Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 46
(#) J-O-E hozzászólása Feb 3, 2013 /

Az eredeti témához a 2db 0,5 lemez összehegesztéséhez. Nem vagyok szakértő a témában, de a legegyszerűbb megoldás ponthegesztő készítésére ha egy Microsütő nagyfesz trafóját átalakítjuk "kiszedjük a felesleges meneteket helyükre 3-as lehetőleg hőálló szilikon szigetelésű kábelt tekerünk kb. 5V -ra 3-4 menet. ez a bontott trafónktól függ. A micro nagy-teljesítményű ventilátorát pedig a trafó hűtésére használhatjuk.
Ezzel olcsó majdnem ingyen "kidobott mikro-sütő" egy 30-100000.-Ft értékű 0,5 mm lemez ponthegesztőt is összehozhatunk.
Persze nagyon körültekintőnek kell lennünk a szigetelés és hűtés terén!
(#) J-O-E válasza J-O-E hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Szerkeszteni akartam de lekéstem, természetesen lehet csak két menet 6-os huzallal 2,5V-ra így erősebb, Inkább a hegesztés impulzus szerű adagolására kell odafigyelni. Nehogy túlhevítsük a hegeszteni kívánt lemez felületet. Akkumulátor esetében végzetes is lehet.
(#) mindenes hozzászólása Feb 16, 2013 /

Lassan de biztosan én is haladok a ponthegesztőm készítésével. A trafót egy 1200VA mikró trafó adja majd (már hónapok óta csak kerülgetem így ez lett a sorsa). A szekunder 10mm2 kábelből lessz majd kialakítva, ebből lessz 4 szál majd párhuzamosan feltekerve. Lessz hozzá aktiv hűtés is amit szintén a mikróból bontott ventilátor szolgáltat majd. Néhány kép a jelenlegi állapotról, jelenleg az elktródák és a kar szerkezet kialakítsa készűl.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) erbe válasza mindenes hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Nem látni rendesen, miből lesznek az elektródatartó karok. Vasszerkezetekkel vigyázz! A kábelek lehetőleg ne kerüljenek vas közelébe, különösen nem zárt kört alkotó vázelembe! Vasmagos fojtótekercsként csökkenti az áramot.
(#) doki1980 hozzászólása Feb 16, 2013 /

Üdv.
Egy kis segítség kéne. Van egy kézi ponthegesztőm. 0,5mm es horganyzott lemezt hegesztek vele. Jól tudom, hogy nagyon hegyesnek kell lenni az elektródának horganyzott lemez hegesztésénél? Én ki is hegyezem az elektródát, de nagyon hamar "elkopik". Milyen anyagból kell lennie az elektróda hegynek? Nézegettem a neten, és valami cucrzr anyagot írnak. Hol és mennyiért lehet ezt beszerezni? Abból kell, vagy ti mit javasoltok horganyzott lemezhez?
Valami ehez hasonló gépem van, csak 220 ról működik:
http://img.jofogas.hu/images/65/6522136981.jpg
(#) kazstam hozzászólása Márc 26, 2013 /

Üdv Mindenkinek!

Nagy örömmel olvastam, hogy az ezermester c. újságban már 1957-ben már bárki számára elkészíthető barkács ponthegesztő gépről lehetett olvasni.

Azt szeretném kérdezni, hogy aki megépítette, és dolgozgatott vele, mennyire volt elégedett? Acéllemezekből kb. mekkora vastagságig tudott hegeszteni gond nélkül?

Előre is köszönöm! Minden jót kívánok!
(#) jano49 válasza kazstam hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Üdv. Amit korábban megépítettem 2db. mikrotrafóból nagyon jól müködik, az elektróda vörösréz-sinből készült, 3db. 0,8-as lemezt is vitte, természetesen gyakorlat kérdése, a lemezeknek fémtisztának kell lenni, a2-es hegesztőelektródát is összehegesztettem, de mivel kicsi a felület itt könnyen szétolvad, melegedni sem melegszik nagyon, még ventillátort sem alkalmaztam, természetesen az elektródát folyamatosan tisztán kell tartani, de nem kopik tulzottan, összességében elégedett vagyok, barkácscélra tökéletesen megfelel.
(#) doki1980 hozzászólása Ápr 5, 2013 /

Üdv nektek!

Ismeri ezt a gépet valaki?
http://bolthely.hu/hegesztestechnika/oldal/id/01052

Jó, komoly gép ez?
Az árából kiindulva annak kéne lenni! De kicsit böngésztem a külföldi oldalakat, és ezt a gépet jó messze Magyarországtól 300-500 Dollárért adják.
Valakinek van ezzel a géppel kapcs. infója, tapasztalata?
(#) csanyipal hozzászólása Ápr 17, 2013 /

Üdvözletem!

Egy elektromechanikus mesterrel készítünk együtt egy ponthegesztőt hobbi célokra.

Alapul vettük ezt a leírást: Bővebben: Link

Ő elkészítette a transzformátort ( a trafó vasmagja nem olyan alakú, mint a leírásban az Ezermesterből, hanem E alakú ), és a mechanikának egy részét: a két kart ( 3 x 20 mm keresztmetszetű laposvas, de a kart alkotja összehegesztve két ilyen laposvas hosszában egymás mellé, azaz a keresztmetszete a karnak kétszer ennyi, vagyis 3 x 40 mm ), a végére a vörösrézcsúcsokat ( a hegye 1,5 mm átmérőjű ), továbbá van egy elektronika is a primerhez kapcsolva ( egy félvezető relé, és egy időzítő: 1-6 sec között állítható egy potméterrel ).

A transzformátor szekunder tekercse 2 V feszültséget ad, és 650 A áramerősséget, a primér tekercse 230V, 4,9 A ).

A kérdésem a következő: miért nem hegeszti össze ez a teljesítmény a két, 0,5 mm vastagságú horganyzott vaslemezt?

Üdvözlettel, Pál
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
(#) erbe válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Már régen ide akartam írni az alábbit.:
Idézet:
„Nem értem miért, de ezeken a fórumokon sokan borzasztóan utálják az elméletet.
Pedig, mint sokmindent, így jó ponthegesztőt sem lehet az elmélet ismerete nélkül építeni. Ennél más témákkal szemben lényeges előny, hogy semmi mással nem kell számolnunk, mint sorba kapcsolt ellenállásokon eső feszültséggel. Ha elég szoros csatolású trafót sikerül készítenünk, a szekunder oldalon már nem lesz semmi más.
Példa legyen egy korábban említett 2 db 1,5-ös lágyvaslemez 4 mm átmérőjű pontban hegesztve.
Az anyagok fajlagos ellenállását tartományokban szokták megadni, egyszerűség kedvéért vegyünk példaképpen réznél 0,0175-öt, vasnál 0,1-et. Ez ennyi Ohm 1 m hosszú 1 mm2 keresztmetszetű vezetéknél. A valóságban ennél nagyobb értékek várhatók.
A vaspötty ellenállása az érintkezési felületek között (ne számoljuk most a lemezben szétterülő áramot) 12,56 mm2 felület és 3 mm vastagság esetén R=(0,1Ohm/12,56mm2)/(1000mm/3mm) ~0,024 mOhm (milliohm). Áramtól függetlenül, ha a szekunder oldalon és a hozzávezetésekben nem akarunk 20%-nál nagyobb veszteséget megengedni, akkor a tekercs és a hozzávezetések ellenállása nem lehet több 0,006 milliohmnál. Vegyük az egymenetes tekercs hosszát 1/2 m-re , a hozzávezetések hosszát szintén 1/2-1/2 m-re. Ez már komoly gép, a szélétől ~40 cm-re is pöttyöt tudunk ejteni a lemez becsületén.
Végig azonos keresztmetszetet feltételezve ha elosztjuk a várt ellenállásértéket a fajlagos ellenállás és a hossz szorzatával 0,006/(0,0175*1,5) = 228,57 mm2. Ez még csak a szekunder oldali veszteséget határolja elfogadható mértékre, a primerrel együtt ez csak több lesz.
Ha a feszültségeséseket nézzük, 1000A ezen a kis ellenálláson a vasban 24 mV-ot ejtene. Ez hidegen igaz lenne, de a nem tökéletesen érintkező felületek, átmeneti ellenállások miatt csak a már olvadozó vasban alakulhatna ki, ott pedig már a hőfoktényező miatt rohamosan emelkedik az ellenállás. Ezért kell a feszültséget a tapasztalatokra hagyatkozva magasabb értékre méretezni.

Ez nem egy pontos és tökéletes számítási módszer, de jó képet ad a ponthegesztéshez szükséges trafó és szerkezet méretezéséhez. Aki ennél többet szeretne tudni, annak olvasnivaló:
http://www.siphd.uni-miskolc.hu/ertekezesek/2003/Szabo_Peter_dissze...io.pdf

A számítási módszerek alapján próbáld kiszámolni, mekkora keresztmetszetű vasrudak kellenének ahhoz, hogy valamire alkalmas legyen a szerkezeted! Ha pl. feljebb ~230 mm2 keresztmetszetű réz kellene, vasból legalább hatszor annyi. Ekkor még nem is beszéltünk arról, hogy a vas nem túl jó erre a célra, mert mágnesezhető, ezért saját anyagából képez nagyon erős fojtót amivel még tovább rontja az ellenállása hatását. A fórum elején néhányan vasvázas karon vezették a rézkábeleket, ami elektromossághoz értők szerint "Nem jó ómen.".
(#) csanyipal válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Ma már holnap van. Hol láthatom a nagytesót?
(#) csanyipal válasza erbe hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Hogy nehogy félreértselek, tiszázom: a vaskarok trafó oldali végeire vannak kötve a szekunder tekercs kivezetései. Csak a vas vezeti az áramot. Értem, a 3 x 40 mm-es keresztmetszet nem elég. A vaskarok hossza pedig 40 cm, és a másik végén vannak a vörösréz csúcsok, melynek alapja kb. 15 mm átmérőjű, a csúcsa pedig 1-1,5 mm átmérőjű.
(#) granpa válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Nem ismered a Paraszt és az Ördög c. mesét? Holnap, az mindig holnap van!
(#) erbe válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 18, 2013 / 1

Dobd el a vasat és tegyél helyette 10*30-as réz sínt! Legjobb, ha a szekunder tekercset is ilyenből készíted. Utána értékeld a változást!
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Ápr 18, 2013 / 1

Megnéztem az eredeti trafóleírást és rábukkantam egy kisebb elméretezésre. A megszokott dolog trafóknál, hogy a primer és a szekunder nagyjából azonos mennyiségű rézből készül, illetve közel azonos keresztmetszetet foglal el a tekercstesten. Az elrendezéstől függ, melyikhez állunk közelebb. A kifelé növekvő menethosszok miatt a mennyiség eltérhet, de az azonos elfoglalt keresztmetszetet illik betartani.
Leírja, 2*216 menet 1-es huzal. Ennek a tekercselési ablakba kerülő össz. rézkeresztmetszete 339 mm2.
A szekunder 4 menet 4*8-as szögletes vagy 6,5 mm átmérőjű huzal. Ez 128 vagy 132 mm2 össz. rézkeresztmetszetet ad ki, ami nagyon sovány.
Nem értem, honnan vetted, hogy ez neked 650 A-t fog leadni? 32 mm2-vel számolva 20 A/mm2. !!!
(#) csanyipal válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Idézet:
„Nem értem, honnan vetted, hogy ez neked 650 A-t fog leadni? 32 mm2-vel számolva 20 A/mm2. !!!”

Nem vettem, mértük műszerrel.
(#) Dempsey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Jó lett Zolibácsi gratula!
(#) erbe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Az elsőt féligmeddig befejezted, már csak a második van hátra. Miért nem tettél a másodikra is hegesztőkábelt?
Jó, tudom, rossz helyen nőttem föl. A Hajógyárban a hegesztőkábel minimális mérete 50 mm2 volt.
(#) erbe válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Gyanús nekem az a mérés. A primeren a 7,64 A/mm2 terhelés elfogadható rövid időre (230V 6A), de ha ténylegesen az Ezermester cikk szerint készült a szekunder, abból a ~20A/mm2 terhelés hatására hamar olvadóbiztosíték lesz.
Még szerencse, hogy a vasak miatt nem tud akkora áram átfolyni.
Most olvastam vissza. A primer áramfelvételre 4,9 A-t írtál. Az áttétel alapján a legjobb esetben is csak ~530 A lehet a szekunder áram. Annyi mindent írtál már, miért titkolod a szekunder tekercs keresztmetszetét? Egyébként 3 menet is bőven elég lenne, ha nem sajnálod belőle a rezet. Máris több az áramod.
(#) erbe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /

Olvasom, olvasom a leírásod, nézem a képet, de nincs meg az összhang. ???
Idézet:
„szekunder 1 menet”

Aha! A szekunder az 2 menet.
(#) csanyipal válasza erbe hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Igazad van, az értéket ún. lakatfogóval mértük, ami a mágneses mező segítségével mér és digitális műszer. Mivel pedig közel van a vaskar, és az is bemágneseződik, annak mágneses mezeje megzavarta ezt a mérést. Próbáltuk is utána rögtön egy analóg műszerrel, ami olyan 300 A körüli értéket mutatott.

A szekunder keresztmetszete pedig 3 x 9 = 27 mm2.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) erbe válasza csanyipal hozzászólására (») Ápr 21, 2013 / 1

Idézet:
„A szekunder keresztmetszete pedig 3 x 9 = 27 mm2.”

Nagyon vékony. Még annál is vékonyabb, mint amit az Ezermester ajánl. Legalább 3 szálat tekerj párhuzamosan! De ha van anyagod és helyed, lehet többet is. Ha meg úgyis szétszeded emiatt a trafót, a primerből is tekerj le és kössél bele megcsapolásokat! A szekundernek meg elég 3 menet.
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Szia!
Akkor, ha jól értem szétszedted és áttekerted a komplett mikrotrafót és csak a vasat használtad?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Köszönöm, én is úgy láttam a képek alapján, hogy a primer maradt.
Az eredeti szekunderrel mit csináltál?
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Közben meglett a megoldás.
Kibontottam a mikrótrafót, levágtam simán vasfűrésszel a szekundert (a vas kereszmetszet 21cm2). Ahogy nézem az ablakot talán belefér 2 menet hegesztőkábel (az ablak szabad mérete: 15*24 (bár lehet hogy csak 1 megy bele).
Nálad mekkora a betekert hegesztőkábel átmérője?
(mármint a külső/belső)
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Köszönöm.
Esetleg szekunder áramot nem mértél?
(Bár ezt csak lakatfogóval lehetne.)
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Szia!
Csak azért kérdeztem, mert közben végigolvastam a témát és eléggé eltérő tapasztalatokról írnak.
Na mindegy azt hiszem midenki a saját "tákolmányából" tanul.
Egyébként kb. 20 évvel ezelőtt (akkor éppen erősáramú-automatikában dolgoztam), csináltunk áramváltók és védelmek tesztelésére u.n. "nyomatótrafót", aminek az alapja egy 3000VA-es biztonsági trafó volt. Az eredeti primer mellett a szekunder (ha jól emlékszem)
10*4mm vörösréz sínből készült (úgy 6-10 menet, pontosan nem emlékszem). Az egész betápja egy szabályozható toroid volt.
A kimenő fesz. kb. 3-4V volt és max. ~2800A-t tudtunk kihozni belőle.
Bocsi, hogy kicsit eltértem a témától.
(#) Wuti91 hozzászólása Máj 11, 2013 /

Üdv!
Ügyködök én is egy ponthegesztőn, a trafója egy 700W-os mikróból való. Szekunder tekercsnek egy 8mm átmérőjű (a sodrott réz 8mm + a szigetelés) akkumulátor testkábelt gondoltam 2-3 menetnek. A kérdésem az hogy szerintetek elég vastag a kábel és mennyi áramot fog termelni?? Nincs lakatfogóm, hogy megmérjem de szeretném kiszámolni csak nem tudom a képleteket. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) jano49 hozzászólása Máj 12, 2013 /

Szia! Az én tapasztalatom az hogy kicsi lessz a mikrotrafó, főleg ha alutekercses, szekundernek olyat tegyél be amit az ablakba be tudsz préselni, két menet elég lessz, én két db. mikrotrafóból készítettem, párhuzamos kötéssel, nagyon jól bevált, 800-1000A-t ad le és nem is melegszik nagyon, ha visszalapozol van fent fotó is.
(#) Wuti91 válasza jano49 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Réz a tekercs, gondolkodtam és rakok bele még egy trafót párhuzamosan kötve. 8 mm-es (szigeteléssel) bikakábel lenne duplán a szekunder amennyi csak ráfér. Úgy jó lenne nem?
Következő: »»   11 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem