Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves TavIR! És mindenki más!
Én nagyon tisztellek téged, mert első AVR programozási sikereim neked köszönhetem! A Magyarra fordított Bascom könyv is rengeteg örömet okozott nekem. Régen volt... De, amióta BasicStamp-ről kezdenék áttérni újra az Atmelre úgy érzem, mint ha Audiból átülnék újra Trabantra. (Nem mintha Audim lenne, csak a kontraszt kedvéért mondom). Amiért próbálok áttérni, az azért van, hogy nem 15 eFt a kontroller, hanem 900 Ft, és az embereknek nincs pénzük. Ezért kénytelen vagyok ezt beépíteni. De mindig próbálok mindenkit meggyőzni, hogy inkább adjanak ki többet a kontrollerre, és akkor sec-perc alatt megcsinálok bármit benne. Miért? Mert egy snassz rs-232 letöltő kábellel megoldok mindent a basicstamp-ben. Tehát nem a LETÖLTÉS A GOND hanem a valódi programozásra kell csak figyelnem. Ja, és a debuggolás is természetesen azonnal megy.... Szóval az atmel szívás és szívás sorozata. Ehhez egyszerűen nem szoktam hozzá. Épp 2 hónapja várnak egy tudományos projektre (nem pénzes munka), mert egy LED villogtatást sem tudok letölteni egy ATMEGA32-re sok-sok éves programozói tapasztalattal... Valamikor LPT-n négy madzaggal programoztam ATMega32-t. Mivel a mai tudományos életben nincs pénz, hát persze, hogy az olcsó megoldásra szavaztak, Stamp helyett Atmel. Nosza akkor Atmel és LPT bacom 1.11-el ami legalább megvan. De nem megy, az LPT beszarik. Persze gyári égetőre meg tiszta Bascomra nincs pénz… Sebaj, megépítem a fent említett soros letöltőt, hiszen soros eltöltés soros porton keresztül csak megy már szerencsétlennek, de nem… nem szabványos…. Beszarok, nem szabványos a szabvány soros kommunikáció…. Sebaj., hagyjuk a Bascomot, van C Atmel studioban, c-ben úgyis tudok, csak menni fog ez is. Hátha az ismeri a soros portot… Kéne hozzá egy könyv is. Merthogy az Atmel oldalán egyetlen pdf-van, egy 19 oldalas lófasz, ami nem az atmel c-ről szól. Sebaj, Google: atmel (merthogy atmelt szeretnék) C (merthogy c nyelven) reference (merthogy kézikönyv kék) filetype:pdf (merthogy valami könyv kellene). Az ötödik különbözőt töltöm le, de hogy melyik az Atmel Studio „hivatalos” C kézikönyve azt még mindig rejtély fedi…. Hogy a soros letöltőmet meg hogy kell használni az meg fényévekre van… Szóval 2 hónap szívás eddig eredmény nélkül. Nem adom fel, de nagyon elszomorít. Ha én mikrokontrollert terveznék , az első lépés lenne a lehető legegyszerűbb soros kommunikáció kiépítése, hogy könnyen használható legyen…. Mint a Stamp-nél ugye….
Ha nem szabványos eszközt építesz, nem az atmel a hibás.
STK500, AVR-Dragon, STK200, MKII - mind eredeti ATMEL programozók érdekes módon azonnal működnek. Talán nem a gyártó hibája.... Nézd már meg a soros letöltődet!!!! Hol van benne a jelszintillesztés? Hol szabványos a felhasználása ennek a programozónak??? A MAX232 lenne a minimum. És a soros kommunikáció.... A stampban pic van, és a _bootloader_ építi ki a soros kommunikációt.... És azt is beletölti valaki... Sőt a stampban ott a teljes basic parancsértelmező.... A hiba nem a programozóban, hanem a használójában van. Szerintem....
Arduino bootloaderrel nem játszik?
A 1000 Ft-s FT232 bitbang módban nem játszik, miért? Az STK500 (tuxgraphics.org) összeépítve anyagárban kb. 2500 Ft. Meg az időd.... Jakérem, a lustaság 1/2 egészség.... LPT portból normális van pl régi PIII gépen. A suliban cak van elfekvő.... Vagy akár egy 486-os gép is túl sok?
Az Atmega8 16pu és az Atmega8a au teljes mértékben kompatibilis egymással?
Hetek óta szívok egy stk500-al (vagyis már kettővel, ugyanis mégeggyet megépítettem hátha a hardvert csesztem el) a gép azt mondja nem lehet felismerni az eszközt. A flash-t és a fuse beállításokat már másoltam egy topi féle "eredeti" Atmega8-ból - nem letöltöttem - mégsem megy! Ötlet?
Igen, csereszabatos. Igaz a Vcc, VccA, GND és GNDA is be van kötve?
Amit építesz az maximum AVR-Doper...., messze van a STK500-tól... Zenerek jó irányba állnak? Forrasztógyantát lemostad?
Kedves Uram, nem tudom hogy szólítsalak, de a hozzászólásod nekem úgy esik le
hogy "drága kontrollert kell venni, mert elég hozzá egy primitív letöltőkábel". Egyáltalán nem értem, mi a gond. Képes lennél egy drága kontrollert használni csak ezért? A TB támogatja a kontrollert, de a letöltőkábelt, neadjisten programozót pedig nem? Hogy lehet? Szóval, AVR: kiábrándítalak az olcsóságot tekintve mert vannak 200-300Ft-os példányok is. Tudásra, sebességre nem marad el a többitől(ez nem Intel meg AMD), hanem a lábszám ami korlátoz. A gyári égető az valóban drága, de szétnéztél-e már a klónok között? És el tudod képzelni hogy egyes klónok - bizonyos paraméterekben - akár jobbak is lehetnek a gyárinál? De magad is össze tudsz dobni egy nyamvadt AVR-Dopert 2 óra alatt úgy hogy működik, de ha már a soros porttal tolod, akkor egy AVR910 vagy egy Tux-os STK500 is simán elmegy. De égetőt venni is lehet, 5000Ft alatt már USB-s debugger klónt is kapsz AVR-hez, és csak elárulom hogy a debugger esetében a klónok a gyári alapján készülnek. A gyári égetők, de különösképp a sok tíz/százezres fejlesztőrendszerek a nagyobb cégek számára készülnek, ahol egy új termék esetén nem drótoznak, hanem beteszik az IC-t, fejlesztői konfigurációval meg elindítják a dolgokat, oszcilloszkóppal és analizátorral (az újabb fejlesztőkörnyezetekbe már gyárilag beépítik) kiértékelik az eredményeket, aztán mehet a cucc gyártásra több tíz-vagy százezres darabszámmal. Ha esetleg nem bajlódnál égetővel, még mindig ott van az Arduino, és ezt úgy írom le neked hogy soha az életbe nem használtam Arduino-t, mivel én rendesen az alapoktól kitanultam a szakmát és nincs szükségem rá hogy még ezzel is bajlódjak. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Megtört a jég!
Csodálkozom rajta, hogy még senki nem járt így. A két db zéner jól volt beforrasztva jó irányba is állt csak az volt a baj, hogy bzx85c3V6 volt kéznél ezért ezt raktam bele. Most, hogy kicseréltem zpd-re elkezdett működni a doper. Elég érdekes nem?
Lehet a zener belső kapacitása bekavart.... (itt azért 1.5 MHz-s jelek mendegélnek)
De most ki kell használni, amíg működik
A bzx85c3V6 60 mAmpernál 3.6 voltos. Az usb jelvezetékein szerintem csak pár mA csordogálhat max, ezért a zéneren biztos hogy nem volt meg a 3.6 volt... a diódakapacitásról már ne is beszéljünk...
Mezei 3.6V-os zener nekem 1mA-nél kb. 2.7V; ez még benne van, de azért elgondolkodtató.
Az AVR-en lógó ellenállásokat is ez alapján kell megválasztani. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
minden bizonnyal a diódakapacitás az oka ugyanis feszültségben mindössze 0,1 volt az eltérés és ráadásul köze nincs a zenerfeszültséghez!
Sziasztok
Építettem egy STK 500 programozót (bme.hu).Sajnos nem működik,mind a Bascom,AVR studio nem kezeli. Mintha látnák,de csak hiba üzeneteket küldenek(idő túllépés stb.) Az FT 232 működik, Hterminállal kipróbálva.Az atmegában jó firmware van(18.432Mhz kvarchoz),az óra jel kimeneten freki van. A COM 6 van .ill a z USB rádugása után a Led villog ey darabig.
FTDI - AVR összekötés nem jó.
Igaz nem ATMEga88? Mega8P? Mega88P a chiped? Csak a M8A illetve a M8 jó! Az eredeti firmware 3.68 MHz-s kvarchot van! Hyperterminalban 2 enterre bejön a menü? (115200 bps sebesség)
A Chip igaz nincs folyamatos resetben?
Valóban, Hyp.term-ben minden billentyű működik, de a két enterre a menű nem jön be!
Az Atmega az "ATMEGA8A AU 1210" de az úgy tűnik működik,resetbe nincs,4,98V van rajta. Amit építettem az itt található http://sem.sch.bme.hu/projektek/stk500-as_programozo Ezen a pc már működik egy másik programozóm FTDI chippel,igaz az a COM2-őn van mint USB serial port.Tehát a driver jó (FTDI)
Sziasztok!
Én is próbálkoztam egy STK 500-as programozóval,de természetesen belekeveredtem. Többek között hibás a nyák,ezt egy procim bánta.Nem igazán értem a bootloaderrel történő eljárást,hiába Google sem perfekt cseh. Tehát:jó-e az ha beírom a prociba az avr programmer.hex és .eep-t,vagy a bootloader is kell?
A kapcsolási rajz alapján csak "igazi" stk500 lehet, doper semmiképp.
Égesd fel a programozó HEX és EEP fájljait, a bootloadert felejtsd el, nem arra való!
A Fuse biteknél pedig állítsd át (nagyfrekis)kristályra, ill. kapcsold be az EESAVE és CKOPT biteket. Ha a kapcsolási rajz jó, és annak megfelelően építetted, működnie KELL! Cseh nyelvtudás sem kell hozzá... Idézet: - a lángszóró most nem kell ide. „Égesd fel a programozó HEX és EEP fájljait”
A próféta szólott belőled!
Tuti lett. Egy másik mega8 volt a próbababa,úgy tünik O.K. Köszi! every:Mint ügyetlenkedésemből látható nem vagyok a téma felkent apostola. Azért ezt választottam mert ment a PICKIT2 klónomhoz. Ha ezt választod vigyázat: az AVR 20-21-es lába nincs a +5v-ra kötve a nyákon!
Érdekes, tényleg ugyanaz a fazon, még a nyomógomb is ugyanott van.
DE: a nyomógomb funkciója más, az STK500 esetében nem lehet vele programozást elindítani. Most én kérdezek: Az STK500-at többféle változatban megépítettem már, de PicKit2-t még egyet sem. Pár alap IC(PIC18F2550) évek óta figyel a fiókomban, de olyan változatot még nem találtam amit érdemesnek tartanék a megépítésre. A képen látható változat leírása viszont érdekelne.
Bocsi hogy csak most kerültem elő,de dolog volt.
Ez a ketyere,ha az MCP6001-et nem eszem meg pöcc-röff. A PICKit2 klón építése c. topic-ban HP41C kolléga moddolt dev.file-ket tesz időnként közzé, amivel pl. 25k80-as picet írtam,jól,holott eredetileg csak a hármas tudná. A hasonlóság nem véletlen:mindkettő egy cseh kolléga honlapjáról származik,amire pl. ez mutat.
Szerintetek ebbe a cikkbe: http://320volt.com/avrisp-mkii-usb-blaster-pickit-2-pickit-3-klon-pcb/
a: http://www.mediafire.com/?pd1c4yzz2fzcz07 a: pickit-2-pickit-3-avrisp-mkii-usb-blaster.rar file-ba a: ALL AVR DIP SOCKET és a: ALL PIC DIP SOCKET mik lehetnek az alkatrészek értékei? Köszi! A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
Nem tudom érdemes-e variálni.
Szerintem ez a rész csak egy táp ami k.b. 2,7V-tól közel 5V-ig megy 5V-ról. Max. egy deszkán kipróbálod az OPA-t egy trimmer potival vezérelve hogy működik-e. Bár én ahány klónt láttam abban mindig MCP IC volt. every: Anno én is elakadtam ezen. PIC-hez a csatoltat használom,bár nem mindegyikhez jó.
Az MCP6001 egy OPA. Rettentő olcsó típus, alig ismerek olyat, ami nála olcsóbb, rail-to-rail-t meg nem ismerek olcsóbbat. Nem véletlen, hogy mindenki ezt használja...
Megépítettem az AVR-Dropert és fel szeretném programozni egy dt006-ossal PonyProgból csak nem tudom hogy állítsam be a fuse biteket és nem akarom kizárni magam a programozóból.
Olvasgattam a fórumot és találtam egyb hozzászólást miszerint: Idézet: „Ha másnak is lenne hasonló problémája, akkor a következőket kell kipipálni a Pony-ban: BOOTSZ1, BOOTSZ0, SUT0, CKSEL1, CKSEL0.” Ez helytálló lenne vagy sem? Fontos és sürgős lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |