Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   452 / 728
(#) kérdező hozzászólása Ápr 19, 2013 /
 
Sziasztok!
Hangdobozokat szeretnék építeni. Dobozonként lenne 2-2, 16cm átmérőjű 5W-os hangszóró. A Rádiótechnika 1968-as évkönyvéből néztem ki a bass-reflex hangdoboz tervét. A kérdés csak az, hogy ha egy helyett két egyforma hangszóró van beépítve, akkor hogyan kell méretezni? Vegyem az átmérő dupláját?
Ha a dobozt a javasolt rétegelt lemez helyett vékonyabb furnérból építem meg, az befolyásol valamit? Ha nem jó a furnér, akkor pozdorjalemezből készíteném el, vagy deszkákból. Kívülre mindenképp furnér lesz, mert az néz ki normálisan. A vatta helyett épületszigetelő üveggyapotot használnék.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) Digitalpimp válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Szia!

És ugyan olyanok a hangszóróid, mint az évkönyvben? Mert ha nem, akkor az egész bassreflexet elfelejtheted. Az a doboz ajánlás csak az adott hangszóróval működik megfelelően.
(#) kérdező válasza Digitalpimp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Az enyém nem Orion, hanem Tesla. Típusa ARO 689. Elég egyszerű hangszóró, de egy magassal kiegészítve nem olyan rossz. Átmérője pontosabban 16,5cm a könyv alapján mérve. (a hasznos membránfelület) Milyen paraméterei legyenek a doboznak?
Hangváltó is lesz.
(#) Digitalpimp válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Attól, hogy a fizikai méretei megegyeznek a hangszóróknak, valószínűsítem, hogy teljesen mások a paraméterei. Sajnos ez nem úgy működik, hogy van méretileg megegyező hangszóróm, oszt csókolom. Kicsit olvasgass a témában és meg fogod érteni.
Persze, ha csak annyi a lényeg, hogy "szóljon", akkor meg felesleges nagyon belebonyolódnod. Vedd a megadott liter kétszeresét, készíts egy egyszerű váltót - 1-1 tekercs és kondi - csillapítsd ízlés szerint az üveggyapottal és kész is. Használj 18mm-es bútorlapot.
(#) kérdező válasza Digitalpimp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Nem muszáj különleges pontosság, még így is sokkal jobbak leszne mint a műanyag hangdobozok.
Hangváltó kapcsolást a Hangtechnika Amatőröknek c. könyvben találtam.
A bútorlap jó ötlet, rá vékony furnért ragasztok.
A fóliát utálom, a legjobb lenne a furnérozott bútorlap, (mint régen a bútorok, tv-k, rádiók) de azt nem tudom, hogy hol lehet kapni. A lehető legvékonyabb furnért ráragasztom a bútorlapra, majd nitrolakkal lekenem. A hangszóró elé vásznat teszek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) ptesza válasza Digitalpimp hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Üveggyapot? Ez nagyon őrült tanács , főleg hogy egyet is értesz.

Tedd egy olyan helyre a dobozt a szobában ahol rásüt a nap és hajtsad meg. Biztos vagyok benne ,hogy oxigén maszkért kiabálsz. A vatta sem jó mert kis darabok szakadhatnak le , és a lengőrendszert megpakolja, arrol nem is beszélve hogy a reflexcsövön köpködi ki a szobádba.

Vatelin a megfelelő. (kabátbélés)
(#) Digitalpimp válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 20, 2013 3 /
 
Szia!

Az üveggyapot azért maradt az "ajánlásba", mert hogy Ő arra hivatkozott. Na meg az 5 W-os hangszórója gondolom nem okozna orkán szerű légmozgásokat a reflex csövön keresztül.
Nekem sima vattával van megcsinálva, de soha nem láttam belőle semmit se a csövön keresztül. Meg akár lehet táblásított kő- vagy üveggyapotja is. Na de kinek a pap...
(#) kérdező válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Jó lesz a kabátbélés is.
(#) ptesza válasza Digitalpimp hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Üveggyapot igénytelen és egészségtelen. A vattát is köpködi kifelé. Ez nem pap-papné kategória.
(#) Digitalpimp válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Ha Te mondod. Én még nem láttam nyomát.
(#) lamalas válasza Digitalpimp hozzászólására (») Ápr 21, 2013 / 1
 
Talán ha többen mondjuk elhiszed, hogy nem szerencsés üveggyapotot használni. Habár kiváló hő és hangszigetelő mégis apró, nem látható módon ki tud "porzani" pl. a reflexcsövön keresztül és észrevétlenül fejti ki káros hatását. Ha egy mód van rá ne használd. Használj inkább vatelint ahogy ptesza írta v. műszálas paplantöltőt.
(#) Szabi1 hozzászólása Ápr 21, 2013 /
 
Sziasztok szerintetek jó nyomókamrás meghajtó ez: Bővebben: Link Érzékenysége elég jó(109dB/w), súlya 3 kg és nem is drága, itthon 15.604 Ft az ára.
(#) Digitalpimp válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 21, 2013 1 /
 
Szia!

Na jó most zárjuk le ezt a témát. Olvass vissza légy szíves, ha nem tetted volna meg. Nem én építek. Én csak azt mondtam, hogy nekem a vatta megfelelt.
(#) moszi45 hozzászólása Ápr 21, 2013 / 1
 
Hello srácok olvasom soraitokat és én átestem ezeken a dolgokon nem érdemes belesni ezekbe az utvesztökbe én is öreg rokaként rájöttem hogy házi megoldásokba csak a legegyszerübb megoldások jönnek be a dipol hangszoro megoldások.Sajnos 30 cm szélessávu hangszorok alatt nem érdemes kisérletezni,és teremészetesen nagy felületü lapokba kell gondolkozni.Ez persze nem tu l praktiküs egy panel lakásba.Én régi nagy nappaliban hallgatok zenét kg 35nm és magas 3.60m.Sajnos én is most jöttem rá hogy ez a fajta megoldás a jo.Nagyon jo szinpad,levegös hangzás ami a dipol sajátossága.Nekem 06nm felületü falam van 12" szélssávu hangszoroval természetesen csöves erösitövel.Ezt a konfiguráciot ajánlom mindenkinek ebben nem sokat fog csalodni.Sajnos a zenei müfajban behatárolás van föleg akusztikus hangszeres zenét kedvel ez a projekt.
(#) Digitalpimp válasza moszi45 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Szia!

Igen, a dipólus jó dolog, de mint említetted sajnos nem a helytakarékosságról híres. Kicsit irigyellek, hogy lehetőséged van használni. Én örültem, hogy két kis polcsugárzót nagy nehezen el tudtam helyezni a bő 10 nm-en.
(#) Davidd hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
Sziasztok! Tudom hogy alapból rossz hangszórót választok, de ez fér bele a szerény kis keretembe. Sal pa50100 t.amp ta2400-al hajtva. Nagyon tetszik a hog scoop lada, egy-egy olyanba szeretnem betenni, na most nem lenne rossz ha külterén is ellehetne hallgatni, nem szállna semmibe a hangja. Szerintetek ez a láda jó választás a rossz hangszóró melle? Youtuben is láttam volt aki elkészítette ezt a ládat ugyanezzel a hangszóróval, mivel kis felvétel, nem jött át hogy mit is tud valójában. Zart ládat egyáltalán nem szeretnek ennek a hangszórónak csak is valamilyen tölcséres [rutse, hogscoop] vagy valamilyen bassreflex ládát szeretnek készíteni, mit javasoltok.
(#) Buvarruha válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Azon az áron keress 18sound hangszórókat.
(#) ptesza válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Na azt azért belinkelhetnéd.
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Udv! Beszerezni ezt a salt tudom, mar csak a lada a kerdeses, mit ajalsz, jo lesz neki a hogscoop?
(#) Buvarruha válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Az a baj, hogy ennek semmi sem jó a gyári adatai alapján és netes tapasztalatok szerint is nem jó semmire. Nem lehet hozzá mit ajánlani, mert tényleg nem jó semmibe, ez van. De alapban zárt ládába való és az egyéb megoldások effektíve csak erősítik a rossz paramétereket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Pont az az egyetlen egy lada, amit semmi fele keppen nem szeretnek subnak epiteni, zart ladat. Tudom hogy nagyon az alsokategoria alja ez a hangszoro, de megis kikellene belolle hozni valamit. Leginkabb csak elektromos zene menne rajta[pl:elektro-house]. Ezt azert irom, mert mondtad hogy a tobbi lada erositi a hangszoro rosz parametereit, valamelyk parametert ha erositene akkor nem-e felelne meg ennek az elvarasnak.
(#) petya0808 válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Inkább válaszd ezt a mélynyomót lehet, hogy kicsit drágább de szerintem jobb mint az a sal. Eminence Kappa
(#) Davidd válasza petya0808 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Hat akkor maradok az alapotletnel es azt megvalositom, ez a hangszoro dragabb is es meg kisebb is. T.amp ta2400-assal lenne hajtva, lattam az mnc,sal topikban hogy birja a sal clip-ig. Ahol en veszem a sal meg 27000ft-be se jon ki[Romaniaban, ujjonnan]. Ismerosomnek van 15"ba aztmondja neki eleg jol mukodik bassreflex dobozban. Lattam tenyleg sok rosszat mondanak mit tud stb, ez van, ebbol kell epitkezzek. Mar csak a lada kerdeses, reflex vagy tolcseres?
(#) Buvarruha válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
A 80Hz üvölteni fog az 50Hz már alig, nem mélyláda lesz belőle.

Idézet:
„Ezt azert irom, mert mondtad hogy a tobbi lada erositi a hangszoro rosz parametereit, valamelyk parametert ha erositene akkor nem-e felelne meg ennek az elvarasnak.”


Nagyban függ a hangszórótól és ennek használhatatlan adatai vannak. Nézz utána, mert így pistike kopogó lesz belőle.
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Ennyire nem lehet remenytelen ez a hangszoro. Reflexben is ilyet produkalna? Neztem mar gyari adatlapot neki.
(#) Buvarruha válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Reflexben még rosszabb lenne, csak pötyögd be a winISD-be az adatait. Semmi ez a hangszóró, az autós hangszóróik nagyon korrektek én SQP-ből csináltam ládát, normális paraméterei vannak és iszonyat jó hangja.

Ez a hangszóró reménytelen, még egy SPA is használhatóbb, de az is csak zárt topládában.
(#) Davidd válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Ertem, koszonom a segitseget.
(#) Hangszoro2000 válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
A hogscoop vagy a többi hasonló méretű hajtogatott tölcsér nem szól 60Hz alatt. A SAL-nál az adatlapokat fölösleges nézni, mert a hangszórók úgysem olyanok.
A PA50100 alacsony érzékenységű, és emiatt kiemel mélyben, de ahova te szeretnéd, oda valószínűleg megfelel majd, végső esetben bass-reflex dobozt is lehet hangolni hozzá. Az Eminence jóval hangosabb, viszont hamarabb is esik a hangnyomása az alacsonyabb frekvenciákon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) Buvarruha válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Az a gond, hogy a 80-100Hz-et emeli, alatta meg kuka. Az Eminence biztos, hogy nem jó mélyládába, ezért kellene valami kissebb, esetleg autós mélyet keresgélni, ha csak ennyi a keret.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) Davidd válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Udv!Kapo vagyok a reflex dobozra kb hanyliter es mekkora csoatmero? Nezzek gyari garry ladat?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Következő: »»   452 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem