Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Attól függ milyen csövet veszel, ezeket a kisebb méretű orosz cuccokat még érdemes szerintem, de in-1-et in-12b-t még úgy is kaphatsz, ha már valaki behozta Magyarországra és eladja a vaterán, esetleg a bulgároktól lehet még olcsóbban kisméretű csöveket venni. A nagyobb csöveknek (z566m, z568m stb) viszont iszonyatosan felment az áruk az ebayen. Az in-18 az meg határeset ár/nagyság tekintetében éppen még megvehető, ha valaki rászánja a pénzt.
A nagyméretűek csak a beültetésükben különböznek a Tiédtől, vagy az áramkörben is kell változtatásokat eszközölni?
A Mule v2 változtatás nélkül (anódellenállások megfelelő mértékűre cseréjével) z566m -ig (35mm számmagasság) működik, teszteltem. Az ennél nagyobb csöveknél már kevés lehet a nagyfesz tápegység és a katódokat meghajtó sn74141. In-18-al nem próbáltam még ki.
Értem, köszönöm! Szerintem első próbálkozásra maradok az in-12b-nél, és ha jól sikerül, a későbbiekben átépítem.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy ezeknek a régi üveg csövekbe épített kvarcoknak van valami értékük vagy egyenlőek a semmivel? Illetve ,hogyan van egy ilyen kvarcnak 3 kivezetése? ![]()
Ha működik és valami "hasznos" frekvenciára van csiszolva, akkor eladható, de gazdag nem leszel belőle.
Engem pl. 3.560, 3.985, 3.710 MHz-es kavicsok érdekelnének.
Ezek a kvarcok általában alacsony frekvenciás kvarcok. Többnyire vivőfrekvenciás többcsatornás berendezésekben használták őket. Ezek is "értelmes" frekvenciák, (egyébként kinek mi az értelmes frekvencia) általában 4 kHz, és többszörösei, vagy a pilot frekvenciákra készültek.
Három kivezetésük az ilyenkor szokásos rezgési mód, és a kristálymetszet miatt van. Úgy kell őket használni, mint egy három lábú szűrőt, a kristály közepén levő kivezetés földre kerül, a két vége közül az egyik kimenet, a másik bemenet.
Sziasztok!
Valaki tud valamit erről a tipusú csőröl? 3S101T Itt csücsül a kezemben, de fogalmam sincs, mit tud , milyenek az adatai. A csőbekötést ránézésre megmondom, trióda, direkt fűtéssel. A google semmilyen találatot nem ad ki, ha beírom így. ÜdV! A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Üdv. Hát ez még a régi TUNGSRAM katalógusban sem szerepel. Annyi több mint valószínű, hogy 3V fűtésű, telepes cső lehet.
Na, ha ez telepes
![]()
Hát, elég nagy telep kellene hozzá az biztos
![]()
OK. Fejezzetek le.
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
Közvetlen fűtésű csőnél a katód majdnem anyira világít mint egy izzólámpa (na jó mint egy alulfűtőtt izzólámpa). Ha van szabályozható tápod, álítható toroidod akkor ki tudod próbálni, hogy kb mennyi fűtőfesz kell neki (szép lassan emeled a feszültséget, és figyeled az izzást).
Ha be akarod üzemelni, akkor célszerű néhány órát csak fűtéssel járatni, (ilyenkor uz sem baj ha kicsit alulfűtött). Üzem közben viszont (amikor anódfeszis van a csövön) tilos alulfűteni, mert károsodhat a katódja (bár a közvetlen fűtésű csövek kevésbé érzékenyek erre, mint a bevonatos katóddal készült csövek).
Ahogy nézegetem a társait, (3S012T, 3S013T, 3S035T) nem lesz könnyű dolgod, ha be akarod üzemelni. Csak a fűtése is komoly teljesítményt igényel, van közöttük 5, 10, 12,5 V fűtésű is, de a fűtőáram 4.5 - 9 A között szór. Az anód teljesítmény se piskóta, 2,2 - 4 kV / 1,5 - 3 A. Jó nagy tápot csinálhatsz hozzá.
Szerintem ez egy újabb fajta adócső, UHF sávú TV adókba, nem sok készülhetett belőle. Gyanítom, hogy kiállítási darab lesz belőle a vitrinedbe. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Nem is szeretném használni, maximum egyszer kipróbálni , hogy fűt, de igen, vitrin darab lesz , és igen, adócső
![]() ÜdV! A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Szia, köszi, azóta már én is alkodtam pár képet, mégegyszer kösz csöveket
![]()
Én úgy tudom, hogy sugár pentóda. Az adatlapján is ez szerepel, a cső felépítéséből adódóan.
Úgy tudom, sturbi szándékozott építeni egy PP-t belőlük. Egyébként nagyon jó strapabíró cső.
Megint bemehetünk az erdőbe. Ha úgy nézzük valóban sugár pentóda - csak nálunk ezt az elnevezést a kutya sem használja. Az orosz is a "lucsevoj tetród" azaz sugártetróda megnevezést alkalmazza a katalóguslapján.
Idézet: „és az elérhető összes adatlapján sugárpentóda szerepel” http://www.shinjo.info/frank/sheets/020/6/6AQ5.pdf http://www.shinjo.info/frank/sheets/126/n/N727.pdf http://www.shinjo.info/frank/sheets/155/6/6AQ5.pdf
Jól kiragadtad őket az éterből.Itt egy helyes is: http://www.r-type.org/pdfs/6aq5-2.pdf
Idézet: „Ehhez a kapcshoz mit szóltok csinálta már valaki ezt mert ehez meg volna mindenem és nekifognék ha tudnám hogy működne e” A lényegesebb dologra pedig nem válaszoltunk. Viktor, válassz olyan csövet meghajtásnak,ami pár év múlva is elérhető lesz.Persze, ha sok van belőle, akkor lehet kisérletezni. Egy ECC83 vagy hasonló jobb választás lenne.
Miért nincs neki harmadik rácsa ? Hol a G3?
2-es láb: Pin 2 - Cathode and beam plates = katód és sugárterelő lemez.
Azért mert, ha egy csőnek van fékezőrácsa (még ha sugárterelőnek van kiképezve is) az pentóda.(De ez már másik fórumba tartozik.)
Ezek szerint a Mazda, a Marconi hótt hülye volt és fogalmuk se volt, hogy mit gyártottak.
![]() Szerintem ez a kérdés döntetlen, mivel a gyártók se tudtak egy állásponton lenni. Köbzoli majd átrakja a megfelelő helyre, bár a kutya nem fogja megnézni ott. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
Sziasztok
Van egy nagyfrekvenciás ipari melegítőm, amibe egy T500-1 típusú elektroncső dolgozik. Kb akkora mint egy uborkásüveg. Sajnos a cső kiégett, se égen se földön nem találok ilyet. Illetve, usa ebayon nagyon drágán. Lehet ezt helyettesíteni valamilyen kapcsolással? Csatoltam az adatlapot. Köszi Á
Szevasztok!
Sikerült jutányosan ~4 tucat csövet vennem, és van köztük egy GR17 nevű, kis novál cső. Nem találtam meg, mi ő. Ki tudja mi ez? Köszönöm.
Azt én sem tudom, de az adatlapja itt van.
Köszönöm a gyors választ, én ilyenre gyanakodtam, mert valamennyire belelátni. Bár bíztam benne; tán egyenirányító. Hol találtad az adatlapot? (Hogy én nem.)
A neten. Sikerült, majdnem elsőre megtalálnom. Igazából a GU-17 nél volt észrevehető, hogy valamikor kell, valamikor meg nem az a vonal közé. Most mondanám, hogy jobb kereső vagyok, de csak mákom volt. (Szoktam mondani, hogy google a barátunk, csak jól kell tőle kérdezni)
![]()
No ilyet se láttam még. Meg sokmindent...
![]() Közben még egyenirányít is, mondjuk azt muszáj neki... Legalább tudom, hogy ilyen is volt - bizonyára a tranzisztor előtti időkben ragyogott a csillaga. |
Bejelentkezés
Hirdetés |