Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nosztalgia - elektroncsövek, és (h)őskori technikák
Témaindító: ZLED, idő: Feb 17, 2007
Témakörök:
a 6ZS1B csövekből lehet Adó/vevőt építeni, és ha lehet akkor kb mennyi lenne a hatótávolsága??
Sziasztok!
Ez mit jelent?: СИНХР Ez a szöveg két banán csati felett van a szkópomon.
Szia!
Valószínüleg orosz, de az biztos, hogy ciril. Latinul: sinhr Azt hiszem sinkr kellene, hogy legyen. Szerintem a szinkronjel lehet, evvel kéne behangolni a szkópot. De szkópot még nem használtam, csak elméletből gonolom ezt. Üdv. Tóbi
hello
Szeretnék építeni, egy reflex csöves rádiót. Találtam egy-két kapcsolást, de bővebb leirások sajnos nincsenek. Nem a megépítéssel van a gond, hanem elvi bajom van. Addig nem építek meg valamit amíg nem értem, hogy hogyan működik... Az alpfelállást értem, hogy ugyanazon cső RF és HF erősítő is, a demodulálás pedig vagy diódával vagy triódával történik. a problémáim: kép1 A fenti kapcsolásban egyrészt furcsának találom, hogy az erősítő úgy van visszacsatolva, mint egy visszacsatolt audion (ilyen visszacsatolt erősítőt még nem láttam, csak az említett v.audionokban,) Továbbá, nem értem, hogy hogyan jut(juthat) vissza AF jel a csőbe az AF trafó "után" a csőhöz, a rezgőkörön keresztül? A rezgőkör pedig az AF trafón keresztül kapcsolódik a földpontra? Harmadszor: Nem kellene rácslevezető ellenállás és kondi a rács elé? kép2 Ebben a kapcsolásban továbbá(az eddigieken kívül) nem világos: Az antennatakercshez csatolt "első" rezgőkör, ebben a formában nem tűnik rezgőkörnek, mivel a tekercs két vége nem kapcslódik a forgókondi két végéhez, csak az egyik. Ez így működik, vagy csak rossz a kapcsolás? Remélem tud valaki segíteni! Köszönöm üdv.:RdsG
kép1
A REGEN regeneratívot jelent, tudtommal == visszacsatolt. A nagyfrekvenciás rezgőkör ( G - rács ) hangfrekvencián rövidzár. A rácsra a két feszültség összege jut. Egyenáramúlag a rács földön van, hiszen a tekercsek egyenáramúlag kis ellenállásúak. kép2 Osztott kapacitású rezgőkör: a G - F közötti 2 nF és a 30+365 pF sorba van kötve. A 2 nF-ot RF-en vedd rövidzárnak, a G - F tekercset söntöli, másképp G-t hidegíti. 55!
Hello
Köszönöm a választ, csak az a baj, hogy az alapvető fogalmakkal sem vagyok tisztában mint pl.: söntöl, hidegít... Illetve nem vagyot teljesen tisztában azzal, hogy a különböző kapacitások, frekvenciától függően, hogyan viselkednek. Ennek, hol tudok utánanézni? Idézet: „A REGEN regeneratívot jelent, tudtommal == visszacsatolt.” Nem magával a visszacsatollással volt problémám, csak igen fucsának találtam, hogy ez egy regeneratív csöves erősítő, mivel ilyet még sehol sem láttam. Idézet: „Egyenáramúlag a rács földön van, hiszen a tekercsek egyenáramúlag kis ellenállásúak.” Az erősítő rácsának nem kellene, a katódhoz képest negatív előfeszültséget biztosítani, hogy erősítőként működjön a cső?(munkapont beállítása) üdv. RdsG
Söntöl == áthidal.
Pl. egy kondenzátor egy ellenállással párhuzamosan kapcsolva nagy frekvencián söntöli, kis frekvencián nem hatásos. Hidegít: egy ponton megakadályozza a váltófeszültséget. Valamilyen egyenfeszültség lehet rajta, de váltófesz ( jel ) nem. Jellemzően egy kondenzátor a föld vagy táp felé csinálja. Ez a kondi a hidegítőkondi. A csövekhez nem nagyon értek, de tudtommal 0 rácsfeszültségnél is működik. A rajz1-en a 3 V-os direkt fűtés miatt -1.5 V-on van a rács egyenáramúlag. 55!
Köszi a felvilágosítást!
Azonban sikerült még egy kérdést "kieszközölnöd" : Idézet: „A rajz1-en a 3 V-os direkt fűtés miatt -1.5 V-on van a rács egyenáramúlag.” -1.5V? Nem értem, hogy miért... rajz1: Ha jól látom, direkt fűtésű a cső, azaz a fűtőszál egyben a katód is. (( A 30 ohmos potmétert nagyvonalúan kihagytam, mindjárt pontosítok... Bocs. )) Szóval a katód jobboldala 0 V-on van, a baloldala -3 V-on. Az _átlag_ -1.5 V. Pontosabban Urács == -3 V +( Ufűtő/2 ). (( Ha a 30 ohm jobboldalon lenne, akkor Urács == - Ufűtő/2 lenne. )) 55!
Üdv,végigolvastam a topikot,és nagyon megtetszettek a csöves erősítők.
Egy !nagyon egyszerű! elég (pár10-ed W-os) /1/ csöves erőstőt szeretnék építeni,nem kell feltétlen szépen szólnia,csak működjön,kisérletezni,méregetni,megérteni a lényegét... kellene,mert eddig csak tranyósokat csináltam,de ez sokkal érdekesebb:anódfesz,fűtésnek fesz... Ehez kelene valamilyen kapcs.rajz.Ha feltennétek egyet,azt nagyon megköszönném. Üdv.:Ricsi
Fogsz egy 6E5P tetródát, katódjára 33 Ohm katódellenállás az automatikus rácselőfesznek-47 k rácslevezető, hogy eljusson az előfesz a rácsra, akármilyen kimenő az anódra (1:11-1:32), segédrács 100 ohmmal a tápra, ami 200 V egyen legyen kb. és már peng is a zenze ezerrel
Kösz a gyors választ.
És a be,ill. kimenet hova kerül?Esetleg egy egyszerű rajzot tudnál róla csinálni,mert így nem nagyon értem. Csak tetródából lehet erősítőt csinálni,triódából... nem?
Természetesen bármilyen csővel lehet erősítőt csinálni, csak éppen 6E5P vetyengett előttem mikor a hozzászólást írtam. A csöves erősítős topikban vannak kapcsolások ECL-PCL 86-al, első csövesnek azzal érdemes próbálkozni vagy EL84+akármilyen kettőstriódával. Ezek könnyen beszerezhető csövek.
Milyen csöveid vannak ? Csőnél (najdnem) mindig a vezérlőrács a bemenet és az anód a kimenet. Javaslom, nézz szét a "csöves erősítő készítése" topikban, mindent megtudhatsz amire kíváncsi vagy. neked válaszolom de általános: http://tubedata.itchurch.org aminek itt nincs adatlapja az szinte nem is létezik )) regards,
Köszi mindenkinek a válaszokat.Már megvan a kapcs.rajzom,és a "csöves erősítő készítése" topikban is mindent megtudtam,amit kell.Hétvégén már kezdem is építeni a PCL86-os végfokomat.
Sziasztok
Találtam valami második világháborús csövet RL12P35, a hátulján a következő felirat van: Wehrmachteigentum. Lehet ezt még valamire használni vagy mehet a múzeumba?
A mindenit. Ezért a régi rendszerben elvittek volna.
Ha még működik bizonyára lehet használni.
Én feltenném a polcra dísznek a többi "régenvolt technika" közé. (A fölösleg , bocs feleség ugyan nem díjazza a gyűjteményt.)
Szép darab! Müszi kollega biztos dijjazná .
Ha jól emlékszem valamelyik régebbi rádiótechnikában láttam vele SE-t 10W körül, sajnos magas anódfesszel megy, így kimenőt nem könnyű hozzá alkotni. (wermacht csövekről szólt a cikk)
Van még egy régi, csöves erőlködőm (azt is örököltem), ami ma már csak disz (bár még ma is tökéletesen működik), valószinű ez a cső is mellé kerül majd. Esetleg, nem tudna valaki kisegiteni egy kapcs rajzzal, hogy mégis mit lehetne ebből kihozni?
Előre is köszi
1992/12 RT-ben 604.old.-on van 10W-os SE erősítő kapcsolás RL 12 P 35 véggel. A többi cső RV 12 P 2000 benne.+google
Sziasztok épp egy öreg rádiót restaulálok, gyerekoromban mikor kezemrekerült a rádió neiestem a trafónak cinezöpisztolyal hogy biza az elmegy ellemröl is Szerencsére apum leszidott és felkerült a polcra kb 6 évvel ezelőtt. Találtam rajzot, a trafót visszakötöttem és megszólalat A kérdésem az hogy mekkora kellene legyen a második szürökondin a fesz, mert ezt már nem csővel hanem diódával adták ki és a dióda előtti ellenállások nemtudom hogy voltak bekötve. Most egy 330Ohmos van betéve a kondin bemelegedés után 155V csak nemtudom hogy elég e, mert a varázsszem nem világit C30 Nem zárlatos és R20 nem szakadt. Köszönöm :worship: Kapcsi
A varázsszem unta meg az életét. Kivettem a rádióbol és csak tulfütéssel akar begyulni. Hétvégén megyek szerezzek be másikat.
Üdvözlet .Ha a tipust megirod biztos lesz rajz. Öreg Tom.
A rajz ottvan az utolso smile után a pdf-ben és román nyelvü leirás. Közbe a dióda után tettem két 330 ohmost párhuzamosan.
A rádió tipusát ,mintt : R 999 kérem.
Ez carmen s632A Electronica cégtöl itt vannak képek róla
|
Bejelentkezés
Hirdetés |