Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1999 / 4005
(#) pjg válasza bitu hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Ez nem egészen van így!
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) bitu válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Átolvastam párat, de inkább programozási szemszögből.
Azt úgy kb értem is.
Csak ezzel a lábkiosztás dologgal bogarat ültettek a fülembe.
(#) bitu válasza pjg hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Soic-ra gondoltam
SSOP túl kicsi a remegős kezemnek

PDIP, SOIC tök ugyanaz a bekötés.
(#) pucuka válasza bitu hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Arra figyelj, hogy nincs általános szabály. Ezért fontos mindenekelőtt alaposan tájékozódni, lehetőleg a gyártó adatlapjából. Ha ismeretlen, akkor több gyártóét is meg kell nézni, előfordult már, hogy egy TO92 -es tokozású tranzisztornál más gyártónál más volt a lábkiosztása. Mondjuk egy tranzisztornál néha meg lehet cserélni egy egy lábat, csak csúnya lesz, de ez százlábúnál gond van. Láttam már hanyatt IC-t, de ez az egyszerűbb eset.

Aha én is úgy gondoltam, csak nem voltam benne biztos ,hogy ugyanabból az irányból kell nézni.
De most már akkor nyugodt vagyok.
Köszi a segítséget.

Mindig az IC feliratos oldala felől kell nézni a lábkiosztást.
(#) bitu válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2013 /

Szoktam nézni ezeket, megzavart ez a hozzászólás abban a topicban, és azt hittem az SMD-t alulról kell nézni esetleg.

Most már tudom
(#) Mdavid hozzászólása Máj 25, 2013 /

Próbáltam tervezni egy LED-tesztelő áramkört, elkészítettem a kapcsolási rajzot, és nyákrajzot is. Meg szeretnék kérni valakit, hogy nézze meg, hátha elnéztem valamit az összekötéseknél. Köszi!
(#) Hilo hozzászólása Máj 25, 2013 /

Sziasztok,
Szerintetek ilyet lehet házilag csinálni, vagy felesleges gondolkozni rajta?
(#) zoltan0801 hozzászólása Máj 25, 2013 /

Sziasztok!
Egyszerű kérdésem lenne, egy Tattoo feliratot kellene készítenem 230V-ról. Skori kapcsolására konoldat, LED 230V-ról, viszont felmerült az ötlet, hogy a feliratot körbefogó "keret" villogjon, és körbe-körbe menjen. A kérdésem az lenne, hogyan lehetne legkönnyebben megoldani, az elektronika áramellátását? A léptetést, villogást megoldom, viszont a 12V-ot hogyan tudnám előállítani? Trafó nélkül kellene megoldanom.
(#) Action2K válasza Hilo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Szia! Mennyibe kerül a gyári?
(#) Action2K válasza zoltan0801 hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Szia. Kapcsolóüzemű táp?
(#) zoltan0801 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Köszönöm, ez eszembe sem jutott hirtelen, akkor átmegyek abba a topikba, és ott kérdezek, ha elakadnék.
(#) lakospeter hozzászólása Máj 25, 2013 /

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a segítséget, sikerült megoldanom a gondomat!

Viszont van még valami... A 78xx-79xx stab IC-knek a bemeneti max. 35V az akkor értendő ha már rajta van a stab és legalább az terheli?
(#) kadarist válasza lakospeter hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

A 35 volt minden esetben értendő. De mi az a "stab"?
(#) Hilo válasza Action2K hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Szia,
Gőzöm sincs mennyibe kerül. Gondoltam ha meg lehet építeni házilag csinálok egyet, inkább a tapasztalat miatt nem azért mer kellene bármire is.
(#) Action2K válasza Hilo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Azért nem mindegy, hogy egy tömeggyártott cuccot meg tudsz venni 2000 forintért, vagy Neked 200 ezerbe kerül az egyedi legyártás. Még így is érdekel a tapasztalatszerzés? Jó drága tanulópénz.
(#) nyulbul hozzászólása Máj 25, 2013 /

Sziasztok. Azt szeretném kezdőként kérdezni, hogy meg lehetne e duplázni büntetlenül az akumulátort egy táblagépben.

A válaszokat előre is köszönöm.

PICT0307.JPG

(#) pjg válasza Hilo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Mi ez?
(#) Action2K válasza pjg hozzászólására (») Máj 25, 2013 / 1

Szárazföldi domborzati radar. Ismered azokat, amiket használnak a hajók a vízalatti zátonyokhoz? Na ez annak a szárazföldi változata.

Ez jó. Jó lenne a Simsonra.
(#) Hilo válasza Action2K hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Kedves tőled hogy az anyagiak miatt aggódsz, de érdemben választ ettől függetlenül nem kaptam.
Nem az volt a kérdés hogy érdemes e megépíteni házilag vagy sem, hanem hogy kivitelezhető e?

Érdemes, ha a feltételek adottak hozzá és valamilyen előnyöd származik belőle.
(#) elektros90 hozzászólása Máj 25, 2013 /

Sziasztok.

Ebben a kapcsolási rajzban mi az L1? Folytó tekercs? Mi az az 500mA, milyen értékűre van szükségem?
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) k_h válasza elektros90 hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Olvadóbiztosíték.
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Az egy 500mA-es olvadóbiztosíték.
(#) tib12 válasza Hilo hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Üdv. Nem lenne hülyeség. Optikával van megépítve meg pár leddel(esetleg lézer diódával). Elektronika nem sok van benne. Egyszer volt egy olyan kis optikám ami egy lézernyalábbol csinált egy vonalat, na olyanbol kéne több, vagy tudni az miként működik. Viszont ezzel a megoldással elég sok lézerdióda vagy fókuszált led kellene. Sajnos többet nem tudok segíteni. Sok sikert hozzá.
(#) elektros90 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 25, 2013 /

Köszi mindkettőtöknek. Akkor ezért nem stimmelt, a doksiban ferrite bead-et ír, ebből indultam ki.
Következő: »»   1999 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem