Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozása C nyelven, C-Compiler
Lapozás: OK   76 / 153
(#) Hp41C válasza nyarfa hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

View / Disassambly Listing
(#) nyarfa válasza Llajti hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Hol találok egy leírást erről a C18 -ró amiben érthetően (számomra is azaz hülye gyerek módjára) le vannak írva ezek a változó létrehozások. A fordító folyamatosan a nem tetszését fejezi ki számomra minden próbálkozásomra . A Kónya féle PIC.... könyv harmadik kiadása tartalmaz C-t, de eleve C30-at, valamint a Kopják József úr feltételezi, hogy láttam már C nyelvet valaha. Most látok először, és már kezd is elmenni tőle a kedvem. Segítsetek!!!

Épkézláb leírásról kérek egy linket, vagy bármit. Lehetőleg magyarul mert az angoltudásom elég gyatra.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) _vl_ válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Idézet:
„valamint a Kopják József úr feltételezi, hogy láttam már C nyelvet valaha. Most látok először”

Van egy jótanácsom: ne PIC-en akard a C-t megtanulni.
Fogj egy PC-s ingyenes C fordítót meg környezetet, nézzél hozzá valami kezdőknek szánt C leírást, és előbb tanuld meg a C nyelvet használni kényelmes környezetben, csak aztán álljál neki küszködni mikrokontrolleren.
(#) kissi válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Szia!
Ha a HobbiElektronika fórumnak végigolvasod (figyeled ) a PIC-es témáit, akkor magyarul is sokat tanulhatsz: pl. Bővebben: Link ! Icserny fórumtárs oldalán is sokat lehet tanulni MAGYARUL, de keress rá !
Egyébként csak úgy fogsz előrejutni, ha nem mindig a "sült galambot" várod, hanem Te is próbálsz előre jutni ( keresők használata ) !!
(#) nyarfa válasza kissi hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Köszi a jó tanácsokat de hidd el nem a sült galambot várom. Pont ezért tévedtem el, mert mertem gondolkodni és nem akartam másolni. Programoztam már egy pár nyelven (Clipper, VBasic, Delphi, ASM, SQL) egy-két gyengécske alkalmazást ami nekem kellett, de a C mindig a mumus volt. Szerintem az előítéleteimmel van gond azaz velem de ezt is leküzdöm majd.

Az nem másolás, ha olvasol, esetleg példaprogramokat kipróbálsz és így megértesz egy nyelvet! Remélem ezzel Te is egyetértesz, mivel már használtál pár nyelvet, még ha minimális szinten is! A kereső használatára való utalást nem személyeskedésnek szántam, hanem tényleg nagyon sok információ megtalálható már itt az oldalon: el kell olvasni, keresni kell és ha nincs ( vagy a leírtak ellenére nem érthető ! ), akkor kell rákérdezni !
(#) vicsys válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Valaki egyszer linkelt egy video kurzust, ha jól emlékszem pont C-ül beszéltek...
(#) p_istvan válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Ezt olvasd el mindenekelőtt, ha bármilyen C-ben akarsz programozni: A C könyv!
(#) kissi válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Én is ezt linkeltem HP41C kolléga "által" !
(#) nyarfa válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 1, 2013 /

Örök hála neked

Végre egy könyv ami nem haladja meg szellemi képességeimet. Szerintem egy darabig nem fogok kérdezni, de a végeredményt mindenesetre közlöm veletek.

Köszi még egyszer.

Az általam belinkelt hozzászólás alján is ez volt ... Figyelj kicsit jobban !
(#) nyarfa válasza kissi hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

Elnézésedet kérem, de csak most vettem észre a linket a belinkelt hozzászólás alján.
(#) kissi válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 2, 2013 /

OK, semmi gond, de mit gondoltál, miért mutatom , ill. p_istvan hozzászólásánál is jeleztem ?!
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2013
(#) nyarfa hozzászólása Jún 30, 2013 /

Első nekirugaszkodásra ezt sikerült összehoznom. A szimulátorban működik, de valamiért a megszakításkor nem ugrik, hanem elszámol szépen a 808-as címig és végrehajtja az utasításokat. Kezdek azon lenni, hogy nem használok bootloadert mert akkor egyszerűen csak 8 utasításnyit késik max. Ha van valakinek valami építő jellegű ötlete, azt elfogadom.
(#) kissi válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Szerintem a szimulátor nem tud a bootloader-ről ! Megszakítás esetén a normál címre ugrik és mivel Te a bootloader miatt oda nem írtál utasításokat, ezért végiglépked az ott lévő NOP-okon, míg el nem éri a loader miaati megszakítás címet! Ha élesben nem megy, akkor valami más gondnak kell lennie! A programot nem néztem, sajnos most más bajaim vannak !
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) icserny válasza nyarfa hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Nem bogarásztam utána minden részletnek, de a
#pragma code _RESET_INTERRUPT_VECTOR = 0x0800
sor után szerintem kellene egy
  1. void _reset (void)
  2.         {
  3.             _asm goto _startup _endasm
  4.         }

definíció is (nálam legalábbis így működik a reset vektor áthelyezése).

Csatlakozva az előttem szólóhoz: a szimulátor számára 0x0, 0x08, 0x18 címekre el kellene helyezni egy-egy ugró utasítást a 0x800-zal magasabb címekre!
(#) AZoli hozzászólása Jún 30, 2013 /

Sziasztok!
MPLAB C30 30F6012A -t használva a lenti union-t nem a kívánt területre teszi a fordító.
  1. unsigned int __attribute__((address(0x900))) ProgrammingArray [64];
  2. unsigned int __attribute__((address(0x980))) WriteError = 0;   
  3. unsigned int __attribute__((address(0x982))) TesterCommand = 0;
  4. unsigned int __attribute__((address(0x984))) ProgrammmingStatus = 0;
  5.  
  6. union
  7. {
  8.         struct
  9.         {
  10.                 unsigned int ProgrammingAddress;
  11.                 unsigned int ProgrammingAddressH;
  12.         } P_A_comp;
  13.         unsigned long __attribute__((address(0x986))) ProgrammingAddressLong;
  14. }A_U ;

Mindezt egy régebbi projetemből másoltam át, amiben (most újra fordítás után is) jó helyre kerülnek!
Warning mindkét projectben van, azt mondja hogy: ignoring address attribute applied to member ProgrammingAddressLong
De akkor a régiben miért van azóta is jó helyen? Hogy kellene neki megmondani hogy 0x986-0x988 területre tegye?
(#) AZoli válasza AZoli hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Így meg.. de hogy a másik projectben miért jó, az rejtély..
  1. typedef union UnTyp
  2. {
  3.         struct
  4.         {
  5.                 unsigned int ProgrammingAddress;
  6.                 unsigned int ProgrammingAddressH;
  7.         } P_A_comp;
  8.         unsigned long ProgrammingAddressLong;
  9. } ;
  10.  
  11. union UnTyp __attribute__((address(0x986)))  A_U;
(#) watt válasza AZoli hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

A két project linker fájljai és a felhasznált PIC-ek egyformák?
Találkoztam olyan gyári projectekkel, amikben kapcsolók(script parancsok) voltak beállítva, az is megváltoztatja a környezetet. Sajnos nem volt erőm megérteni, mire voltak jók, csak beállítottam úgy, mint a gyári és jó lett. Lehet, itt is ilyesmi van.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) AZoli válasza watt hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Én változtattam a linker fájlokon, de csak annyit hogy a program memóriában szekciókat hoztam létre, minden más ugyan az. A PIC is ugyan az. Azt néztem még, hogy a régi projetben lehet hogy csak véletlenül kerültek jó helyre, mert előtte minden hely foglalt volt. Ezt majd még megnézem, de végül is megoldódott.
(#) nyarfa válasza icserny hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Na ez nekem nem műkszik. Valami hiányzik még.

Meg is találtam, mielőtt a módosítás lejárt volna
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
(#) AZoli válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Sziasztok!
Kérlek benneteket térjünk még vissza erre a kérdésre, mert még mindig nem tiszta számomra minden.
Szóval:
Most van két egymástól teljesen független C30-as projetem, egy saját bootloader (0-0x3FFE címig), és egy nevezzük firmware-nek (0x4000 -től). Mindkét program (külön-külön) a szimulátorban és a PIC-en (30F6012A) is tökéletesen működik.
A bootloadert rengeteget teszteltem, jó helyre ír, saját magát nem bántja, stb.
A firmware nem hív a boot területen lévő függvényt, a boot induláskor megnéz egy EEPROM területet, ettől függően maradunk a bootloader módban, vagy meghívjuk a firmware függvényt (fix 0x5000 címen) a firmware területen. Ezen kívül volt 6 megszakítás, amit szintén ugye gyárilag a boot területen volt, innen is fix címeken lévő függvényeket (0x4000-0x4FFE) hívok a firmware területen. De a megszakításokat már kikapcsoltam.

Amíg a program egyben volt, (1 project, 1 .c forrásfájl) addig működött minden, simán tudtam firmware-t frissíteni, de beláttam hogy ez így nem teljesen ok, nem szívesen térnék erre vissza.

A fenti módon viszont egyszerűen nem tudom összehozni... rendesen debuggolni sem tudok így. Ha Pickit 3-al felprogramozom a PIC -et (bootloader project), majd a bootloaderrel rátöltöm a firmware-t, akkor nem megy:
A firmware függvényból mindent kikommenteztem, már csak egy port billegtetés, de nem jutunk el odáig. Szkóppal nézve mintha még a boot területen resetelne mindig a PIC.
Ha viszont ez után kiolvasom a PIC-et, és átkapcsolok szimulátor módba (firmware projet az aktív), akkor minden rendben, meghívódik a firmware függvény.. a program memóriában az van, aminek lennie kell, 0x4000 -is boot, majd onnantól firmware..
Mit nem csinálok jól a két program összelinkelésénél? Hogy szoktatok ilyenkor debuggolni? Egy hete küzdök vele esténként, már nagyon kezd bosszantani..
(#) watt válasza AZoli hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Reset után minden alaphelyzetbe kerül, de ha a bootloader részről akarod átdobni a vezérlést, nem elég csak a kezdő címre irányítani a végrehajtást, minden bankot és vezérlő regisztert ami szóba jöhet a címzésnél és elágazásoknál, megszakításoknál, alap helyzetbe kell állítani(mint, ha reseteltél volna). Persze lehet, hogy nem pontosan értem a feladatot, de szerintem itt lehet a gond.

A debuggolás nem fog menni két egymástól elkülönülő programnál. Vagy az egyik, vagy a másik...
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) AZoli válasza watt hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szerintem jól érted.
A bootloader szerkezete:
  1. void __attribute__((section("my_firmware"))) Firmware (void);
  2. //*** Megszakításból ezeket a függvényeket hívjuk, (írható területen, de fix (nem változtatható) címeken
  3. void __attribute__((section("my_isr_1"))) Main_ISR_INT1Interrupt (void); //0x4000 - 0x4100
  4. void __attribute__((section("my_isr_2"))) Main_ISR_T1Interrupt (void);  //0x4100 - 0x4200
  5. main ()
  6. {
  7.         // Portok, perifériák, változók, egyéb inicializálás...
  8.        
  9.         // Nézzük hogy normál futás, vagy Bootloader:
  10.         TBLPAG = 0x7F; //EERROM
  11.         NVMADRU = 0x7F; //?
  12.         a =(__builtin_tblrdl (0xF000));
  13.         if (a != 0x5AA5)        Firmware ();
  14.  
  15.         //********************************* Ha ide jutunk, akkor firmware frissítés: *****************************************
  16.         while (2)
  17.         {
  18.                 // Itt van a bootloader program.
  19.                 // Csak 0x4000 -től írja program memóriát
  20.         }
  21. }
  22. //*********************************
  23. void Firmware (void)
  24. {
  25.         Nop (); //Ide nem kell semmi, első frissítés majd felülírja
  26. }
  27. //*********************************
  28. void _ISR _INT1Interrupt (void)
  29. {
  30.         Main_ISR_INT1Interrupt ();             
  31. }
  32. //Timer:
  33. //*****************TIMER1 megszakítás TMR1=PR1:**************
  34. void _ISR _T1Interrupt (void)
  35. {
  36.         Main_ISR_T1Interrupt  ();              
  37. }
  38. // többi megszakítás...
  39. //*****************INT1 megszakítás:**************
  40. void Main_ISR_INT1Interrupt (void)
  41. {
  42.         Nop (); //Ide nem kell semmi, első frissítés majd felülírja                       
  43. }
  44. //Timer:
  45. //*****************TIMER1 megszakítás TMR1=PR1:**************
  46. void Main_ISR_T1Interrupt  (void)
  47. {
  48.         Nop (); //Ide nem kell semmi, első frissítés majd felülírja       
  49. }

És a Firmware project:
  1. void __attribute__((section("my_firmware"))) Firmware (void);
  2. //*** Megszakításból ezeket a függvényeket hívjuk, (írható területen, de fix (nem változtatható) címeken
  3. void __attribute__((section("my_isr_1"))) Main_ISR_INT1Interrupt (void); //0x4000 - 0x4100
  4. void __attribute__((section("my_isr_2"))) Main_ISR_T1Interrupt (void);  //0x4100 - 0x4200
  5. main () //Itt ez csak MPLAB szim. miatt kell, eza 5.-15. sor soha nem kerül bele a PIC-be.
  6. {
  7.         /*
  8.         * Portok, perifériák, változók, egyéb inicializálás...
  9.         */
  10.        
  11.         // Nézzük hogy normál futás, vagy Bootloader:
  12.         TBLPAG = 0x7F; //EERROM
  13.         NVMADRU = 0x7F; //?
  14.         a =(__builtin_tblrdl (0xF000));
  15.         if (a != 0x5AA5)        Firmware ();
  16.  
  17.         //********************************* Ha ide jutunk, akkor firmware frissítés: *****************************************
  18.         while (2)
  19.         {
  20.                 Nop (); // Ide nem kell semmi, a bootloader úgy is kitakarítja..
  21.         }
  22. }
  23. //*********************************
  24. void Firmware (void)
  25. {
  26.         // Itt újra tudok bármit pl. perifériákat inicializálni, ha később nem lesz jó ami a Boot inicben van..
  27.  
  28.         while ()
  29.         {
  30.                 // Itt a programom..
  31.         }
  32. }
  33. //*********************************
  34. void Main_ISR _INT1Interrupt (void)
  35. {
  36.         //megszak. kiszolgáló rutin..        
  37. }
  38. //Timer:
  39. //*****************TIMER1 megszakítás TMR1=PR1:**************
  40. void Main_ISR _T1Interrupt (void)
  41. {
  42.         //megszak. kiszolgáló rutin..        
  43. }
  44. // többi megszakítás...

Mindkét project linker fájljában:
  1. ISR_1_START = 0x4000;
  2.       ISR_1_LEN = 0x0100;
  3.       my_isr_1 ISR_1_START :
  4.       {
  5.        *(my_isr_1);
  6.        . = ISR_1_LEN;
  7.       } > program
  8.  
  9.       ISR_2_START = 0x4100;
  10.       ISR_2_LEN = 0x0100;
  11.       my_isr_2 ISR_2_START :
  12.       {
  13.        *(my_isr_2);
  14.        . = ISR_2_LEN;
  15.       } > program
  16.  
  17.     FIRMWARE_START = 0x5000;
  18.       FIRMWARE_LEN = 0x12FFE;
  19.       my_firmware FIRMWARE_START :
  20.       {
  21.        *(my_firmware);
  22.        . = FIRMWARE_LEN;
  23.       } > program
(#) AZoli válasza AZoli hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A boot program nem függvényeket hív a firmware területeken, hanem goto -val adja át a vezérlést. Így tökéletesen működik. Veremhibák voltak, vagyis a lokális változók veremben történő elhelyezésével voltak problémái a fordítónak.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) gapati hozzászólása Júl 14, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, grafikus LCD-hez keresek Hi-Tec C könyvtárat. PIC16F877A-val szeretnék hajtani egy DISPLAYTECH 64128Q (Lomex 37-00-71) kijelzőt. A kijelzőn SBN6400G meghajtó van, amiről annyit sikerült kideríteni, hogy megfelel a KS0108-nak. Ha esetleg van valakinek, vagy tud linket, ahonnan letölthető kérem szánjon meg vele.

Köszönettel: gapati
(#) Ideiglenes válasza gapati hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Bátor vállalkozás, tekintve, hogy a grafikus megjelenítés igényel némi memória kapacitást, amiben a 16F sorozatú vezérlők azért nem bővelkednek annyira. A 18F sorozatot már inkább érzem alkalmasnak grafikus kijelzőhöz.

Mindenesetre ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt.

Nem Pic-re ugyan, de C-ben könnyen lehet adaptálni.
(#) Ideiglenes válasza gapati hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

(#) gapati válasza Ideiglenes hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!

Elszomorít amit mondasz!
Mikropascalban kezdtem a kijelzőt szeliditeni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a 2K-s demó sajna semmire sem elég. I2C, és az LCD megette a programterületet, és mivel a gyógyításban nem nagyon tudtak segíteni, ezért kellett másik programnyelv után nyúlni. Eddig asm-ben programoztam a PICeket, de ezt a dolgot bizonyára bebuknám ebben a nyelvben. A Hi-Tech C-hez találtam gyógyítást, ezért kezdtem ezzel foglalkozni. A pascal nagyon ígéretes lenne, de mivel magam szórakoztatására használom a PICeket, nem engedhetem meg magamnak a fúllos fejlesztőeszközt. A 16-os sorozatot már elég jól ismerem, ezért is gondoltam továbbra is ezekre.

Köszönöm az infót, gondolkodom rajta, lehet hogy vátani kellene a 18-as sorozatra.

Üdv: gapati
(#) Ideiglenes válasza gapati hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Lehetőségként még ott vannak a 16F1xxx sorozat tagjai. Egy köztes lépcső a 18F és a 16F között. Merem ajánlani a 16F1939 a 16F887A helyett.

Érdemes megnézni, hogy mit pakoltak bele.

Vagy összehasonlítva a kettőt.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
Következő: »»   76 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem