Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1996 / 4005
(#) Wuti91 hozzászólása Máj 20, 2013 /

Egy ponthegesztőt építek és az áramot akarom szabályozni és ahhoz kellene, de ha tudtok egyszerűbb kapcsolást vagy kész nyák-tervet akkor sokat segítenétek vele. Ja és a Zt minek a jele?
(#) vicsys válasza Wuti91 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

P1=470K ohm -os potméter (gondolom lineáris körpályás mono)
ST3, DI1=diac (diak) Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Wuti91 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Hello! A Zt maga a terhelés, amit szabályzol. Arra azért ne vegyél mérget, hogy a hegesztő trafóhoz is jó lesz. üdv!
(#) Zadam009 hozzászólása Máj 20, 2013 /

Sziasztok!

Segítséget kérnék...
Van egy házimozi erősítőm ami bekapcsolás után azonnal kikapcsol és "overload" feliratot ír ki. odáig jutottam, hogy csak a táppanelbe csak a frontpanel (amin a gombok meg a kijelző van) van bedugva (se végfok se alaplap) és így ha bedugom és bekapcsolom akkor beindul és mindenhol megvan a kellő fesz, aztán ha kikapcs. és újra be akkor tilt, DE ha kihúzom és újra bedugom a konnektorba akkor megint beindul elsőre.....csatolom a táp kapcsirajzát hátha valaki tud segíteni.
Előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza Zadam009 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Ezen a panelon nem látok semmi olyat, ami érzékelhetné a túlterhelést. A Front panelen viszont valahol biztosan van egy olyan bemenet, ami érzékelheti az alaplapon, vagy a végfokon lévő érzékelő (áramérzékelő sönt) jelét. Én a front panelt nézném meg, annak feltérképezése után esetleg a többit.
(#) Eticsiga hozzászólása Máj 20, 2013 /

Hali! csak egy gyors (de nem biztos hogy ide illő kérdés) Ha egy lézer diódánál áramgenerátort használunk és mondjuk a kimenetén 5v a feszültség akkor arra rá lehet kötni a 2,3v körüli diódát vagy a feszt is szabályozni kell?
(#) kadarist válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!
Amikor rákötöd az áramgenerátorra a terhelést, akkor a terhelésre jutó feszültség értelemszerűen visszaesik. Itt is érvényes O h m-törvénye.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013
(#) Eticsiga válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

érdekes pedig én a diódán is ezt a feszültséget mértem vagy valamit elnéztem. De lehet hogy valamit elnéztem. Amugy lehet hogy hülye kérdés de akkor nem kell valami előtét ellenállás vagy valami?
(#) Eticsiga válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

érdekes pedig én a diódán is ezt a feszültséget mértem vagy valamit elnéztem. De lehet hogy valamit elnéztem. Amugy lehet hogy hülye kérdés de akkor nem kell valami előtét ellenállás vagy valami?
(#) kadarist válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Az előtétellenállás szerepét maga az áramgenerátor képviseli, annyi különbséggel, hogy változó bemeneti feszültség mellett képes állandó értékű áramot átfolyatni a terhelésen.
(#) Zadam009 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!

Köszönöm a gyors választ! Akkor tovább keresgélek
(#) Wuti91 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Akkor milyen szabályzót javasolnál ponthegesztőhöz ami egyszerű de működik is rendesen??? (kész NYÁK-terv is jöhet
(#) kadarist válasza Wuti91 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szia!
Én ezt a kapcsolást megépítettem egy fűrészlaphegesztő trafóhoz és nagyon jól működött. Az induktív terhelést is jól lekezeli, nem kell semmilyen trükköt bevetni.
(#) Wuti91 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Köszi, és a felső kapcsoláson látható TI1 és 2 az milyen típusú mert nem találom.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013

Az a két alkatrész kettő, legalább 800V-ot kibíró tirisztor lesz. A konkrét típust a trafó teljesítménye szabhatja meg.

Hát a trafó egy 700W-os mikróból van.

Ez a típus jó lesz.

Üdv! Rábeszéltek hogy rakjak bele 2 trafót de akkor is jó lesz ez a telj. szabályzó csak más típusú tirisztorral és stb-vel??

Válassz egy 20A-es típust, például ezt.
(#) djgaby hozzászólása Máj 21, 2013 /

Sziasztok!
Stk402-100-as IC-t helyettesíthetem stk402-090-es(találtam egy ilyet itthon) IC-vel ?
Előre is köszi!
Üdv.
(#) pjg válasza djgaby hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Az adatlap mit mond?
(#) djgaby válasza pjg hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

a feszültség az rendben lenne, a kapcsolási rajzot nézve megoldható a dolog, mind 2 ic-hez ugyanazt a kapcsolást ajánlják...
Egyébként egy hifiben lenne a csere..
(#) pjg válasza djgaby hozzászólására (») Máj 21, 2013 / 1

Mehet a csere.
(#) etm hozzászólása Máj 21, 2013 /

Hello! Nekem lenne egy spéci kérdésem. Az UC 3842 -es IC hogyan működik? Úgyértem,melyik lábon kapja a bemenő jelet,melynek alapján szabályozza a kimenő jelet?Gondolom, van egy állandó táp fesz,van egy kimenő impulzus és egy bemenő feszültség nagyság ,vagy impulzus sűrűség az ami szabályozza aztán a kimenetet?
(#) bbalazs_ válasza etm hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Toltsd le az adatlapjat, annal reszletesebben ugysem tudja senki elmagyarazni/leirni.
Altalaban vannak benne gyari alapkapcsolasok, abbol meg lehet okosodni.
(#) ThompsoN hozzászólása Máj 21, 2013 /

Sziasztok.

Adott egy Atmega48, amit PWM-re használok. A PWM kimenetre rákötöttem egy BUZ11 MOSFET-et, egy 1kOhmos ellenállás közbeiktatásával. A probléma az, hogy az IC hiába állítja elő a megfelelő kitöltési tényezőjű jelet, a MOSFET folyamatosan nyitva van, így nem tudom szabályozásra használni. Az IC 5V-ot kap, a MOSFET 12V-ot kapcsolna, a föld közös. A kapcsolás ezen részletét mellékelem.
A kérdésem az, hogy mit rontok el, amiért nem működik?

img007-2.jpg

(#) Mybuster válasza ThompsoN hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Esetleg próbáld meg tranzisztorral kapcsolni a gate-et. Elnézést ha rossz javaslatot írok, javítsatok ki.

Valahogy így: Bővebben: Link
(#) ThompsoN válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

BC182 jó lenne hozzá?
(#) Mybuster válasza ThompsoN hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Tökéletes. Én csak azért javasoltam mert nálam bevált. (MSP430 3.3V)
(#) ThompsoN válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Mekkora lenne célszerű ahhoz, hogy gyorsan nyisson?
Következő: »»   1996 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem