Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   82 / 270
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Máj 23, 2013 / 1

Ide 220-250K-s trimmer kell. Túl sokat nem állít.
http://www.hestore.hu/prod_10021073.html
Egy ilyen trimmerrel miért ne menne?
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A beállítás 680-900K ez nem kevés a fix ellenállás arányában.

Az a trimmer?! Ne viccelj Attila. Láttál már ilyet valami kereskedelmi készülékben?! Nem bántom őket, de ,,, más szemmel nézve, egy elektronikai alkatrésznek vagy gyártója, adatlapja (minimum). Ezekt árulják a boltok zacskóban párszáz forinttért. Nézd meg, ha pl egy farnell vagy TME oldalon összeállítod az alkatrészlistát, mennyibe kerül, és milyen alkatrészek lesznek benne. Próbáld ki és el fogsz csodálkozni, hogy működik anélkül hogy berhelgetni kéne. Sőt, egy hét múltán is, pedig elvert a jég, kétszer leesett és egyszer ráléptél.
Azt gondoljátok, viccelek, de pl én voltam gyakorlaton a Mechanikai Művekben a kondenzátor üzemben. Soha többé nem használtam olyan kondit pedig a kor jó szokása szerint hoztam párat, de annyira sem volt jó, hogy ingyen beépítsem. Egy dolog, hogy rengeteg volt a polaritáshibás, de az értékek ...kár volt ráírni.
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Szóval azt mondod, hogy több száz Ft-os trimmert vegyek? Egyébként fémkeresőbe melyik a jobb a kondenzátorok közül: kerámiakondenzátor vagy fóliakondenzátor?
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Idézet:
„A beállítás 680-900K ez nem kevés a fix ellenállás arányában.”

Nem, mert nem az a cél, hogy nullától több száz Hertzig lehessen állítani, hanem az, hogy száz Hertz körül finoman.

Idézet:
„Az a trimmer?! Ne viccelj Attila. Láttál már ilyet valami kereskedelmi készülékben?!”

Trimmer. Nem vicc. C.Scope gépekben szinte csak ilyent, de lehet, hogy csak kevés gépet láttam eddig.

Hogy így néz ki, vagy ez a típus az más. Komolyan nem értem ezeket a sufnituning vitákat. Előszedtek 20-30 éves gépek, amik fénykorukban sem voltak az élmezőnyben max az árukkal, és kiakartok hozni belőlük 50%-al többet, mint a mai csúcsgépek. Ez eddig ok, ez a hobby. De mi értelme van olyan alkatrészeken spórolni pár száz forintot, amitől kapásból fejre áll a gép? Freki állító potin spórolni meg kavicson, meg IC-ken? Ráadásul értelmetlenül, mert összességében még többe is fog kerülni, ha valamit cserélni kell és feljön a huladékbavásárolt fene tudja milyen nyák vezetőcsíkja, akkor meg aztán tényleg drága, mert újra kell építeni. Vedd a fáradtságot és nézd meg, hogyan árulnak olyan webboltban alkatrészt, ahol nem a barkácskategóriát adják.

Az ellenállásra pont azt írom, hogy ha ez finom állításra kell, nagyon nagy a poti az ellenálláshoz képest, és amikor két nap múlva kh-s lesz, lehet keresni a hibát napokig.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Idézet:
„Komolyan nem értem ezeket a sufnituning vitákat.”

Akkor ne vitázzunk. Én csak építgetek, és néha megosztom a tapasztalataimat. A fórum szabályzatában benne van az is, hogy ne hallgassanak rám.
A potiról meg annyit, hogy Neked nem jó, nem építed be, nekem jó, és beépítettem. Majd odaszarik, és akkor megemlegetem, hogy mennyire igazad volt. De addig is, keresőzök vele.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

azt mondom, megbízhatót vegyél. sajna már a tapasztalat is kevés, mert annyi új ismeretlen gyártóvan. Pl az alibaba.com-on olvastam egy szabályzó áramkörre, hogy a felirat alapból siemens, vagy amit akarsz... De a nagyobb nemzetközi láncoktól vesznek manapság a gyártócégek, ezektől minöséget kapsz, mert ott nagy botrány van, ha valami nem megfelelő.

Kondiból ezek az örök kérdések, de jó hogy feltetted. Ideális alkatrészek, tisztán ohmikus ellenállás, kapacitiv kondi, és induktivitás csak az elméletei elektronikában léteznek. A gyakorlatban ezek az összes tulajdonságot mutatják, így más hatásuk is van, pl a tápokban alkalmazott nagy elektrolit kondik jelentős induktivitást képviselnek és amikor a régi tv-ken összeugrott a kép, semmi más nem történt, csak induktivitásszegénnyi vált a kondi. Feszültség (átütés szempontjából) mindegy mit használsz egy ilyen kisfeszültségű készülékben. Egyébként ha valahol lényeges az illik jelölni a rajzon.

Azt tudni kell, hogy a kis lencse, négyzet kerámiáknak nagyon rossz a hőstabilitásuk és a tűrésük, vagyis időzítő, frekimeghatározó elemnek semmi esetben sem használd. Szürőnek, tökéletesek, ott úgyis van egy görbe, amibe belefér nagy tolerancia .

Aki hitetlen, tegyen be egy oszcillátor frekvencia meghatározó pontjára egy ilyen kerámiát, nézze a szkópon és tegye mellé a pákát. Viszont ebből következik az is, ha valahol kísérletezni akarsz a kapacitással, ezt a módszert lehet használni.

Csak hogy még ellenkezzek, a fórumszabályzatban nincs benne, hogy ne hallgassanak rád, sőt nem is szerepelsz benne konkrétan, viszont én rendszerint arra buzdítok mindenkit, hogy hallgasson rád, mert nagyon jókat mondasz és építesz, pont ezért nem értem, hogy néha miért ragaszkodsz ilyen makacsul értelmetlenségekhez. Tök evidens, hogy mi egy alkatrész, mi az ellenőrizhető gyártó, milyen adatok kell szerepelni minimálisan. Az 50 Ft-os potin ezeknek nem felel meg, igaz kb 200forinttal olcsóbb, mint amik megfelelnek. A deltát meg ha veszed, 100ezer körül adják. Nem értem miről beszélünk. Egyébként az IC-kel kapcsolatban már előre leírtad, hogy igazam van, így a potihibánál, már ha megtalálod majd, hogy az lesz a hibás, mert nem könnyű (én láttam már olyan potit ami mérve jó volt, áramkörben nem és fél napom ment rá) már nem kell emlegetned.
(#) mateatek hozzászólása Máj 24, 2013 /

Csinálgattam magamnak az új gépemhez egy új fejsablont is. Talán nem hasonlít egyik géphez sem.

sdc10630.jpg

(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Egyedi valóban. Annak van jelentősége, hogy a merevítőpálcikák nincsenek síkba a többi résszel? Vákuumozod, vagy belemarod egy lapba és bele melegíted?
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

A merevítő pálcák a könnyítés miatt vékonyabbak. Ez vákuumozáshoz lesz sablon.

próbáltam megkeresni azt a szuper könnyű és merev gyantát de nem sikerül, azt tudom, hogy a farix kft-nél mutatták és kék színü volt. Úgy emlékszem a zsugorodása is minimális. A súlya olyasmi volt, mint a puhafának. Érdemes lenne kipróbálni.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Nem csak azt kell nézni egy gyantánál, hogy milyen tömegű, hanem azt is, hogy mekkora a hőtágulása, és mennyire tartja a keménységét, merevséget melegben. Mert ugye, azt a gépet bent hagyja az ember az autóban, nyáron, és ott nem kevés meleget kap.
Az epoxi gyantáknál nem szokott sok lenni a zsugorodás.

Ez szerintem valami szerszámgyanta volt, azok nagy hőállóságuak és forgácsolással megmunkálhatóak, tehát elég kemények, a zsugorodása is minimális volt. De ami 60 fokon lágyol az valami speciális...vagy gagyi. Egyszer bemegyek már és megkérdezem, ott elég részletes adatlapjaik vannak a termékeknek (mert ugye az ellenőrizhető gyártó, minőség... Bár meg kell hogy mondja, multkor vásároltam az Auchanban egy kétkomponensű epoxit, valami 300kg/cm2 írtak rá. Majd lemérem, mert gyanús hogy tudja, persze az hozzá tartozik, hogy min, mert pl egy Al felületen biztos többszörösét tudja, mint egy PVC vagy ABS-esen. Az expi fején tört el a fül, azt javítottam vele, de rövidesen csinálok neki egy tök új fület, majd teszek fel képet, hogyan oldom meg spec tizen ezerforintos ABS ragasztó nélkül..
(#) Attilawap hozzászólása Máj 26, 2013 /

Van egy jó hírem: Sikerült megépítenem a Delta Pulse-t, csináltam egy próba tekercset és ki is próbáltam. Az első következtetések: Ha fém tárgyat rakok a tekercs kellős közepébe, akkor nem jelez. Viszont ha megmozdítom a fémet, akkor egyből jelez. Ez működik úgy is, ha egy adott magasságban lóbálom a fém tárgyat a tekercs egyik oldalától a túloldaláig. Akkor is jelez. De abban a pillanatban, ha megállítom a tekercs felett a lóbálást, akkor nem jelez.
Most hogy megvan a próba tekercs szeretném megcsinálni a végleges tekercset és ehhez szeretnék segítséget kérni. Voltam a Tesco-ba, ott csak szilikon alapú ragasztót találtam. Ez mennyire lenne jó? Valaki a Siloplast-ot ajánlotta. Ez mennyire jó? Valaki meg púrhabot. Ez mennyire jó ötlet? Aztán ti írtátok, hogy epoxi vagy múgyanta a legideálisabb választás, amihez kell sok üvegszál. Üvegszálat hol lehet kapni?
Üdv!
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Máj 26, 2013 /

A DP nem szokott ilyen gyorsan működni a kapcsolásban megadott értékekkel. Ott a T4 és T6, R29, R30 környékén nézzél körül.
A fejkészítésnél a sziló és a purhab felejtős. Olcsón tudsz venni festékboltban poliésztergyantát, ami megfelel a PI gépek fejének, és ugyanott üvegszál szövetet. A szövetet szétbontva megkapod a megfelelő üvegszálat.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Nézegettem a kapcsolást, és arra jöttem rá, hogy az eladó, akitől kaptam az alkatrészeket, az BC557 helyett BC558-asat adott helyettesítőként tranzisztort. Megnéztem az adatlapjaikat és én úgy láttam, hogy az a különbség köztük, hogy a BC557 50V-os a BC558 pedig 30V-os. A másik: van ugye a R23,R24 és R25,R26 amiknek nagyon pontosnak kell lenniük. Na mármost nekem 1%-os tűrésű ellenállásaim vannak beforrasztva. Gondolom ez nem annyira gond.
(#) Attilawap hozzászólása Máj 27, 2013 /

Légyszi mondjátok meg nekem, hogy a Delta Pulse kapcsolásán mi ez az átkapcsoló? Mi a funkciója?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

A kapcsoló az az automata, és a kézi hangolás választó kapcsolója. A nyomógomb az autó hangolás nullázója, a megnyomásával nem kell kivárni az autó hangolás kihangolódását, a gomb megnyomásával egy pillanat alatt kihangolja magát.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Az egy százalékos pontosságnál már szerintem tökéletesen kell a gépnek működnie. A tranzisztorok helyettesítése is rendben van.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Most néztem, hogy hogy néz ki az üvegszál és azt akarom kérdezni, hogy ezt a tekercs köré kell tekerni vagy mi? És utána körbe gyantával?
(#) SlickRick hozzászólása Jún 2, 2013 /

Sziasztok!
Golden Star 4 es fémkeresőmön elrohadtak a vezetékek magában a műanyagban belül. Ki lett vésve a tekercs amerra a "drót" ment de nem találtam logikus helyet erre. Ezeknél hogyan van megoldva a tekercs bekötése illetve a többi része? Mert lehet érdemesebb lenne egy új fejet készítenem hozzá de nem jöttem rá milyen elven működik ez. Már építettünk itthon 3 vezetékes keresőhöz fejet nagy sikerrel de ez 4 vezetékes amiből 2 árnyékolás. De valami alufólia szerűség is volt a tekercseken esetleg ez itt árnyékolási funkciót lát el? Egy helyen rá volt tekerve kívülről a tekecsre valami vezeték jó pár menetben mértem is rajta a kellő ellenállást de ahogy ráforrasztottam el is veszett ez. Új fejet meg igen bajos beszerezni hozzá.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) mateatek válasza SlickRick hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Gondolom a Chrenkó féle Golden Star 4-ről beszélsz. Ha jól tudom, az ugyan azzal a fejjel működik, mint a Silver Star, és azt a fejet a gyártó még mindig forgalmazza. Javítsatok ki, ha rosszul tudom.
(#) SlickRick hozzászólása Jún 2, 2013 /

Igen csak nincs jelenleg raktáron és várni kell míg legyártják és addig is szeretnék menni lengetni.
És igen a Silver star fejjel működik
(#) Attilawap hozzászólása Jún 3, 2013 /

Sziasztok! Valaki el tudná magyarázni részletesen, hogy hogy kell az öntést csinálni PI gép fejéhez? Mert kerestem videókat Youtube-on, de nem találtam semmit. Konkrétan az üvegszál alkalmazását nem értem, hogy hogyan kell (és mi köré) tekerni.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Az üvegszál a gyantában olyan, mint a betonban a vas. Az nélkül egy rideg, törékeny anyag. Az üvegszálból lehetőleg minél többet tegyél a gyantába. Egész szálban is, és apróra metélve is. Minél több, annál jobb.
(#) kiralysa hozzászólása Jún 12, 2013 /

Remélem hasznát veszi valaki.
ha kell még valakinek más rajz tudok küldeni.
(#) titilla hozzászólása Jún 13, 2013 /

Hali!Készítgetem (lassan, de biztosan) az SMW-met, és mivel felkértek egy dokumentáció elkészítésére is, ezért összekötöttem a kellemest a hasznossal. Az SMW nyákjának gyártásakor elkészítettem a nyákfotózás házilag dokumentációt is. Belinkelem ide, hátha valaki hasznosnak találja. + vannak benne képek az SMW 3-as nyákomról. Mateatek! Jól néz ki az új fejsablon! Bevált?

Nyák készítése házilag foto módszerrel
(#) mateatek válasza titilla hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Hali!
Egy fejet csináltam az újabb sablonnal. Szokni kell. Ilyen
Szép nyákot csináltál. Elolvasgatva a dokumentációdat, és a képeket nézegetve, fontolóra veszem , hogy a jövő évben rendet teszek a műhelyemben.
(#) kiralysa válasza titilla hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Végig olvastam a dokumentációt.(gratulálok nagyon részletes lett,érthető)
Következő: »»   82 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem