Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   56 / 119
(#) hugi00 válasza pittti hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Tettem egy ujab probat, miutan amit tudtam kimertem, de semmi rosszat nem talaltam.
Elindult.
- kontakhiba.

Veletlenul talaltam meg.

Ettol fuggetlenul, koszonom a segitseget.
(#) luluzulu válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Kicseréltem az elkókat a tál elindult.Üres járatban még mindig kattog ha teszekrá terhelést akkor a kattogás megszünik. Azonban terhelést alatt nem tartja a feszültségeket. Az mért van? 3A áramnál az 5v le esik 4.2vra. Van egy trimmer amivel 0.2V ott tudok varialni.
(#) zoli0078 hozzászólása Jún 10, 2013 /

Sziasztok,

Volna egy Chieftek 550W-os táp minek a SB része az oké az tökéletes viszont amikor megporóbálom indítani akkor a primer körbe rakott izzó azonnal világít. Kiementeken nem mérhető semmi.
Ha jól láttam akkor a pár hozzászólással előrébb becsatolt kapcsolási rjaz passzol hozzá.
Mi lehet a probléma?

Segítségeteket előre is köszi.
(#) pittti válasza zoli0078 hozzászólására (») Jún 10, 2013 /

Nem írtad a táp pontos típusát, így csak találgatni lehet.

PFC nélküli, vagy passzív PFC-s tápegységeknél a próbaizzó világítása zárlatot jelent.

Aktív PFC-s tápnál ez becsapós, a fázisszaggatás miatt az izzó mindig világítani fog, itt csak áramkorlátozós leválasztótrafót szabad használni a méréshez.
(#) zoli0078 válasza pittti hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Szia,

A táp típusa Chieftec GPS-550AB-A 550W és aktív PFC-s. Volt már hasonló Chieftec táp (450W-os) de ott legalább elindult és villogott az izzó de itt nem egyből világít és meg se moccan. Lehet kapcsoló FET-ek rosszak?
(#) 1984white hozzászólása Jún 11, 2013 /

Sziasztok!
Kérlek segítsétek ha tudtok. Van egy asztali gépem (kb 5éves) egyedi táppal és szeretném megjavítani a tápot ,mert pár napja meghalt szerintem vihar miatt. Nem vagyok teljesen kezdő csak elakadtam.
A hiba lényege: Először lecsapta az automatát (aktív pfc-s a táp) A pfc vezérlőfet(FQA9N90c) teljesen zárlatos lett és a rajta lévő két fr102 schottky is zárlatba ment. A hibás alkatrészeket cseréltem és a korlátozó izzó ezután már villogott és indult a táp.
Annyi lett úja a gond, hogy megint elszállt a pfc fet. Azt vettem észre, hogy amíg működött a táp pár percig, akkor a pfc fet fr102 diódái nagyfesz ívet húztak a pufferkondira. (szerintem ezért szállt el újra a kérdéses pfc fet)
Sajnos fr102 nem volt itthon így FR302-vel helyettesítettem és toldottam a lábát.
Ez okozhatta a fenti gondot?
(#) pittti válasza zoli0078 hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Idézet:
„...egyből világít és meg se moccan”

Akkor pedig primer oldali zárlat a legvalószínűbb. Ki kell szerelni a tápból a panelt, és a betáp ponttól kezdve mindent átmérni (Graetz, nagyfesz puffer, kapcsoló fetek, pfc).
(#) pittti válasza 1984white hozzászólására (») Jún 11, 2013 / 1

Az FR302 3 Amperes, tehát jóval erősebb mint ami előzőleg benne volt (bár inkább kapcsolódióda, nem schottky) - ez nem okozhatta. Próbáld meg esetleg varniscsőbe bújtatni a kivezetéseit.
(#) 1984white válasza pittti hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Idézet:
„Próbáld meg esetleg varniscsőbe bújtatni a kivezetéseit.”

Köszi így most jó lett.
Eredetileg 2x100uf-450v kondi voltak párhuzamosan kötve puffernek.
Ezek is kikészültek és cserélnem kell. Csak 1db 68uf/450 van itthon.
Mennyire nem ajánlott ennyire alátervezni a kondit a pufferen??
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) _vl_ válasza 1984white hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Már a 2x100µF is alá volt tervezve... Wattonként 1µF-dal számolj. Az az esetedben 68W terhelhetőséget jelentene, ami - szerintem - elég szegényke.
(#) pittti válasza 1984white hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Idézet:
„Eredetileg 2x100uf-450v kondi voltak párhuzamosan kötve puffernek”

Mindenesetre elég érdekes kapcsolása van annak a tápnak - nemigen szoktak kapcsitápba párhuzamos puffereket tenni. A táp teljesítményéhez kell igazodjon a puffer mérete, Kivéve ha univerzális (tehát 110V-ról is működik), ugyebár ilyen esetben a 110V-hoz méretezik a puffert - csak 230V-ról használva kisebbel is lehet helyettesíteni.
(#) 1984white válasza pittti hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

Idézet:
„Mindenesetre elég érdekes kapcsolása van annak a tápnak”

Ez egy Fujitsu asztali p4 gépnek a tápja. Érdekes a táp külső alakja is, mert ferde a teteje.
Kapcsolástechnikailag pedig active pfc-s és egy darab nagyáramú fet látja el a primer szerepét két párhuzamos 2x100uf pufferrel. Most 120uf van primernek és 430V ! van rajta, így jól működik. A vsb sem "szokványos", mert PNY267PN kapcs ic vezérli a vsb trafóját.
Köszönöm a tippeket!
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) erbe válasza 1984white hozzászólására (») Jún 11, 2013 /

430 V nagyon sok a 450 V-os elkónak. Abban a PFC-ben valami már a FET előtt is elhunyt.
Ha a pufferkondi eldurran, az PFC-nél hajlamos a meghajtót is magával vinni.
(#) 1984white válasza erbe hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

A táp jelenleg is üzemel. Tegnap tényleg 430V-ot mértem a pfc pufferén, igaz a műszerem eleme lemerülőben van, így lehet hogy az átvert "egy kicsit".
(#) _vl_ válasza 1984white hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Üzemelni üzemel, de ki tudja meddig... Amúgy ha tényleg 430V-tal megy, nem csoda, hogy megdöglöttek a kondik. Egy 450V-os elkó nem szereti tartósan a 430V-ot. Vissza kéne rajzolni a PFC szekció kapcsolását, hogy tényleg ennyire van tervezve gyárilag, vagy valami meggurnyadt benne. Általában szokott lenni a PFC kimenetén egy ellenállásosztó, amiről a vezérlő tudja a kimenő feszültséget. A vezérlő típusából meg lehet tudni, hogy a leosztott feszültségnek mennyinek kéne lennie.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2013
(#) 1984white válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 12, 2013 /

Ok, előbb kicserélem az elemet a műszerben. Merült állapotban többet mutat a multim! A táp jó, de nem használom most.
(#) Ronin válasza Ronin hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Sziasztok.
Kondenzátorokat kicseréltem, a drágaságom újra él és virul.
Köszönöm mindenkinek.
Itt van pár kép arról a borzalomról ami addig vitte a gépem {18 éven felülieknek }. ajaj, , jááj
(#) _vl_ válasza Ronin hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Hát, a 360-as Chieftec szerintem jobb cucc, mint ez a "jáj"...
(#) Ronin válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Pont a HKC-ra szól hogy borzalom. Az vitte a gépem addig amíg a Chieftec meg nem javult! eh
De lehet én fogalmaztam rosszul azért nem érthető.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) Ronin válasza Ronin hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Nos, eddig tartott az öröm.
Ma reggel már megint nem akart bekapcsolni, ugyanazt csinálja mint azelőtt. Venti kicsit felpörög, majd leáll a táp. Készenléti 5V megvan.
Lehetséges hogy a képen jelölt két kis kondenzátor miatt van? Bővebben: Link
Ugyanis abból nem kaptam Low ESR tipusút. Ezek a 2SC2625-ös tranyókhoz kapcsolódnak.
(#) 1984white válasza Ronin hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Szia!
A jelölt kondi csatolókondi ami "csatolja" a vezérlőjelet az ic-ről a primer oldalra egy kis trafón keresztül. Elvileg okozhatja ez is a gondodat, de inkább ez zárlat lesz szerintem. (az egyik szecunderkörön) Ha a csatolókondi rossz, annak a tünetei: szkópon nézve "csúnya a négyszögjel" ennek következményeként pedig hallhatóan "ciripel" a táp. Extrém esetben pedig lehet a baj forrása. Ide én nem mindig teszek low-esr-t csak a pufferekbe! A csatolókondi feszültségtűrésére figyelj ha eddig nem tetted!
Mit cseréltél eddig? (rajzon tudod e jelölni?)
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) Ronin válasza 1984white hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

„Mit cseréltél eddig? (rajzon tudod e jelölni?)”

Persze : Bővebben: Link
Ott amúgy 2 db 4.7µF 50V-os kondi volt eredetileg, kapott helyette kettő ilyet . 4.7µF 100V 105°C 5x11mm -SAMWHA
Szkópom nincs. A Táp nem ciripel.
(#) 1984white válasza Ronin hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Idézet:
„Ott amúgy 2 db 4.7µF 50V-os kondi volt eredetileg, kapott helyette kettő ilyet . 4.7µF 100V 105°C 5x11mm -SAMWHA”

Akkor sajnos nem ezek lesznek a rosszak!
Nézd át légy szíves a kimeneti schottky-kat, de kiforrasztva. Én elsőre is inkább zárlatra gondoltam.
Aztán még a vsb terhelhető?
IC típusa sg6105dz?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) Ronin válasza 1984white hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

Szia. Köszi.
Sajnos mostanában nem igazán lesz időm vele foglalkozni.
Az IC típusa az amit írtál.
Mihelyt ráérek, visszatérek.
(#) 1984white válasza Ronin hozzászólására (») Jún 21, 2013 /

ok! akkor addig is írom tovább. Az kérdéses ic a bejövő váltófeszt is "nézi".
A puffereket ha eddig nem cserélted a primeren! akkor azt is kellene. (írtad hogy mindet cserélted)
Továbbá ellenőrizd le, hogy a vsb terhelhető e. (12v vagy 6v izzóval)
Ezen felül még a schottkykat is ellenőrizni kéne kiforrasztva.(előbb is írtam)
Ha megvagy és nem megy a táp továbbra sem, írj majd ha lesz időd.
Addig is szia!
(#) luluzulu hozzászólása Jún 24, 2013 /

Sziasztok!
Ma kaptam egy tápot és ugy gondoltam megjavítom.
Kimpro ATX-400W. A primer oldalon egy tranzisztor elvolt égve, azt cseréltem de továbbra sem indul. A semilyen feszültség nem jön ki belőle. Se a stand by sem a start-on. Mit nézek át?
(#) 1984white válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Szia!
Fénykép is jó volna a tápodról. Melyik és milyen tranzisztort cseréltél?
Ezen kívül mást is cseréltél?
(#) pittti válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Alapszabály: ha egy félvezető elég, nem elég kicserélni, hanem az abban a körben lévő ÖSSZES alkatrészt át kell mérni! Kizárt dolog hogy ne legyen még valami hibás, egy tranzisztor csak úgy magától igen ritkán ég le.
(#) Lamboo hozzászólása Jún 25, 2013 /

Sziasztok.
A minap szereztem egy Platinum MS400 ATX tápot, gondoltam ha már ingyen volt, megjavítom és jó lesz még valamire. A gond a következő: áram helyezem, és ciripel egyfolytában, pedig be sem kapcsoltam a tápot. Ha a megfelelő vezetékekkel bekapcsolom, akkor sem történik semmi, 5V és 12V ágakat mértem le, nem jön ki feszültség belőle.
Van valakinek valami ötlete, mi állhat a jelenség mögött? Egy púpos kondi volt benne, ki is cseréltem, de nem hatott.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) _vl_ válasza Lamboo hozzászólására (») Jún 25, 2013 / 1

Idézet:
„Egy púpos kondi volt benne”

Nyugodtan cseréld ki akkor az összes elkót. Ahol egynek melege volt, ott a többi se fázott.
Következő: »»   56 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem