Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tudom, hogy fura kérdés, de szeretnék egy autóba egy műterhelést tenni 48Volton 10-15Amper áramerősséggel. Mi lenne szerintetek a legjobb megoldás? Köszi.
Mégis, ha beavatnál minket, mi a rossebb miatt kellhet egy ilyen cucc, amivel névleges 48V feszültségen 480-720W-ot kell eldisszipálni? Egy ekkora telejesítményű olajradiátor van mellettem, lehet vele fűteni egy irodát, olajban van a fűtőszál, olyan 15cm*60cm*70cm a külső mérete és mocskos nehéz...
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Tudom, nem hülyeségből kérdezem. Egy töltőrendszer töltésvezérlője utáni rész lesz. Ahol 60V és 15A van. Mindig kell terhelni a rendszert, akkor is, ha az akksik tele vannak. Ne kérdezzétek miért. A lényeg az, hogy ezt kellene műterhelni. Gyúlékony, zárt környzetű zárt járműről van szó.
A legjobb annak a megoldása lenne, hogy ne kelljen terhelni. Ha egy töltőt feleslegesen kell terhelni...hát az elég ciki. Egyébként bontott (mondjuk bojler) fűtőszál felaprítva, párhuzamosítva kb. 4 ohmra, vagy egy marék FET jó nagy hűtőbordával és ventilátorral.
A bojler fűtőszál (meg nem mondom a teljesítményét, ez az általános 120L-esben szokott lenni) 24ohm körül van (hidegen). 5db párhuzamosan 4,8ohm, az 10A 48V-on. Ilyenkor 100W jut egyre, az nem olyan vészes, lehet, hogy nem kell folyadékhűtés sem.
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Gondolkdtam Peltier elem felhasználásában is. Nem én finanszíroznám.... Vélemény?
Azzal az a baj, hogy nem csak a felvett teljesítményt disszipálja el az eggyik oldalon, hanem a másik oldalról felvett plusz sok-sok hőt is.
Ha már közhelynél tartunk, a közhelyes 2N3055-ből vagy 10db elég lehet egy ilyen műterhelésnek(vagy hogy ne kelljen nagy vezérlőáram, néhány irlz fet.
Sziasztok!
Ellenállás-dekád (Link) építésén gondolkodok, de nem mechanikus kapcsolókkal, hanem pl. MCU-val vezérelt módon. Esetleg jó lenne megtartani az 1 Ohmos lépést. Sajnos nem tudom, hogy milyen kapcsolóelemet lenne érdemes használni a lehetséges változó áramirány miatt. Digitális poti nem jó, mert sokszor a polaritás nem mindegy neki, ill. 5V ráeső fesz. is korlát lehet a használatban (ezt jó lenne 10V-ig feltornázni). Teljesítmény tekintetében pár miliampert ha tud az már elég lenne. Valakinek ötlet? /ha rossz helyen tettem fel a kérdést, akkor ezer bocs!/ luytii
Sziasztok!
Most készítem el a hobby elektronika 2003/11-s számban leközölt tápegység műterhelést,igaz fet-nek IRF 530-t használok és kb 5A-t állítok be rajta, szerintem nem bonyolult áromkör és a célnak megfelel.Leírás a következő hozzászólásnál található róla(#486403). Ha kész lesz teszek fel képeket.Üdv!
Elkészült,érdemes megcsinálni nem bonyolult és szépen müködik,igaz a doboz még hagy kiváni valót maga után.
hali!
Olyat szeretnék csinálni, hogy van egy gitárerősítőm, amivel, - mint más gitárerősítőkkel is - az a baj, hogy csak nagyobb hangerőn adja ki magából azt a hangzást amire ki van találva. Több százezres gitárerősítőknél ez egy teljesítménykapcsolóval meg van oldva, hogy ha otthon a szobában is szeretne gyakorolni az ember akkor ne kelljen bömböltetnie az erőlködőt és úgyis szépen szóljon. Érdeklődtem a dolog iránt és kiderült, hogy ezt a megoldást műterhelésnek hívják, de ha én szeretnék ilyet csinálni akkor nem tudom, hogyan kezdhetnék hozzá, olvastam itt a hozzászólásokat de konkrétan nem derült ki a dolog. Egy ilyen kis kapcsolást kell építenem hozzá vagy elég hozzá boiler fűtőszál vagy ilyesmi (vagy mindkettő?), illetve azt hova kell kötni, a trafó után az erősítő résszel párhuzamosan, vagy esetleg az erősítő kimenetére?
Szia!
Hány wattos a az erősítőd?
120w 4 ohm-on, de 8 ohmos hangfallal
Sziasztok!
Lenne egy elméleti kérdésem. Ha például van 2 db 8 ohm -os 5 W-os ellenállásom, akkor párhuzamosan, vagy sorosan kötve növekszik az "eredő" teljesítmény? Vagy sehogy sem növekszik?
Ha parhuzamosan kotod oket.
Hisz ha 6V-al taplalva a 2 agon 750-750mA fog folyni. [4.5-4.5W] S Kirchoff csomoponti torvenye alapjan a csomopontban az aramok OSSZEADODNAK. Igy 6V x (2x0,75A)=9W Ha sorositod oket, akkor mind a 2tagon 0.375A folyik a 6V-al szamolva, ami igy 2.25W-ot kepez. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Az eredő teljesítmény abban az értelemben nem változik, hogy max. ugyanakkora teljesítményt képesek hővé alakítani azok az ellenállások (nagyobb terhelésnél tönkremennek). Viszont a kétféle kapcsolásban eltérő áram/feszültség párosból "hozható ki" ez a teljesítmény.
Igazából egy 4 ohm-os hangszóróhoz lenne sorosan kapcsolva ideiglenesen, hogy megnézzem erősítőnek mennyire tetszik jobban, ha 8 ohm-os "hangszóróval" van terhelve...
Egy 4,7 és egy 39 ohmos ellenállást találtam itthon. 5 Wattosak. Párhuzamosan kicsivel lesz csak kisebb az ellenállás és így érdekelt volna a teljesítmény, hogy több lesz e, mint egyedül csak a 4,7 ohm-os. De csak egy TDA2030-at hajtanék vele, kb. fél teljesítménnyel. Mindenesetre köszönöm a választ.
A csomopontbol eloszlo aram nagysaga forditottam aranyos az ellenallas nagysagaval.
Hiaba hajtod aramgeneratorral az aram meg fog oszlani a ket resz kozott. Idézet: „...nem változik, hogy max. ugyanakkora teljesítményt képesek hővé alakítani...” Ez igy igaz, nem is vitattam. A soros kapcsolasnal a tagokon atfolyo aram, mig parhuzamos kapcsolasnal a kapocspontokon merheto feszultseg a konstans ertek. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Nem értem minek kell a:
Idézet: „párhuzamosan, vagy sorosan kötve növekszik az "eredő" teljesítmény?” Idézet: „Ha parhuzamosan kotod oket.” Idézet: „És mi van ha áramgenerátorral táplálja?” Na most azon gondolkodj el, hogy ha adott két ellenállás és egy áramgenerátor, akkor soros vagy párhuzamos kapcsolásba ad le nagyobb teljesítményt.
Sziasztok! Pc tápegység teszteléshez szeretnék műterhelést csinálni FET segítségével, minden feszültség ágra külön-külön műterhelést szeretnék, áganként mondjuk 5A terheléssel. Először áganként 10A-ra gondoltam, de végülis bőven elég az 5A, főleg hogy kisebb teljesítményű tápok nem minden esetben tudnak 10A-t minden ágon. Ehhez szeretném a segítségeteket kérni. Lehetőleg egyszerű legyen az áramkör. 2SK2049 FET-et szeretnék használni, mivel az van itthon néhány darab, így feleslegesen nem költenék pénzt FET-re! Előre is köszönöm a segítségeteket!
Mennyi az a "néhány darab"? Számold ki áganként a terhelést, oszd el 20-25 Wattal, és kb. annyi darab fog kelleni belőle. Meg valami orbitális hűtőborda, ventilátorral.
PC bontóban ahol legutóbb vettem tápot, egy marokba fogható kis "izével" tesztelték a tápot.
Jó volt, és azóta is működik Az a kérdés, hogy mennyi ideig akarod tesztelni? Hőkamrát esetleg nem akarsz mellé építeni, öregedés vizsgálathoz?
Nekem is van olyan műszerem, de az nem terheli be a tápot, az csak megmutatja hogy mekkora az adott feszültség, és ennyi. Egyébként hőkamerát nem terveztem építeni öregedés vizsgálat céljából. A tápegységet annyi időre szeretném beterhelni, hogy műszerrel meglehessen mérni hogy mennyit esik az egyes ágak feszültsége terhelés hatására.
Most nem tudom pontosan mennyi van itthon, de 6-8 db biztos van itthon.
Ha kb. fix terhelést akarsz fix feszültségekhez, akkor menjél valami (alkatrész)bontóba, és szerezz pár teljesítményellenállást, esetleg villanykörtékből is lehet "építkezni".
A "műterhelés" nevű alkotásnak akkor van értelme, ha széles tartományban változtatható terhelést szeretnél, esetleg számítógépről szeretnéd tudni változtatni (és közben mérni valami áramköri paramétert).
Idézet: „Egyébként hőkamerát nem terveztem építeni öregedés vizsgálat céljából.” Idézet: „Hőkamrát esetleg nem akarsz mellé építeni, öregedés vizsgálathoz?” Nem ugyanaz. De tényleg verébre ágyúval...fogsz autós izzókat, 6V, 12V, 24V, 10W, 55W, stb...és összerakod belőlük.
Egyébként lapozz vissza, én is raktam fel kapcsolást! Igaz, az tranzisztort használ, de csak át kell alakítani. Vagy készítesz egy olyan kapcsolást, ahol a FET-tel sorban van egy pl. 0.1ohmos ellenállás, és ezen méred az eső feszültséget. A FET-et egy műveleti erősítővel vezérled, a 0.1ohmon eső feszültség függvényében. Én készítettem egy ilyen kapcsolást, tranzisztorral. AZ invertáló bemeneten a söntön eső feszültséget mértem a GND-hez képest, a pozitívra pedig fix feszültséget raktam. 100mV esik 0.1 ohm söntön 1A esetén.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |