Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag

Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 46
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Egyébként kevés az 1 menet? Max 2 menetet bele tudok varázsolni, vagy esetleg olyat tudok még, hogy úgy csinálom meg hogy két szálat húzok bele és párhuzamosan kötöm 1 menetként vagy sorba és lesz 2 menet.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Kicsik a mikrotrafóid. 2 menet mindenképpen kell. Ha ilyen szűk a helyed, ne osszad ketté a primert. Létezik 1 mm vastag üvegszálas poliészter lemez. Nagyon masszív, jó tekercstestet lehet belőle készíteni. Ha elkészült, jól le kell lakkozni, hogy eltűnjenek a kúszóáram utak.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Értem és az szerinted jó, ha szerzek még 2 mikrótrafót és összeborítom őket? (Vagy levágok belőlük azért valamennyit, mert akkor meg már túlságosan nagy lesz az ablak mérete feleslegesen. Max megint lehet köszörülni. Akkor viszont már csinálhatnék osztott primert vastagabb huzalból és több menetes szekundert nagyon vastag huzalból.) A kérdés az, hogy mennyire lesz ez így jó, mert a kettő illesztésénél csak lesz némi légrés, bár köszörülés után ezek már csak századmilliméterek.
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Nos kicsit félretettem a dolgot, de itt vagyok.
Megcsináltam a szekundert (kép szerint). Kipróbálva még nem lett.
Szerinted ok lesz így?
A szekunder átm. 12mm hegesztőkábel, a szigetelés vászon alapú vitorla ragasztó szalag (remélem valamennyire hőálló).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Ja és megmértem, a szekunder és trafóvas között (20MOHM méréshatármál) nincs mérhető ellenállás.
Tehát jó a szigetelés.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) c27 hozzászólása Máj 28, 2013 /

Valaki nem tudja honnan lehet szerezni mikrótrafót ingyen? Hipermarketek elektronikai gyűjtőjéből lehet vajon kérni 2-t vagy elküldenek a francba?
(#) granpa válasza c27 hozzászólására (») Máj 28, 2013 / 1

Csak próbával dönthető el. Nekem beszólt a biztonsági őr, aztán kirúgták, mert megpanaszoltam.
(#) c27 válasza granpa hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

És azt szabad megtudnom milyen jellegű hipermarket volt? Ez a tesco, metro, cora féle? Én nem igazán értem meg, hogy méhtelepről miért nem lehet venni dolgokat? Már nem ez az első eset, de azt mondják, hogy ők csak felvásárolnak, venni nem vehetek semmit. Kivétel pár, de ott meg már külön van válogatva az elektronikai hulladék és nem is kilóra hanem aranyárba lehet venni a cuccokat. El is küldtem őket, pl: villanymotorokat kg-ra 300-400Ft-ért és benne a rizikó, hogy nem jó ...stb. Vagy csak olyan dolgokat lehet venni amiben nincs egy gramm réz se.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Visszaolvastam, de nem láttam, hogy említetted volna, mit is szeretnél hegeszteni. Lehet, hogy nem is érdemes annyit variálni vele, hiszen akkuhegesztgetéshez még a 25 mm2 kábel is elég lenne. Vastag lemezhez meg a 4 db mikrómag se elég. Azzal amúgy se érdemes foglalkozni. Ha nagyobb mag kell, nézd meg az apróhirdetéseket! Itt is hirdetnek többen trafókat.

Nem a maggal van a baj, hanem a kicsi ablakmérettel. 36cm^2 vasmagkeresztmetszet bőven elég lenne, csak nincs elég hely olyan kicsi ez a szerencsétlen trafó ablakmérete. Így a kettőt összefordítanám akkor már elég hely lenne jó vastag kábelnek is. (Összesen akkor már 4db mikró trafója lenne 2-2 egymás után téve és összeborítva, de a mostani változtatás mondom csak az ablakméret miatt kéne, amúgy is a vasmag valamennyire bírja a túlterhelést a kábelkeresztmetszet már veszélyesebb sztem, 36cm^2 vasmagkeresztmetszet már tartósan is elmegy 1,2-1,4kW terheléssel ponthegesztésnél gondlom a 2-3x is elviseli persze rövid ideig.)
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

De nagyon titkolózol.

Jah*, bocs el is felejtettem. Lényegébe inkább vékony lemezeket 1-1,5mm. Ha nagyon jól sikerülne akkor még talán 2mm-essel is megpróbálkoznék vagy esetleg vasrudak hegesztésével (kisebb átmérő max. 6mm, de inkább kisebb.) Így még nem tudom én se konkrétan mit tudhat a trafó, a tekercsek. Attól függ milyen lesz úgy veszem majd használatba, de amúgy van ívhegesztő, szóval vastag dolgokhoz az pont jó, kisebbekhez meg jó lenne ez. (Főleg 1-1,5mm lemezhez kellene.) De gondoltam, ha már csinálom, akkor inkább normálisan ne legyen kicentizve a méretezés, és ne adja fel neki a leckét ha netalán hosszabb ideig akkor vele dolgozni. (Persze csak korlátok között, csak ne az legyen hogy pl: 4db lemez után fél óra szünet. ha mondjuk 8db-ot kellene összehegeszteni.)
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Szia!
Köszönöm, kipróbálom a + bakelitlemezeket.
Üdv:
solt

Arra van valami ötlet, hogy mivel ez a hegesztőkábel gumi szigetelésű volt, hogyan tudom úgy megpucolni a végét, hogy forrasztható legyen?
Tiszta fekete trutyi a réz külső felülete.
Valami olyan vegyszerre gondolok, ami utólag nem eszi meg a rezet, mert ugye a sodrat közül kipucolni a vegyszermaradékot tökéletesen lehetetlen.
(#) kadarist válasza Szammer hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Szia!
Mártsd bele tömény sósavba, majd a megtisztulás után áztasd ki vízben.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

1,5-2 mm-es lemezekre tervezve ne kísérletezz mikrotrafóval. 6 mm pálcáknál meg különösen nem. Keress normál trafót, esetleg leégve, 1-2 kW méretben. Azzal már el lehet indulni. A mikrotrafó túl van hajtva, hűtéssel rövid ideig adja azt az 500-1200 W-ot. A tieid a legkisebbek közül valók. 1 kW-os tartós üzemre készült trafó arra a pár másodpercre akár hatszorosan is terhelhető.
Vaterán láttam, egykori házi gyártmányú, ~40-50 kg-os hegesztőtrafót akár 3000.-ért is odaadnának. Na olyan maggal már lehet ponthegesztőt építeni. Néhány napja az egyik hegesztős témában 80 kg-os trafót emlegetett valaki.
(#) Szammer válasza kadarist hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Köszi, megpróbálom.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Egy ilyen már megfelelne.
Hegesztőtrafó
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Ezek a mikrótrafók annyira kevésbé terhelhetők? Bár azt nem értem, akkor miért mindenki ilyenekből épít? Jó mondjuk a 1,5mm már lehet kicsit túlzás, de azért 2db 1mm-es lemezt nem tud összehegeszteni? Kicsit furcsállom, azért a 36cm^2 vaskeresztmetszet csak jelent valamit nem? A trafóméretező szerint 1,3kW-ot tudna tartós üzemben ha csak a 3x-át adja le rövid ideig akkor is majdnem 4kW-ot tud. Nem ipari méretekben szeretném használni, és már sajnálom kihajítani a trafót, ha elkezdtem vele foglalkozni. Esetleg a mikrótrafó anyagával van a baj vagy nem egészen értem miért nem lehet összepakolni 4db mikrótrafóból egy normális trafót? (Ráadásul nem is hegeszteném vissza a vasmagot hanem egy szorítót csinálnék neki, ami elvileg még jobb is.)
50kg ívhegesztő van itthon is, de 1,5mm alatti lemezeket égeti a legkisebb fokozatban is ezért lett volna jó valami ponthegesztő, kicsit túl lett méretezve, a 2 legerősebb fokozat meg használhatatlan, a középső fokozatokkal is lehet szépen vágni a vastag vasakat. Egyetlen gond vele, hogy nem fér rá már több szekunder, hogy legyen ponthegesztő is szétszedni meg nem szedném szét soha.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) c27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Erbe szerint már 1,5mm-es lemezekhez sem jó. "1,5-2 mm-es lemezekre tervezve ne kísérletezz mikrotrafóval." Mert szerinted a 36cm^2 vasmagkeresztmetszet elég? Bár nekem akkor is kevés az ablak mérete muszáj lesz keresnem még két trafót és összefordítani őket.

Szia!
Megcsináltam a szigetelést, remélem jó lesz (elfért). Már csak a mechanika van hátra.
Egy kicsit még agyalok rajta (nameg némi anyag is kell még hozzá).
A primer oldali áramszabályozásról mi a véleményed?
Hivatkoztak itt korábban "majki" honlapján fellehető thirisztorhidas dologról, de szerintem nem egészséges dolog ez primer oldalon.
Ami még talonban van, hogy van pár db brutális ipari 24V-os behúzómárnesem (iszonytos erőt tud) és ha bekapcsolás előtt az húzná erőkarral a ponthegesztő karját lehet hogy ok. lenne.
(mellékletben a mágnes fotója)

Magn1.jpg

(#) c27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Köbzoli neked a nagy ponthegesztő trafód szekunder tekercsének mennyi a keresztmetszete?
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2013 /

Szia!
Köszönöm, tanulságos a videó. Ez a konstrukció tényleg olyan egyszerű, mint a faék.
Azt hiszem első körben hasonlóképpen fogom megcsinálni.
Talán annyit változtatok, hogy teszek bele egy ventillátort, és szellőző lyukakat, valamint relével fogom kapcsolni a primert, hogy az erősáram ne menjen ki a karra.
(#) csanyipal válasza erbe hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Áttekercseltük a primér és szekunder tekercseket.

A primér tulajdonságai:
* 2 szál 1 mm átmérőjű rézhuzal ( 1,56 mm2 az összkeresztmetszet ) 320 menettel, kivezetésekkel a 280 és a 300 menetszámoknál,
* üresjáratban 2A,
* terhelés alatt 6,9A az áramerőssége
A szekunder tulajdonságai:
* 2 menet, 3 db Al szalag, melynek méretei egyenként 30 x 1 mm, azaz a szekunder összkeresztmetszete 90 mm2,
* 300A-nál több az áramerőssége,
* 280 primér menetszámnál a szekunder feszültsége 1,6 V,
* 320 primér menetszámnál a szekunder feszültsége 1,4 V,
* ez az Al szalag egy kiszuperált hegesztőből van.

A szekunder két kivezetéséhez ( az Al szalagok végeihez ) most egy-egy sok szálú rézhuzal csatlakozik, de még nagyon melegszik. Tervbe van véve, hogy megduplázzuk e kettő rézhuzalt.

Kérdés: ennek a rézhuzalnak a végén egy kb. 20 mm átmérőjű platni szerű dolog van, amit odacsavaroztunk az Al szalag egyik oldalához. Elég-e ez a felület az áramerősség átviteléhez?

A két kart sárgarézből készítjük majd el, aminek átmérője 25 mm, hosszuk pedig 150 mm. Ezek végeibe jönnek majd a vörösréz csúcsok, 1-1,5 mm csúcsátmérővel.

Most a gép két krómozott lemezt szépen összehegeszt, viszont horganyzott lemezt nem; az is igaz, hogy most nem vörösrézcsúcsokkal hegesztettünk, hanem sárgarézcsavarokkal, és nem is hegyes a végük. A horganyzottlemez felszíne csak megég, de nem ragad össze a két lemez. Miért?
(#) erbe válasza csanyipal hozzászólására (») Jún 1, 2013 / 1

A horganyzott lemez ponthegesztéssel nehezen feldolgozható. Ha gyorsan melegíted, a horgany elgőzölög, oxidálódik és a képződő fehér por nem engedi összefeküdni a vasat. Ha lassan előmelegíted kisebb árammal és közben elég nagy nyomással szorítod, a megolvadó cinknek van ideje kifolyni a lemezek közül. Ha ezután kapcsolsz nagyobb áramra, már a vas felületek érnek össze és összeolvadhat. Ha megnézed az ipari ponthegesztők munkafolyamatát, alapanyagra lebontva követni lehet az előmelegítés > kisebb áram-kisebb nyomás, hegesztés > nagyobb áram-nagyobb nyomás, hűtés > nincs áram, esetleg jóval kisebb és kisebb nyomás.
Ha azonnal túl nagy az áram, akkor csak durrog és fröcsög.
Sokallom a primer menetszámokat. Amikkel eddig találkoztam, 250-265 menet közötti primer tekercseik voltak. Mennyi a vasmagkereszmetszeted?
(#) Szammer hozzászólása Jún 1, 2013 /

Sziasztok!
Egyszerűen képtelen vagyok normálisan megforrasztani az átm. 12-es hegesztőkábelt.
A gumiköpeny maradékának a megtisztítása még úgy-ahogy sikerült. próbáltam a sósavazást, drótkefézést és nem megy. Marad a kábelszorítós megoldás?
Ötleteket várok.
(Ja és szúrólánggal is próbáltam.)
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) Szammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hát a pasztát nem próbáltam (nincs itthon), de veszek és megnézem műkszik-e.
Az a gondom, hogy az átmeneti ellenállás veszteségét szeretném minimalizálni, mivel a mikrotrafó "viszonylag kis teljesítményét" nem akarom tovább rontani.
Egyébként majdnem kész a mechanika (faipari mű). Majd teszek fel képet.
Azért köszönöm.
(#) sector99 válasza Szammer hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Szia !
Én EZT javaslom, nekem bevált. Szerintem sokkal jobb mint a massza, mert csak annyi tapad meg a felületen amennyi kell. Nem kell drótkefézni sem előtte, csak frissen blankolt (nem oxidálódott) kábelvég legyen. A sósavazást felejtsd el, az a bádogosoknak való. Egyébként az sem sima sósav, hanem cink meg még valami van benne feloldva.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) csanyipal válasza erbe hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

A vasmag keresztmetszete 24 mm2.
(#) Szammer válasza sector99 hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Szia!
Ez biztosan nem rosz és nem is túl drága, de mint korábban írtam, gumiköpenyes munkakábelből készült a szekunderem és ez megblankolva tele van gumimaradékkal, úgyhogy a drótkefézést nem tudom kikerülni.
Amin még gondolkodtam, hogy van az ismeretségi körömben olyan, akinek van ipari hidraulikus kákelsaru prése és nem forrasztani, hanem tisztítás után rápréselni. Az egészben az a bibi, hogy Ők csak alumínium sarukkal dolgoznak és azt mondja, nem is tud róla, hogy létezne préselős réz saru.
Következő: »»   13 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem