Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nosztalgia - elektroncsövek, és (h)őskori technikák
Lapozás: OK   6 / 14
(#) ZLED válasza sturbi hozzászólására (») Okt 8, 2007 /

a 6ZS1B csövekből lehet Adó/vevőt építeni, és ha lehet akkor kb mennyi lenne a hatótávolsága??
(#) ZLED hozzászólása Okt 29, 2007 /

Sziasztok!
Ez mit jelent?: СИНХР
Ez a szöveg két banán csati felett van a szkópomon.
(#) KTobi válasza ZLED hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Szia!

Valószínüleg orosz, de az biztos, hogy ciril.
Latinul: sinhr
Azt hiszem sinkr kellene, hogy legyen. Szerintem a szinkronjel lehet, evvel kéne behangolni a szkópot. De szkópot még nem használtam, csak elméletből gonolom ezt.

Üdv. Tóbi
(#) oldman válasza ZLED hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

=szinkron be vagy kimenet
(#) RdsG hozzászólása Nov 19, 2007 /

hello

Szeretnék építeni, egy reflex csöves rádiót. Találtam egy-két kapcsolást, de bővebb leirások sajnos nincsenek.
Nem a megépítéssel van a gond, hanem elvi bajom van. Addig nem építek meg valamit amíg nem értem, hogy hogyan működik...
Az alpfelállást értem, hogy ugyanazon cső RF és HF erősítő is, a demodulálás pedig vagy diódával vagy triódával történik.

a problémáim:
kép1

A fenti kapcsolásban egyrészt furcsának találom, hogy az erősítő úgy van visszacsatolva, mint egy visszacsatolt audion (ilyen visszacsatolt erősítőt még nem láttam, csak az említett v.audionokban,)

Továbbá, nem értem, hogy hogyan jut(juthat) vissza AF jel a csőbe az AF trafó "után" a csőhöz, a rezgőkörön keresztül? A rezgőkör pedig az AF trafón keresztül kapcsolódik a földpontra?

Harmadszor: Nem kellene rácslevezető ellenállás és kondi a rács elé?

kép2

Ebben a kapcsolásban továbbá(az eddigieken kívül) nem világos:
Az antennatakercshez csatolt "első" rezgőkör, ebben a formában nem tűnik rezgőkörnek, mivel a tekercs két vége nem kapcslódik a forgókondi két végéhez, csak az egyik. Ez így működik, vagy csak rossz a kapcsolás?

Remélem tud valaki segíteni!
Köszönöm

üdv.:RdsG
(#) gg630504 válasza RdsG hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

kép1

A REGEN regeneratívot jelent, tudtommal == visszacsatolt.

A nagyfrekvenciás rezgőkör ( G - rács ) hangfrekvencián rövidzár.
A rácsra a két feszültség összege jut.

Egyenáramúlag a rács földön van, hiszen a tekercsek egyenáramúlag kis ellenállásúak.

kép2

Osztott kapacitású rezgőkör: a G - F közötti 2 nF és a 30+365 pF sorba van kötve.
A 2 nF-ot RF-en vedd rövidzárnak, a G - F tekercset söntöli, másképp G-t hidegíti.

55!
(#) RdsG válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Hello

Köszönöm a választ, csak az a baj, hogy az alapvető fogalmakkal sem vagyok tisztában mint pl.: söntöl, hidegít... Illetve nem vagyot teljesen tisztában azzal, hogy a különböző kapacitások, frekvenciától függően, hogyan viselkednek.
Ennek, hol tudok utánanézni?

Idézet:
„A REGEN regeneratívot jelent, tudtommal == visszacsatolt.”

Nem magával a visszacsatollással volt problémám, csak igen fucsának találtam, hogy ez egy regeneratív csöves erősítő, mivel ilyet még sehol sem láttam.

Idézet:
„Egyenáramúlag a rács földön van, hiszen a tekercsek egyenáramúlag kis ellenállásúak.”

Az erősítő rácsának nem kellene, a katódhoz képest negatív előfeszültséget biztosítani, hogy erősítőként működjön a cső?(munkapont beállítása)

üdv. RdsG
(#) gg630504 válasza RdsG hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Söntöl == áthidal.
Pl. egy kondenzátor egy ellenállással párhuzamosan kapcsolva nagy frekvencián söntöli, kis frekvencián nem hatásos.
Hidegít: egy ponton megakadályozza a váltófeszültséget. Valamilyen egyenfeszültség lehet rajta, de váltófesz ( jel ) nem. Jellemzően egy kondenzátor a föld vagy táp felé csinálja. Ez a kondi a hidegítőkondi.
A csövekhez nem nagyon értek, de tudtommal 0 rácsfeszültségnél is működik. A rajz1-en a 3 V-os direkt fűtés miatt -1.5 V-on van a rács egyenáramúlag.

55!
(#) RdsG válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Köszi a felvilágosítást!

Azonban sikerült még egy kérdést "kieszközölnöd" :
Idézet:
„A rajz1-en a 3 V-os direkt fűtés miatt -1.5 V-on van a rács egyenáramúlag.”

-1.5V? Nem értem, hogy miért...
(#) gg630504 válasza RdsG hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

rajz1: Ha jól látom, direkt fűtésű a cső, azaz a fűtőszál egyben a katód is. (( A 30 ohmos potmétert nagyvonalúan kihagytam, mindjárt pontosítok... Bocs. )) Szóval a katód jobboldala 0 V-on van, a baloldala -3 V-on. Az _átlag_ -1.5 V.
Pontosabban Urács == -3 V +( Ufűtő/2 ).
(( Ha a 30 ohm jobboldalon lenne, akkor Urács == - Ufűtő/2 lenne. ))

55!
(#) Ricsi1992 hozzászólása Feb 15, 2008 /

Üdv,végigolvastam a topikot,és nagyon megtetszettek a csöves erősítők.

Egy !nagyon egyszerű! elég (pár10-ed W-os) /1/ csöves erőstőt szeretnék építeni,nem kell feltétlen szépen szólnia,csak működjön,kisérletezni,méregetni,megérteni a lényegét... kellene,mert eddig csak tranyósokat csináltam,de ez sokkal érdekesebb:anódfesz,fűtésnek fesz...

Ehez kelene valamilyen kapcs.rajz.Ha feltennétek egyet,azt nagyon megköszönném.
Üdv.:Ricsi
(#) sturbi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Fogsz egy 6E5P tetródát, katódjára 33 Ohm katódellenállás az automatikus rácselőfesznek-47 k rácslevezető, hogy eljusson az előfesz a rácsra, akármilyen kimenő az anódra (1:11-1:32), segédrács 100 ohmmal a tápra, ami 200 V egyen legyen kb. és már peng is a zenze ezerrel
(#) Ricsi1992 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Kösz a gyors választ.
És a be,ill. kimenet hova kerül?Esetleg egy egyszerű rajzot tudnál róla csinálni,mert így nem nagyon értem.

Csak tetródából lehet erősítőt csinálni,triódából... nem?
(#) sturbi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Természetesen bármilyen csővel lehet erősítőt csinálni, csak éppen 6E5P vetyengett előttem mikor a hozzászólást írtam. A csöves erősítős topikban vannak kapcsolások ECL-PCL 86-al, első csövesnek azzal érdemes próbálkozni vagy EL84+akármilyen kettőstriódával. Ezek könnyen beszerezhető csövek.
Milyen csöveid vannak ?
Csőnél (najdnem) mindig a vezérlőrács a bemenet és az anód a kimenet.
Javaslom, nézz szét a "csöves erősítő készítése" topikban, mindent megtudhatsz amire kíváncsi vagy.
(#) cua válasza ZLED hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

neked válaszolom de általános:

http://tubedata.itchurch.org

aminek itt nincs adatlapja az szinte nem is létezik ))

regards,

(#) Ricsi1992 hozzászólása Feb 21, 2008 /

Köszi mindenkinek a válaszokat.Már megvan a kapcs.rajzom,és a "csöves erősítő készítése" topikban is mindent megtudtam,amit kell.Hétvégén már kezdem is építeni a PCL86-os végfokomat.
(#) Csibi hozzászólása Feb 24, 2008 /

Sziasztok
Találtam valami második világháborús csövet RL12P35, a hátulján a következő felirat van: Wehrmachteigentum. Lehet ezt még valamire használni vagy mehet a múzeumba?
(#) Imi65 válasza Csibi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

A mindenit. Ezért a régi rendszerben elvittek volna.
(#) oldman válasza Csibi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Ha még működik bizonyára lehet használni.
Én feltenném a polcra dísznek a többi "régenvolt technika" közé. (A fölösleg , bocs feleség ugyan nem díjazza a gyűjteményt.)
(#) szamóca válasza Csibi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Szép darab! Müszi kollega biztos dijjazná .
(#) sturbi válasza Csibi hozzászólására (») Feb 24, 2008 /

Ha jól emlékszem valamelyik régebbi rádiótechnikában láttam vele SE-t 10W körül, sajnos magas anódfesszel megy, így kimenőt nem könnyű hozzá alkotni. (wermacht csövekről szólt a cikk)
(#) Csibi hozzászólása Feb 24, 2008 /

Van még egy régi, csöves erőlködőm (azt is örököltem), ami ma már csak disz (bár még ma is tökéletesen működik), valószinű ez a cső is mellé kerül majd. Esetleg, nem tudna valaki kisegiteni egy kapcs rajzzal, hogy mégis mit lehetne ebből kihozni?
Előre is köszi
(#) sturbi válasza Csibi hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

1992/12 RT-ben 604.old.-on van 10W-os SE erősítő kapcsolás RL 12 P 35 véggel. A többi cső RV 12 P 2000 benne.+google
(#) huba hozzászólása Feb 25, 2008 /

Sziasztok épp egy öreg rádiót restaulálok, gyerekoromban mikor kezemrekerült a rádió neiestem a trafónak cinezöpisztolyal hogy biza az elmegy ellemröl is Szerencsére apum leszidott és felkerült a polcra kb 6 évvel ezelőtt. Találtam rajzot, a trafót visszakötöttem és megszólalat A kérdésem az hogy mekkora kellene legyen a második szürökondin a fesz, mert ezt már nem csővel hanem diódával adták ki és a dióda előtti ellenállások nemtudom hogy voltak bekötve. Most egy 330Ohmos van betéve a kondin bemelegedés után 155V csak nemtudom hogy elég e, mert a varázsszem nem világit C30 Nem zárlatos és R20 nem szakadt. Köszönöm :worship: Kapcsi
(#) huba válasza huba hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

UI: Hideg csövekkel 250V van a kondin
(#) huba válasza huba hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

A varázsszem unta meg az életét. Kivettem a rádióbol és csak tulfütéssel akar begyulni. Hétvégén megyek szerezzek be másikat.
(#) oregtamas0202 válasza huba hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Üdvözlet .Ha a tipust megirod biztos lesz rajz. Öreg Tom.
(#) huba válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

A rajz ottvan az utolso smile után a pdf-ben és román nyelvü leirás. Közbe a dióda után tettem két 330 ohmost párhuzamosan.
(#) oregtamas0202 válasza huba hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

A rádió tipusát ,mintt : R 999 kérem.
(#) huba válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Ez carmen s632A Electronica cégtöl itt vannak képek róla
Következő: »»   6 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem