételi aránya sem a tekercsek elhelyezése nem jó. De egy próbához használható lenne de akkor is csak PP, tehát kétcsöves kapcsoláshoz, persze ez a lemezelésre vonatkozik. Minőséget nem lehet várni tőle, talán a beszédsávhoz jó lenne. De mivel az áttétele nem jó, így az optimális illesztéstől messze lesz, ezért aztán a kivehető teljesítmény töredéke lesz az eredetinek. De a PP-hez meg nincs kivezetve a tekercsközép, így ebben az állapotban ténylegesen ahhoz sem jó! meg lehetne próbálni esetleg egyirányúra átlemezelni, akkor esetleg kísérletezéshez használható lenne!
Sziasztok!
Tud valaki segíteni abban , hogy eagle nyáktervezőhöz tükörben rak fel oktál és novál foglalatot? A nyák oldalára szeretném forrasztani a csőfoglalatokat, hogy ki tudjam dugni a lemezen keresztül. Köszönöm!
Ha itt tartunk (már az egyirányú lemezelésnél), akkor egy hálózati trafó is majdhogynem jobban megteszi az eredetihez közeli illesztésnek megfelelően.
Akkor mostanában nem állok neki, de azért mégis egy kísérlet céljából megépíteném az itt látható kapcsolást. (Csak elvi rajza látható.)
Meghajtófokozatnak valamilyen jó minőségű nagyfeszültségű tranzisztorokat gondoltam, pl. PE7058, MPSA42, vagy BF458. A TV tápegység a fűtést is biztosíthatná. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
Elég béna kapcsolás. Nincs rácslevezető ellenállás, így csak idő kérdése mikor záródik a cső. A segédrács áramát ki fogja korlátozni?
Könnyedén lámpás lehet belőle.
Én alapból állítható negatív elő-feszültséget csinálnék neki,így ez elkerülhető lenne.Persze nem gond a sima ellenállás sem,ha tudja,mennyi az annyi.
Egy kapcsolás kiindulásnak:EL84 parafeed SE
Hát azért én már hallottam belőle igen jó minőségű SE-t, igaz csak egyetlen egyszer. Persze a huzamosabb hallgatás lenne irányadó, de arra nincs lehetőségem.
Elhiszem.Esetleg felépítésbeli információd is van róla (meghajtás,stb.)?
Elég szimpatikus kapcsolás, ha jól fordít a webzsebkönyv, akkor a visszacsatolás módosításában rejlik az okosság? Színtelen, szagtalan, brumtalan...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |