Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők

Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 56
(#) mrd86 válasza mrd86 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Megvannak a helyes beállítások. Már csak egy kérdés maradt hogy Topi kapcsolási rajzában 3,6V-os zénereket használt és ehelyett lehet-e 5,1V-osokat használni?

Már csak ez hiányzik és működik a dolog.

Remélem...
(#) zombee válasza mrd86 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Nem véletlenül 3.6V, egyébként 3.3V is jó. Egyes alaplapok nem tolerálják a zener elhagyását,
de például az enyémmel működik zener nélkül is.
(#) Alex2 hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Sziasztok!
Nem olyan rég olvasgatom az AVR-es cikkeket és a fórumot. Nagyon megtetszettek ezek a kis okos "cuccok". Szeretnék ezekkel is foglalkozni.
Elsőként egy STK200-as programozót szeretnék összerakni. Pontosabban próbapanelon már összeraktam és egy üres ATmega8-ast sikerült kiolvasnom vele. (flash, eeprom, fuse).
Mivel sokféle megoldást találtam rá, ezért ezek alapján rajzoltam egyet.
Szeretnélek megkérni Titeket, hogy nézzétek meg, van-e benne hiba.
Pár szó, hogy mit, miért úgy oldottam meg, illetve hogy jól gondolom-e ezeket a megoldásokat:
- USB-ről gondoltam megtáplálni, talán így egyszerűbb, mert ha printer port van, akkor USB is.
- A printer csatlakozót nem akarom rárakni, mert úgy a programozó a gép mögött lenne és nem is látom, és túl hosszú programozó kábel kellene, ami úgy olvastam, nem jó túl hosszúra készíteni. Ezért egy kettévágott printer elosztó kábel végét fogom beforrasztani a csati helyére, így árnyékolás is lesz.
- 74LS244-essel készítem, mert ez erősebb és kevésbé érzékeny az ESD-re. A fogyasztáson kívül, nem tudom, miben jobb a HC változat? (meg persze a nagyobb fesz. tűrésben (2-6V), de itt 5V van).
- Az LS244 2 gate-jét, a RESET és MISO jeleket 100K-val tápra húzom, hogy ha nem megy a programozó, akkor ne befolyásolja a céláramkört. A 100K jó érték?
- Az LS244-es tápját 100n-val hidegítem, illetve az USB 5V-ját 100u-val pufferelem. A 100u megfelelő?
- A táp továbbvezetését nem tudom hogy oldjam meg, most egy jumpert raktam be. Szeretném, ha oda-vissza tudnám táplálni a programozót és a célt, ha szükség van rá. De nem tudom, hogy lehetne megoldani. Több helyen diódás megoldást láttam, de az csak egy irányban működik.
- A próbapanelon a RESET, CLK, MISO, MOSI jelekre is LED-et kötöttem, hogy lássam, mi történik. Érdekes volt. A végleges panelra is rakhatok ilyen LED-eket vagy ezek problémákat okozhatnak?
- Pár kapcsoláson láttam, hogy a jelvezetékeket 100pF-os kondival és ellenállással hidegítik. Szükség van erre?

Ennyit sikerült kiokoskodnom. Jó lesz ez így? Mit változtassak?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) zombee válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Szerintem kicsit túlbonyolítod. Megsúgom, hogy egy AVR Doper megépítése is kb.
hasonló nagyságrendű cucc, időben, pénzben és alkatrészben egyaránt.
Mivel a próbapanelossal már tudsz égetni, égesd be az ATMega8-ba a Doper kódot és jó lesz...
(#) Alex2 válasza zombee hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Szeretek kísérletezni.
Előbb ez, majd valami komolyabb. Lehet hogy JTAG vagy ICE lesz, bár még nem néztem utána, hogy meg tudom-e csinálni.
Többen írták, hogy a bufferes STK200 nagyon jó és szinte mindent visz, de a Doper meg van akinek nem jó. De majd kipróbálom.
Az ISP-hez most rajzoltam egy külön NYÁK-ot, amin egy 40-es ZIF foglalat van és berakható a DIP8, 20, 28, 40 lábű AVR-ek nagy része, így külön panel nélkül is programozhatóak. Lehet rakok rá egy órajel-generátort is, hogy a kizárt AVR-eket is meg lehessen gyógyítani.
(#) Alex2 hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Úgy néz ki, összeállt a végleges STK200-as programozó kapcsolása (már ha lehet ilyet mondani). Beleraktam a 100pF+330KOhm-os szűrőket. Mivel volt még hely a panelon, ezért raktam rá egy Reset gombot is. Vélemény?
A NYÁK hibáit a NYÁK rajzolós topikban írhatjátok le.
(#) eyess válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ez nem fog működni majd meglátod.
(#) TavIR-AVR válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A resetláb és a kapcsoló közé nem raknék ellenállást vagy max a chipkivezetés és a resetgomb közti szakasztra 10..100 ohmot.
A soros 330R/100 pF nem igazán kell.
ISP 10 mellé én inkább az ISP6-t is rátervezném.

Az USB-t lehagynám. Inkább a céláramkörről hajtanám meg mindig a STK200-at.

Ennyi energiával a TinyISP-t építettem vonla meg: 6 alkatrész, Tiny45/85 chip és van egy USB-s programozód... (Doper-szerű).
Az LPTről meg a SzuperLowCost verziót (5 szál drót)....

Kizárt ICkhez meg inkább a FuseBitDoctor utánépítés. Ezzel alaphelyzetbe megy minden IC...
(#) Alex2 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Tudod, ez nem egy csesztetős oldal, ezért csak akkor kritizálj valamit, ha meg is indoklod, mert így csak szemétkedés a részedről.
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Köszönöm, ilyen jellegű tanácsokat, javaslatokat jobb olvasni.
Nézzük sorjában:
A Reset lábat ilyen nehéz lehúzni? Úgy érted, kicsi a bemenő impedanciája?
A 100pF-okat már ráterveztem a NYÁK-ra, remélem, ártani nem árt.
Az ISP6-ot egy 10-ről 6-ra kábellel gondoltam megoldani.
Szeretnék egy ZIF foglalatos programozó NYÁK-ot is, ami passzív, így nem lesz rajta táp. Ezért raktam rá. De a céláramkörről is lehet hajtani, csak nem kell bedugni az USB-t.
Előbb egy STK200-at szeretnék. Aztán egy jobbat, ez meg tartalék lesz, hátha elromlik.
Ezt a 12V-os HV szuper programozót már nézegettem, lehet, hogy ebbe is belevágok, bár lehet csak akkor, ha kizárom magam. Elvileg ez csak ritkán fog kelleni, főleg később, amikorra megtanulom az írás fortélyait.
Köszönöm a tanácsokat!
(#) dB_Thunder válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Nekem van LPT-s 5szál drótos progizóm, meg Topi féle doper. Az előző azért kellet hogy a dopert felprogizzam, azóta sem kellet.
Mostani ésszel inkább elsőre egy komolyabb égetőt építenék ami tudja a HV-t is, vagy JTAG ICE-t, ha már rászánja az ember az időt.
Persze a doperral nincs gond, tökéletesen teszi a dolgát, de elég gyorsan nőnek az igények, és kellenek az extrák.
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Idézet:
„A resetláb és a kapcsoló közé nem raknék ellenállást vagy max a chipkivezetés és a resetgomb közti szakasztra 10..100 Ωot.”

Megmértem a Reset lábat és ha földre kötöm direktben, akkor 90uA folyik rajta. Megmértem egy 2,2kOhm-os ellenálláson keresztül földelve, akkor is ennyi folyt rajta és kb. 10mV feszültség esett az ellenálláson a földhöz képest. Tehát nem tűnik nehezen lehúzhatónak. Persze lehet, hogy bizonyos körülmények között igen, de annyira még nem ismerem, mert most tanulom.
Ellenállást azért raktam a kapcsolóhoz, hogy ha véletlenül programozás közben nyomom meg, akkor ne zárjam rövidre a 244-es kimenetét.
(#) _vl_ válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A reset lábat igazából nem a 244-gyel kéne meghajtani, hanem egy ellenállással felhúzni (ahogy most is van), és egy tranzisztorral vagy FET-tel lehúzni nullára. Azaz nyitott kollektoros/draines megoldás lenne oda a korrekt.
Persze értem, hogy az eredeti kapcsolásban így van, és nem akartad átalakítani, ráadásul szimplán bekötve ez a megoldás polaritást fordítana, amit meg programból kéne kezelni.
(#) Alex2 válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Azért tetszett a 244-es megoldás, mert TS kimenete van, így rajta hagyható programozás után/között. Így csak át kell küldeni a programot és amikor a programozó elengedi a Reset-et, máris fut a program.
(#) eyess válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Már túl vagyok rajta azért írtam neked , hogy nem fog működni.
A 74125D féle verziót építsd meg az jó lesz.És Fuse bit Doctort sem árt ha megcsinálod nekem az is van , jó szolgálatot tesz főleg ha , akár véletlenül is elprogramozódik egy két dolog sosem lehet tudni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) TavIR-AVR válasza eyess hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Én több 10 példányban is megépítettem a STK200-at. 74xx244-es ICvel.
Mind működik....

Van néhány olyan rajz/kapcsolás, ahol a resetláb bekötése kapcsolóvan simán a GNDre megy. Itt a programozónál minek térjek el tőle?
A GND-re húzás esetén a felhúzóellenállás korlátozza az átfolyó áramot... A 244-es kimenete meg a javasolt soros ellenállás miatt nem zárna GNDre, és alehető legerősebb RESET-et adja a direkt GNDre húzás.
Az LPT-s programozóra túl sok energiát fektetsz be, és az újabb rendszerek (laptop, asztali PC, stb) meg már nem tartalmazza. valahol úgy érzem, hogy "zsákutca-fejlesztés". 5-10 évvel ezelőtt még lett volna létjogosultsága.

Hamarosan USB-s programozó kell, és sajna a USB-LPT átalakítóval nem tudod ezt éltre kelteni - nincs direkt porlábhozzáférés implementálva ilyen esetekben.
(#) Alex2 válasza eyess hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Akkor ott Te rontottál el valamit, mert sok ezer embernek működik szerte a világon.
Lehet, hogy a HC(T)-s változatot megfogdostad ESD nélkül és átütött a chip.
Egyébként meg azért mert neked nem működik még nem kellene általánosítani, hogy "ez nem fog működni majd meglátod"!
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

OK. Majd kipróbálom és ha sok neki az 1K, akkor cserélem. Lehet oda akár vezetéket is rakni. Egyébként pont a Reset-en nincs soros ellenállás.
Azért fektetek sok energiát ebbe, mert szeretek mindent nagyon jól megcsinálni, másrészt inkább egy STK200-on tanulom meg amit kell, mint valami nagyobb projektben bénázzak.
Nekem ez csak hobbi és élvezem.
Köszönöm a hasznos tanácsokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) Alex2 hozzászólása Máj 2, 2013 /

Elkészítettem a korábban emlegetett STK200-at.
Egy hideg forrasztás miatti kontakthibát leszámítva elsőre működött. Az 1K a Reset-hez bőven elég.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) Alex2 hozzászólása Máj 3, 2013 /

Rá lehet venni az Atmel AVR Studio-t (4.19 v. 6.1), hogy kezelje az STK 200-at? Állítólag a Kanda-nak van hozzá plugin-je, de nem sikerült ráakadnom.
(#) TavIR-AVR válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Hát nem sok jóval bíztatlak....

AVR-8-o-mat + AVRDude - kb. ugyanaz a programozó... De sokféle programozót támogat....
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Az "AVR-8-o-mat" egy AVR programozó program? Mint Az AVRISP vagy a Ponyprog?
Az AVRDude nem USB-s véletlenül?
(#) TavIR-AVR válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Nono. Google nem működik?

AVRDude: programozó szoftver - mindent támogat.
AVR8omat: grafikus keret, hogy ne parancssort kelljen irogatni.
(#) TavIR-AVR válasza Alex2 hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

A közvetlen ilyen kábelbeforrasztás 1-2 hónap intenzív használat után eltörik tőben!
A tervezett csatlakozó jobb lett volna
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Nem fog eltörni, mert oda van rögzítve a vastag kábel a NYÁK-hoz. Lehet, nem látszik a képen, de teljesen mereven fogja, így egyáltalán nem tud elmozdulni. Plusz már be is dobozoltam, így pláne nem éri semmilyen igénybevétel. Tudom, hogy jobb lett volna csatlakozó, de nincs több DB25-DB25 kábelem (nyomtató átkapcsolóból maradt).
(#) Alex2 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 4, 2013 /

Köszönöm, értem, csak az összefüggést nem értettem az STK200 Atmel Studio alá való illesztése kapcsán.
(#) loveiJ hozzászólása Máj 18, 2013 /

Vannak korekkt stk500 tervek amit kérésre bellinkelek kérésre. *
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013
(#) zombee válasza loveiJ hozzászólására (») Máj 19, 2013 /

Szívesen várunk minden új dolgot, hátha még én is tanulok valamit.

Én a tuxgraphics-os cuccot használom, az 1-es verziót. Önmagában is remek, de én bővítettem is.
Működik az alapkapcsolással, de én egy bufferelt, bővített változatot is terveztem alá.
Mivel ez utóbbi változattal még nem kísérleteztem eleget és minden alkatrésze SMD,
még nem kívánom megosztani, mert sokan nem tudnák megépíteni.

Ki az aki borzalmas verziót árul? Sehol nem találom.
(#) zombee válasza loveiJ hozzászólására (») Máj 19, 2013 /

Ha esetleg nekem szólt akkor linkelek pár képet a munkáimról. Nem a panel minőségét
rejtem el a dobozolással, hanem a védelmet szolgálja.
(#) loveiJ válasza zombee hozzászólására (») Máj 19, 2013 /

Az az igazság, hogy az ott látható nem is stk500 csupán doper. Ez megtévesztő lehet bárkinek mert a doperrel én is kinlódtam sokat. Láttam ott a Te verziódat is ami szinte anyagköltségben megvásárolható készen. Sajnos smd forrasztáshoz már én nagyon rosszul látok és az usb chipp nem kapható furatszerelt verzióban.....A mellékelt verziót beküzdöttem a helyére, és beindult....
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013

stk500.rar

Következő: »»   25 / 56
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem