Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   141 / 4003
(#) csikosgabi válasza csikosgabi hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

lécci,sürgős lenne
(#) denes44 válasza Dudus hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Hát van egy jó vastag fázis meg egy null, ez jön a megszakító-szekrény mögül, szét van osztva 3 felé, és 3 darab 2 eres vezeték megy a laksá különböző pontjaihoz. Ez szerintem szeparáltnak számít, de erősítsetek meg
(#) Dudus válasza denes44 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Ha mindenáron bontani akarod a nullát (miért is?) mérd ki, ne bízz az ilyen távgyógyítós tenyérjóslásban amit egy fórumon egy ilyen kérdésre adni tudnék. Ehhez mérni kell !
(#) denes44 válasza Dudus hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nem akarom mindenáron bontani, csak gondoltam így hátha biztonságosabb lesz fokkal ez a régi ... rendszer.
(#) Dudus válasza denes44 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nem lesz. Ill. nem ettől lesz az...
(#) ensium hozzászólása Nov 15, 2007 /

Üdv!

Valahol azt olvastam nme lehet transzformálni egyenáramot. Ez igaz? Mert transzformálni szeretnék 4.5V DC-t 9V DC-re, de nemtudom lehetséges-e?
(#) Dudus válasza ensium hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Nem. Nem lehetséges. Át kell alakítani váltóárammá és azt már lehet transzformálni. Neked DC-DC konverterre van szükséged. Topi írt róla egy cikket ha jól emlékszem 5V-ot állít elő egy ceruzaelemmel. Olvasd végig , ez kell neked.
(#) ensium válasza Dudus hozzászólására (») Nov 15, 2007 /

Köszönöm, máris keresem.
(#) andrej hozzászólása Nov 16, 2007 /

Üdv Mindenkinek! Szabadidőmben szeretek elektronikával foglalkozni, és most a fejembe vettem, hogy készítek egy ultrahangos hidegpárásítót. Vettem egy piezot, ami elméletileg 1,6 MHz-vel hajtható meg, amit egy LC oszcillátorral terveztem megvalósítani. Itt következik az első probléma, ugyanis találhatóak az interneten elég jó műszaki rajzok ( pl.: Ezen az oldalon a Fig.5 ), de ezt-azt nem ismerek, és ha elmegyek egy szaküzletbe, nem tudom mit kérjek. Tudna valaki segíteni a megadott linken található LC oszcillátor alkatrészeivel kapcsolatban? Pl. a T1 transzformátorról fogalmam sincs, hogy mit mondjak az eladónak
(#) Frankye válasza andrej hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Nem mondom, jókora fába vágtad a fejszéd!
Nem lett volna célszerűbb, ha valami kisebb projekttel kezded? (Bár nem tudom, milyen előképzettséggel rendelkezel, mekkora a tapasztalatod.)
(#) andrej válasza Frankye hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Potméteres-tranzisztoros 12V-os ventillátorfordulatszám szablyzót már készítettem, ez sem tűnt sokkal bonyorúltabbnak Programozó vagyok, és a semmilyen elektronikai végzettségem nincs, tapasztalatom pedig nem sokkal múlja felül azt De azért próbálkozni lehet...

Dicséretes az elszántságod, és sok sikert hozzá!
Igazából ahogy néztem az angol szöveget, nem jött le számomra, hogy milyen értékűeknek kellene lenniük a tekercseknek (induktivitásoknak), illetve csak az egyiknél szerepel érték a rajzon.
(#) kisszee hozzászólása Nov 16, 2007 /

Hello!

http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=289 , ezt csinálom most éppen protelban, de egyet nem igazán értek: Hogy a kapcsi rajzon a bc182-es tranyónál a dióda a földre van kötve, de a pcb rajzon már a relén keresztül 7805 kimenetére, valaki felvilágosítana, hogy miért? Köszi
(#) nandras válasza andrej hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

készen nem nagyon fogsz kapni ilyen trafót, neked kell elkészíteni.
a leírás valóban nem sokat mond, a konkrét adatról, csak viszonyítást jelöl.
azt írja, hogy az l2 legyen kisebb menetszámú, mint az l1...hmmm ez nem sok, de legalább az l1 induktivításának az értékét megadja.
lehet számítani is, de mérni lenne az igazi - aztán meg próba cseresznye...
(#) andrej válasza nandras hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Nem hangzik túl biztatóan, de úgy érzem még nincs okom megijedni Mi kell egy trafóhoz? Ha jól tudom valamilyen mag és megfelelő hosszúságu kábel. Ezt gondolom kapok a boltokban. Kérdés, hogy milyen magra (minha ferritről már hallottam volna) és milyen kábelre van szükségem? Természetesen számolghatni is kell egy kicsit, meg olvasgatni kell egy kicsit, de azt majd megoldom, az elméletnek könnyebb utánna járni!

A mag sokféle lehet. Lehet a tekercs pl. légmagos, vasmagos, ferrit-magos, felhasználástól függ. A "kábel" elég erős kifejezés, inkább "vezeték", mégpedig zománcszigetelt. A vastagsága a számításból derül ki, és a menetszám is. A magra meg utána kéne olvasni a cikkben, de gyanús, hogy ferrit.
(#) Norberto válasza Frankye hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Idézet:
„A "kábel" elég erős kifejezés, inkább "vezeték"”

Huzal
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Méginkább huzal.
(#) Boldika hozzászólása Nov 17, 2007 /

Heló!
Úgy tudom, hogy kb. 700mV körül kapcsol át a tranyó. De hat többet kap akkor károsodik? És az inverter?
(#) ensium hozzászólása Nov 17, 2007 /

Üdv!

Lenn egy elég röhejes kérdésem Villanypákába, ami fixen melegít, van ilyen csőszerű fej? Amibe bele lehet nyomni az ónt, ugye beleolvad, aztán egyszerűen rányomni a lábakra, az ón meg megmarad a lábakon körkörös irányban. Úgy mint a gyári áramköröknél.
(#) puskas87 válasza ensium hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Hali

Lehet hogy letezik en meg nemlattam.....
Gyarban altalabann cinfurdovel keszitik a darabokat.
Azert lessz korszeru,mert levan lakkozva a nyak es ahol lakk van ott cin nemall meg.
Hetekben elszanom magam es keszitek egy cikket a cinfurdorol....
(#) ensium válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Hello.

Nemrég láttam a hogyan készült egyik részében (discovery), hogy hogyan készítik a nyomtatott áramkörös cuccokat, ott pl a cint úgy vitték fel ahogy mondtam, kis "szívókák" tapadtak a megfelelő helyre, és felnyomták a megolvasztott ónt.

Bár ez a cinfürdő, érdekes.
(#) szamóca válasza Boldika hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

A nyitófeszültség 0,6V - 0,7V körűli érték, és nem károsodik ha magasabbat kap. Az hogy mennyi a megengedett max. a tranyó adatlapjáról nézheted meg.
Az Ucb és az Ube értékek-nél.
Idézet:
„És az inverter?”
:nemtudom:
(#) Boldika válasza szamóca hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Köszi!
(#) Norberto válasza puskas87 hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Hali!

Ha érdekel, kooperálhatunk együtt, készítenék videót a cégnél lévő ónfürdőről :yes:
(#) puskas87 válasza Norberto hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

az jo volna.....mondtam a fonoknek mondtam,hogy szeretnek csinalni ilyesmit,haaaat elegge huzta az orrat es elterelte a temat..... igaz kemencet es az smd automatat is mondtam.....+nemtudom megertett e rendesen,eleg rosszul beszelek az o nyelven...
(#) kaszarobert hozzászólása Nov 17, 2007 /

Nem akartam ezért új témát nyitni, de nem találtam a keresőben...
Létezik optikai-spdif átalakító?
Lehet ilyet kapni valahol, vagy elkészíteni?
Szükségem lenne egyre. Illetve érdekelne, mi a különbség a két digitális szabvány között. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) huaudi válasza nandras hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

nem a hangfalak jók kiprobáltam kapcs rajzot nem tudok küldeni! mi okozhat bugást? 2 rca kimenet can rajta, 16von mükszik. én arra gondoltam hogy lehet hogy valameik kondi miatt? mert hallottam hogy van olyan hogy a kondi miatt zughat a hangfal!
(#) nandras válasza huaudi hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

pont arra próbáltam célozni, hogy nem a hangfalak a hibásak
biztosan az erősítő egyik ágában van a probléma. a kondik valóban tudnak búgást okozni, de amiről te hallottál az vszeg a tápra vonatkozik - ez ebben az esetben kiesik, mint lehetőség, mert ha a tápnál lenne a probléma, akkor mind a két ág búgna.
lehet, hogy a kicsatoló kondi környékén van a gond, de ilyen kevés információ alapján meglehetősen nehéz tanácsot adni.
egyáltalán milyen erősítőről van szó?
ic- s? milyen ic- vel megy?
esetleg tranyós?
(#) ensium hozzászólása Nov 19, 2007 /

Üdv!
A fülhallgatóknak mekkora az impendanciájuk? Ugyanis egy régi pc speakert akarok kipróbálni úgy, hogy rákötöm az mp3 lejátszómra. A lejátszót meg nem feltételnül szeretném tönkretenni és inkább megkérdezem.
Következő: »»   141 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem