Fórum témák
» Több friss téma |
Joco21 mérésén látszik hogy nincs szünet a jelalakban, így várhatóan a másik 2 fázis jelalakjában sem lesz!
Szerintem 3 Fázisú akárhogyis nézzük, legfeljebb van jeletős mennyiségű felhatmonikus tartalma (delta esetében a 3-al oszhatók zárlatra mennek). A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
Szia foxi.
Miért írod hogy sajnos? Nyugodtan beleszólhatsz. Ezt írod: Attól, hogy csillagba vagy deltába van kötve nem lesz vonali feszültség... Ahogy írtam, most a generátor le van szerelve, bármit mérhetek rajt. Jelenleg csillagba van kötve és van vonali feszültség (most mértem meg), bármelyik fázis tekercs között mérem. A vonali fesz. éppen gyök háromszorosa a fázisnak. Valamit Te is félreértesz. A többi tekercs fölött is van mágnes nem csak a hat fölött. Azt pedig sem én sem senki más nem mondta a szinuszos jelalaktól 3 fázisú. Az egy másik vita tárgya volt. Komolyan mondom, szerzek egy több sugaras szkópot és lefotózom a jelalakot, akkor talán eloszlathatom a kételyeket. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
Szerintem egy ápr. 22.-én feltett rajzról beszélünk. Hogy lenne folyamatos egy tekercs feszültségének jelalakja? Elképzelhető olyan helyzet, hogy egy tekercs csoport közelében sincs mágnes (a mágnes táv fele alatt van egy tekercs, a többivel együtt).
Az említett rajz okozott vitát.......(csak most el lettünk terelve) . A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
Szia!
Én egy papírra vetett rajzra írtam választ, és nem a te általad készített generátorra! Ott a 6 tekercs fölött 6 mágnes van, és az úgy nem lehet jó, rángatózást vibrációt okoz, nem 3 fázisú elrendezés... Idézet: „Joco21 mérésén látszik hogy nincs szünet a jelalakban” Na de ő nem a 6 mágneses verziót mérte le! Tévedés ne essék! A működő generátorát mérte le, nem azt amit Nagyzsaknak lerajzolt Idézet: „Egyébként 3x4 tekercses a mért generátor és 16 mágnes van egy oldalon 16 mágnes velük szemben a másik oldalon.” Ez így teljes mértékben működőképes elrendezés, és Joco21 ezt a generátort mérte, nem a 6 mágnes-18 tekercs verziót. Egyébként nem 4-4 mágnes van a tekercsek felett, hanem a mágnesek fele, azaz 8 mágnespár teljes felületében dolgozik, a másik 8 mágnespár pedig fele felületben. Persze ez is csak maximáis helykihasználtságú tekercsnél érvényes, kör alakú tekercsnél ( vagy ki tudja milyennél) és korong mágnessel más a kép. Visszatérve a 18 tekercs, 6 mágneses verzióhoz, semmiképp sem lenne jó, mivel Joco21 állítása szerint a tekercsek kezdő-végzővel vannak összekötve, így az É-D mágnesek miatt pont ellenkező lesz a feszültség minden második tekercsben, egy fázison nézve. Vagyis nem lesz indukált kiementi feszültség. kezdőt a kezdővel kellene összekötni, végzőt a végzővel és így tovább, de a tekercsek már be vannak öntve. Ráadásul továbbra sem lenne folyamatos az áramvezetés. 6 mágnes semmiképp sem jó. 12 a legkisebb mágnesszám, ami használható lenne, de elég szélesnek kell lenniük a mágneseknek. 24 mágnessel működne pont ugyan úgy, mint Joco21 által lemért 12 tekercs - 16 mágneses verzió. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
mivel Joco21 állítása szerint a tekercsek kezdő-végzővel vannak összekötve... Bocs, ez tényleg félreérthető. A nagyzsáknak adott, kiöntött generátornál az első tekercs vége a második tekercs elejével, a második tekercs vége a harmadik tekercs elejével és így tovább, van összekötve természetesen. A tekercsek ugyanolyan forgásirányban vannak sorba kötve.
Én a saját generátoromat mértem meg, de a nagyzsáknak adott kiöntött tekercs ugyanolyan elven épült. A tekercsek is ugyanúgy vannak bekötve, csak nekem 3x4 tekercsem van, abban a generátorban meg 3x6. Tehát azokban a tekercsekben körmágnessel szintén szinuszos jelalak lesz. Ezen vitatkozunk még mindig.
Sziriusz, miért vagytok elterelve? Én valamennyiőtöknek választ adok a kérdésére. Kezdem úgy érezni, hogy ti csak vitatkozni akartok és nem véleményt cserélni. Nem tudom nagyzsák hol építi a szélgépet. De ha autóval könnyen megközelíthető helyen, akkor majd meglátogatom (persze ha beleegyezik) és ha igénylitek adatokat, mérési eredményeket és egyéb infót adok közre. A jelalakra különösen kíváncsi vagyok én is. Még lyukas mágnessel is.
A Nagyzsaknak adott tekercsek amikor jól működtek, hány darab mágnes volt egy vastárcsán?
24db volt Sziriusz. A 40x5mm-es korong mágnesből.
Na még egyszer: egy vas tárcsán volt 24 db. mágnes? Összesen 48 db?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
Mivel a tekercsek közép átmérőjére 270 mm lett mondva, ide nem fér be 24 db. mágnes. Tehát összesen 24 db, 12 pár lehetett. Egy vastárcsán így 12 db. mágnes volt.
Tételezzük fel, hogy 12 pár mágnessel jól működött a generátor. A tekercsek egymással sorba kötve adták le a feszültséget. Nézzük meg, mi történik, ha fele, minden második mágnest kivesszük. Mivel a vastárcsán eredetileg É-D-É-D... sorrendben voltak a mágnesek, azonos polaritású mágnesek maradnak ott. Ezek még mindig jó gerjesztést adnak a tekercseknek. Ha viszont felét átfordítjuk a polaritás miatt...... Így aztán nem igaz, hogy a közölt rajzod alapján a generátor zagyvalékként dolgozik, helyesbítenem kell, egyáltalán nem fog menni. Öregszem. Erre egyből rá kellett volna jönnöm, nem úgy, hogy Lacza89 erre felhívja a figyelmet. Persze van kivezető út. Két egymás melletti mágnest kell levenni a 12-ből. Tehát a hat mágnes: kettő egymás mellett, két üres hely, kettő egymás mellett......A csudába, ez is lassan ment. Ja, most a Nagyzsaknak adott tekercsekről beszéltem.
Erről írtam tegnap. A tények tagadása részetekről. Az a generátor fent volt és működött. De ezt aztán már végképp nem tudom bizonyítani mert ez már elmúlt. Egyébként ezt a féle "játékot" be is fejezem, mert miért is kell nekem felétek mindent bizonyítani? Pl. szinusz jelalak. Miután lefotóztam, leszálltatok róla. Bár néhány kollégával egyezségre jutottunk ezügyben. Azt írod...nézzük meg mi történik ha... ha a mágnesek felét elhagyod vagy forgatod, persze hogy nem működik a generátor. De ezt én nem is mondtam. Légyszi fejezzük be az ellenségeskedést, vagy váltsunk stílust. Egyébként én mindig vigyáztam arra, hogy más munkáját jelzőkkel illessem, és ez tőletek is elvárható lenne pl. zagyvalék, katyvasz.
Óvatosan csatlakoznék a diskurzushoz. Elég nehéz kihámozni, hogy ki melyik generátorról, milyen elrendezésről állítja a maga és a fizika igazát. Remélem, hogy nem kutyulom tovább ezt a már-már káoszt.
Ha gyorsan és olcsón akarsz 1-2 kHz-ig jól használható 2 csatornás szkóphoz, sprektrum analizátorhoz, jelgenerátorhoz jutni: Én ezt használom a mellékelt saját tervezésű kompenzált előosztóval. Tetszőleges jelalak tényleges effektív értékét is kiszámolja. A túlvezérlésre kell odafigyelni (inkább csak max. 1Vpp a hang bemenetre), mert a PC-ben levő AGC-t nem lehet kiiktatni és a túlvezérés védő diódák is kezdenek kinyitni, ezek torzítást okoznak. Persze egy néhány százezer forintos szkópnak készült szkópnak én is örülnék, de ez van. A Nagyzsak-nak adott (változatlanul dicséretesen) tekercstest az itteni rajzzal köszönő viszonyban sincs. Az általad leszerelt és méricskélt generátorról nem tudom, hogy ilyen tekercs - mágnes elrendezésű-e? Ha ilyenek lennének, akkor minden vonatkozásban ámuldoznék a szerintem legjobb elrendezéstől (térkihasználás, minden tekercs két oldala ellentétes pólus alatt van, fázisszög, átfedés vonatkozásban jó 3 fázisú jelalakok). És bizonyára nem mágneses térbe helyezett tekercsekről hanem irány szerinti indukció vonalakat irány szerint metsző ezekre merőleges eredő tekercs-oldalakról lehetne beszélni, és így a tekercsek kivezetésein megjelenő tényleges eredő indukált feszültségről. A Nagyzsak készülő generátorához: Ha visszaolvasol, akkor épp azt hangsúlyozom több ízben, hogy ez egy kényszer helyzet az összedobott anyagokból. Ezekből is készíthető nem a legjobban, de működő és használható generátor. Nagyzsak rajzán is láthatóan (amit nem javítani, csak az egyértelműség miatt rárajzolni szándékoztam az aggodalmaimat) duplán rakva tárcsánként 12 db-l ~0,1...0,15 T légrés indukció elérhető a pólusok alatt, ha nem rontja tovább a helyzetet a vastag acél csavarral, a vékony acél tárcsával. Sajnos ennek a pólusok alatti indukciós térnek a legjobb helyzetben is csak töredékét metszi tényleges vezeték, amiben feszültség indukálódhat. Ráadásul van egy felesleges plusz nullátmenet. - A meglevő anyaggal ezek kiküszöbölhetetlenek. Az alátétes fejelés szerintem akkor segítene legtöbbet, ha a külső átmérő 40...50 mm lenne, de a gyűrű mágnesek furatával egyező belső átmérőjűek acélcsavar nélkül ragasztva, vagy esetleg réz csavarral (ami meg persze biztosan nincs). A többi kártékony, de a meglevő készlet miatt adott jelenségeket le kell nyelni, de a generátor működni fog 3 fázisúként, csak az optimális (pl. neo hasáb mágnesek - majd, ha lesz) kialakításhoz képest nagyobb fordulat kell. Lehet, hogy nem úszható meg az áttétel 12 V-s akku töltéséhez, vagy min. 10...20 százalék veszteségű (ezek veszteségét tessék tudomásul venni) fesz. növelő inverter kellene.
Tisztelt uraim
Most jelenleg egy kétlapátú és egy négylapátú propeller van üzemben nálam, amolyan szélbosszantó. A négylapátú tartórúdjára szükségem volt másfele. Cserébe kapott egy erősebbet és magasabbat. Úgy 1-1,5 méterrel lett magasabb, de érezhetően javított ez a csekély magasság a működésén.
Szia István.
Ez jó hír, mármint a magasságnövelésből fakadó látványos javulás. Én is most akarom megemelni 2m-el.
Apró előre haladásról számolnék be:
A korábban már emlegetett e-bike BLDC HUB motoromhoz elkészítettem végre a tengely kinyomót egy lekopott fogaskerék egység menetes magját felhasználva. Kicseréltem a rejtélyes módon egyszerre tönkretett 3 db Hall-szenzorok egyikét a későbbi fordulat méréshez. Kihasználva a szétszerelt állapotot feltérképeztem a belső világát, ami a mellékelt képen látható. Merész húzással szétválogattam a 6-s vezeték kötegeket, megfelezve (3-ával kötegelve) sorba kötöttem (átforrasztottam) a fázisonkénti tekercseket. Azt remélve, hogy közel duplájára nő a korábbival azonos fordulaton a feszültség, és így már 40...50 1/min fordulaton elérhető lesz ~12 V egyenirányítás után. A feleslegessé vált 2 db Hall-szenzor vezetékét párhuzamosítva kivezettem rajtuk a csillagpontot. Rövidesen összeszerelés és gyors teszt mérés után kiderül, hogy milyen munkát végeztem.
A gyári motorom kb 2/s, azaz 120/min fordulaton képes tölteni a 12V-os akkut a 3F egyenirányítás után.
Én kézzel húztam szét, befogtam a tengelyt alulemez pofákkal satuba. A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Igen, nagyságrendben ugyanott van. Legyen ez bátorítás ilyennel még nem próbálkozóknak.
Én le szeretném vinni 50-s ford. körülire a direkt VAWT hajtás miatt. E miatt babráltam bele a tekercselésbe. Első körben lapát optimalizáláshoz lesz kísérleti mérő generátor, de utána nagyobb (magasabb) lapátokkal hagy termeljen. No meg így a TSR szabályzót, akku őrt is tudom majd vele tesztelni 12 V-s rendszerben. (Remélem.) Próbáltam kézzel én is, de ez nem adta meg magát. Szabályosan össze volt ragasztva valami tömítő lakkal, bármivel. Még a kinyomónál is féltem, hogy letépi az alu menetet, de megúsztam.
A nagy érdeklődésre tekintettel, ez lett az eredmény:
Ki mit vesz észre, és tart érdekesnek. Engem érdekel, a kép már el van téve. Leginkább az, hogy 9 tekerccsel 10 mágnes van szemben. Ennek is van biztos logikája, de rácsodálkozik az ember. Ez még akkor is így van, ha az én generátoromban, amit a hangszóró mágnesekkel készítettem, 8 mágnes van, és 9 tekercs.
Kell az ilyen adat. Ha hamarébb is figyelt volna valaki a gyári generátorok neodym mágnes vastagságára, akkor nem kellett volna annyit vackolni a mágnesek miatt, mint ahogy azt nem is régen tettük.
Te biztos a tekercsek rajzán számolgattál. Nem túl jó a felvétel, de én akárhogy meregetem a szemem, az állórészen 8 mágnest tudtam megkülömböztetni. Erre igazából btoti tudna választ adni.
Magánvéleményem, hogy egy szinkrongenerátorban pontosan annyi mágnesnek kellene lennie, ahány pólusnak. Ellenkező esetben jelentősen csökken a hatásfok, mert lesznek nem működő, vagy éppen ellene dolgozó tekercsek. Már évekkel ezelőtt gulyi88 számolgatta és bebizonyította, hogy a nem megfelelően tervezett generátoroknál mindig csak 1 tekercs termel.
A feltölthető file méret korlátozva van, de ezen talán már jól látszik. Összesen 40 db mágnes van ebben.
Így már világosan látható. A lyukak alapján próbáltam behatárolni őket, de így látszik, hogy azoknak semmi közük a mágnesekhez. A csíkok az előző képen is láthatóak, de bizonytalanul. A pólusszám meg a rajzon. A lassú fordulathoz érthető.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
Ha nem a képre, hanem alatta a feliratra kattintasz, akkor eredeti méretben jelenik meg, ami sokszor nagyobb, mint a nézegetőben látható. Valamint a Ctrl billentyű lenyomásával és az egér húzogatásával nagyíthatod magadnak a képet.
Kösz. Magamtól rá nem jöttem volna soha. (bár névleg informatikus lennék. )
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
Én meg elolvastam, amit Btoti írt a képek fölé, erősen feltételezve, hogy tud számolni.
A generátorról adott infó nagyon jó, bár van adat, amit hiányolok (a mániám miatt). Ha lesz időm este, próbálok valamit írni erről a figuráról. Én készítettem hasonló elrendezést, 2011 márc. 20.-án tettem is fel ide képet róla.
A generátoromhoz hangszóró mágnest és vasmagos tekercseket használtam. 8 mágnes és 8 tekercs nagy "ragadást" adott volna, ezért 9 tekercset tettem be. Excel táblázatba felírtam a mágnesek és a tekercsek elhelyezkedését, majd az egyik mágnes és tekercs állást kineveztem a legnagyobb feszültséget adó helyzetnek. Ehhez képest számoltam a többi tekercs feszültségét. Kiválasztható volt háromszor 3 tekercscsoport, amik összekötve azonos max. feszültséget adtak, elektromosan egymástól 120 fokban eltolva. Ezzel teljesült egy három fázisnak jól megfelelő kapcsolás.
Most megnéztem a régi számolást, 3 egységnyi feszültség helyett 2,88 egységet kaptam a sorba kötés eredőjeként. Egy ehhez tartozó megfontolás: Vegyünk egy teljesen szélsőséges esetet, amikor két sorba kötött tekercs az ellen feszültségek miatt alig ad le feszültséget. Kis áram folyik, ez a mágneses mező miatt alig terheli a tengelyt nyomatékkal. Nem vész el teljesítmény, csupán a gép mágneses mezejének kihasználása van lerontva. Nekem a fenti feszültség esés megérte a max. teljesítmény romlást, mert cserébe egy kevésbé ragadós generátort kaptam. Villanymotorra ezt a gondolatmenetet már nem tudnám így elmondani. Ez nem is az én dolgom, mert ez már keményen szakmai dolog, és nem hobbi szint. Megjegyzés: ez a generátor működik, hozta a számolt értékeket.
Nem kötözködni akarok, de miért kell egy generátorban ellenfeszültségnek keletkezni? Szándékosan építetted így? Mert úgy is meg lehet építeni, hogy nincs ellenfeszültség.
Kedves mindenki!!
Nem akartam hogy,Vita alakuljon a dolgaimból,végig olvastam Joco21 irományát és egy utal neki is irok most.(ezen a gépen nincs hosszú i)???? Már próbálkoztam a vasakkal És::: A belső vas valóban nem kell ezt már sikerült kipróbálnom.Viszont van ez az izé lap ami kimutatja a mágneses vonalakat (szuper találmány) eszerint a rajzom jó, nincsen az egymás melletti mágneseknél jelentős mágnes zárlat!! Szóval jó ,és igy iszonyúan húznak a mágnesek magukhoz képest. De nem az igazi,ezért inkább ha jól emlékszem ahogy boti is csinálta patkómágnes szerűen lesz az első kivitel(próba)(meg igy egy féktárcsával kevesebb súly 6kg) és meglátjuk mi lesz belőle.Jövőhéten lesznek meg a további alkatrészek,és remélem minél előbb bejutok az esztergához egy két dolgot megcsinálni. Kiderült hogy, a régebbi mikró hullámú st ben 50mm-es mágnesek vannak.Ilyen darabszámnál európát le kell bontani. Ja néztem a tekercset szerintem max 40 menet lehet de ha te mondod hogy, 60 körül persze lehetséges. Szóval türelem. Addig is csináltam egy szokásos mini szélművet kis léptetőmotorból 5w stabilan lengedező szélben. Kár hogy, a legnagyobb lépetőm amit szereztem 20wot tud.ha kell valakinek oda adom szivesen. A léptetőnek egy nagyon nagy előnye van nem lehet túl pörgetni ,ő akkor is azt adja le amit alacsony fordulaton. Bár ha minden kötél szakad 10-20 ilyen motor 100ft/ db a bontóban ....... |
Bejelentkezés
Hirdetés |