Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
lécci,sürgős lenne
Hát van egy jó vastag fázis meg egy null, ez jön a megszakító-szekrény mögül, szét van osztva 3 felé, és 3 darab 2 eres vezeték megy a laksá különböző pontjaihoz. Ez szerintem szeparáltnak számít, de erősítsetek meg
![]()
Ha mindenáron bontani akarod a nullát (miért is?) mérd ki, ne bízz az ilyen távgyógyítós tenyérjóslásban amit egy fórumon egy ilyen kérdésre adni tudnék. Ehhez mérni kell !
Nem akarom mindenáron bontani, csak gondoltam így hátha biztonságosabb lesz fokkal ez a régi ... rendszer.
Üdv!
Valahol azt olvastam nme lehet transzformálni egyenáramot. Ez igaz? Mert transzformálni szeretnék 4.5V DC-t 9V DC-re, de nemtudom lehetséges-e? ![]()
Nem. Nem lehetséges. Át kell alakítani váltóárammá és azt már lehet transzformálni. Neked DC-DC konverterre van szükséged. Topi írt róla egy cikket ha jól emlékszem 5V-ot állít elő egy ceruzaelemmel. Olvasd végig , ez kell neked.
Üdv Mindenkinek! Szabadidőmben szeretek elektronikával foglalkozni, és most a fejembe vettem, hogy készítek egy ultrahangos hidegpárásítót. Vettem egy piezot, ami elméletileg 1,6 MHz-vel hajtható meg, amit egy LC oszcillátorral terveztem megvalósítani. Itt következik az első probléma, ugyanis találhatóak az interneten elég jó műszaki rajzok ( pl.: Ezen az oldalon a Fig.5 ), de ezt-azt nem ismerek, és ha elmegyek egy szaküzletbe, nem tudom mit kérjek. Tudna valaki segíteni a megadott linken található LC oszcillátor alkatrészeivel kapcsolatban? Pl. a T1 transzformátorról fogalmam sincs, hogy mit mondjak az eladónak
![]()
Nem mondom, jókora fába vágtad a fejszéd!
Nem lett volna célszerűbb, ha valami kisebb projekttel kezded? (Bár nem tudom, milyen előképzettséggel rendelkezel, mekkora a tapasztalatod.)
Potméteres-tranzisztoros 12V-os ventillátorfordulatszám szablyzót már készítettem, ez sem tűnt sokkal bonyorúltabbnak
![]() ![]()
Dicséretes az elszántságod, és sok sikert hozzá!
![]() ![]() Igazából ahogy néztem az angol szöveget, nem jött le számomra, hogy milyen értékűeknek kellene lenniük a tekercseknek (induktivitásoknak), illetve csak az egyiknél szerepel érték a rajzon. ![]()
Hello!
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=289 , ezt csinálom most éppen protelban, de egyet nem igazán értek: Hogy a kapcsi rajzon a bc182-es tranyónál a dióda a földre van kötve, de a pcb rajzon már a relén keresztül 7805 kimenetére, valaki felvilágosítana, hogy miért? Köszi
készen nem nagyon fogsz kapni ilyen trafót, neked kell elkészíteni.
a leírás valóban nem sokat mond, a konkrét adatról, csak viszonyítást jelöl. azt írja, hogy az l2 legyen kisebb menetszámú, mint az l1...hmmm ez nem sok, de legalább az l1 induktivításának az értékét megadja. lehet számítani is, de mérni lenne az igazi - aztán meg próba cseresznye... ![]()
Nem hangzik túl biztatóan, de úgy érzem még nincs okom megijedni
![]()
A mag sokféle lehet. Lehet a tekercs pl. légmagos, vasmagos, ferrit-magos, felhasználástól függ. A "kábel" elég erős kifejezés, inkább "vezeték", mégpedig zománcszigetelt. A vastagsága a számításból derül ki, és a menetszám is. A magra meg utána kéne olvasni a cikkben, de gyanús, hogy ferrit.
Idézet: „A "kábel" elég erős kifejezés, inkább "vezeték"” Huzal ![]()
Heló!
Úgy tudom, hogy kb. 700mV körül kapcsol át a tranyó. De hat többet kap akkor károsodik? És az inverter?
Üdv!
Lenn egy elég röhejes kérdésem ![]()
Hali
Lehet hogy letezik en meg nemlattam..... Gyarban altalabann cinfurdovel keszitik a darabokat. Azert lessz korszeru,mert levan lakkozva a nyak es ahol lakk van ott cin nemall meg. Hetekben elszanom magam es keszitek egy cikket a cinfurdorol....
Hello.
Nemrég láttam a hogyan készült egyik részében (discovery), hogy hogyan készítik a nyomtatott áramkörös cuccokat, ott pl a cint úgy vitték fel ahogy mondtam, kis "szívókák" tapadtak a megfelelő helyre, és felnyomták a megolvasztott ónt. Bár ez a cinfürdő, érdekes.
A nyitófeszültség 0,6V - 0,7V körűli érték, és nem károsodik ha magasabbat kap. Az hogy mennyi a megengedett max. a tranyó adatlapjáról nézheted meg.
Az Ucb és az Ube értékek-nél. Idézet: :nemtudom: „És az inverter?”
Hali!
Ha érdekel, kooperálhatunk együtt, készítenék videót a cégnél lévő ónfürdőről :yes: az jo volna.....mondtam a fonoknek mondtam,hogy szeretnek csinalni ilyesmit,haaaat elegge huzta az orrat es elterelte a temat..... igaz kemencet es az smd automatat is mondtam.....+nemtudom megertett e rendesen,eleg rosszul beszelek az o nyelven...
Nem akartam ezért új témát nyitni, de nem találtam a keresőben...
Létezik optikai-spdif átalakító? Lehet ilyet kapni valahol, vagy elkészíteni? Szükségem lenne egyre. Illetve érdekelne, mi a különbség a két digitális szabvány között. Segítségeteket előre is köszönöm. ![]()
nem a hangfalak jók kiprobáltam kapcs rajzot nem tudok küldeni! mi okozhat bugást? 2 rca kimenet can rajta, 16von mükszik. én arra gondoltam hogy lehet hogy valameik kondi miatt? mert hallottam hogy van olyan hogy a kondi miatt zughat a hangfal!
pont arra próbáltam célozni, hogy nem a hangfalak a hibásak
![]() biztosan az erősítő egyik ágában van a probléma. a kondik valóban tudnak búgást okozni, de amiről te hallottál az vszeg a tápra vonatkozik - ez ebben az esetben kiesik, mint lehetőség, mert ha a tápnál lenne a probléma, akkor mind a két ág búgna. lehet, hogy a kicsatoló kondi környékén van a gond, de ilyen kevés információ alapján meglehetősen nehéz tanácsot adni. egyáltalán milyen erősítőről van szó? ic- s? milyen ic- vel megy? esetleg tranyós?
Üdv!
A fülhallgatóknak mekkora az impendanciájuk? Ugyanis egy régi pc speakert akarok kipróbálni úgy, hogy rákötöm az mp3 lejátszómra. A lejátszót meg nem feltételnül szeretném tönkretenni és inkább megkérdezem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |