Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   270 / 979
(#) Feri válasza Busz hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Ez egy "ŐSI" ÉV relé.
Csak muzeális értéke lehet.
Nem szabványos készülék.
(#) bandi777 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

A körülményeket nem tudom, mivel az indító hozzászólás ezeket nem részletezte. Így természetessen nem tudhatom, hogy valóban erről van-e szó, vagy más áll a jelenség hátterében. Én ezt csupán egy felvetésnek szántam, hogy hátha az olvasója elgondolkodik, és rájön, hogy "Hoppá! Ez tényleg valami ilyesmi..."
(#) tibistor hozzászólása Márc 26, 2013 /

Sziasztok!
Egy FI-relével kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Van egy [/b]hager U51636[b] típusú relém. Nincs rajta semmiféle jelölés a bekötésével kapcsolatban, és kapcs.rajz sincs sehol a házán. A karton dobozán sincs jelölés, és nyomtatott útmutató sincs hozzá.
Aki ismeri a konkrét típust, kérem ossza meg velem a bekötésre vonatkozó információkat. (Én már találkoztam olyannal, hogy jobb oldalon volt az N csatlakozó, és olyannal is, ahol bal oldalon. Talán még olyannal is, amikor alul volt a betáp oldal.)
Erről a típusról ki tud valamit?
(Ha lehet, pontos infót adjatok, ne tippeket!)
Történhet-e meghibásodás a rossz bekötéstől?
Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
(#) Szirty válasza bandi777 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Helló bandi777!

A helyszíni körülményektől függetlenül kérdeztem.
Ha leírtad ezt a felvetést nyilván elképzelhetőnek tartod, hogy egy egy menetes légmagos tekercs indukciója(?) képes ilyen hibát okozni. ha nem tartod elképzelhetőnek, akkor nem volt értelme leírni.

Kicsit áltudományosnak tűnt a magyarázat, gondoltam kicsit alátámasztod az elképzelésed ami miatt a hiba egyik lehetséges okának jelölted meg. (Számomra nem nyilvánvaló hogy ilyesmi lehet a jelenség oka.)
(#) proba válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

A rossz bekötéstől baja nem lesz .A nulla és a fázis oldalt maximum az érintő bontási pontja határozza meg.Háromfázisúnál a nullát bontja utoljára ,azt zárja először.Lehet egyfázisúnál is ebben különbözhet a két oldal.A be/ki menetet szerintem nem igazán eldönthető.Esetleg a benne lévő elektronika fogyasztása alapján. (bár ahhoz egy másikat is meg kellene nézni ,egyáltalán az elektronika melyik oldalán van.) Akárhogy kötöd be (persze az értelmes határok között ) látszatra jól fog működni,alapvető védelmi funkcióját teljesíteni fogja.(max nem a nullát bontja először (ha egyáltalán olyan) ,vagy az elektronika folyamatosan feszültség alatt lesz ,akkor is ha lekapcsolod. (mivel szinte mindig fel van kapcsolva ,belsejében nem matatsz , nem hiszem hogy nagy jelentősége lenne.)
(#) ujfalusi hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Sziasztok.
Azt szeretném megtudni hogy villanyszerelésnél az 1-es és 1.5 réz vezeték hány amperrel terhelhető?
Köszönöm.
(#) granpa válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Általánosságban 10A/mm2; pl. csőben(falban) vezetve
(#) ujfalusi válasza granpa hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Köszönöm a segítséget.
(#) todaytom hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tetőteret építek be és már csak a villanyszerelés van hátra. Már behúztam az összes vezetéket de a fi relénél elakadtam.

Normál 1 fázisú 4 csatlakozós relét vettem. Bekötési rajzot viszont nem kaptam az olasz papírja nem sokat segít, típusa Gewiss 94617 SD. Ha jól gondolom a 4 csatlakozási ponthoz jön a bejövő áram míg a másik 3 kimenő, ugye?

Nem vagyok biztos benne. A földszinti fi relé 3 fázisú onnan nem tudom lenézni.
(#) Gafly válasza todaytom hozzászólására (») Ápr 8, 2013 / 1

Idézet:
„Bekötési rajzot viszont nem kaptam”

Rajta van a képen
- Felül 1 - 3 a bejövő fázis és nulla.
- Alul 2 - 4 az elmenp fázis és nulla.
Mindkét ágat megszakítja.
Teszt gombbal ki kell próbálni.
Védővezetőt is kell kiépítened (az viszont ide nem kell bekötnöd).
(#) Barni87 válasza todaytom hozzászólására (») Ápr 8, 2013 / 1

Szia!

1) Bejövő fázis
3) Bejövő nulla
2) Elmenő fázis
4) Elmenő nulla

Tehát felül bemegy...alul kijön
(#) todaytom hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Annyira elmerültem a papír nézegetésében hogy nem is figyeltem a relén a rajzot.
Természetesen van zöld/sárga földvezetékem is a dobozban.

Köszönöm a válaszokat.
(#) szamóca hozzászólása Ápr 23, 2013 /

Tudja valaki, miért "l k" a jelölése az áramváltók kapcsainak?
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Jó kérdés

Szerintem ez olyan hitvita lesz, mint hogy miért RST hívjuk-nek a három fázist és UVW-nek a tekercs másik oldalán, valamint az alállomásokon melyik fázist milyen színnel jelöljük...

Egyébként meg ahogyan nézem nem "k és i", hanem "k és l" (a szekunder oldala, a primer meg "K és L", gondolom a nagy betű jelenti a nagy áramút). Ez eddig még fel sem tűnt

Bővebben: Link

Nem lehet, hogy csak az ABC egymást követő betűi, mert ha fogyasztásmérésre használjuk akkor nem mindegy a polaritás?
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Ez mind OK, ezt is írtam kis kát, kis ellet ha megnézed, nem kis it.
De ez a jelölés, valami elnevezés kezdőbetűit takarja, és akkor mikét, vagy csak úgy hasra ütésszerű, amit kétlek.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2013 1 /

k a kezdő, és l a lezáró menetvég.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Csak kiegészítésként : Már nem R, S, T, hanem L1, L2, L3 ...

Na ezzel az a bajom, hogy szerintem az áramváltó gyártók nem magyar felírattal keszítik a terméküket...

Például a biztosan hazai gyártmányú kapcsolón is "L" van (mint Live) és nem "F" (mint Fázis).

Van egyébként hasonló amit sikerült már kitúrnom (de legalábbis azt hiszem): Telefontechnikában a "T" és az "R"
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Az fix hogy nem magyar. A fázisoknál úgy tudtam az L a line, vagyis vonali feszültség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013

Országtól és tájszólástól függ:

- Live/Line/Hot/Active/Phase
- Neutral
- Ground/Earth

Áramváltónál általában adott az áttétel aránya, azt kimérni elegendő egy sima multiméter. A nálam lévő példánynál is egyszerű a képlet, mert a gyűrűn átfűzöm a mérendő fázist, a kapcsokon meg elviszem a mérőnek a pontjait. Vezetékes telefontechnikában A és B ág van, ráadásul szimmetrikus átvitel.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Ez most hogy jön ide?
(#) _vl_ válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Szerintem csak az első mondatodat olvasta el...

Úgy, hogy tök mindegy mi a jelölés, úgyis a bekötés a lényeg....
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Na ezt Szamócának mondd:
Idézet:
„Tudja valaki, miért "l k" a jelölése az áramváltók kapcsainak?”

És akkor itt értünk körbe, a világ nagy dicsőségére
(#) Falabu hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Sziasztok, honnan tudom megállapítani, hogy a szobámban van-e védőföld bekötve, mert mint kiderült nem mindenhol van a lakás területén. Volt egy T elosztónk ami tökéletesen működött az egyik szobában, de a konyhában lecsapta a biztosítékot, mint kiderült zárlat volt az elosztóban a védőföld és a fázis között. Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) Gafly válasza Falabu hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Leírásod alapján eléggé egyértelmű, hogy a szobában nincs védővezető kiépítve.
Szerintem ne is méregess, mer úgy jársz mint ő:
Idézet:
„Többen magyarázták, hogy vigyek oda hosszabítót és mérjek "össze". Akkorát hegesztettem, hogy bele ragadt a multi vége a dugaljba, ment a FI és minden, úgyhogy ezt a verziót kihagynám...”

Hívhatod a villanyszerelőt (borítékolom hogy valószínüleg vésni is fog)...
(#) proba válasza Falabu hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Ha durva akarok lenni ,dugd be a zárlatos szerkezeted, ha leveri a biztit, akkor van.
(azért ezzel ne nagyon próbálkozz lehet kissé életveszélyes.)
Próbálkozhatsz egy 230-as égővel, ha világít a fázis védőföld között akkor van esélye, hogy be is van kötve.
(#) Falabu válasza proba hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Köszönöm a választ, kipróbálom ezt az izzós dolgot.
(#) Hp41C válasza proba hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Felvillanás előtt leoldja a FI relét, ha van...
Következő: »»   270 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem