Fórum témák
» Több friss téma |
A saru méretének a jelalakra való hatása nem jelentős. A négyszög fel és lefutásának környékét befolyásolja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
Köszönöm a képeket. Nekem a FEM nincs feltéve a gépre.
Nézem a képet, látszik hogy logikusan számol a program. Nézem még egy darabig, és mondok rá valamit. Remélhetőleg a valóságban is így mennek az erővonalak.
Nekem tanulságos volt a kép. Lehet látni az erővonalak útját a valóságban.
Leírok pár gondolatot, a fontosság és teljesség igénye nélkül: - Látszik, hogy a jelalakot miként befolyásolja a mágneses mező. Itt biztos jobb lenne egy keskenyebb saru, ezzel kitakarítani középről a zöld szint. - A ragadásnál már nagyon számít az élek indukció nagysága. Erre gondolva jött elő nálam a szélek elvékonyítása. Most látom, hogy ez nem elég hatékony. Helyette biztos jobb a legömbölyítéssel fokozatosan növekvő légrés. (lásd Pudding1 generátorának a forgórésze). Ezért talán érdemes a sarut két működő részre bontani. Az egyik a jelalak miatti rész. A másik a szélek, ami a fogak átlépésénél minimalizálja a ragadást, pl. az egyik fogról a másikra ugró erővonalak nagyságának csökkentésével, vagy az általad javasolt jó szélesség megválasztással segíteni a jó működést. - A saruk közötti távolságnál nekem eszembe jutott az egyenirányító teljesítmény tényezője. Hogy ez itt miként befolyásolja a dolgokat, arról nekem fogalmam sincs, ez már nem amatőr szint (itt arra gondolok, hogy az időben lerövidülő fázis szakaszok miatt ez itt lehet hogy 100 százalék lesz, nem úgy, mint a szinuszos görbéknél). Biztos, hogy hasonló megfontolásokkal van egy kialakult jó saru alak. Ezek után már ha előkerül egy kép a szétszedett generátorról, nem csak nézzük, hanem látjuk is, amit kell. Részemről ezzel a segítséggel befejeztem ezt a témát, de szívesen elolvasom az erről szóló információkat. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
tudom köszi hogy,szóltál de ingyen van és annyira nem rossz kezdésnek. Csak legyen miből kiindulni.Már nagyon szeretném összerakni,legalább a világítás meg a rádiót elvigye,aztán fejlesztjük tovább neodiumal.De mivel az egész projekt adományokból épül,ezért egyenlőre nem költünk semmire.
Bár már próbáltam 2-2 mágnest patkómágnesként azért nem olyan gyenge. Már nagyon várom a tekercset,anélkül még nem merem el kezdeni a mechanikát bár minden az asztalon van sacper kb
Hali Mikor jössz Pestre???
Még annyit kérdeznék hogy, direkt hajtást csináljak vagy,kis áttétel nem ártana 1:2 est tudok rögtönözni bordás szíjjal ?????? Bár örülnék az egy tengelyes megoldásnak. Addig is köszi!!!! A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
Szia.
Jövő héten kedden megyek a Siemensbe. Vigyem magammal a tekercset? Találkozzunk valahol. Hogy direkt vagy áttételes hajtásod legyen az attól is függ milyen lapátokat akarsz feltenni. Plusz mekkora lesz a várható szélsebesség. Az enyém olyan mint amit rajzoltál. Neodimium mágnesekkel.
Az ok, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát! Viszont 2 mágnestárcsás légmagos (a tervezett) generátornál a legjobb mágnes - tekercs elrendezést feltételezve az elérhető legnagyobb légrésindukció ferrit mágnessel kb. 0,2 T, neodymiummal kb. 1 T. Márpedig az indukált feszültség (U=B*l*v) a légrés indukcióval egyenesen arányos, vagyis ferritnél kb. csak 1/5-e lesz, mint ami neodymiummal lenne!!! (Ugyanakkora fordulaton és terheléssel pl. 20 V helyett csak 4 V.) Ez azt is előre vetíti, hogy ferrittel kb. 5-szörös áttétel kell ahhoz, hogy ugyanakkora feszültséget produkáljon ugyanakkora szélnél, mint neo-val áttétel nélkül.
ok figyelembe veszem,igyekszünk a későbbiekben beszerezni neodiumot
2-2 pár mágnes lesz először a közepén egy jó nagy fejű csavarral rögzítve így egy kicsit középre hozom a mágnesvonalakat. Szerintem is csinálok egy jó áttételt . A túl nagy fordulat nem okoz gondot Az mppt-s töltő 10-70v bemenetet enged 20A el
mindenképpen kell!
szuper ha itt megírhatod hogy,hol van a cím oda megyek,vagy csörögj rám megbeszélünk egy helyet. Az én fő hadiszállásom 7ker klauzál u 33
Ezt a csavart hogy gondolod? Ugye nem gyűrű mágnes közepére akarsz acél csavart tenni?
Rajzold már le, hogy akarod a mágneseket elhelyezni a tekercsekhez viszonyítva!
Szia.
A Blahánál megyek rá a Rákóczi útra. Onnan meg már nincs messze a főhadiszállásod, odaviszem neked. Nem probléma. Írd meg az e-mail címemre a tel. számodat és ha ott vagyok megcsörgetlek. Mindenképpen kedden megyek.
Még várat magára az adatgyűjtés, de a márciusi ítéletidőben szépen teljesített, 1500W-ot mértem a cekászokon. Nagyon jól tűrte a szerkezet a széllökéseket, pedig ha jól emlékszem te voltál a vészjós, hogy az egy forgáspontú kivitelezés nem szerencsés.
Gyógyulást kívánok!
Valóban én kifogásoltam,remélem nem lesz igazam.Nálam legfeljebb 10m/s lökések voltak,ilyenkor 5-600W-ot ad le a Savonius. Igazából a terheléses adatgyűjtés fog választ adni,drukkolok neked és kösz a jó kívánságot.
de igen ,úgy tudom a mágnes közepénél kell a legerősebb energia??
Vagy inkább csak ragasszam fel és műgyantával rögzítsem?
Szia.
Kedden ezt is megbeszéljük. De csak ragasztani kell. Sőt az én neodimium mágneseim az acél tárcsán ragasztva sincsenek. Miután felraktam őket, lakkal lefújtam az egészet és kész. Nem mozdulnak meg. Viszont az fontos, hogy amit viszek neked tekercset ahhoz max. 50mm átmérőjű mágnesek a megfelelőek, mert ha nagyobb akkor átfedi a mellette levő tekercset is. Persze kisérletezni lehet, valahonnan el kell indulni.
ok. azt megtudnád mondani hogy kb milyen időtájt lennél ott?
Vannak néha külső munkáim és jó lenne ha nem akkorra esne amikor jönnél .
10 óra körül. De ha neked ez nem jó, az sem baj, mert akkor elmegyek előbb a Siemensbe (Zugló, Késmárk u.) és utána találkozunk. Valhogy megoldjuk.
Ez így nem lesz jó, de Joco21-l személyesen majd beszéltek erről is. A teljes aktív tekercs keresztmetszetben (tekercs oldalakban) kell minél nagyobb és minél homogénebb mágnesteret létrehozni. A mágnes közepébe tett acél "mágneses rövidzárt" okoz, így az erővonalak nagy része elkerüli a tekercset! Legfeljebb mágnes átmérőjű acéltárcsa a tekercs felőli oldalra réz csavarral, és a gyűrűmágnes össz-vastagsága legyen legalább a légrés 1,5-szerese! De szerintem is elég a ragasztás akár a hétköznapi vasbolti IS-l (IS-l, hogy minél vékonyabb legyen a ragasztó réteg, mert az egy felesleges és kártékony légrést jelent) és lakkozás az acéltárcsa korrózió védelme miatt, no meg a rögzítésre is rásegít. A mágnes méretekre Jocó is utalt, majd tisztázzátok. Minden egyes tekercs két oldala egyidőben ellentétes pólus alatt kell, hogy legyen, mert így adódik össze a két tekercsoldal feszültsége! Más esetben az egyazon tekercsek két oldalában indukált feszültségek különbsége jelenik meg a tekercs végein. Két mágnestárcsásnál egyértelműen, egy tárcsásnál az erővonal görbüléseket figyelembe véve.
A mágnes db számtól is függően még az is kérdés, hogy a tekercseket, hogy célszerű sorba - párhuzamosan kötni. Eleve 1, vagy 3 fázisú kialakítás a célszerűbb? Szurkolok és kíváncsian várom, hogy Jocó-val miben maradtok?
Láttátok már?
Origó-szélenergia Vannak próbálkozások. Ami elsőre nekem furcsa az az instant szélgenerátor lapátja. A sugárirányú hajlítás miatt ha állásszöget növelnek, akkor a lapát vége az oszlop felé közeledik. (De már 5 lapát van rajta!). Az utolsó ötlet hidraulikus elve is tetszik, csak az mppt elég nehéz lenne megoldani. (fordítva is lehetne kicsiben: vízzel félig töltött tartályba levegőt termelünk majd a vizet engedjük le egy turbinán amikor kell). A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Hasonlókat igen. Én igyekszem szétválasztani az üzleti és technikai oldalt.
A "lapra szerelt" nagy ötlet üzletileg is. Ilyen szintű kivitelezésnél a lapátszög állítás korlátait gondolom figyelembe vették. Az 5 lapát - talán olvasták és megszívlelték az itteni reménytelen könyörgéseinket. Eleve talajközelre tervezték, nem magyar piacra szánt kínai bóvli, és íme. Az 50 kW persze ~20 m/s-nál ennyi. Az elektrosztatikus elve világos, de kíváncsi lennék tényleges fizikai paramétereire. Ezek a cikázó, sárkány repítő stílusúak tényleges paramétereiről sem tudok semmit. Egyrészt vajon a hatásos felületre, a "becikázott" térre vetítve is ilyen csodás a hatásfokuk, mint írogatják? Minden esetre a "becikázott" téren belül madár nem marad életben, de még ember se, ha esetleg lecsap a talajra. Belegondolva, hogy a szomszéd udvarban csapkodna egy ilyen csoda - nem a "kinek fütyül a rigó?" lenne a vita alapja. Tényleges adatokról semmit se tudva marad érdekesnek számomra. A hidraulikus energia tárolással vannak eredményes próbálkozások ettől függetlenül, persze nem barkács anyagokkal, "repedt" légfék tartályokkal. A hajócsavar - design kategória. A Savonius korlátja is a gigantikus lapátokban rejlik. Minden esetre jó kis vasárnapi sziesztára való anyag volt.
Eléggé ismerős a dolog.
Idézet: „A Saphon azt állítja, hogy tányéros generátora csupán feleannyiba kerül, mint egy háromlapátos hagyományos modell, viszont kétszer annyi energiát termel.” Néhány éve Dr. Györgyi Viktor Úr is hasonlót állított. Azóta már ledőlt egy tornya. Állítólag azért, mert szándékosan "vihartesztelésre" méretezte. ~tucatnyi adómillióból. "viszont kétszer annyi energiát termel" Állítják ezt annak tudatában (???), hogy több gyártó gépe elég nagy tartományban 50% hatékonysággal termel. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
igen pont nem jó de 12 től már visszaérek de telezni bármikor tudsz rám
na igenszívesen tanulnék tőled egy kis mágnes elméletet nem egy egyszerű szakma.
3 fázisú lesz 16 tekercs van 3-3 lesz sorban .de nem tudom biztosan a delta vagy a csillag ad nagyobb feszt? A deltánál hogyan kell a tekercseket összekötni(tekercs kezdések)?? Hamar rájövök de segítséggel gyorsabb. Igen aggódom kicsit a mágnesek miatt,megmértem O 50mm de kezdésnek tanulásnak és tapasztalat szerzésnek kíváló . Májusban lesz teljes élesztés természetesen fotókkal és mérésekkel jelentkezem. És ezer kérdéssel utána. Bár már tűkön ülök ,de közben meg is kell valamiből élni. Az meg idő Jut eszembe kell valakinek ajándékba 2 db autó generátor? 1-be kell egy nagyobb csapágy és összerakható eredeti tekercsekkel A másikat át variáltam dupla menetszám 0.8 as huzallal 10 menet per szegmens.És van egy negyedik fázis is ráfért 20 menet 6x 0.4 es huzallal .Az volt a terv hogy, innét veszem le a gerjesztő feszt ne a többit terhelje. Viszont a forgó részt elszúrtam az kéne egy másik eredeti bele . Az egészet azért csináltam,mert elég lett volna néhány Amper,így viszont fele annyi fordulaton jönne elvileg a 12-14v . a másik gen közepe viszont nem passzol ebbe . Ha valaki akar játszani vele vigye. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Majd telefonon megbeszéljük, mikor és hol.
Szia nagyzsak.
A tekercs amit viszek neked az 18 tekercsből áll. 6tekercs van sorbakötve, ez 3x megismételve. Valamennyi tekercs kezdet és vég ki van vezetve. Így tehát van 6 kivezetésed. 3 kezdő 3 végződő. Minimum 6db mágnes kell hozzá az egyik oldalon és 6db a másik oldalon. De ennek a többszöröse is lehet pl. 12, 24 egyik egyik oldalon. Attól függ mennyi mágnesed van. Csillagba kötve kapsz nagyobb feszültséget majd utána három fázisú egyenirányító híd. De majd kedden ezekről személyesen beszélünk.
A 18 tekercshez és a három fázishoz egyáltalán nem jó 6 pár mágnes. Az egy külön kérdés, hogy az átmérő 50 mm-es mikróból kivett mágnes az átmérőjének a nagysága és a minősége miatt mit fog teljesíteni.
Megjegyzés: most, az eddigi szokástól eltérően nem én fogom elmagyarázni, hogy amit leírtam, az miért elfogadható hozzászólás, hanem Te magyarázd el, hogy esetleg miért nincs igazam.
A fekete kör a mágnes. Remélem érted.
Hüm, hüm... Ekkor minden második tekercs menetirány szerint szembe van sorbakötve É-D-É-D.. pólus sorrendnél? Ha nem így van kiöntve sorbakötés után, akkor szerintem 12 db a legkevesebb mágnes, no meg a legtöbb is ~50 mm átmérőjűekből. Vagy az egyik tárcsa É-i, a másik D-i és kellő vas keresztmetszettel mágnesesen rövidre van zárva a két tárcsa, ezzel kiejtve a második feleslegesen gerjesztendő légrést?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |