Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Tudom, belül, de én a kifele jövő hangsugárzásról beszélek.
Akkor vágjak másik előlapot ahol a hangszórók közelebb esnek egymáshoz.
amikor kívül volt mind a kettő akkor remegett az ablak is most hogy be tetem nem remeg az ablak pedig minden ugyan az. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
A hangszórók távolsága, a doboztérfogat, a reflex vagy zárt kialakítás nem számítanak. Ettől még ugyanúgy kell szólnia.
A gond valószínűleg ott van, hogy a belülre szerelt hangszórónál a kosárperem és a dobozelőlap nem zár légmentesen. Esetleg nem is kosár, hanem a vastag szivacstömítés, takarógyűrű fekszik fel. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
Kiettem kívülre mind a 2 hangszórót úgy ahogy volt régen csak egy parafa vastagsággal lett előrébb.
Válasz erre ?
Idézet: „Ti miért nem csináltok ilyet mint a kappa pro 15lf, féláron, biztos tőletek vásárolnék! ” A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
De Urak...
Számoljunk már egy kicsit: egy 50Hz-es hangrezgés hullámhossza kb. 6,8m... Hány méterrel kellene elmozdítani egymástól a két hangszórót, hogy figyelemre méltó kioltás (vagy erősítés) legyen köztük, ha egy bizonyos szögből hallgatjuk őket? Egyáltalán: a hangszórók átmérőjének és az egymástól való távolságuknak, valamint a kioltásnak mi köze van egymáshoz ilyen frekvencián? Esetleg arról lehet szó, hogy más felületen fekszik fel a hangszóró ha kívül, vagy belül van. De ahhoz is megfelelően "white" fül kell, hogy ezt valaki meghallja. ![]()
Azt sem zárnám ki, hogy a kolléga az egyik próbánál elcserélte a polaritást. Az ilyen rejtélyek mögött gyakran igen egyszerű magyarázat bújik meg
![]()
Ezzel egyetértek.
![]()
Azzal nem lesz baj.
Így viszont már látszik a kosárperem, belülre építve valószínűleg jobban átszellőzött. Ez nagy különbségeket is okozhat, ha nincs jól tömítve, mélytartományban 3dB-t is elvesz a hangnyomásból bizonyos frekvenciákon. A felcserélt fázisú bekötés is lehetséges, figyelni kell erre is.
Szevasztok!
Segítségeteket szeretném kérni! Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek mivel lehetne inpregnálni, avagy keményiteni egy kilágyult mélynyomó membránját. A másik kérdésem az lenne, ha valaki festett már papír, avagy kevlár membránt azt milyen festékkel tette, nem szeretném, hogy a gumiperem károsodjon? A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
Most hogy kívülre tettem jó polaritás is rendben volt.
Szerbusztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Szeretnék csinálni egy passzív, bassreflex mély ládát, de nem tudom hogy mekkora űrtartalmú láda kéne neki, és hogy mekkora reflexcső kéne bele... ![]() Ha valaki leírná hogy mekkora Ládát csináljak neki, és hogy mekkora reflexcső kéne bele, azt nagyon megköszönném! ![]() A hangszóró egy SAL XPRO 2580 lenne... Ezt néztem ki... Adatai: RDC: 3,66Ohm SD: 330,06cm Qm: 2,94 Qe: 0,30 Qt: 0,28 fs: 30,38Hz VAS: 38,09L Mms: 110,26g Rms: 7,78kg/s Cms: 0,25mm/N B*L: 15,36Tm No: 0,34% SPL: 87,35db 1W/1m SPL: 90,76db 2,83V/m Átmérője 25cm Mágnes súlya: 2x40oz 4 Ω-os Amúgy szobába szeretném csinálni... VAS alapján kiszámoltam neki egy 30*33*38.5-ös ládát, de aztán olvasgattam még a neten, és rájöttem, hogy a VAS-ból még számolni kell ezt azt és akkor jön ki a tényleges űrtartalom :\ Légyszíves segítenétek? ![]()
Sziasztok! Akartam volna vásárolni 2 darab MNC 33354 es hangszórót a hang(fala)sugárzómba, az átlag érzékenysége 105 dB.
Én olcsón tudnák beszerezni zsír új MNC 33355 ast 100 dB az érzékenysége. Nos a hang(fal)sugárzó amibe akarom rakni három utas(van középsugárzója) a közép és magas között a hangváltó 3500 Hz nél vált (proel smart 153p ről van szó) MNC33354 Miért drágább az 55 ös az 54-esnél? Nem tud esetleg valaki küldeni egy frekvencia-érzékenység görbét az 55-höz hogy jobban tudjak dönteni hogy melyiket vegyem? A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
Elnézést, nem szeretnék szabályszegő lenni, de nálam ez már beidegződés hogy rosszul írom : (
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A Somogyi évekkel ezelőtt forgalmazott ARH 2030 típusú mélynyomó hangszórójának a Thiele-Small paramétereire lenne szükségem. Ha valakinél az alsó fiókban megvan, kérem ossza meg velem is. Köszönöm!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mélynyomónak reflex vagy zárt ládát javasoltok, mert sok érv van mindkettő mellett így nehéz a döntés, autóba lenne kombiba tehát a méret az meg van, csak a kivitelezés kérdéses, annyit érdemes még tudni hogy a csomagtartóba már van két saját ládába foglalt magnat hangszóró, amik már most jól szolnak de egy mélynyomó még csak kellene...köszi a válaszokat
Válaszd ki a hangszórót és a hangszóróhoz kell tervezni reflex, vagy zárt ládát, attól függően, hogy mit igényel a hangszóró.
Kb ehhez ilyent csinálnék. A lapok szabástervét is megtalálod , a reflexcső az mezei 110-es lefolyócső, amiből 172 mm-et kell vágnod hozzá. A ládába nem kell csillapítóanyag, de a merevítés sosem árt. Ha építenél hozzá egy aktív szubfiltert és bővítőjét akkor tényleg jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
Az 50Hz-es hangolással biztosan nem lesz jó.
![]() Figyelni kell arra is, hogy a cső méretei és a hangszóró paraméterei sem pontosak. A csillapítóanyag az utólagos hangolásnál használható. A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2013
Miért nem jó az 50 Hz? Had tanuljunk valamit. Nem ok nélkül választottam.
A 110-es cső miért nem pontos? (Másodsorban meg nem azért készítettem ,hogy mások elemezzék, mert lett volna kb 4 nap megválaszolni a feltett kérdést nekik is.) A hangszóró paraméterei csak az olyan gyártóknál lehet elvárni ,hogy pontos legyen ahol működik minőségbiztosítási rendszer. Ahol tudják biztosítani ,hogy az alkatrészek kritikus paraméterei folyamatképesek legyenek. (CP/CPK) . A H2000-sem foglalkozik ilyen badarságokkal legjobb tudomásom szerint. Persze ha nincs semmilyen iso minősítése sem akkor normális cég nem is fogja beépteni ezeket az alkatrészeket a termékeibe.
16 éve dolgozom (ISO) minőségbiztosítással dolgozó cégeknél, és állítom, hogy a kibocsájtott terméknek (jelen esetben hangszórónak) sem a minőségére, sem a minőségének a folytonosságára nincs semmilyen hatással az "ISO minőségbiztosítás". Ha egy cég elkötelezett a minőség irányába, akkor az ISO nélkül is úgy dolgoznak, ha meg nem...
A H2000 esetében, tapasztalatom alapján, teljesen jók az értesüléseid. Semmilyen törekvés nincs a minőség irányába. Ha valaki kétségbe vonja a szavam, bármikor be tudok mutatni 4 db hangszórót, bizonyítékként.
Állíthatom neked van rálátásom erre a témára. Nálunk nem lehet senki supplier ha nem felel meg a követelményeknek.
Szerintem arra gondolt a kolega, hogy hiába számolod ki a csövet, úgysem azt fogja mutatni a valóságban mikrofonnal mérve, mint elméletileg kellene és át kell hangolni úgyis. Mert tényleg ez van, még hajszál pontos adatok mellett is.
És a reflexcsövet lényegében mindegy hogy hova rakom nem? Előre vagy hátra...
![]()
Ha hátra rakod, szabadtéren nem lesz hatása, illetve jó hangja, beltéren, pedig a falról verődik vissza a mély. Valaki ezt szereti, szerintem borzalmas a hátra helyezett reflexnyílás.
Nagyjából mindegy, hova kerül a reflexcső, nem irányított azon a frekvencián. Lényeg hogy a torkolati tényezővel megegyező távolságra ne legyen a cső körül semmi.
Sarokban, fal közelében elhelyezve viszont emelkedik a mélytartomány hangnyomása. Egy rosszul megválasztott hangolással csúnya kiemeléseket és legalább egy nagy kioltást kapunk 2-300Hz alatt a fal felé fordított csővel. A doboz mérete kb. jó lesz, ettől sokkal nagyobbat már nem érdemes használni, az 50Hz-es hangolás viszont nagyon magas, azt csökkenteni kell, legalább 35 környékére (csatoltam a diagramot hozzá). De ez attól is függ, hogy mekkora helyiségbe kerül, és milyen lesz az elhelyezés. dobozméretezésnél erre is figyelni kell. ~25m^2-nél kisebb szobában át kell gondolni az egészet. Az adott hangoláshoz tartozó reflexcső méreteit nem lehet előre kiszámítani pontosan, mert a programok nagy része nem vesz figyelembe minden lényeges paramétert. De közelítőleg, egy 45 literes dobozban, 100-as csőátmérő mellett körülbelül 300mm-es hossz kell a 35Hz-hez. A SAL és a többi kínai hangszóróknál a megadott paramétereket fenntartással kell kezelni, nagy eltérések fordulnak elő a gyártás pontatlanságai, hibái miatt, és a mérések is rosszak/tévesek. Általában alacsonyabb érzékenységre, gyengébb T-S és mechanikai paraméterekre kell számítani. Ezek az ajánlások sajnos ezért sem pontosak, nem ismerjük, hogy a te hangszóród éppen milyen (lesz), míg valaki jól meg nem mérte. ![]()
Szerintem. Az 50 Hz-es hangolás mellett a 42 Hz-es F3 már bőven elegendő. Másik nagy gyártók sem mennek 40 Hz alá. Mivel a hangszóró alapból eléggé érzéketlen ezért lett betervezve némi extra kiemelés abban a tartományban ahol majd hallani szeretné. Ez minimum 4dB hangnyomás plusz amitől már akár 2x hangosabb is lehet. Az autós hangnyomásversenyeken kivétel nélkül kihasználják ezeket a púpokat akár 6-8 dB is nyerve ezen. A másik dolog amiért a hangolás ilyen 'magasra esett az az gyengécske csoport futás ,ami amúgy is gyenge de a 30 Hz nél már a diagramból is kilóg. Én maradnák az 50 Hz-es hangolásnál.
Idézet: „Ez minimum 4dB hangnyomás plusz amitől már akár 2x hangosabb is lehet.” A kb. 4dB hangnyomás növekedés alacsony frekvenciákon (pl. 50Hz környékén) semmiképp sem jelent 2x hangosabb hangot. Nézz utána ennek a témának. Kezdésnek itt ez a wiki oldal: Equal-loudness contours Idézet: „A másik dolog amiért a hangolás ilyen 'magasra esett az az gyengécske csoport futás ,ami amúgy is gyenge de a 30 Hz nél már a diagramból is kilóg. Én maradnák az 50 Hz-es hangolásnál.” Lehet, hogy a lejjebb hangolással 30Hz környékén már szemre csúnyának tűnik a csoportfutás, de ezt nem hallja igazán az ember ebben a tartományban. Mellesleg a lejjebb hangolással pont 40-50Hz környékén marad elég jó a csoportfutás. Ebben a tartományban több hangszer szólal meg mint 30Hz körül. Én is inkább a Laci (H2000) által javasolt hangolást preferálnám. Persze ha a minél nagyobb autós hangnyomás a cél, akkor nem szóltam ... engem az autós "hifi" nem érdekel.
Sziasztok. A cicám sajnos "meghegesztette" a mélynyomóba a hangszórót. Persze így egy deka mélyhang sem jön ki belőle. Gondolom kuka. Milyet érdemes bele majd vennem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |