Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   28 / 61
(#) granpa válasza Medve hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Én is így gondoltam; az eredetit építeném meg (CMOS), és ha rendben van (jól működik, marad még kedvem), akkor tán kíváncsiságból egy másik (TTL) verziót. Egy átkapcsolós nem akkora macera, és akkor nagy sebességet is elérhetek (ha olyan vágyam lenne). Eleve nem gondoltam hangfrekis mérésre. Ezt a tranyós gyorsítóst elteszem, bár van jónéhány nagysebességű OPA-m (és nincsenek GHz-s tranyóim, legfeljebb 4-600kHz-esek).
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) granpa válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Nem konkrét igényhez akarom készíteni, de azért jó amit írtál. Miért ne legyen AC is, meg DC is? Vannak nagyon gyors OPA-im.
(#) granpa válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Ezt a tételt összevetném 'Medve' válaszával.Azé' nem kavart meg!
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) papus51 hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Hosszas tervezgetés és farigcsálás után tegnap összeállt egy MAX038-al megépített hullámforma generátor - sweep generátor - modulálható akármi.
Megpróbáltam belesűríteni a fejlesztésbe a MAX038 adta lehetőségek jó részét.
Az eredmény egy olyan műszer lett, ami a következőket tudja:
>szinusz, négyszög, háromszög hullámforma
>frekvencia 2Hz - 30MHz 6 sávban (30Megánál persze már csak szinusz)
>sweep-elhető (az átfogás 1:100-tól tetszőlegesen szűkíthető, ezen belül marker jelek tetszőlegesen beállíthatóak)
> a sweep söprési frekvenciája hangolható
> modulátor áramkörrel kiegészített. AM, FM, PWM modulálási lehetőség.
> A moduláció belső, hangolható Wien hidas oszcillátorról vagy külső jelforrásról is lehetséges.
> Állítható a modulációs mélység
> egyenfeszültséggel vezérelt kimeneti szintszabályozó áramkör DC-80 MHz sávszélességgel.
A készülék, bár működik és amiket leírtam paramétereket hozza is, de sajnos úgy tűnik, hogy nem a végleges változat.
Ennek fő oka, hogy tervezéssel együtt épült és így eléggé káoszos lett a végkifejlet.
Ráadásul az építés vége felé derült ki számomra, hogy a MAX038 osc. része nagyon érzékeny a huzalozásra és az alkatrészek méretére, stb. Azóta nekiláttam tervezni egy SMD változatot, ahol nem forgótárcsás kapcsoló váltja a kondikat, hanem analóg multiplexer, nagyon rövid NYÁK vezetékezésekkel.
(#) papus51 hozzászólása Ápr 12, 2013 /
 
Teszteltem a MAX038-as hullámforma generátorom sweep üzemmódját.
A teszt alanya egy kék színjelölésű 10,7MHz-es kerámia szűrő és persze maga a generátor volt.
Csatoltam a képeket:
A sweep alsó és felső határfrekvenciáit 10 és 11 MHz közé állítottam.
A markert ráhúztam a sáv áteresztő szűrő kb. -3db-es pontjaira.
A frekvencia mérőn leolvasott értékek a képen láthatóak.
(#) pjg hozzászólása Ápr 19, 2013 /
 
Egy hanggenerátorra volna szükségem ami 2kHz és 5 kHz között hangolható folyamatosan. Szinusz a kimenete. A kimenő jel nagysága és fázisa (0-180 fok) folyamatosan állítható.
Tud e valaki megoldást. Akár mikrovezérlővel is.
Mire használnám? Adott egy ismeretlen nagyságú és frekvenciájú jel. Feltehetően szinuszos. A hanggenerátorral üttetés módszerével megkeresném az azonos frekvenciát, majd a generátor jelének fázisát eltolva, ellentétes fázisba állítva, a jelszint nagyságának beállításával kioltanám a másik jelet.
Addig értem a dolgot, hogy építek egy Wien-hidas oszcillátort. A 180 fokos fázisfordítási is OK. De, nekem 0 és 180 fok közt kéne állíthatóvá tenni a fáziseltolást.
Konkrétan mire lenne ez az áramkör? Adott egy jelentősen és állandóan zúgó fül. A zúgás állandó frekvenciával és szinten állandósult. Ez már nem a fülben képződik, hanem már "beégett" az agykéregbe, különböző sejtmódosulások formájában. Ha sikerülne ezt a frekvenciát azonos szintű ellentétes fázisú jellel kioltani akkor a módosult agysejtek is regenerálódnának és a zúgás jelentősen csökkenne, akár meg is szűnne. Létezik erre üzleti alapon megoldás, de nem a mi pénztárcánkhoz méretezve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) nagym6 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Nem ismerem a témát, de gyanítom, hogy ide valamiféle kvarcstabil frekvencia kell. Az rc körös generátorok frekije annyira nem pontos, hogy még a fázistolás is stabilan azonos mértékű maradjon.
(#) Medve válasza pjg hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
DDS-sel megoldható.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) highand válasza pjg hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Szia, ilyenre gondoltál? Ez egy erősítő, aminek lineáris a freki átvitele, de a fázist 180 fok-al forgatja, a váltási frekvencia 1,5kHz.

Az 1-es generátorra lehet adni a mikrofon jelét, ( persze erősíteni kell előtte) és a 2-es generátorra mehet a Wien híd jele, ami a váltási frekvenciát fogja tologatni, olyan frekivel, amit a Wien híd ad. 2-3 Voltos jel hatására 200Hz - 10kHz között folyamatosan fog változni a fázis, de freki átvitel az nem, tehát nem lehet hallani gyakorlatilag semmit, ha a fázist moduláló freki 20 Hz alatt marad.
(#) highand hozzászólása Ápr 19, 2013 /
 
Újból átolvastam, amit írtál. A rajz az jó, de két darab Wien hidas generátorra lesz szükséged.

Az 1-es generátorral előállítod azt frekvenciát, amit az ismerősöd hallani vél. A 2-es generátorral pedig meg kell "lebegtetni" ennek fázisát, mert az agy igyekszik majd kikerülni a kioltást.

Végső soron a 2-es generátor helyére ha egyenfeszültséget kapcsolsz, akkor az vezérli a FET csatorna ellenállását, amivel pontosan be lehet majd állítani a fázist, ami kioltja a hallani vélt sípolást, hiszen ezzel a kapcsolással folyamatosan lehet állítani a jel fázisát 0 és 180 fok között.

De nekem az a sejtésem, hogy finom fázis lebegtetés fog beválni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2013
(#) papus51 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Szia jpg!
Az ötlet jónak tűnik, de nekem valami nem tiszta itt.
Azt írod, hogy a kioltandó jel az agykéreg sejtjeinek módosulása miatt képződik. Ez OK. Viszont ahhoz, hogy két jelet frekvenciában és fázisban összehasonlítsunk szükségünk van mindkét jelre.
A generátor frekvenciája rendelkezésre áll, de hogyan akarod kicsatolni az agykéreg sejtjei által generált jelet?
(#) papus51 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Igen. Utána olvastam a vizsgálati módszernek: Tinnitometria.
Az áramköri megoldásban pont ezt látom problémának. A feladat egy közönséges PLL áramkörrel megoldható lenne, de ide folyamatosan kellene a beteg - mint fázisdetektor - általi beavatkozás.
Kérdés, hogy kvarc alapú jelforrás esetén is vajon milyen gyakorisággal kell finomítgatni a fázist?
(#) papus51 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Ez mind rendben van.
A probléma az, hogy egy kvarc oszcillátorra alapozott jelforrás is legfeljebb 10-6 - 10-8 pontosságú, tehát előbb utóbb fázisban elmászik és korrigálni kell. Ezt csak a beteg tudja megtenni, hiszen ő a fázisdetektor.
Kérdés, hogy ezt milyen gyakorisággal kell megtennie?
(#) nagym6 hozzászólása Ápr 20, 2013 /
 
Még az is kérdés, hogy a fülzúgás mennyire állandó frekvenciájú, lehet-e biztosan követni a külső frekvenciával. Mert pontosan fázispontbeli egyezés komoly feladat kézi vezérléssel szerintem, ha megnézek egy PLL szabályozójelet szkópon, kb. ezt kell csinálni a használónak. De ha van ilyen gyári -és jó-, akkor megoldható, fel van adva a lecke.
(#) papus51 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Egyetértek. A feladat izgalmas.
(#) proli007 válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Hello!
Bennem is ugyan ezek a gondolatok/problémák merültek fel. Miből gondoljuk, hogy a halott jel fázisa állandó. Valamint mihez képest. Egyébként nekem is zúg a fejem, és ahogy hallom, nem szinuszos jelről van szó. Lefogadok, hogy egyidejűleg több harmonikus van és egymáshoz képest is fáziseltolásokat tartalmaz. Maximum akkor lenne a kioltás közelítően eredményes, ha azt érzékelni és ahhoz képest fázisban eltolni lehetséges lenne.
Gépjárműnél is használnak hasonló kioltási rendszert, de ott is érzékelik a jelet. Egyébként még a terjedési időkkel is gond van. Ha pedig idegpályák "beégetett jele" akkor egyáltalán az sem biztos, hogy az egy rezgés, amit más rezgéssel kioldható. Vagy is erősen szkeptikus vagyok a témával kapcsolatban..
üdv!
(#) papus51 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Szia!
Orvosi szakoldalon olvastam, hogy hány féle ok idézhet elő fülzúgást és milyen módon generálódik a hallott vagy hallani vélt hang.
Ami biztosnak látszik, hogy van olyan zúgás típus amit ki lehet oltani külső hangforrással. Ez azért látszik tutinak, mert a diagnosztikai módszer is ezen alapszik. Megkeresik egy külső jelforrással azt a frekvenciát és fázist ami kioltja egymást. Ezt a vizsgált személy érzékeli.
(#) papus51 hozzászólása Ápr 20, 2013 /
 
És még ezt találtam:

Idézet:
„Gyógyszerek, eszközök fülzúgás, fülcsengés ellen:

- Az egyik leghatásosabb az úgynevezett noiser, mely egy hallókészülék formájú speciális zajgenerátor, ami rózsazajt bocsát ki, ezáltal “leszoktatja” az agyat a zúgásról. A TB támogatja a készülék vásárlását (mint gyógyászati segédeszköz) 5 évenként egyszer lehet igénybe venni és a teljes összeg felét kell csak téríteni. link: http://sejk.oep.hu/?s=segedeszkoz&ttt=310054177&termek=hans...m3-mm4
(#) proli007 válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
A Farkasházyt kellene megkérdezni, milyen hatékony, egyszer beszélt róla, hogy ilyent kapott. Nekem kissé olyannak tűnik, mint a budiillatosító. Egyszerre élvezem a "szintetizált őrület" és a valódi szagok egyvelegét. De én szívem szerint akkor már inkább maradok az eredetinél, arról legalább tudom mi..
(#) papus51 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
))
(#) Leraz hozzászólása Ápr 20, 2013 /
 
Sziasztok.
Ezt a generátort csinálgatom.A PCB már kész,alkatrészek beszerezve.Arra lennék kíváncsi,hogy a potmétereket muszáj a panelre szerelni?
(#) CIROKL válasza Leraz hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Nem fontos hogy közvetlen a panelen legyenek a potméterek , egy pár centi drót belefér .

Na majd kiváncsi leszek a mérési eredményeidre , most csináltam én is ezzel az XR2206 -os íc vel egy panelt már csak dobozolni kell gyakorlatilag .Bővebben: Link
(#) Leraz válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Kössz.Reménykedtem,hogy így is használható lesz.Pont a dobozolás miatt.

Gratulálok! Nagyon szépen néz ki!
Az még odébb lesz egy kicsit mire ezt mérni is lehet.
(#) nagym6 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
"Medve" ajánlotta DDS megoldással megpróbálnám. Próba szerencse. Egy PIC és egy 8 bites párhuzamos bemenetű D/A, vagy egyszerűbben ellenálláshálózat, kimeneti buffer szűrő. Eddig egyszerű, már "csak" a program kell, meg a beavatkozó kapcsolók. freki, fázis változtatás. Esetleg kijelzőn megjeleníteni a frekvenciát, stb.
(#) nagym6 válasza Leraz hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
XR2206-al csináltam generátort, kb. 15 centi vezetékkel kötöttem be potikat, kapcsolókat, semmi probléma nem volt.
(#) Laslie hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Elkezdtem összerakni - egyenlőre csak deszkamodell formájában - a "szegény ember"funkciógenerátorát . Elsőnek a négyszög részt ellenőriztem. Pont emiatt készítettem egy előtétet a hangkártya oszcilloszkóphoz, hogy lássam működik-e.
Négyszögjel nem volt, csak ha a kondenzátort az 1-es inverter kimenete helyett a 2-es inverter kimenetére kötöttem. Így már beindult, és megjelent a négyszögjel.
Ezen felbuzdulva elhelyeztem az alkatrészeket a háromszöget előállító inverter köré. És itt jön a problémám. Négyszög jel van háromszög helyett, és nem tudom, hogy miért. Utána néztem itt a HE-n ennek a kapcsolásnak (itt ebben a topikban és a frekvenciamérősben is), de nem írt senki ilyen problémáról.
Az alkatrészek összekapcsolását többször is átnéztem, hibát, elkötést, rossz helyre kötést nem találtam.
Van valakinek ötlete, hogy mit ronthatok el?
(#) papus51 hozzászólása Ápr 28, 2013 / 1
 
Én a MAX038-as függvénygenerátoromat dobozoltam be.
Ilyen lett:
(#) Leraz válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Fogadd gratulációmat.Nagyon jó lett!
(#) papus51 válasza Leraz hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Köszönöm.
(#) Leraz válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Esetleg a kiindulási rajzot vagy linket megtudnád adni?
Nekem nagyon tetszik a kivitelezés és a szép jelalak.
Kössz.
Következő: »»   28 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem