Fórum témák
» Több friss téma |
A Nuvoton NuTiny-SDK-NUC1xx fejlesztői kártyákhoz a gyártó a Keil RVMDK és az IAR EWARM mellett a CooCox CoIDE fejlesztői környezetet ajánlja. A kártyák felhasználói kézikönyve azonban nem tartalmaz útmutatást az utóbbi telepítésére és használatára, ezért hiánypótlás gyanánt most készítettem egy rövid leírást. Link: esca.atomki.hu/NUC140/
A leírás a NuTiny-SDK-NUC140 kártyához készült (a ChipCAD mác. 5-én megtartott szakmai napján kaptam), de gondolom, az összes többi Nu-Link vagy Nu-Link-Me adapterrel programozott ARM Cortex-M0 kártyához használható.
Köszi a bemutatót
![]() Én is voltam a szakmai napon, csak nem jutott panel:-s Amíg nincs addig marad az adatlapok és a cikkeid olvasása. Idézet: Nem tervezem, hiszen én is zöldfülű vagyok a Cortex-M0 témakörben. De az ajánlott irodalomban felsoroltam Richard Kuo: NuMicro Nu-LB-NUC140 sample codes & educational materials SourceForge projektjét is, ahol jó előadásvázlatok és mintapéldák találhatók. Az egyetlen szépséghiba az, hogy ő a Nu-LB-NUC140 kártyára alapoz, de több-kevesebb munkával azok a perifériák is megépíthetők.„Lesz folytatás?” Idézet: Nem, hiszen annak a részletes telepítési útmutatója megtalálható a kártya felhasználói kézikönyvében. „Esetleg Keil-re is kitérsz?” A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Sziasztok!
STM32-Discovery (STM32F100RB-s uC) panellel próbálkoztam AD konverziót végrehajtani. Eddigi tapasztalataim alapján nagyon nem lineáris a karakterisztikája vagy csak én szúrtam el valamit...Csatoltam a progit, meg a mérésemet. A program felépítése a következő: Az AD konvertert a TIM3-om triggereli. A mért értékeket DMA-n lementem az SRAM-ba, majd dolga végeztével elküldöm nyersen, UART-on a PC-re. Jelenleg 30 mért adatot küldök át. Egy mérési sorozatot egy 's' karakter vagy egy gombnyomás indít. A PC-n, LabView-ban megátlagolom a mért adatokat. A csatolt .xls-ben multiméterrel mért feszültség függvényében ábrázoltam az ADC értékét. A kapcsolásról annyit, hogy egy 10k-s potit kötöttem az RB1-es lábra és így méricskéltem. A referenciafeszültség 3 V, az ADC 12 bites, a mintavételezési idő maximális. Lényegében a kérdésem az az lenne, hogy tényleg ennyire nem lineáris a karakterisztikája az ADC-nek vagy én hibáztam, nem vettem számításba valamit vagy hibás a programom? Segítségetek előre is köszönöm!
Vagy: Tényleg ennyire nemlineáris a multimétered karakterisztikája?
Nem hiszem, mert nem a 2000 forintos kategória, illetve néztem már szkóppal is, bár eléggé felületesen, de ott is látható volt ez a karakterisztika.
Közben azért kiderült, hogy hol a baki. Nagy ADC órajelen jelentkezik a non-linearitás. Levettem az órajelet 12 MHz-ről 3 MHz-re és gyönyörűen kiegyenesedett a karakterisztika két vége is. Amúgy maximális ADC órajel mellett, hasonlóan torz eredményt kaptam MSP430-cal is.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Üdv
Felraktam egy Keil-MDK-t és próbáltam egy egyszerű programot (blinky) szimulálni. Az F5 Run nem ugrik a következő breakpoint-ra...csak lép a kódsoron. STM32F0 és Nuvoton projekt is ugyanúgy működik. Esetleg valakinek nincs ötlete ? Net-et túrtam már, de nem találtam semmit ! Köszi...
Én úgy látom, hogy csak akkor áll meg, ha valami hibát jelez ki. Például:
Idézet: „*** error 65: access violation at 0x50004008 : no 'read' permission”
Sok kontrollert nem is támogat a szimulátor teljes körűen. A keil honlapon, itt a támogatott eszközöknél a kiválasztott mikrovezérlő adatainál a Simulated Features tárgyalja a támogatottság fokát.
icserny: Ez az üzenet nálam is előjött, amikor nem támogatott kontrolleren akartam a szimulálást elvégezni.
SM32F0 és F4 Discovery kártyáim vannak. Ha behívom a projekteket a HELP menűben rögtön nyomja piros felületen, hogy a periféria szimuláció nem teljes körű.
Szívás volt mert mindig 0 címről akart indulni és csak a 65-ös hibák jöttek. Túrtam utána és kiderült, hogy a DEBUG fülön a CPU DLL-hez be kell írni, hogy -REMAP. Ettől a 0x8000000 címtől indul, de F5-re indulni kellene és csak lépked. Ez használhatatlan ! Másik nagy gáz, hogy nincs (vagy nem találtam) stopwatch-ot. Az a PIC-nél nagyon korrekt ! Be lehet kapcsolni idő kijelzést, de olyan magas usec időket ír, hogy az gyanús. Elméletileg a CMSIS beállítja a korrekt frekit ezt illene kiolvasni, de nem teszi és ha a def 8 Mhz-et átírom 48 Mhz-re még akkor is olyan idők vannak, hogy PIC porig alázza az ARM-ot. Ennyi a ma délutáni...esti Keil-MDK randiról. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Mivel a Keil nem ismeri a proci teljes periféria készletét (egyik ST és Nuvotont sem amivel próbáltam) elindul ugyan az F5, de rögtön leáll a 65-ös hiba miatt. Miután MAP -al beállítottam a proci teljes periféria címtartományát a 65 megszűnt és elindult. A CMSIS init viszont vár a PLL beállításra és megáll a program.
Stopwach is átléphető ! A performance analyzer szépen mutatja az időket és a regiszter ablakban is van ciklus számláló illetve időmérő. Első találkozás a Keil - ARM környezetben... a csecsemő is szopással kezdi az életet !
Üdv mindenkinek
Kezdő vagyok ebben a témában segítséget szeretnék kérni. Van egy ilyenem http://uk.mouser.com/new/texasinstruments/ti-ek-lm4f120xl/ szeretném megtanulni programozni de nem találok semmilyen rendes le írást. Illetve milyen program kell hozzá hogy tudjam programozni Win7-ről? Előre is köszönöm a segítséget. Idézet: „milyen program kell hozzá hogy tudjam programozni Win7-ről?” Kezdheted az átalakított Arduino fejlesztői környezettel, az Energiával. Link: energia.nu/ Érdemes mellette nézegetni a 43oh.com portál fórumát, illetve a stellarisiti.com fórumát, ahol Rei Vilo és mások további periféria könyvtárakat publikálnak egy-egy eszköz (pl. színes kijelző, páratartalom és hőmérséklet mérő szenzor, vagy Ethernet modul meghajtásához és kipróbálásához. A "hagyományos" C fejlesztéshez a Texas Instruments Code Composer Studio fejlesztői környezete ajánlható, ami ennél a kártyánál memória korlátozásmentes fordítást és debugolást biztosít. További információ és tananyag a ti.com/stellaris-launchpad oldalon található. A Project 0 és a Stellaris Online Worshop sokat segít az elindulásban. Az oktatási anyagok közül a Stellaris Teching ROM, valamint Jonathan W. Valvano honlapja és háromkötetes tankönyve ajánlható.
Udv!
Az elmúlt néhány hónapban foglalkoztam (ahogy időm engedte) egy kicsit az STM32F407 ARM-al és a következő kérdésekre szeretném tudni a választ: 1. Firmware frissítést hogy lehet úgy megoldani, hogy az egyedi legyen, tehát a hardver lemásolása esetén sem tudják használni az általam készített firmware-t? A bin fájlt kódoljam át és feltöltéskor meg dekódoljam? így hiába használnak gyári bootloadert a bin nem fog elindulni. 2. Az elsővel összefüggő kérdés, az option byte-oknál van olyan amivel azt be tudom állítani, hogy írni lehessen a flash-t, de kiolvasni ne? mert ugye ha az egész flast kiolvassák és úgyírják be egy másik arm-ba, akkor már tudják flashelgetni a bootloaderemmel. 3. Van e ezek közt az option byte-oknál van olyan amivel vigyáznom kell, mert csak egyszer állítható, vagy esetleg végleg lezárok vele valamit? 4. Ha saját boardot készítek ki kell vezetnem a jtag-portot és azon keresztül programozni, vagy elég az SWD port és a discovery kártyán lévő st-link -el tudom majd programozni a saját boardomat is? 5. Láttam, hogy ebben a prociban van RTC, ami jól is jönne, de mit érek vele, ha áramszünetnél elfelejti a beállításokat? Remélem nem kérdeztem nagy marhaságokat, de a neten keresgetve, ezekre a kérdésekre nem kaptam egyértelmű választ. Válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
1.: Saját boot loaderrel ez működhet. Ha csak annyi a cél, hogy a kiadott firmware-t az általad beégetett boot loaderrel lehessen csak felhasználni, akkor ennyi elég. Nyilván a boot loader kódja kell tartalmazzon valamilyen titkos kulcsot, amit nem adhatsz ki. Az az egyszerű, ha ez mindegyik boot loaderben azonos.
2...3: Ez sok mindenre választ fog adni, a Read Protection részt kell nézni. Ebben meg találsz Unique Device ID nevű regisztert, amit fel tudsz használni licenszkulcs ellenőrzéshez (a firmware cseréje nélkül egyedileg engedélyezni funkcionalitást), vagy a firmware cseréjénél készülékenként szabályozni, hogy a boot loadered hajlandó legyen-e az adott firmware arra a készülékre feltölteni. 5.: A Vbat bemenetre raksz egy CR2032-t, és nem felejti el.
Köszönöm, értem.
A vbat lábat megtaláltam, nem tudom eddig hogy nem vettem észre köszi. Az option Byte-ok közt van ami írásvédetté teszi a flash bizonyos szektorait. Ezt most úgy kell érteni, hogy ha egyszer írásvédetté tettem akkor az életben nem tudom írni többé semmilyen módon az adott szektort, vagy csak programból nem írható, de mondjuk külső programozóval átírható? A Unique Device ID ötlet tetszik, erről nem is tudtam.
Szerintem programból is, meg külső programozóval is átírható. Level 2 esetén persze már sehogyan se. Level 1 esetén előbb Level 0-ra kell váltani, ami törli a user flasht.
Köszönöm akkor érdemes odafigyelni.
![]() Nos itt mondtam, hogy én nem akarok lcd-vel foglakozni, mert minek az, erre most pont azt kell csinálnom. ![]() Nézegettem a netet rendesen, és olyat találtam, hogy FSMC-vel meghajtják a tft kijelzőt, meg olyat is ,hogy FSMC-vel meghajtanak egy SRAM-ot, de együtt a kettőről nem találtam semmit. Lehetséges ez STM32F4 nél? Az sram csak azért kéne, ha esetleg kifogyok a memóriából, ha elég akkor nem is kell, de sajnos nem lehet tudni, hogy mi lesz a végleges rendszer, mindíg egy kicsi jön hozzá. A kijelző sem lesz rátolva az elején, de később majd kell, tehát a hw-nek már most alkalmasnak kell lennie a fogadására. Szeretem az ilyet ![]() Ha jól értem a kijelzőmeghajtás igazából a memóriavezérlő átverése nem? Merhogy Flash-ként van csatlakoztatva a kijelző. Van valakinek infója erről a kijelző és SRAM együttállásról mondjuk SSD1289 és IS62WV12816BLL esetén? Itt főleg kapcsolásról kéne infó, a firmware apránként fog reszelődni hozzá. Mondjuk egy NAND-flash is ráférne csak hogy mohó legyek, mert ide lehetne pakolni a képeket, csak kérdés, hogy ezt a belső flash folytatásaként kezeli, vagy mondjuk külön és akár fájlrendszer is lehetne rajta? A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Idézet: „Ha jól értem a kijelzőmeghajtás igazából a memóriavezérlő átverése nem? Merhogy Flash-ként van csatlakoztatva a kijelző.” Szerintem SRAM-ként van csatlakoztatva, és nem átverés, hanem az egy olyan SRAM, amibe folyamatosan ugyanazt újból és újból be kell írni, mert mindig elfelejti... na az LCD pont ilyen ![]() Viszont nem értem, hogy SSD1289 esetén miért kéne neked még pluszban LCD meghajtás? Az SSD1289 maga is az. Ha azt kötöd be, az tényleg egy SRAM-nak látszik, és tulajdonképpen az is. Amit beírsz, bennemarad, ez benne a jó.
De a microexplorerben azt látom, hogy az STM32F407VG-nél nincs FSMC SRAM lehetőség
![]() Ha jól látom ez csak az IG szériánál lehetséges. Nem csak azok az lcd-k ilyenek amiken csak a panel meghajtó van és nincs vezérlő? Pl a qvga tft lcd azt folyton frissíteni kell, de az SSD1289 pl nem kell mert van beépített ram-ja legalábbis én eddig így tudtam. Szóval akkor ráköthetek egy lcd-t és egy sramot. gondolom adat és cím vezeték közös, a cs-t pedig valamelyik arra való lábra kötöm. Vagy ha mondjuk az lcd CS re rákötök egy olyan címlábat, ami feljebb van az SRAM-címénél, akkor a memóriában az SRAM után fog elhelyezkedni az lcd adattere? Egyre jobban kezdek összezavarodni. Idézet: „Ha jól látom ez csak az IG szériánál lehetséges.” Akkor biztos nincs elég lába hozzá. Amúgy megnéztem, a 100-lábúra azt írják, hogy egy SRAM-hoz való chip selectje van csak, meg egy NAND-flash-hez való (az ide nem jó). Ha a címbitek száma elég, akkor egy külső dekóderrel (pl. 74LVC138/139) lehet az adott címtartomány alábontásával több chip selectet csinálni egy chip selectből is: Bővebben: Link. Az SSD1289-nek - ha jól néztem - kb. 1-bitnyi címtartomány elég, úgyhoz ha az SRAM-od a megcímezhető tartománynál kisebb (ez igen valószínű), akkor meg is van oldva a probléma. Adat-, cím-, és vezérlővonalakat le kell párhuzamosítani, a chip selectet meg szétosztani (a legfelső címbitektől függően egyik vagy másik kapja). Idézet: „Pl a qvga tft lcd azt folyton frissíteni kell, de az SSD1289 pl nem kell mert van beépített ram-ja legalábbis én eddig így tudtam.” Erről beszélek. Az SSD1289-be beírod egyszer, amit akarsz, és ő boldogan tolja ki az LCD-re onnantól kezdve. A vezérlő nélküli LCD-re folyamatosan kell kiküldeni az adatokat, ehhez általában valami DMA-t kell felprogramozni.
Ennek örülök, akkor csinálok valami kapcsolásfélét, hogy jobban átlássam.
Idézet: „Erről beszélek. Az SSD1289-be beírod egyszer, amit akarsz, és ő boldogan tolja ki az LCD-re onnantól kezdve. A vezérlő nélküli LCD-re folyamatosan kell kiküldeni az adatokat, ehhez általában valami DMA-t kell felprogramozni.” Akkor eszerint ennek az lcd-nek nem is kéne az FSMC ? (bár eddig én mindenhol így találkoztam az lcd-maghajtással) mert mondjuk én nem filmet vagy animációt akarok rajta megjeleníteni, csak egy GUI-t, de azt úgy, hogy azért szépen működjön, és ne lehessen látni a menüváltásokat, mondjuk ne 1 sec alatt rajzolja ki az új menüt.
SSD1289-et szerintem 8-bites mikrokontrollerhez is lehet illeszteni...
Az FSMC-vel egyszerűbb és gyorsabb használni, mintha minden íráshoz 4-5 műveletet kéne végrehajtani.
A kijelzés csak a tört része a dolognak.
![]() Ezen kívül sokmindent kell még kezelni.
A házi barkácsolásról lebeszélnélek!
Legalább 4 rétegű nyáktervezés, és kivitelezés drágább lesz, mint készen megvenni! És az első próbálkozásod biztosan hibás lesz! Inkább válasz ezek közül: Olimex STM32-E407 vs STM32F4-Discovery Bővebben: Link
Szerintem inkább Rasberry Pi B:
http://hu.farnell.com/raspberry-pi Ezen már van memória is az LCD kezeléshez. És az ára Nyerő!
Én minden egyes nyákomat arra szakosodott gyártócéggel gyártatom és nem szokásom kókányolni.
Itt csak elméleti síkon próbáltam információhoz jutni, arról, hogy az adott illesztést hogyan lehetne megoldani. A raspberry az játszani jó, itt pont az a lényeg, hogy saját eszközt kell csinálni, így nem szolgáltatja ki magát az ember a (gyári eszközöket is) gyártó cégnek. Discovery boradom van, de azt mégsem adhatom át , hogy tessék elkészült a projekt össze van drótozva és majd ebből gyártatok X db-ot. Egyébként ennek még nem kell 4 réteg. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013
Már a Discovery boradod is 4 rétegű!
És még nincsen rajta LCD csatlakozó és SRAM se! Fantáziálni lehet. De a végső bekerülés ára lesz a leendő vevőd döntő szempontja! És a gyári színvonalat jó ha a sokadik nyákod elfogja érni! A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |