Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sziasztok!
Tudna valaki segiteni PIC egetessel kapcsolatban. Megepitettem ezt az egetot: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nullarol_a_robotokig_-_pic_mi...l?pg=4 A rendszer ugy nez ki: Laptop(XP) – USB-serial atalakito – a fenti egeto amiben egy PIC 16F877A van. Probaltam a WinPic-et illetve az IC-prog-ot, mindkettovel ugyanugy nem ment. A “Program all”-ra megjelenik egy ablak “Programming code(8192)bytes” mondjuk masfel orara, majd verifying data(256)bytes es vegul verify failed at address 0000h! Probaltam mindent amit a neten talaltam (icprog.sys –t az icprog.exe-vel azonos konyvtarba, kompatibilitason allitani stb). A hardware check-re semmit nem csinal. Az egyeduli amit “elertem”, hogy ha az interface optionban a Direct I/O helyett a Windows API-t jelolom meg akkor vilagit az egeto led-je es kap a PIC 3,7V tapfeszt es 12,7V-ot az MCLR-en (nem ertem mondjuk miert nem 5V es 13V). Ha nem a Windows API van bejelolve semi nem tortenik, nincs aram alatt a PIC (soros port 3 erintkezojen nincs magas szint). Bocs a zavaros talalasert de most kezdem a temat es egyelore azt sem tudom minek van jelentosege minek nincs. Talan csak valami beallitas kerdese. (Az USB-serial atalakitot felismeri a rendszer es az egeto software erzekeli melyik porton van) Segitsegeteket elore is koszonom.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy az oshonban lehet-e helyettesíteni a 74LS06 IC-t SN7407-sel?
USB-soros átalakítóval igen jó eséllyel sosem fog működni!
Összedobtam próbapanelon az oshon-féle égetőt, de nem akar működni. Egyik program sem ismeri föl, és sem nem olvas, se nem ír belőle.
PBrennerNG-t használva teszt módban viszont jó, tehát ha rábökök a Vpp on-ra akkor kiadja a +13.3V-ot és kigyullad a piros led, ugyanígy jó a Vdd, a clock és a data is. Egyébként meg sem nyikkan. Ugyanez (csak a tesztelés jó) az oshon-progival is, bár az nem támogatja a 16f887-et, szóval lehet hogy ez a baja. PICPgm szintén nem ismeri fel, de ott a tesztelés sem jó...
Amikor a data-t bepipálod, akkor bepipálódik az alatta levő pipadoboz is (talán status a neve)?
A "status of data in"?Állandóan be van pipálva, függetlenül a többi pipától.
Ez a probléma. Nézd végig az égetőt, mert valahol vagy szakadás vagy zárlat van azon az útvonalon, amelyiken a PGD lábra és a lábról megy az adat. Amikor a data-t kapcsolgatod, akkor a status of data in pipadoboznak is kapcsolgatnia kell.
Értem, viszont kimérve a porton a 10-es lábon (data in) megjelenik ugyanaz, amit kiküldök a data out-al: 0 ill. 5 V.
Ááááá elrontottam a hosszabbító kábelt, ez lesz a gond. Rossz helyre forrasztottam egy vezetéket (a data in-t...) Bocsánat.
Nekem csak laptopom van(nincs soros kimente). Semmi esely PIC-et programozni USB-rol? Semmilyen egeto nincs ami ezt tudna? Akar kulso tapos (bar amit csinaltam az is +15V-rol megy).
Idézet: „Semmi esely PIC-et programozni USB-rol?” Dehogynem, az ICD2 USB-s! Nagyon profi, csak drága, illetve bonyolultabb utánaépíteni.
Az ICD2-n kívül van még a pickit2, amit kb. 7500Ft-ért adnak a chipcad-nél (jóformán alkatrészár), ezért utánépíteni nemigazán éri meg. De ha mégis akarod, microchip.com-on megtalálható minden hozzá.
De az ICD2 és a Pickit2 utánépítéséhez is kell egy valamilyen égető, mert bennük is van 2 ill. 1 PIC, amit fel kell programozni. Mondjuk erre a célra jó egy haver, barátnő, stb. akinek van a számítógépén párhuzamos vagy soros port. Mondjuk az relatív, hogy drága és bonyolult az ICD2. Aki kontrollerekkel akar foglalkozni, annak egy ilyen áramkör már nem szabad, hogy gondot okozzon bonyolultság terén. Árban meg annyi, amennyi. Kb. 5000Ft, ha nem kell gyári nyák.
De, lehet építeni, külső táposat biztosan, ami megy. Vagy tudom javasolni a MIcrochip PICKit2-jét, nekem az van és eddig nagyon bevált.
(Watt Mester, én azt gondolom, remélem, hogy az a furcsaság sem a PICKit2-ből adódik, és megtaláljátok az igazi okát!)
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy PIC-ek oszcillátorát lehet-e, ill hogyan lehet szinkronizálni. A probléma jelen esetben több digitális óra egyidejű váltásának megoldása. Minden ötletet várok.. Üdv, Tom
Holnap már nálam lesz a Watt által tesztelt lpt-s programozó, eljön az igazság pillanata!
Bár én magam nagyon bízom a PicKit2-ben. (csak megérzés, semmi alapja nincs) Ha mégsem jutnánk dűlőre a problémát illetően, szívesen elküldöm Wattnak a pickit2-t tesztelésre, hátha rá tud pirítani a Mikrochip-es szakikra valami buggal De ez csak egy lehetőség, nem szeretnék visszaélni más szabadidejével, már így is szégyellem magam a szirénás dolgok miatt!
Kösz az eddigi segítségeteket, de ahogy írtam is kezdő volnék a témában és eléggé nagy a zavar még a fejemben. Igazából az anyagi vonzat nem is annyira lényeges, csak azt szeretném ha biztosan menne laptop USB-ről. Ha az ICD2 az ami biztos menni fog, akkor veszek olyat. Erre gondoltatok?
Bővebben: Link Üdv a linket javítottam. Használjátok az URL gombot!---vicsys
Én úgy oldom meg, hogy egy óra jár és annyi kijelzőt készítek, amennyi kell. Az adatok RS485-ön jutnak el a kijelzőkhöz.
Már nagyon kíváncsi vagyok mi a gond, mert nekem itt két PIC-is hiba nélkül szirénázik. (Az autómban lévővel együtt 3! )
hát srácok ugy érzem magam mint ábel a rengetegben.2 napja bujom a netet de nem jön össze a dolog. valaki legyen kedves és árulja el nekem hogy a pic12f675-ön hova kell kötni az rx tx cts dtr rts kivezetéseket. lassan kifolyik a szemem vagy inkább kocka leszek a sok monitor bámulástol
üdv Sergei
A válasz pofon egyszerű! Sehova, vagy bárhova.
A válaszom első feléhez az jár, hogy ebben a PIC-ben nincs USART! A második feléhez pedig az, hogy létezik szoftveres USART kezelés, ahol lehet konfigolni melyik láb melyik legyen. Egyébként az rx-tx-en kívül a többi jelnek nincs kitüntetett lába, azokat programból kell lekezelni, hiszen jeleznek valamit pro és kontra. Jelzem a szoftveres megvalósításban nem tudok segíteni, mert még én sem írtam ilyen rutint, inkább veszek egy olyan PIC-et, amiben van USART, pl. 16F627A.
:zavart2: szerintem nem jol fogalmaztam meg a dolgot.
ahhoz hogy feltudjam programozni a picemet rá kellene kötnöm a megfelelö soros porti kivezetéseket (rx tx stbstb)csak az a gond hogy a picemen nincs rb6 rb7 hanem gp1 gp2 gp3.
Valóban nem jól fogalmaztál.
Ezen kívül a soros port lábait nem szabad rákötni a PIC lábaira a megfogalmazásod értelmében(nem ártana értelmesen leírni mit akarsz!) Építened kell egy égetőt(ami nem soros, azokkal csak a baj van, vagy neked túl bonyolult!), pl. oshon, vagy WPB! Ha ez megvan, akkor megnézed a gyártó oldalán(ki a fene gondolta volna, hogy ott kell keresni! ) a PIC-ednek a programozási adatlapját: 12F675 programming spec. Ez alapján bekötöd és felprogramozod. Ezután örül, hogy milyen okos és ügyes....
Én is a datasheetből néztem ki..
GP3-->MCLR GP0-->PGD GP1-->PGC Vss-->GND
öszintén megvalva azért "küzdök" a jdm égetövel met egy darab pic-et kellene felprogizni.és szerintem nekem nemérné meg pl egy icd2.mivel van 3 gépem p2 p3 p4 igy gondoltam kiprobálom mindegyiken a jdm-et.
köszi a segitséget átnézem a pdf-et amit belinkeltél és legközelebb megprobálok értelmesebben fogalmazni
köszi szépen neked is belevetem magam az adat lapba :yes:
JDM-et nem ajánlja senki, én is kezdő vagyok, de bele se kezdtem, olvasva a sok szívást.
Vettem inkább egy 1000Ft-os, kitben kapható LPT portos Oshon-os égetőt, mondom ez lesz a tuti, kipróbált, nem fogok én itt szívni. (elektrokontha) Persze ezzel is megszívtam! Watt mester kiderítette, hogy a 7406 ic-t (amivel árulják) valamiért nem szereti. 7407-el viszont hibátlanul megy. Azóta már beruháztam egy PicKit2-be (akkora volt az elkeseredés), de ha egy olcsó és működő kapcsolás kell, akkor jó ez a kit is, most már nincs vele szívás, tudjuk a hibáját, ki lett küszöbölve. Ennyi pénzért nem érdemes nyákot csinálni, megveszi az ember, összerakja és kész.
Hát igen, Madách is megmondta, hogy a küzdés maga az élet!
Remélem valamelyik PC-den működni fog! Az ICD2-vel meg lassan az az érzésem, hogy két égetőt ismer a kezdők tábora, az egyik a JDM, a másik az ICD2! Egyik se nekik lett kitalálva! Valahogy az arany középutat nem lelik!
Mond meg hol laksz, és ha van a közeledben valaki, akinek van égetője, akkor azt az egy ic-t biztos beégeti neked.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |