Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi. Igazából nem is a ledet féltem hanem az 555-öt. Hiába olcsó, ha kiég akkor ugye nem működik ergó nem lenne érdemes megépíteni.
Az nem fog meghalni, csak a feszültség picivel a minimum alatt van. bár most üzemeltem be egyet 2,8Vrol és megy úgyis. 4,5V elméletileg a minimum. Próba cseresznye.
A nem ide tartozó világnézeti polemizálást legyetek szívesek mellőzni!
Köszi. Azt elismerem nem szakszerű de egyszerűbb ha 3.6 Voltról megy minden.
Viszont igazán komoly eleve egy 2 555-ös kapcsolás lenne ahol teljesen független a freki és a kitöltési tényező vezérlés de a legprofibb a PIC lenne.
Szerbusztok.
HA kérdés nem ide illik akkor előre is elnézést, egy forrasztópákát avagy egy forrasztóállomást lehet e egyenáramról működtetni? Ha nem akkor miért nem? Üdv.
Mivel ohmikus fogyasztó ezért lehet csak a névleges feszültségnek meg kell lennie.. és persze a páka áramfelvétele a tápegység vagy akkumulátor maximális áramértékét ne haladja meg. Szerintem . forrasztó állomásnál mivel elektronika lehet benne ezért nem biztos
köszi, és bocs de ez a válasz kicsit nyakatekert.
de ha jól értelmezem akkor lehet de nem biztos? A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Szia!
A drágább forrasztóállomásokban trafó van, ezért ezeket nem lehet egyenáramról táplálni. Az egyszerű forrasztópákákat viszont lehet.
Értem és köszi a választ.
Tehát ha nekem van megfelelő feszültségem árammal akkor egy drágább forrasztóállomásban kiválthatom a transzformátort?
Igen, kiválthatod, de ügyelj arra, hogy nehogy túl nagy feszültséget kapjon a páka, mert a túláramtól tönkre megy. Ezért érdemes egy szabályzót az egyenáramú táplálásba beilleszteni.
Nagyon szépen köszönöm a választ.
Csak egyenáramról lehet működtetni. Váltóárammal működtetve periodikusan 274 és mínusz 274 kelvin fokos lessz s ez megzavarja a cint az olvadásban és periodikus olvadás dermedést előidézve nem futja be rendesen a nyákot hanem rétegkondenzátor keletkezik..
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Szia!
Remélem csak viccből írtad, mert ekkora badarságot régen olvastam már. Ezt leszámítva is a Kelvin nullánál kevesebb nem lehet (hisz 0K = -273°C). A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
Idézet: 1 big like! „s ez megzavarja a cint az olvadásban” ![]()
A témát az alábbi topicben folytatom:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_479.html mert itt offtopic.
Ez így megválaszolhatatlan kérdés. Például, a régi weller pákák, amiknek mágneses elvű hőfokszabályzója van, azok elmennek egyenről váltóról egyaránt. Viszont a modernebb pákákba már elektronikus hőfokszabályzó van beépítve, ami lehet esetleg benne magába a pákába, vagy külső szabályzó egységről üzemelnek. Ezek lehetnek triacos vagy tranzisztoros szabályzásúak. A triacos vagy tirisztorosak azok nem működnek egyenáramról az biztos. Tehát ha ez egy elektronikus hőfokszabályzós páka akkor ismerni kéne valamennyire az elektronikát, hogy ellehessen dönteni egyen vagy váltó áramot igényel, ill. mekkora feszültséget.
Sziasztok!
7809 és 78S09-es tápegység IC bemenetére mekkora minimális és maximális feszültség köthető?
Mivel 9V stab ic,így ez alatti feszt rátenni nem látom értelmét,de átlagosan olyan 18-24V a maximális ráköthető feszültség.Ha beírod az ic tipusát a datasheet-en mindent megtudhatsz róla.
Minél nagyobb feszültséget kötsz a bemenetére, annál több hőt fog eldisszipálni ugyanakkora átfolyó áram mellett. Tehát ha nem akarsz nagyon fűteni, akkor nem érdemes 4-5V-nál többet rákapcsolni. Persze ha kicsi az átfolyó áram, akkor jóval feljebb is lehet menni, akár 30V fölé is. Az abszolút maximum 35V.
Értem, köszönöm szépen!
Ha lehet még egy kérdésem, akkor egy hagyományos 9V-os elemnek kb. hány mAh-s akkumulátor felelhet meg?
Sziasztok.
Új vagyok itt, alapvetően csak egy lelkes amatőr. Ezért is gondoltam hogy itt teszem fell a kérdésem. Ami röviden csak anyi hogy hozám került egy SCHNEIDER FESTIVAL 501 hifi de sajnos nem müködik. Azt szeretném megtudni hogy én mint amatőr nekimerjek álni javitani? Tudom ez sokmindentöl füg pl. jelenlegi tudasom,hiba,.... De azért teszem fell ezt a kérdést mert abba bizok hogy a tünetek,rutin ,vagy magas szakértelem miatt valaki tudna nekem segiteni. ![]()
Milyen műszereid vannak a szikroszkópon kívül? Kapcsolási rajzod van e? Építettél e már detektoros rádiót? Fejhallgató erősítőt?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Mérőműszerem csak egy multiméter van.
Épiteni erösitő még nem épitetem és nagyon csekéj a tudásom. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2013
Mérd meg, hogy a hálózati 230V a kapcsoló bekapcsolása után eljut e a hálózat transzformátorra. Vigyázz! RÁZ! Ha nem akkor biztosíték, kapcsoló, hálózati kábel, villásdugó lehet a hibás.
Igazábol már nézegetem.
A trafó feszültség alatt van nincs külön kapcsoló csak egy biztositék. Vélhetően a tranformátor is jólehet mert minden kimeneten van feszültség. Hat kivezetésű a trafó ami szétvan osztva 4 biztositékta . Onnan 2 egyenirányitora és tovább..
Akkor méred az egyenirányítón és a szűrőkondenzátorokon a feszültséget. Valahol csak van kapcsoló.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |