Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   6 / 850
(#) ColT válasza melorin hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Valahogy így
De a net tele van különféle bootloader írási módokkal.
Én egy Parallel Programmer-t használok, 5 ellenállás, meg drót... Ez az, ami az ICSP headerre csatlakozik. Minden ellentétes híreszteléssel ellentétben lehet vele fuse-okat is írni.
(#) L4rs válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

A gombnyomkodás után először az RTS-el, utána a DTR-el próbálkoztam.
A forrasztást úgy gondoltam, hogyha Nano-val akarok feltölteni Mini-re, akkor kell mókolni.
TavIR-AVR, írhatok itt privát üzenetet, vagy a linkelt oldalon intézzük?
(#) melorin válasza ColT hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Köszi.
Kipróbálam az általad javasolt LPT programozóval.
Most ezt írja bootloader égetés közben:
Így most más hibaüzenetet kapok bootloader feltöltéskor:

avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
avrdude: Expected signature for ATMEGA328P is 1E 95 0F
(#) ColT válasza melorin hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Nagy hülye kérdés megint.

Tudtam loadert tölteni a 3,3V-os mikrokontrollerre, meg is fuse-ztam, teljesen jó, de valamiért a programfeltöltés nem működik.
USB-n a reset mentes USB-TTL átalakítómmal kommunikál, toltam rá a programozóval olyan progit, ami küld adatokat, az megy. De a saját építésű, resetes USB-TTL kábelemmel, amivel az 5V-os Arduinom működik, a 3,3V-os nem tud feltölteni programot. Szemmel láthatólag nem tudja resetelni. A Paralell Programmer meg reseteli.
Mi a franc tud ilyet okozni? Különbözhet a 3,3V-oshoz szükséges felhúzó ellenállás a RESET lábon?

@melorin : Akkor az ott nem kommunikál. A loader íráshoz kell egy jól bekötött programozó, kvarc, és a programozónak reset állapotban kell tudnia tartani a uC-t. Amikor nemrég ezzel szívtam, akkor az volt a baja, hogy nem 22pF kondi volt a kvarc és a föld között.
Nekem a programozó RESET lába direktben megy a mikrokontrollerre, és működik. Ha gondolod, tudok rajzot adni.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013

Az nagyon jó lenne, köszönöm.

Este írj rám egy privátot, most melóban vagyok, itt nincs meg :S

Átállítottam a PC bioszában az LPT-t más módra (ECC+EPP vagy mire) és így más hibaüzenetet kaptam mint eddig:
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x00 != 0x07
avrdude: verification error; content mismatch

Egy kis netes keresgélés után találtam egy olyat, hogy a programmers.txt file-ban írjam be, hogy parallel.delay=200

Elindítottam úgy 5 perce a bootloader égetést, de még mindíg tart. Gyanús, hogy nem normális ez.

De, normális, írná, csak 200 (micsodáig? ms, s, év?) vár.
Az ECP+EPP más mint a sima nyomtatóport, tehát valszeg azért olvas úgy mást. Nekem alapon van hagyva, úgy jó.

Kipróbáltam az egészet egy régi P3 gépen, azzal is ugyan ezt a hibaüzenetet kapom.
Legalább most már tudom, hogy nem az LPT-vel van a baj.
Viszont azt nem értem, hogy a programozó honnan tudja, hogy én az LPT port melyik pin-jére csatlakoztattam az égetőmet.

Hogyan értve "programozó"? A progi onnan tudja, hogy az van neki leprogramozva, hogy bizonyos pineken adjon ki biteket.
Az ICSP csati felől hogyan van bekötve a programozó resetje a uC-re?

Én azokra a "bizonyos pinekre" gondoltam, hogy honnan tudja melyikre kel kiadjon biteket.
Ezt a kapcsolást építettem meg.

Onnan tudja, hogy az van a programban, hogy azokra. Ki lett ez találva valamikor az Atmel által, a párhuzamos programozó az eredeti egyszerűsítése/utánépítése.
Amúgy nekem is ez a kapcsolás van, csak a csati kiosztása sikeredett másképpen a saját demo boardomon
(#) TavIR-AVR válasza melorin hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

USBDevice error: Az usb driver/chip nem érhető el.

Arduino mint programozó (tipp): Bővebben: Link

STK200 esetén kötöttek PC oldalon a lábak és ICSP oldalon is...
(#) TavIR-AVR válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Ha Bp-n vagy, mondanám, hogy hozd el. Teljes arzenál van javításra, programozásra és hibakeresésre is...

XVIII-ban vagyok....

USB Drivernek alapban fel kell mennie. Comx portot kell látnod.
Ha nem:
- táphiba
- csatlakoztóhiba
- kábelhiba...
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
(#) ColT hozzászólása Máj 16, 2013 /

Na, a 3,3v-osom megjavult... Nem volt rajta loader, tegnap este programozóval toltam rá a blink-et, és felülírta...
...ne használj programozót álmosan
(#) melorin hozzászólása Máj 17, 2013 /

Megérkezett a Mega, és kb 5 perc múlva már a segítségével fel is töltöttem a bootloadert a Nano-ra ISP-vel Soha többet Parallel...
(#) TavIR-AVR válasza melorin hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Pedig az LPT-s a régi gépeken, az újabbakon meg a STK500 verhetetlen. A ArduinoISP meg inkább kényszermegoldás...
Itt válogathatsz kedvedre
(#) TavIR-AVR válasza melorin hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Bővebben: Link
Itt van paralell és USB-s is (stabilak, kipróbáltak...)
(#) ColT válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Viszont no budget dolgokra meg jó a Parallel Nekem meg nincs pénzem gyári cuccokra. És nálam műxik is
(#) ColT hozzászólása Máj 17, 2013 /

Ht ezt nem hiszem el.
A 3,3V-osom nem megy 3,3-ról, csak 5V-ról. 3,3V-os bootloader van benne, elvileg a fuse--ok is jók.
Mi a franctól lehet ez? Pc tápról, és USB-TTL 3,3V-járól is próbáltam.
(#) TavIR-AVR válasza ColT hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

BOD level be van állítva 4.3V-ra. Tedd át 2.7V-ra.
(#) ColT válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Most gúglizok, sejtek valami hasonlót, de nem jövök rá, hogy az milyen érték. Efuse 0x06 ?
A fusebit calculatorhoz hülye vagyok... Kikapcsolni meg nem akarom a bodlevelt.

(Meg különben is, miért van a boards.txt-ben a 3,3V-os Pro Minihez 4,5V-os bod...)
(#) TavIR-AVR válasza ColT hozzászólására (») Máj 18, 2013 /

Nálam:
  1. pro328.name=Arduino Pro or Pro Mini (3.3V, 8 MHz) w/ ATmega328
  2.  
  3. pro328.upload.protocol=stk500
  4. pro328.upload.maximum_size=30720
  5. pro328.upload.speed=57600
  6.  
  7. pro328.bootloader.low_fuses=0xFF
  8. pro328.bootloader.high_fuses=0xDA
  9. pro328.bootloader.extended_fuses=0x05
  10. pro328.bootloader.path=atmega
  11. pro328.bootloader.file=ATmegaBOOT_168_atmega328_pro_8MHz.hex
  12. pro328.bootloader.unlock_bits=0x3F
  13. pro328.bootloader.lock_bits=0x0F
  14.  
  15. pro328.build.mcu=atmega328p
  16. pro328.build.f_cpu=8000000L
  17. pro328.build.core=arduino

bod efuse 05: 1.8V efuse 06: 2.7V.

Igaz nem a VIn-re kötöd a 3.3V-ot?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
(#) ColT válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 18, 2013 /

"Igaz nem a VIn-re kötöd a 3.3V-ot? "
Ezt most nem értem, az IC táplábára gondolsz? mert oda kötöm

Az efuse nálam 0x05, azzal mennie kéne 3,3-ról (a PC tápos megoldással nem szívja meg 2,7 alá, az tuti, de az USB-TTL-ről is megvan a 3V mindig).
Lehet bepróbálok egy efuse=FF-rt, már ha az a BOD kikapcsolás, csak azt nem akartam.

Vagy rossz az efuse értékem, de azt már csak jövő héten tudom megnézni, mert addig elhavazás van...

Köszi a BOD értékeket!
(#) TavIR-AVR válasza ColT hozzászólására (») Máj 18, 2013 /

A panelen van VIn és Vcc kivezetés is (ha van rajta stab IC). A processszor Vcc lábára kell kötni a 3.3V-t, mert a stabIC levesz 1.2 V-ot. Azaz a 3.3-1.2 = 2.1V! Azaz a BOD-od reseteli simán a chipet.
Ha meg 5V-t kötsz rá, akkor a chipre 3.8V jot - ezért megy.

Közvetlenül a uC kapja most, a stabilizátort átugrottam, mert valamiért a 78L33 is csak 3V-t ad 7V-ról is... :S De ez a kisebb bajom, a nagyobb az, hogy elvileg hjól volt beállítva a BOD, szóval vagy az avrdude, vagy az uisp hazudik.
(Különben saját építésű a panel )
(#) melorin hozzászólása Máj 18, 2013 /

Sikerült már nektek eredményeket elérni nRF24l01+ panellel? Én nem tudok kommunikációt létrehozni kettő között.
Próbáltam már nrf24_ping_client/server-rel is, de nem "látják" egymást.
Mirf library-val is próbálkoztam, ott sincs eredmény.
RF24Master-t is betöltöttem, azon belül a "GettingStarted" példát, de valami nem jó, ezt írja ki soros monitorozásnál(melléklet):
Ha pedig átváltok a "T" -t beírva transmitting módba, ezt kapom:

*** CHANGING TO TRANSMIT ROLE -- PRESS 'R' TO SWITCH BACK

Now sending 314153...ok...Got response 4294967295, round-trip delay: 314159

Now sending 315166...ok...Got response 4294967295, round-trip delay: 315169

Megoldva...
sudo avrdude -c dapa -p m328p -U efuse:w:0x06:m

0x05-tel nem indul direkt 3,3v-ról, 0x06-tal igen... Az uisp természetesen rosszul olvas, ő FF-et lát az efuse-ban, az avrdude kiolvassa 0x06-nak. Aztán lehet persze, hogy FF van benne... ^.^
(#) thomass9 hozzászólása Máj 24, 2013 /

Sziasztok!

Böngesztem netem sokat, de nem sikerült választ találnom a következő problémára.

Arduinohoz (nem feltetlenul) valo egységeket szeretnek ki/be kapcsolgatni szükség szerint.
- nem szeretnék reléket használni - ezek kattognak
- "profi" berendezésekben sem hallani a relě kattogást kisebb egyságek be/kikapcsolásánál
- a tranzisztoros kapcsolásra gondoltam - ez egyszerű lenne, viszont ha pl. egy 3,3V-os feszültségű egységet szeretnék működtetni, akkor a tranzisztoron leesik a feszültség ami ilyen kis feszültségnél már nem elhanyagolható.
- nézegettem analóg kapcsolókat is, ezek viszont elég kis áramot tudnak kapcsolni.

a kapcsolni kívánt modulok 3,3V/5V/12V és MAX 1A (pl. rfid olvaso, gsm modul, RF egységek, kijelző, kártyaolvasó, stb...)

Tud valaki tanácsot adni, mit használnak profi modulokban?
Nagyon szépen köszönöm!
(#) ColT válasza thomass9 hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

CD4050 asszem az 5-3,3V szintillesztő IC, amivel gond nélkül tudsz 3,3V-os áramkört illeszteni az 5V-os Arduinohoz.
Vagy használj a 3,3V áramkörkhöz 3,3V-os Ardut. (Az elmúlt kommentekben végigkövetheted, hogy szívtam vele, mire elkedett működni Már gond nélkül hajtja a Nokia kijelzőt.)

Az 5V-os esetre simán működik, nagyobb áramokra kapcsolótranzisztor.
12V/1A-re : relé, vagy kapcsolótranyó. A relé lehet szilárdtestrelé is, ami nem olcsó, de jó. De 1A-s dolgokat még egy jobban hűtött tranzisztor is elbír.
Következő: »»   6 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem